Noi Minuni ale Sfântului Nicolae (3)
Minunea
Dumnezeu săvârşeşte nu doar minuni mari, ci si unele mici, cum s‑ar spune, cele de fiecare zi. In copilărie, deasupra patului meu era atârnată o iconită a Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. Aproximativ de la vârsta de doi ani până la cinci, de două ori pe lună, dimineata găseam sub pernă o bomboană. Nimeni din rudele mele nu mi‑a pus vreodată bom- boane, ci, dimpotrivă, ei credeau că eu le ascundeam sub pernă. Poate că este greu de crezut, însă eu le mâncăm şi eram încredintat că erau trimise de Dumnezeu şi de Sfântul Nicolae. Această minune mi‑a întărit credinta. Acum eu cred cu tărie în ajutorul sfântului şi deseori mă rog lui. Iar Dumnezeu mă ajută întotdeauna.
„Sfânta Rusie”, oraşul Lipetk
„Acesta este Nikola!”
In timpul războiului, cuterele noastre minau golful łemesk, aflat sub controlul bateriilor germane. Minam, bineînteles, doar noaptea. Odată, în timpul unei astfel de operatiuni, unuia dintre cutere i‑a cedat motorul. Defectiunea nu s‑a putut stabili. Se apropiau zorile. Detaşamentul de cutere s‑a retras. Vasul rămas nu mai avea nicio şansă de salvare. timonierul a înteles că acesta îi era sfârşitul şi a hotărât să mai doarmă putin. In somn a văzut cum un bătrân i‑a spus:
– De ce ai părăsit postul? S‑a găsit defectiunea. Mergeti toti la locurile voastre şi – înainte!
Când a reuşit să ajungă la timonă, a auzit aceeaşi comandă. Au reuşit să se salveze chiar în ultima clipă. După ce a fost înlocuit, s‑a prezentat în fata căpitanului:
– Pe corabie se află un bătrân… Şi i‑a povestit tot ce s‑a întâmplat. Căpitanul nu s‑a mirat câtuşi de putin.
– Oare nu ştii că acesta este Nikola?
Marinarii nu au putut afla prin ale cui rugăciuni au rămas ei în viată.
Se mai povesteşte că demult, într‑o noapte furtunoasă, în parapetul din Capul Hersones, la o vizibilitate mică, o corabie de mărfuri naufragiase. Intreg echipajul se ruga Sfântului Nicolae. Deodată, în depărtare, ei au auzit clopotul salvator al unei mănăstiri ce se afla aproape de mal. Marinarii au reuşit astfel să se orienteze, au ancorat şi s‑au îndreptat spre mănăstire. Mare le‑a fost mirarea când au aflat de la călugări că în acea noapte şi în acel ceas nu a bătut niciun clopot! In cinstea acestei minuni, proprietarul vasului a comandat un clopot mare, care a fost sfintit în cinstea Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. Acest clopot se află şi astăzi pe locul unde a avut loc minunea.
Vladimir Prilutki,
„ Semeinaia pravoslavnaia gazeta ”
Datinile bunicii
Răposata mea bunică a fost o femeie foarte credincioasă. Ea mi‑a relatat aceste două întâmplări. Intr‑o localitate din Mordovia, pe malul râului Urs, unde locuia ea pe atunci, erau două biserici: o catedrală şi o bisericută. In timpul războiului civil, în sat a venit Armata Roşie, care a anuntat că au venit timpuri noi şi catedrala trebuie dărâmată. Oamenii s‑au adunat la sfat. Ei au hotărât să mute icoanele si toate obiectele sfinte din catedrală în bisericută, iar ce nu va încăpea, să fie împărtite pe la casele preotilor.
In acele zile s‑a pierdut icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae. Au căutat‑o trei zile. Intr-un sfârşit, au găsit‑o într‑o pădure, agătată pe cel mai înalt şi mai frumos pin. łăranii au încercat să‑l doboare cu ajutorul unui ferăstrău, însă dintii lui zburau în toate părtile; au încercat să‑l taie cu toporul, dar şi acesta s‑a rupt. Atunci l‑au chemat pe Mitro- politul Mordoviei. El i‑a ascultat cu atentie şi a spus că este nevoie de multă rugăciune. S‑au rugat trei zile şi trei nopti. In a patra zi, dimineata, mitropolitul s‑a ridicat în picioare, s‑a apropiat de pin, l‑a aplecat fără greutate, iar când icoana a fost dată jos, cu aceeaşi uşurintă l‑a îndreptat la loc. După acest eveniment, oamenii au aşezat icoana la loc, în catedrală, unde se află până astăzi.
In timpul foametei, care a urmat războiului civil, o femeie credincioasă, care si‑a dedicat viata lui Dumnezeu si slujirii oamenilor, s‑a dus într‑o seară după apă. Ea a întâlnit lângă fântână un bătrân. După îmbrăcăminte a înteles că acest om s‑a aflat mult timp în călătorie şi, mai ales, că era foarte obosit. Femeia i‑a spus: „taică, văd că vii de departe. Rămâi peste noapte la mine, iar mâine, cu ajutorul lui Dumnezeu, îti vei continua drumul!”
Bătrânul a acceptat propunerea femeii. Dimineata, după ce s‑au rugat împreună, bătrânul i‑a cerut să‑l conducă până la poartă. Când femeia s‑a întors în casă, a găsit pe masă două pâini mari. A ridicat ochii la icoană şi a înteles că îl găzduise pe însuşi Sfântul Nicolae.
Alexei Ivanov, Satul troitkoe-Antipovo, regiunea Moscova
Rugăciunea mamei
După război, la noi a stat în gazdă o femeie credincioasă, Maria Nicolaevna Nikiforova. Cât a durat războiul, ea se ruga neîncetat ca fiul ei să rămână în viată. El s‑a întors acasă şi a povestit mamei şi surorii sale următoarele:
A căzut prizonier, însă a reuşit să evadeze. Impreună cu el au evadat şi alti câtiva prizonieri. Nu ştiau însă în ce parte s‑o apuce ca să ajungă la trupele ruseşti. Dimineata, fugarii au zărit în fata lor un pod, iar de partea cealaltă a lui, o poienită. In mijlocul acesteia se înălta o căsută. Ei au intrat şi au găsit înăuntru o masă încărcată cu mâncare. Au mâncat şi, obositi, au adormit imediat.
Mai târziu, în casă a intrat un bătrân, care, conform descrierii lor, era Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni. El i‑a trezit şi le‑a spus să plece cât mai repede, le‑a arătat drumul şi a mai adăugat să nu se mai oprească nicăieri. Aşa au ajuns ei până în unitatea noastră.
„Pravoslavnoe Slovo”, oraşul Volgograd
Bunicul
Era în anul 1937. NKVD-ul lovea cu furie. Sufereau îndeosebi clericii şi credincioşii. A fost arestat şi a dispărut fără urme părintele parohiei Şovsk, au fost date jos clopotele Bisericii Naşterea Domnului, altarul şi icoanele au fost distruse. Niciun tăran nu a participat la aceasta nelegiuire şi profanare. Acestea au fost săvârşite de oameni special aduşi, beti şi care se comportau mai rău ca animalele.
tot atunci din sat a dispărut şi o fetită, Nina. Mama a trimis‑o la păşune să aducă vaca. Era o zi senină şi blândă, câmpul era plin de romanite. Jucându-se, fetita nu a observat că vaca a dispărut. Iar când şi‑a dat seama, a pornit s‑o caute. tot plângând, a ajuns pe un câmp de secară. A mers aşa până seara, când a constatat că se afla într-un loc complet necunoscut. In fată îi apăru o pădure întunecoasă.
