Evangelia zilei:

Documentare Ortodoxe

Page 1 of 2
1 2

Viata şi minunile Sf. Dimitrie cel Nou – Ocrotitorul Bucureştilor (film documentar)

Sfântul Dimitrie cel nou Basarabov

Talcuirea vietii sale minunate

Viata Sfantului Dimitrie cel Nou, numit si Basarabov, e o viata minunata. Si aceasta nu numai prin chipul luminat al traiului sau sfant, dar si prin Sfintele Sale Moaste. Si apoi, in totul luata, ea e o viata impodobita cu multe minuni si cu adanci talcuiri ale multor taine ale vietii noastre crestinesti.

Sfantul Dimitrie s-a nascut dintr-o familie nu de neam mare ca nume si avere, cu blazoane si hrisoave, cum socotesc cei multi marirea. Parintii sai au fost oameni saraci. Hrana cea de toate zilele si-o scoteau din munca campului, la fel cu multimea cea mare a omenirii de atunci si de oricand. Cu toate acestea, stiut-au ei sa-si castige un mare dar pentru viata lor: darul credintei in Dumnezeu. Si aceasta i-a inaltat la o cinste deosebit de mare, mai ales in fata Imparatului tuturor veacurilor, inaintea lui Dumnezeu. Numele lor, ca si al crestinilor celor buni, au fost insemnate nu in cartea de glorie a vreunui popor, ci in Cartea vietii, care se afla in Imparatia cea vesnica a cerurilor.

Mãnãstirea Nicula – Documentar

Nu ne amintim de Nicula şi de Maica Domnului doar de 15 august, pentru că zilnic beneficiem de mijlocirile Orantei. Ea se roagă neîncetat pentru fiecare. Este atât de aproape de fiecare suferind, de fiecare orfan, de fiecare om sincer.

La Nicula foşnesc pădurile de sihaştri! Aici este şcoala pocăinţei, cu dascăli remarcabili. Aici toţi sunt premianţi, nu există corigenţi. Dacă stai cu tărie în credinţă, eşti un om fericit. Oranta Niculei îţi redă fericirea Fiului ei.

Cine vine la Nicula, devine alt om, mai bun, mai paşnic, mai iertător. Mintea încălzită de dorul Orantei de la Nicula nu mai acordă atenţie gândurilor străine de Dumnezeu. Aici înveţi o lecţie: în cele duhovniceşti, nu poţi trişa. Rugăciunea este o forţă uriaşă. Nu ne dăm seama cât de uriaşă...

Oranta Niculei ne sfătuieşte să facem ceea ce ne va spune El, să Îl punem pe Dumnezeu cârmuitor al vieţii noastre. În dumbrava minunată de la marginea Gherlei, putem exclama: "Slavă lui Dumnezeu pentru toate!"

Căutăm liniştea de la Nicula, pacea şi fericirea. Numai în această atmosferă putem spera la curăţirea inimii. Oranta noastră ne reaminteşte smerenia. Numai aşa ne simţim ticăloşia, dar şi marea recunoştinţă faţă de Dumnezeu.

Cât de uşor ne poate vindeca Dumnezeu, chiar într-o singură clipită! Oranta Niculei este prezenţa salvatoare, cheia care ne redeschide Raiul.... Citește mai departe...»

Documentar despre Sfânta Luminã

Sfân­ta Lumi­nă este un mira­col al Orto­do­xi­ei care se întâm­plă în fie­ca­re an de Pas­te­le Orto­dox la Ieru­sa­lim, când în tim­pul Vecer­ni­ei Mari din Sâm­bă­ta Mare, între ore­le 12.30–14.30, dea­su­pra Sfân­tu­lui Mor­mânt se aprin­de Sfân­ta Lumi­nă, un foc care se pogoa­ră din cer, mani­fes­tân­du-se dife­rit în fie­ca­re an şi care în pri­me­le minu­te nu arde.

ŞTIAŢI CĂ …

  • … Lumi­na Sfân­tă nu apa­re decât de Paş­te­le Orto­dox şi decât la orto­do­cşi. Ori de câte ori non-orto­do­cşii au încer­cat să obţi­nă Lumi­na Sfân­tă, ten­ta­ti­ve­le lor au eşu­at lamentabil? 
  • … de‑a lun­gul tim­pu­lui mulţi păgâni s‑au con­ver­tit la Orto­do­xie con­vinşi fiind de mira­co­lul Sfin­tei Lumini? 
  • … cu mulţi ani în urmă tim­pul cât Sfân­ta Lumi­nă nu ardea era mai mare decât astăzi? S‑a obser­vat că oda­tă cu tre­ce­rea ani­lor, mira­co­lul ne-arde­rii durea­ză din ce în ce mai puţin şi Sfân­ta Lumi­nă se pogoa­ră din ce în ce mai târziu. 

 

Continue reading

Aceasta este viata mea – PS Iustinian Chira

Prea Sfințitul Iustinian Chira, Episcop al Maramureșului și Satmarului, s-a născut la 28 mai 1921 in localitatea maramureșeană Plopis. In 1941 a intrat in Mănăstirea “Sfanta Ana” din Rohia, unde in anul urmator a fost tuns in monahism, sub numele de calugarie Iustinian. A devenit stareț al mănăstirii in 1944 și pană in 1973 a desfașurat la Rohia o apreciabilă activitate pastorală fiind numit protosinghel, in 1948, și arhimandrit in 1967. In 1973, Sfantul Sinod l-a ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titlul “Maramureșanul”. In 1990 a fost ales episcop de Maramures și Satmar, fiind inscăunat la 11 noiembrie 1990, remarcandu-se in aceasta calitatea in renașterea ortodoxiei romanești. P.S. Iustinian este cel care l-a primit la mănăstirea Rohia și l-a tuns in monahism pe părintele Nicolae Steinhardt.

Un documentar care prezintă sub forma unui interviu viața PS Iustinian Chira, un ierarh de frunte al BOR. Sfânta simplitate, sinceritatea, bărbăția acestui vrednic arhiereu ne înfățișează modul autentic de trăire ortodoxă.

... Citește mai departe...»

Page 1 of 2
1 2