Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/seby/public_html/wp-content/plugins/page-and-post-lister/cg_pages_core.php on line 390

 

 

Evangelia zilei:

Povestioare ortodoxe

Page 1 of 2
1 2

Povestea monahului

Iosif Koura

(Un monah cu rugăciune adâncă, de la Vechiul Russikon, povesteşte Părintelui Sofronie Saharov despre copilăria lui)

Familie săracă într’un sat din Rusia (pe la sfârşitul veacului al XlX-lea); tatăl murise, fratele cel mare poartă povara familiei; feciorul cel mic (poate copilul cel mai mic), este mereu bolnav, dar… vrea să intre la mănăstire.

Fratele cel mare îi spune:

– Stai cu noi; în mănăstire n’o să te poată primi – acolo trebuie să munceşti. Tu eşti mereu bolnav… Ră­mâi tu cu noi…

Dar de săraci ce erau, nu mai puteau să se îngri­jească de el.

Se duce mama la biserică cu pruncul, şi merge îna­intea icoanei Maicii Domnului, şi ia pruncul în braţe, şi-l tinde Ei:

– Tu vezi, Stăpână…, nu mai pot să mă îngrijesc de el. Ţie ţi-l dau. De acum este fiul tău: Rogu-Te, Stăpână bună, primeşte-l întru grija Ta.

În noaptea aceea visează feciorul un vis: o Doam­nă, strălucind cu lumină, preaslăvită, măreaţă. Ştie că este Împărăteasă, dar ştie că este şi mama lui…

Împărăteasa îi dă o mică legătură, o basma cu ceva înfăşurat în ea, şi îi zice:
– Mergi la Împăratul şi-I dă acestea.

Se duce feciorul. Şi intră într’o sală mare, foarte lungă, plină de lumini. La capătul ei sade pe Scaun – Împăratul, înconjurat de... Citește mai departe...»

Noi Minuni ale Sfântului Nicolae (4)

Întoarcerea
Sfântul Ierarh Nicolae 2Am o iconită cu chipul Sfântului Nicolae. Simplă, dar cu mare har. Am decupat-o dintr-un calendar şi mi s-a părut - iartă-mă, Doamne! - nu prea reuşită: parcă avea chipul prea întunecat. Dar când am privit ochii sfântului, m-am simtit vinovată: privirea lui severă îmi pătrundea până în adâncul sufletului. Nu puteam să mă ascund nicăieri de ea. Aveam exact aceeaşi senzatie pe care multi dintre noi o încercam în copilărie, când ne aflam în fata părintilor şi simteam că ei ne ştiu deja greşeala, însă aşteaptă să ne-o recunoaştem singuri.
Această iconită simplă, de carton, am agătat-o pe perete. Peste câteva zile am aflat că unei prietene de-a mamei mele i-a dispărut fiul de patru zile. A plecat într-o dimineată la serviciu şi nu s-a mai întors. Am îngenuncheat ca să mă rog. Dar cui să mă rog? Cum? De obicei, în momentele cele mai grele, eu mă rog fericitei Xenia, dar atunci am simtit o căldură aparte când mă rugam Sfântului Nicolae. Cu lacrimi îl rugam să ajute pe cel dispărut. Nu mă aşteptam să se rezolve atât de repede. Peste o jumătate de oră m-a sunat mama şi mi-a spus... Citește mai departe...»

Noi Minuni ale Sfântului Nicolae (3)

Minunea
Sfântul Ierarh NicolaeDumnezeu săvârşeşte nu doar minuni mari, ci si unele mici, cum s-ar spune, cele de fiecare zi. In copilărie, deasupra patului meu era atârnată o iconită a Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. Aproximativ de la vârsta de doi ani până la cinci, de două ori pe lună, dimineata găseam sub pernă o bomboană. Nimeni din rudele mele nu mi-a pus vreodată bom- boane, ci, dimpotrivă, ei credeau că eu le ascundeam sub pernă. Poate că este greu de crezut, însă eu le mâncăm şi eram încredintat că erau trimise de Dumnezeu şi de Sfântul Nicolae. Această minune mi-a întărit credinta. Acum eu cred cu tărie în ajutorul sfântului şi deseori mă rog lui. Iar Dumnezeu mă ajută întotdeauna.
„Sfânta Rusie", oraşul Lipetk

„Acesta este Nikola!"
In timpul războiului, cuterele noastre minau golful łemesk, aflat sub controlul bateriilor germane. Minam, bineînteles, doar noaptea. Odată, în timpul unei astfel de operatiuni, unuia dintre cutere i-a cedat motorul. Defectiunea nu s-a putut stabili. Se apropiau zorile. Detaşamentul de cutere s-a retras. Vasul rămas nu mai avea nicio şansă de salvare. timonierul a înteles că acesta îi era sfârşitul şi a hotărât să mai doarmă putin. In somn a văzut cum un bătrân i-a spus:
- De ce ai părăsit postul? S-a găsit defectiunea.... Citește mai departe...»

Noi Minuni ale Sfântului Nicolae (2)

Sfântul Ierarh Nicolae - Icoană pictată de Silvia PătraşcuOrbirea duhovnicească
Kaliningradul este un port în care locuiesc multi oameni, ale căror vieti sunt legate de mare. De aceea, prin pronia lui Dumnezeu, prima biserică din oraş poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni, ocrotitorul marinarilor. Biserica mai are şi un altar în cinstea tuturor sfintilor care au apărut pe pământul Rusiei. La intrare, în partea din stradă, se află icoana Sfântului Nicolae.
Intr-o seară târzie, câtiva tineri au hotărât să ia icoana sfântului de pe perete. După ce au luat-o, unul dintre ei a străpuns ochii sfântului. Peste câteva zile, o femeie a venit la părintele Marian, cerând iertare pentru fiul ei. S-a constatat că această femeie era mama tânărului care, după cele întâmplate, a orbit. Ce a fost mai târziu, nu ştiu.
Victor Kolisnicenko, oraşul Kaliningrad

Invătătura duhovnicească
In anul 1993 terminam clasa a IX-a şi trebuia să sustin examen la biologie. Invătam atât de mult, încât am făcut o criză de nervi: am strigat la mama şi am ieşit din casa. Ca unul ce şi-a pierdut mintile, mă grăbeam să ies din oraş. In jurul meu era doar pădure, iar eu continuam să merg mai departe, neconştientizând ce fac. tot în... Citește mai departe...»

Page 1 of 2
1 2