Nina cutreieră pădurea, încercând să găsească vaca si drumul spre casă. Intr-un sfârşit, obosită şi speriată, se aşeză pe o movilită şi adormi. Dimineata, când s‑a trezit, lângă ea stătea
un bătrân, îmbrăcat într‑o haină albă, cu opinci. Sub brat tinea un cojocel, iar pe umăr avea un sac de pânză. Cum l‑a văzut, Nina a început să plângă.
– Ce ai pătit, copilă? a întrebat‑o bătrânul, cu blândete. Nina i‑a povestit necazul său.
Bătrânul s‑a aşezat lângă ea, a aşternut pe pământ cojocelul, iar pe el a pus mâncarea scoasă din sac. Au mâncat apoi amândoi din cele trimise de Dumnezeu.
După aceea bătrânul a luat fetita de mână şi au pornit la drum. Mergeau şi bătrânul o încuraja întruna:
– Nu plânge! Găsim vaca şi ne întoarcem la mama, acasă. Când fetita obosea, el o lua în brate.
Intre timp, întreg satul s‑a pus în mişcare. Oamenii cutreierau toate râpele şi pădurile, însă în zadar. Şi iată că, după patru zile, când toti credeau că nu mai era nicio şansă ca fetita să fie găsită, ea a apărut în chip minunat, nu departe de sat. Şedea pe o movilită, iar alături de ea păştea liniştită vaca, alungând cu coada muştele.
toti sătenii o întrebau pe fetită unde a fost şi ce a mâncat. Fetita tinea minte doar că a mers cu bătrânul prin nişte locuri minunate, cum sunt doar în rai, că tot timpul strălucea soarele şi nu era noapte, că păsări minunate cântau şi i se aşezau pe mâini. Bunicutul avea putină pâine şi apă într‑o sticlă. Când flămânzeau, mâncau şi beau, iar a doua zi mâncarea apărea la loc.
Fericită, mama şi‑a adus copilul acasă. Dintr-un dulap ea a scos o icoană pe care o salvase în timpul dărâmării bisericii şi a spus:
– Fetita mea, să‑I multumim lui Dumnezeu pentru salvarea ta minunată! Nina a privit icoana şi nu a putut să rostească decât: „Bunicutul!”…
Ştirea s‑a răspândit repede prin sat, însă nu a fost dezvăluită niciunui străin, căci pentru o asemenea afirmatie puteai fi învinuit de instigare religioasă si trimis acolo unde fusese trimis şi părintele. Dar oamenii continuau să păstreze în inimi această minune.
Nicolae Popov, regiunea Lipetk („tânăra Rusie”)
Bătrânul din gară
Cine nu‑l cunoaşte pe Sfântul Nicolae cel Milostiv? Numele lui este rostit nu numai de creştini, ci şi de oameni de alte confesiuni. Icoane cu chipul lui pot fi întâlnite atât în biserici şi în casele oamenilor, cât şi în îndepărtata tundră, în taiga, în iurtele nomazilor, precum şi în cabanele vânătorilor.
Multe s‑au scris despre ajutorul lui, dar se pare că multe au rămas şi nescrise. Cine a trăit în China cunoaşte că multi chinezi şi buriati îl cinstesc pe sfântul lui Dumnezeu. Nu o dată Sfântul Nicolae i‑a salvat pe cei care l‑au chemat în rugăciune. Despre o astfel de întâmplare vrem să povestim şi noi.
Intr‑o gară din oraşul Hrabrin se găsea icoana Sfântului Nicolae, ocrotitorul călătorilor. Ea a fost împrejmuită cu un gărdut, iar alături se afla un mic sfeşnic. Lângă sfeşnic, într‑o cutie, erau lumânări. Rusul este obişnuit ca la orice lucrare a sa să ceară binecuvântarea Domnului. Inainte de călătorie, oamenii se apropiau de icoană, aprindeau lumânări, puneau banii alături, în cutie (niciodată nu s‑a întâmplat ca ei să dispară) şi se rugau sfântului. Deseori, în fata icoanei puteau fi văzuti şi chinezi care se rugau în genunchi. La ieşirea din gară ajungeai în cealaltă parte a oraşului, numită Pristani, care ducea la râul Sungari – un râu mare şi lat. Locuitorii îl numeau „vicleanul”, pentru că se întâmpla ca liniştitul Sungari să se acopere brusc cu valuri mari, amenintând astfel să scufunde bărcile.
Barcagiilor, care în acel moment se aflau pe râu, le venea foarte greu să le mentină la su- prafată. Au fost şi cazuri când valurile le-au răsturnat.
Odată, într‑o astfel de furtună a nimerit şi un chinez. Cu toate că era marinar cu experientă, el nu reuşea să învingă valurile, care îl amenintau din toate părtile. Deodată şi‑a amintit de icoana din gară şi a început să strige: „Bătrânul din gară, ajută!”
Mai târziu el povestea că dintr‑o dată, în chip minunat, s‑a trezit pe mal. După ce şi‑a venit în fire, a alergat la gară, a căzut în genunchi în fata icoanei şi printre lacrimi a povestit cum a fost salvat de acest „bătrân din gară” (aşa era numit sfântul de către chinezi, într‑o rusă stâlcită).
Uneori sfântul se înfătişa şi ca acuzator înfricoşător. Odată în gară era multă lume. In fata icoanei stăteau credincioşi, ardeau lumânări. S‑au apropiat şi câtiva soldati din armata roşie. Unul dintre ei se lăuda: „Uite acum îmi aprind o tigară de la candelă!” Ceilalti încercau să‑l oprească: „Să nu faci asta! La ce-ti trebuie?” El însă o tinea mortiş: „Dacă există Dumnezeu, să mă pedepsească!” Cu aceste cuvinte, s‑a aplecat deasupra icoanei, a aprins tigara de la candelă şi, zâmbind, s‑a întors la tovarăşii săi. Soldatul avea atârnate la brâu câteva grenade. Dintr‑o dată, inexplicabil, ele au explodat, rupându‑l în bucăti. Cu toate că explozia a fost puternică, nimeni din cei aflati în gară nu a suferit.
A. Kuzminskaia, „Sobornaia vesti”, 1994
Despre post
Intr-un sat, nişte părinti credincioşi şi-au însurat fiul. Nora avea o fire blândă şi îngăduitoare. In ajunul postului Sfintilor Apostoli Petru şi Pavel, socrul i‑a spus: „Draga mea, noi, în familie, avem un obicei – în timpul postului mâncăm mai simplu. Slănina o ascundem în cămară şi postim. Eşti de acord să tii post?” „ Da”, a răspuns nora.
Ea lucra la colhoz. A doua zi când a ieşit la lucru, şi‑a adus de acasă mâncare de post. toti au luat‑o în râs: „Ia vedeti! O sfântă a apărut printre noi! S‑a făcut călugărită şi acum posteşte!”
A suportat o zi. A doua, nu a mai răbdat. Supărată, a venit acasă:
– Nu mai postesc. toti îşi bat joc de mine. Nu mai suport. Oamenii nu postesc şi vreau să fiu şi eu în rând cu ei!
– Cum voieşti! i‑a spus socrul. Noi nu obligăm pe nimeni. Şi i‑a deschis cămara unde se păstra slănina.
In ziua următoare, la lucru, în timpul pauzei, în văzul tuturor, a scos slănina, dar de data aceasta nimeni nu a mai spus nimic. Ea a mâncat şi a adormit. Pauza s‑a terminat, dar ea continua să doarmă. Au încercat s‑o trezească, însă n‑au reuşit. Ea doar tresărea în somn şi gemea. Aşa a dormit mult timp. Când s‑a trezit, a spus doar:
– Râdeti de mine cât vă pofteşte inima; eu voi posti mai departe!
Şi a povestit următoarele: Cum a adormit, s‑a apropiat de ea un bătrân, a apucat‑o strâns de mână şi i‑a spus:
– Să mergem!
A dus‑o pe un drum îngust şi înfricoşător. In depărtare se auzeau gemete omeneşti. El a condus‑o la o prăpastie în care fierbea ceva. In jur se auzeau doar strigăte şi gemete.
– Sari! i‑a spus bătrânul, că doar tu spuneai: „Vreau să fiu şi eu în rând cu ei!” Vezi cum ajung oamenii…
– Nu, bunicule, te implor, iartă-mă! Voi posti până la moarte. Şi voi povesti tuturor ce pedeapsă îi aşteaptă dacă nu postesc!
Urmele degetelor lui i‑au rămas pe mână până la sfârşitul vietii.
m. M., Biserica Adormirii Maicii Domnului
Operatia
In spital era operat un om. Brusc, când chirurgul terminase operatia, a început hemoragia. Medicul nu pricepea de unde curgea sângele. A trimis după un alt medic şi se gândea: „Până vine el, omul poate să moară.” In disperare, a strigat: „Nicolae, Făcătorule de minuni, ajută-mă!” In aceeaşi clipă, unul din asistenti i‑a spus ceva, iar el, pentru o secundă, şi‑a întors privirea de la masa de operatie. Când s‑a uitat din nou la bolnav, hemoragia încetase la fel de brusc precum şi începuse. De atunci acest chirurg şi colegii săi nu încep nicio operatie fără să se roage. Astfel au ajuns ei la credintă.
Nelly toropkova, oraşul Armavir
Statia
S‑a întâmplat în mai, de sărbătoarea Sfântului Nicolae. Mama se întorcea acasă de la biserică. Stătea lângă terasă, aşteptând să vină vreun mijloc de transport, însă toate maşinile treceau pe lângă ea – nimeni nu voia să ia o bătrână. De prea mult stat în picioare, mama a obosit. Iar când a văzut în depărtare o maşină, s‑a rugat cu lacrimi Sfântului Nicolae s‑o ajute să ajungă acasă. Maşina a trecut cu viteză, dar brusc, la o depărtare de vreo sută de metri, s‑a oprit. A ieşit o femeie şi i‑a făcut semn cu mâna, invitând‑o să urce. Fericită, mama a alergat la maşină, iar când a dat să urce, a văzut fetele speriate ale pasagerilor. Nu era niciun loc liber.
„Mătuşico, tu nu cumva ne-ai blestemat? a întrebat‑o femeia. Spune-mi sincer: la ce te-ai gândit când aşteptai?” „Nu, nu v‑am blestemat. Doar m‑am rugat Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni, ca să oprească maşina. Vă multumesc că vi s‑a făcut milă de mine şi ati oprit”. Unul din pasageri a tras o perdelută din coltul din dreapta al geamului din fată, unde era atârnată iconita Sfântului Nicolae. toti cei din maşină, cu emotie şi într-un glas, au exclamat:
„Iată, el ne‑a oprit.” „In momentul în care am trecut cu maşina pe lângă tine, a continuat femeia, din coltul în care se află iconita Sfântului Nicolae s‑a auzit brusc un pocnet şi maşina s‑a oprit.”
Astfel, deşi claie peste grămadă, mama a ajuns cu bine acasă.
V.G. Savelieva, oraşul Samara
Nădejdea
Seara, când eram în casă cu fiul meu, au intrat peste noi trei tineri – se vedea clar că
erau tâlhari. Au cerut de la el o sumă mare de bani sau apartamentul în schimb. termenul – 24
de ore. „Dacă te vei plânge militiei, nu mai ai zile de trăit!”, l‑au amenintat şi ne-au tăiat firul de la telefon, spunând că vor veni a doua zi după răspuns.
Eram în stare de şoc. Afară nu puteam ieşi, de frică să nu fim urmăriti. Copiii nu puteau merge la şcoală, de teamă să nu fie răpiti. De bani nici nu putea fi vorba. Să împrumutăm, nu aveam de la cine. Şi cine ne-ar fi împrumutat într‑o astfel de situatie? Ne‑a cuprins deznădejdea: fiul meu nu avea nicio vină, iar banditii ne şantajau.
A urmat o noapte groaznică. Ne simteam ca într‑o închisoare. Nu-mi ajung cuvintele ca să descriu frica noastră! Fiind un om credincios, ştiu că în asemenea situatii „ajutorul meu vine de la Domnul, Cel Ce a făcut cerul şi pământul”. Am început să ne rugăm, fiecare cum putea: Mântuitorului, Impărătesei cerului şi, desigur, Sfântului Nicolae, ajutătorul grabnic al celor aflati în necazuri.
A trecut termenul stabilit, a trecut şi de miezul noptii, a venit şi dimineata, a trecut şi a doua zi. Seara, am ieşit la magazin – în jur nimeni, era linişte. A trecut şi a treia zi. Am înteles puterea rugăciunii, a sperantei în ajutorul lui Dumnezeu. Răufăcătorii au dispărut ca prin minune, iar cu ajutorul lui Dumnezeu am recăpătat pacea.
M.P., oraşul Sankt-Petersburg
Ceream din tot sufletul
Sotul meu, Nikolai, şi‑a rănit degetul mare de la picior cu ferăstrăul, zdrobindu-şi osul. Aproape o lună a mers zi de zi la spital; i‑au pus ghips, însă degetul continua să sângereze. Sotul avea febră şi frisoane. Imi făceam griji pentru el. Noi suntem credincioşi, mergem împreună la biserică. Intr‑o zi mi‑a venit o idee: să merg la biserică si să cer ajutorul Sfântului Nicolae. Am venit la biserică şi m‑am rugat din tot sufletul. trei zile mai târziu, sotul meu s‑a vindecat. I‑au scos bandajele, iar peste un timp nici nu mai şchiopăta. Iată ce ajutător minunat este Sfântul Nicolae!
K.N., oraşul Zelenogorsk
Camera Sfântului Nicolae
Un fost lucrător NKVD, Dimitri Efimov, a relatat următoarea întâmplare:
In vara anului 1938 a fost repartizat în raionul Novoderevensk. trebuia să-şi caute o locuintă, însă acest lucru s‑a dovedit a fi greu, întrucât cei care veniseră înaintea lui ocupaseră cele mai bune case. Lucrătorii administratiei locale au hotărât să‑i închirieze o cameră la o femeie văduvă. Ea le‑a spus că nu se poate acest lucru, deoarece camera apartine Sfântului Nicolae.
Cerându‑i să descuie camera, au intrat şi au văzut o icoană mare, de la podea până în tavan, a Sfântului Nicolae. Cu toate lacrimile sărmanei văduve, icoana a fost urcată în podul casei. In cele din urmă femeia s‑a dat bătută. Oricum, sfântul nu va lăsa pe nimeni să‑i ocupe camera. Cei de fată au râs. Dimitri şi‑a adus bagajele în cameră, a încuiat‑o cu cheia şi a plecat la serviciu.
Era o zi frumoasă de iunie, când din senin a început să tune şi să fulgere. Prin geam,
Dimitri a observat un incendiu chiar în acea parte a satului unde închiriase camera. A alergat într-un suflet: ardea casa sărmanei văduve. Vecinii şi chiar gazda povesteau cum a apărut pe cer un nouraş „ca un pumn”, a tunat şi fulgerul a lovit exact în acea cameră închiriată de lucrătorul de la NKVD.
Casa a ars complet. Astfel Sfântul Nicolae nu a permis nimănui să ocupe camera unde se afla icoana cu chipul său, care de altfel a rămas neatinsă. Stăpâna casei a primit o asigurare din care şi‑a ridicat o casă nouă, multumindu‑i Sfântului Nicolae pentru ajutorul şi mila sa.
„Blagovest”, Riazan
De o sută de ori
Impreună cu sotul meu am cumpărat o maşină veche, dar destul de bună. Pe părintele meu duhovnic, Igor Filin, l‑am rugat să ne‑o sfintească. După sfintire am primit de la o soră de‑a mea duhovnicească, Elena, o iconită cu Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni. De atunci nu ne-am mai despărtit de ea.
S‑a întâmplat ca într‑o zi să parchez lângă piată. După ce am cumpărat cele necesare, de cele zece ruble rămase mi-am luat un ziar. Vânzătorul mi‑a dat restul – nouăzeci de ruble şi câteva copeici, ca şi cum aş fi dat o sută. La început nu mi-am dat seama, însă, pe măsură ce mă apropiam de maşină, am realizat că vânzătorul greşise: când am intrat în piată aveam doar o bancnotă de zece ruble.
tot gândindu-mă dacă să înapoiez banii sau nu, am hotărât să‑i păstrez: doar nu‑i furasem, ci îi primisem, chiar dacă din greşeală. Dar maşina nu pornea, cu toate că încercam în fel şi chip. Sfântul Nikoluşka încerca să mă înteleptească şi să nu mă lase să greşesc, însă eu am ieşit din maşină şi am cerut ajutorul altui şofer. Când a urcat el, maşina a şi pornit, de se mira cum de eu nu am reuşit. Am plecat fără să înapoiez banii. La scurt timp au urmat câteva accidente, unul după altul, care ne-au golit însutit buzunarele. De abia atunci am alergat la spovedanie şi la icoana Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni, din biserică.
tatiana Smirnova, oraşul Sankt-Petersburg
Pierderea
Intr‑o zi, sotul meu s‑a întors de la serviciu foarte necăjit: „Mi-au furat portmoneul. Bani nu prea erau, dar aveam paşaportul şi încă nişte acte importante.” „Nu-ti face griji, i‑am spus. Poate că se vor găsi. Mă voi ruga Sfântului Nicolae.”
Sotul meu a dat din mână: „Nu-mi arde mie acum de glume!” Eu, împreună cu fiicele noastre, am îngenuncheat în fata icoanei, am citit Acatistul Sfântului Nicolae şi l‑am rugam să ne aducă paşaportul. Ceream asta mai mult pentru ca sotul meu să creadă. Aşa au trecut două zile.
A treia zi, când am venit de la serviciu, fiica mai mare mi‑a povestit că au venit nişte femei şi au adus paşaportul tatei, găsit lângă uşa scării noastre. Nu-mi venea să cred: în fata mea era chiar paşaportul, putin murdar. Am multumit din toată inima sfântului şi m‑am repezit la telefon să‑i spun sotului noutatea. El, în schimb, nu a avut nicio reactie,
nemaivorbind de multumire şi găsind la toate o explicatie.
– Dar celelalte acte nu s‑au găsit? m‑a întrebat el.
– Ştii ce, mă sufocam eu de supărare, am cerut doar paşaportul.
– Ei, acum cere şi celelalte acte!
Simteam că mă lua peste picior şi m‑am grăbit să închid telefonul. Incetul cu încetul întâmplarea a început să fie uitată, când într‑o zi am găsit în cutia poştală un plic pe numele sotului. Deoarece în acel moment el nu se găsea în oraş, i l‑am lăsat pe birou. Dar plicul nu-mi dădea pace. Mi se părea foarte straniu: nu avea nicio ştampilă. Intr-un colt era putin rupt, iar prin gaură se vedea ceva bătut la maşină. Mi‑a venit ideea să‑l desfac, nu cumva să fi fost ceva urgent.
L‑am desfăcut, iar din el au căzut nişte adeverinte şi facturi. Inmărmurită, priveam toate aceste acte, fără să înteleg ce legătură aveau cu sotul meu. Deodată m‑a străfulgerat un gând, greu de crezut… Se vedea că hârtiile fuseseră culese dintr‑o băltoacă şi împăturite cu grijă.
Maria Slavina, oraşul Sankt-Petersburg
„Sfinte Nicolae, ajută-mă!”
Această istorioară s‑a petrecut cu unchiul meu, care a avut o soartă grea. Când era la început de viată duhovnicească, în una din vizitele lui la noi, în Petersburg, i‑am spus: „Dacă ti se va întâmpla ceva, să-ti aduci aminte de Sfântul Nicolae şi să‑i ceri ajutorul.” Peste o jumătate de an, când a venit din nou la noi, ne‑a povestit următoarele:
Intr‑o zi s‑a dus la vărul său care îşi sărbătorea ziua de naştere, în Kinghiseppe, dar, dintr-un motiv oarecare, nu s‑au înteles. Unchiul meu, supărat, nu a rămas peste noapte la vărul său şi s‑a pornit spre satul său, Usti-Lugu. S‑a bizuit pe faptul că noptile erau luminoase şi că va da peste o maşină de ocazie. Dar trecuseră deja câteva ore şi nu se zărea nicio maşină. Brusc, şi‑a amintit de cuvintele mele şi a zis: „Hai, Nikola, ajută-mă, dacă poti!”, cu toate că nu avea mari sperante. Ce s‑a întâmplat mai departe, el ne‑a povestit râzând: „Intelegi, nici n- au trecut două minute şi pe drumul absolut pustiu s‑a ivit o maşină. Un tânăr a oprit maşina, întrebându-mă unde vreau să ajung. «Ai trecut demult de răspântie. Ia loc, te duc unde ai nevoie». I s‑a făcut milă flăcăului de mine si m‑a dus până în sat, nici bani nu a vrut să ia. Uite aşa m‑a ajutat Sfântul Nicolae, deşi chiar eu am fost de vină.”
Maria Slavina, oraşul Sankt-Petersburg
Bunicul din icoană
Era chiar după război, în satul Samarovsk, regiunea Rostov (statia Kaiala). Intr‑o iarnă, mătuşa mea, Niusea, s‑a dus după apă. Cu toate că era zăpadă multă şi ger, nu avea de ales.
A ajuns la copcă şi s‑a aplecat ca să umple găleata cu apă când, deodată – ori a alunecat, ori gheata de sub ea s‑a spart -, s‑a pomenit în apa rece şi pe moment şi‑a pierdut cunoştinta. Când s‑a trezit, stătea culcată pe zăpadă lângă copcă, iar alături de ea era un bătrânel. Deşi mătuşa s‑a speriat rău, ar fi vrut să‑l întrebe: „Bunicule, de unde ai apărut şi cum m‑ai putut scoate?”, dar bătrânul şi dispăruse. Mătuşa a venit acasă şi a privit spre icoană. Iată, bunicul era însuşi Sfântul Nicolae!
Ochii lui Kolea
Mama mi‑a povestit cum bunica, Varvara Nicolaevna, l‑a îngrijit pe fiul său, Kolea: îl dureau ochii. L‑a dus la oftalmologi, însă fără niciun rezultat. Copilul suferea mult. Ii puneau în ochi nişte picături atât de puternice, încât, atunci când el plângea pe umărul bunicii, mătasea rochiei se găurea. Bunica s‑a adresat unui profesor renumit. El a consultat băietelul şi a spus: „Un ochi i s‑a scurs. N‑a rămas mult nici din celălalt. Eu nu sunt Dumnezeu, nu‑i pot pune ochii la loc!” Varvara Nicolaevna a plătit la biserică o slujbă pentru vindecarea pruncului Nicolae. Sfântul Nicolae s‑a milostivit de copil. Băietelul s‑a vindecat, nu i‑a rămas nicio urmă de la boală. Mama spunea că ochii lui Kolea erau cei mai frumoşi.
Varvara Semionova, oraşul Ghelengik
Călăuza
Mama era o femeie bătrână şi oarbă, însă în curtea ei se mişca singură, fără niciun ajutor. Imaginati-vă un sat de lângă Moscova. Intr‑o seară ea a ieşit din ogradă să ducă gunoiul şi s‑a rătăcit. Nu putea nicidecum să găsească drumul înapoi spre casă. A tot umblat, dar fără niciun rezultat: nu găsea nici drumul, nici poarta. Se făcuse târziu. Pe drum nu era nimeni. Mama a început să se roage Sfântului Nicolae. Deodată a simtit cum cineva a apucat- o de mână. Ea nu s‑a opus, bănuind cine ar putea fi. El a adus‑o până acasă. Mama s‑a oprit, a pipăit portita şi a intrat în curte, iar călăuza a dispărut.
Ocrotitorul meu cel sfânt
Sfântul Nicolae m‑a ajutat de multe ori. Deşi în tinerete am fost ateu, în adâncul sufletului ştiam că există ceva mai important decât tot ce este material. De la o bătrânică am primit o iconită cu chipul Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni.
Pe atunci învătam la colegiul de medicină şi visam să intru la facultatea de medicină. La biserică nu mergeam, rugăciuni nu ştiam, dar îngenuncheam mereu în fata icoanei şi spuneam: „Nicolae Făcătorule de minuni, fă o minune: fă în aşa fel ca să intru la facultate!” Am absolvit colegiul, fiind printre cei mai buni studenti. Printr‑o minune am scăpat de armată şi am primit trimitere pentru facultate. Bani pentru meditatii nu aveam, m‑am pregătit singur
şi am intrat. Cu timpul, prin rugăciunile sfântului, am devenit credincios.
Intru slava lui Dumnezeu am plecat să muncesc la mănăstirea Zelenetk. La bucătărie făcea ascultare un bătrân foarte vioi, robul lui Dumnezeu Nicolae. El avea o carte despre minunile Sfântului Nicolae, pe care o dădea cu bucurie s‑o citescă oricui i‑o cerea. Din ea am aflat de multe minuni ale sfântului. Mi‑a plăcut îndeosebi minunea prin care Sfântul Nicolae şi Cuviosul Simeon, Primitorul lui Dumnezeu, l‑au ajutat pe Cuviosul Petru Atonitul.
Intr‑o zi, după ce am îndeplinit ascultarea, am simtit o slăbiciune. De-abia am putut să stau până la sfârşitul privegherii. M‑am spovedit şi m‑am întors la hotel. Dimineata mă simteam atât de rău, încât nu puteam nici să mă mişc. Nu putea fi vorba să merg la slujbă. Am început să mă rog Sfântului Nicolae şi Cuviosului Simeon. Peste putin timp am putut să mă mişc. Slăbiciunea a dispărut, mă simteam din ce în ce mai bine. M‑am ridicat din pat, cu greu, dar am putut să ajung la biserică, iar după ce m‑am împărtăşit, eram complet sănătos.
Intr‑o seară târzie de noiembrie, împreună cu familia treceam cu maşina pe lângă oraşul Nikolskoe. Prima zăpadă şi gerul transformaseră şoseaua într-un adevărat patinoar. La prima curbă, maşina a derapat brusc într-un şant de scurgere. Locul era pustiu şi era târziu. timp de două ore, pe lângă noi au trecut doar câteva maşini, care nu ne-au putut ajuta cu nimic. Era nevoie de un camion. Dar de unde? Se lăsa frigul. Eram amenintati să petrecem o noapte sub cerul liber. Bineînteles, în adâncul inimii am spus că ne poate ajuta doar Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni. Am început să mă rog. Liniştea noptii a fost întreruptă de zgomotul unui camion ce se apropia de noi. Am fost scoşi din şant şi am ajuns acasă cu bine. Interesant este că, deşi am plecat imediat după camion, nu l‑am mai văzut în fata noastră, deşi, logic, trebuia să‑l ajungem din urmă…
Robul lui Dumnezeu Igor, oraşul Sankt-Petersburg
Ne‑a ocrotit si ne‑a hrănit
Bunica mea, Zinaida, locuia singură cu trei copii mici: sotul ei fusese omorât de către banditi. Intr‑o iarnă, în timpul celui de-al doilea război mondial, se întorcea acasă din oraşul Kurik. Drumul era lung. Deodată, chiar lângă ea, au început să urle lupii. Bunica a înteles că în orice clipă poate să moară. A început să se roage lui Dumnezeu şi Sfântului Nicolae. Ca din senin, lângă ea a oprit o maşină. Doar ce a reuşit să urce şi să închidă uşa, că lupii s‑au şi repezit spre maşină.
A doua oară Sfântul Nicolae a salvat‑o pe bunică după război. Ii venea greu singură şi cu copiii mici. Nu aveau lemne şi nici mâncare. Bunica a împrumutat nişte bani şi a plecat în Orehovo-Zuievo, ca să cumpere ciorapi şi după aceea să‑i revândă. Pe atunci asta se numea speculă şi se pedepsea aspru. S‑a întors seara târziu şi când se pregătea să se culce, la uşă s‑a auzit o bătaie: „Militia!” Rugându-se Sfântului Nicolae, bunica a deschis uşa. Militienii au intrat spunând: „Sunteti învinuită de speculă. Arătati ce aveti în ladă!” Chiar lângă ladă era sacul cu ciorapi. Bunica a deschis lada şi a început să scoată totul din ea, acoperind astfel sacul cu ciorapi. Militienii au observat că în casă era frig şi copiii erau flămânzi. I‑au spus să ia sania şi să‑i urmeze. Bunica s‑a întors cu un sac de cărbune, cu lemne şi cu două pâini.
I.Kirina, oraşul Novgorod
Duşmanul nu a putut trece
In timpul blocadei Leningradului, Mitropolitul Alexie, viitorul Patriarh, a avut o vedenie cu Sfântul Nicolae, care i‑a grăit: „Este bine să veniti după ajutor la mine, dar cel mai bine este să n‑o uitati pe Maica Domnului!”
Găsind un loc retras în Catedrala Sfântului Nicolae, împreună cu marea nevoitoare, schimonahia Maria, el săvârşea rugăciuni, nădăjduind că Maica Domnului Grabnic Ajutătoarea şi Sfântul Nicolae (în catedrală se găseau icoanele lor făcătoare de minuni) nu vor permite ca duşmanul să intre în oraş. Duşmanul nu a intrat în oraş. Mai mult decât atât: el nu a putut înainta mai departe în Rusia.
Schiegumenul Savva (f 1980)
Pedeapsa
Am crescut într‑o familie credincioasă. Bunicul meu, Vasili Efimovici taraskin, şi bunica erau oameni evlavioşi. Il cinsteau mult pe tarul Nicolae. Când s‑a născut prima lor fiică, mama mea, au numit‑o, în cinstea fiicei tarului, Olga. Ea a absolvit trei clase la şcoala parohială, unde obiectul preferat era religia. A învătat să citească atât de bine din Psaltire, încât o chemau să citească la înmormântări nu doar în satul nostru, ci şi în satele din împrejurimi.
In coltul roşu, deasupra mesei, se aflau icoanele Mântuitorului, Maicii Domnului şi cea a Sfântului Nicolae. De sărbători, bunica aprindea candela, a cărei lumină aducea pace sufletească. Se întâmpla ca noaptea să mă trezesc, întredeschideam ochii şi de la candelă se întindeau fire aurii. Când priveam cu atentie chipurile dumnezeieşti, mi se părea că erau cu adevărat vii. Aşa şi sunt. łin minte că eram atât de fericit când, o dată, de Paşti, împreună cu alti copii, am avut ocazia să urc până la al treilea etaj al clopotnitei bisericii noastre.
Din păcate, am fost martor la dărâmarea acestei clopotnite. Sub îndrumarea comunistului Jitkov, clopotele au fost date jos şi s‑au sfărâmat în bucăti. Le ajuta un betiv, nenea Vanea Braghin. Pentru asta a primit bani şi a băut atât de mult, încât, întorcându-se acasă, a căzut într‑o fântână părăsită şi s‑a înecat, deşi apa acolo era până la genunchiul broaştei. Biserica a fost închisă. Au vrut să facă în ea o sală de dans, însă tăranii refuzau să o frecventeze şi atunci a fost transformată în depozit.
Biserica a fost distrusă până la temelie după război şi tot sub îndrumarea aceluiaşi Jitkov. De data aceasta însă, el nu a putut evita răsplata. S‑a îmbolnăvit de tuberculoză, tuşea cu sânge şi nu după mult timp a murit. A fost pedepsit şi un băietel, un pionier. El îşi umplea buzunarele cu pietre şi le arunca în chipurile sfintilor. A răcit la picioare şi a rămas pentru toată viata invalid. Nu demult l‑am întâlnit în oraş. Când a venit vorba de biserica Sfântului Nicolae, a spus doar: „Am fost nişte proşti”- şi s‑a îndepărtat de mine, sprijinindu-se în cârje.
Eu însumi, multi ani, am fost putin credincios. Mama deseori îmi spunea să citesc din Sfânta Scriptură, dar eu întotdeauna găseam un pretext ca să fac altceva. Când, în ’42, am plecat pe front, mama mi‑a dat o panglică pe care era scrisă o rugăciune, „Cel ce locuieşti în ajutorul Celui Preaînalt…”. Cred că ea m‑a salvat, căci de la război m‑am întors viu şi nevă- tămat. tot prin rugăciunile mamei m‑am întors la biserică. Acum nu mă va zdruncina din credintă nicio putere diavolească.
N. A. Kulinicin, oraşul Riazan
Lectia
Când în Kaliningrad s‑a târnosit o nouă biserică în cinstea Mântuitorului Hristos, eu m‑am dus la prima slujbă. La pangar atentia mi‑a fost atrasă de o icoană a Sfântului Nicolae. tot drumul spre casă mă încălzea sentimentul de evlavie pentru noua icoană. Când însă am intrat cu ea în casă, fiica mea a luat icoana în mâini şi imediat a dat‑o la o parte cu dispret, spunând: „De ce ai mai cumpărat‑o? Şi aşa ai prea multe icoane şi mai spui că nu ai bani nici măcar de pâine!” Cu durere în suflet, i‑am răspuns: „Eu nu-ti impun să crezi. Dar despre Dumnezeu şi icoane te rog să nu vorbeşti niciodată urât. Nu judeca ceea ce nu ştii!” Câteva ore mai târziu, maşina în care se afla ea a avut un accident. Dintre pasagerii celor două maşini care s‑au ciocnit, doar ea a suferit; ceilalti s‑au ales numai cu o sperietură, pe când fiica mea avea fractură de bazin, o puternică comotie cerebrală, răni la cap, la fată, la mâini şi la picioare. I‑am spus că toate acestea i‑au fost date ca o lectie pentru atitudinea ei neserioasă fată de icoane şi credintă. M‑am rugat Sfântului Nicolae pentru iertarea şi însănătoşirea ei. In prezent, fiica mea este sănătoasă. Din păcate, ea nu a ajuns încă la o credintă fermă, deşi nu mai are nicio îndoială.
Liubovi Nikitina, oraşul Kaliningrad
De partea cealaltă a râului Ujeni
Intr-un sat îndepărtat şi uitat de lume, Zaujeni, care este situat la poalele pădurilor sălbatice din regiunea tveri, de partea cealaltă a râului Ujeni, se află o capelă, aproape ruinată, ridicată în cinstea Sfântului Nicolae. In ea se găsea o icoană mare a sfântului, cinstită de către toti locuitorii. Capela a fost înăltată în secolul al XIX-lea. In zilele când ea functiona, aici veneau să se roage atât tăranii din sat, cât şi cei din satele de prin împrejurimi. Sărbătorile Sfântului Nicolae erau considerate aici aproape cele mai importante. In acele zile se organizau mese mari şi petreceri. Majoritatea bărbatilor din sat purtau numele Nicolae.
In anii grei, când biserica era prigonită, tăranii din Zaujeni au hotărât să nu permită profanarea capelei. Multe din icoane au fost ascunse prin case. Icoana mare a Sfântului Nicolae şi a vietii sale a fost luată de un mare rugător, tăranul Nicolae. Capela a fost închisă, dar fiecare tăran din Zaujeni continua să se roage şi să‑l cinstească pe Sfântul Nicolae la el acasă.
Se relatează un fapt în urma căruia icoana mare a fost considerată făcătoare de minuni. In primii ani de după război, într-un grajd de vite a izbucnit un incendiu. Focul se răspândea cu iuteala fulgerului şi era gata să cuprindă nu numai casele învecinate cu grajdul, ci si mai departe, întreg satul. Maşini de pompieri în sat nu existau, iar tăranii nu erau în stare să lupte singuri cu focul. Lumea intrase în panică. Atunci bunicul meu a luat în mâini icoana ocrotitorului său ceresc şi, cu rugăciunea pe buze, s‑a îndreptat spre partea satului cuprinsă de flăcări. Peste putin timp, focul a început să se potolească şi să se stingă. Satul a fost salvat datorită mijlocirii Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni.
După această minune, prin intermediul icoanei, multă lume se adresa sfântului.
Oameni bolnavi sau îngreunati cu necazurile de zi cu zi primeau de fiecare dată vindecare şi mângâiere. Inainte de a călători, fiecare tăran se însemna cu semnul crucii şi rostea rugăciunea binecunoscută: „Nicolae, Plăcutule al lui Dumnezeu, ocroteşte-mă în timpul călătoriei!” După moartea bunicilor, icoana a ajuns la mine. La începutul anilor ’90 eu am adus‑o în Sankt- Petersburg.
Igor Kuzmin, oraşul Sankt-Petersburg
Nikola – dătătorul de pâine
Cum intri în biserică, în partea dreaptă se află icoana Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. Chipul este aproape şters, culorile au căpătat o nuantă cenuşie, însă privirea a rămas clară, vie şi blândă. Chiar de la început icoana mi‑a atras atentia. Avea în ea ceva simplu, sigur şi necesar, cum este şi o bucată de pâine.
– Acesta este Nikola, dătătorul de pâine! mi‑a explicat o călugărită.
– Nikola, dătătorul de pâine? am întrebat eu. E prima dată când aud ca o icoană să fie numită astfel.
– Nici noi nu am auzit, până când nu a fost adusă aici, a spus măicuta şi a scos cutiuta pentru lumânări. Priviti!
In cutiută se aflau nişte fâşii subtiri de hârtie. Ciudat. .. toate rudele mele, multi ani la rând, au trăit pe cartele pentru pâine. Am auzit multe istorisiri şi întâmplări, însă cartelele nu le-am văzut niciodată. Printre lucrurile vechi din podul casei găseam bilete vechi de film, bonuri de manufactură, chiar şi bani ieşiti demult din circulatie, însă cartele pentru pâine – niciodată. Le aveam în fata mea pentru prima dată.
O cartelă era pe numele Elisavetei Efimovna Hmeliova – în noiembrie 1941 ea trebuia să primească 400 grame de pâine. A doua, pe numele Mariei Petrovna Pavlova – noiembrie
1941, ratia întreagă (800 grame). Acestor două cartele nu le‑a fost dat să fie întrebuintate. Pe
16 octombrie armatele germane înaintau spre Georgia, Budogorosci şi tihvin, iar pe 8 noiembrie au ocupat oraşul, încercând să supună Leningradul la o a doua blocadă.
Pe perete se afla icoana înnegrită a Sfântului Nicolae.
– Cum a ajuns aici?
– Nu ştiu, a dat din cap maica. Femeile care au adus‑o ne-au istorisit această
întâmplare…
– Care anume?
– Ele, la rândul lor, au auzit‑o în copilărie de la părinti. Aşa a fost: nemtii se apropiau de oraş. Femeile cărora le apartin aceste cartele au nimerit sub ocupatie. Nu aveau ce mânca, întrucât nemtii nu mai dădeau pâine pe baza cartelelor. Măcar să moară toti de foame! îi condamnaseră ei pe localnici. A plâns Elisaveta Efimovna (ei îi apartinea icoana), şi‑a pus cartela în cutiuta pentru lumânări, s‑a rugat Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni, şi s‑a culcat. Dimineata, pe masă a găsit pâine, 400 grame de pâine! Chiar în acel moment a venit la ea Maria Petrovna. „Masa, tu ai adus pâinea?”, a întrebat‑o Elisaveta Efimovna. „Nu”, a urmat răspunsul. „Atunci de unde? Stau singură şi nu aveam pâine.” Elisaveta Efimovna i‑a povestit minunea şi Maria Petrovna a rugat‑o să pună şi cartela ei în cutiuta pentru lumânări.
Aşa au supravietuit cele două femei ocupatiei, a spus maica. Cum s‑a întâmplat această minune, nu ştiu, însă în fiecare dimineată în casă apărea o bucată de pâine. Sfântul Nikola, dătătorul de pâine, le hrănea. Ce‑i drept, nu pentru mult timp, căci ocupatia a durat doar o lună. In decembrie armatele noastre au eliberat tihvinul.
Maica şi‑a făcut semnul crucii, a luat bonurile de hârtie din mâinile mele şi cu grijă le-
a aşezat înapoi, în cutiută.
„Indreptător credintei şi chip blândetelor, a început ea să cânte apoi, învătător înfrânării te‑a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Nicolae, roagă‑L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!”
„Sfinte Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, păcătosul!”, şopteam eu, însemnându-mă cu semnul crucii.
Priveam ochii sfântului, luminati de bunătate şi întelepciune, plini de căldura pâinii.
Nicolae Koneaev, oraşul Sankt-Petersburg
Cei ce cântă minunile tale
Un prieten de-al meu avea un mare necaz. Era chiar în primii ani de după război. Nu avea nicio vină şi se ruga fierbinte Sfântului Nicolae, cerându‑i ajutor. Obosit, el s‑a culcat. In vis a văzut cum pe cer erau o multime de sfinti, iar printre ei Sfântul Nicolae strălucea cel mai tare. Prietenul meu se gândea: „Ce mângâiere că avem un aşa mijlocitor şi apărător!” Când s‑a trezit, s‑a însemnat cu semnul crucii şi a spus: „Slavă Domnului! Dumnezeu m‑a miluit!” Intr- adevăr, Dumnezeu l‑a ocrotit şi l‑a miluit.
Altă întâmplare despre ocrotirea minunată a Sfântului Nicolae: Demult, o bătrânică evlavioasă îngrijea de un copil. Când părintii lui plecau la serviciu, ea deschidea un geamantan, pe capacul căruia era lipită icoana Sfântului Nicolae şi se ruga. Copilul, jucându- se, vedea toate acestea. După ce termina rugăciunea, bătrânica ascundea geamantanul.
Intr‑o zi, după serviciu, părintii erau ocupati cu menajul. Geamurile de la balcon erau deschise. Copilul a ieşit pe balcon şi privea în jos, la copiii care se jucau şi râdeau în curte. A vrut şi el să se joace cu ei. A adus un scaun, s‑a urcat pe el – copilul avea patru ani – şi a sărit de la etajul al patrulea.
S‑a adunat multă lume. toti strigau: „A căzut un copil!” Părintii au observat lipsa copilului de pe balcon. S‑au repezit afară. Băietelul era jos, viu, fără nicio vânătaie. Mama l‑a luat în brate:
– Fecioraşule, cum de-ai rămas în viată?
– Bunicutul m‑a prins! a urmat răspunsul.
– Care bunicut?
– Cel din geamantanul bunicutei. Au venit acasă.
– Bunicuto, deschide geamantanul!
Ea îşi păstra în taină credinta, însă atunci a fost nevoită să se descopere. Copilul a spus, arătând la icoana din geamantan:
‑Acest bunic m‑a prins!
Arhimandritul Ambrosie (Iurasov)
Biserica Sfântul Nicolae
De profesie, sunt specialist pe probleme sociale într-un sat. Prin Pronia dumnezeiască mi s‑a încredintat un monument arhitectonic – ansamblul bisericesc Sfântul Nicolae, alcătuit din două biserici: una de vară şi alta de iarnă. Din cauza lipsurilor financiare, aceste biserici erau într‑o stare jalnică.
De patru ani trebuia să rezolv probleme de ordin organizatoric. Câte ceva am reuşit să facem, dar a rămas încă mult de lucru. Biserica are cinci altare: al Sfântului Nicolae, care functionează, al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir – din biserica de iarnă, al Invierii Domnului, al Mucenicilor Fior şi Lavr, al Cuviosului Serghie de Radonej. Din an- samblu mai fac parte şi portile lui Avraam, care sunt la intrarea în cimitir, şi clădirea şcolii duminicale.
Biserica s‑a construit din donatiile oamenilor. Inceputul constructiei datează din 1776, iar prestolul în cinstea Sfântului Nicolae a fost sfintit în 1786. Doar el a rămas neatins de răufăcători, împreună cu toate obiectele sfinte – o minune!
Erau timpuri când această biserică era singura care functiona în întreg raionul Soligalsk. Până la revolutie, aici erau cincizeci de biserici. In anii 1939–1944 biserica noastră a fost închisă, iar părintele, care era înaintat în vârstă, dat afară din casă. Pe atunci paroh al bisericii era preotul Alexandr Ivanovici Kastorski. La doi kilometri de biserică, el a cumpărat o căsută, iar mai târziu încă una, chiar lângă biserică. Oamenii povesteau cum părintele slujea chiar în această căsută.
Bineînteles că nu toti încăpeau înăuntru, de aceea multi rămâneau afară. Deşi după acte, părintele Alexandr figura ca fiind exilat în satul Verhovie, el continua să slujească pe la case. Avea picioarele bolnave şi nu putea să urce scările. Oamenii îşi înfrumusetau curtile pentru sfintirea apei.
Inainte de război, părintele Alexandr a fost arestat pentru agitatie religioasă. Dar oamenii continuau să‑l viziteze la închisoare şi să‑i ducă de-ale gurii. Se spune că în acea perioadă toti detinutii din închisoare mâncau pe săturate. Din cauza vârstei înaintate, el a fost eliberat. Părintele Alexandr a slujit în Biserica Sfântul Nicolae până la moarte. S‑a stins din viată la vârsta de 85 de ani.
Galina Gromova, satul Burdukova, regiunea Kostroma
Fotografia
In Samara, parohul Bisericii Vera, Nadejda, Liubovi9 şi mama lor, Sofia, preotul Vitali Kalaşnikov, îi cununa pe Serghie şi Olga. A doua zi, tânărul căsătorit a venit la biserică şi i‑a arătat preotului o fotografie făcută în timpul cununiei, cu un aparat „Polaroid” obişnuit. In partea stângă a fotografiei se vedeau clar contururile unei figuri omeneşti, asemănătoare, după afirmatiile preotului Vitali, cu Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni: aureola, barba, cutele veşmintelor… Uimit, preotul s‑a îndreptat spre unul din peretii bisericii, unde era înfătişat Sfântul Nicolae – era exact copia de pe fotografie! Singura diferentă era că pe fotografie se vedea în mâna stângă a sfântului Potirul pentru Sfânta Impărtăşanie, iar în cea dreaptă, Evanghelia. Conform traditiei picturii bisericeşti ortodoxe, cu Potirul în mână este înfătişat doar Sfântul Ioan de Kronstadt.
In fotografie chipul sfântului părea că plutea în văzduh, vizavi de peretele unde încă înainte de revolutie era o sobă. Când după zece ani s‑a reconstruit biserica, zidarii au tencuit peretele care nu avea nicio pictură.
Curioşi, slujitorii bisericii au hotărât să verifice dacă nu cumva a fost vreo coincidentă. Ei au fotografiat acelaşi loc, unde a apărut chipul sfântului. Pe fotografii au văzut exact acelaşi lucru.
9 Credintă, nădejde şi iubire.
Un fapt curios: biserica a fost sfintită în 1898 cu hramul Nikolo-Sofiiski.
După această întâmplare, enoriaşii s‑au adresat conducerii eparhiale, ca să‑i fie întors bisericii numele vechi.
„A mai fost o minune, când s‑a înăltat turla bisericii, povestea părintele Vitali. Chiar deasupra ei, pe cer, a apărut o urmă ca a unui avion cu reactie, în chipul unei cruci cu opt colturi, îndreptată spre răsărit.”
Andrei Polânski
Visul
Pe când eram directorul unei case de cultură, am fost invitat într-un an să petrec Revelionul la restaurant. Deşi era în Postul Crăciunului, m‑au ispitit banii propuşi şi am căzut de acord. In ajunul petrecerii am avut un vis. In biserica noastră se află moaştele Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. toti cei prezenti în biserică se apropiau şi le sărutau. A venit şi rândul meu. Dar atunci când am vrut să sărut moaştele, Sfântul Nicolae s‑a ridicat, m‑a împins la o parte şi a început să mă certe în fata tuturor.
De ruşine şi de frică, m‑am trezit si mult timp nu am putut să adorm. Mă rugam şi plângeam, însă nu mi-am schimbat hotărârea. Nu voiam să ratez şansa de a câştiga jumătate din salariu într‑o singură seară. Mult timp sentimentul de frică şi ruşine nu m‑a părăsit. Din cauza lui am avut şi alte necazuri, căci nu poti rămâne curat în timp ce te scalzi într‑o băltoacă.
toti banii câştigati au mers pentru medicamentele fiicei mele, care s‑a îmbolnăvit din senin. Eram disperat, fiind conştient de păcatul meu. Nişte oameni cu suflet bun mi-au dat o iconită şi viata sfântului. Pe icoană era exact chipul sfântului din visul meu. In fiecare zi îi cer iertare sfântului pentru că îi port cu nevrednicie numele, îi cer ajutorul şi ocrotirea. Şi ştiu ca, deşi sunt păcătos, plăcutul lui Dumnezeu nu mă va lăsa să pier.
Nicolae Ivanenko, oraşul Velelka, regiunea Minsk (Bielorusia)
In acel cumplit an
Război. toamna târzie a anului 1942. Ne aflam sub ocupatie. Şcolile din Letonia nu functionau. La lucru se putea angaja doar în Bielorusia, dar până acolo era greu de ajuns. Intr- un moment de disperare, m‑am apropiat de icoane şi am început să mă rog Sfântului Nicolae:
„Părinte Nicolae, pe toti îi ajuti. Niciodată nu m‑am adresat tie. Ajută-mă! Am rămas singură cu mama bolnavă, nu am nici tată, nici frate, nici sot. Fii-mi tu tată, ajută-mă! tu, care nu refuzi pe nimeni, nu mă refuza nici pe mine!” In aceeaşi zi noi am putut pleca în Bielorusia. Acolo, într-un sat, m‑am angajat ca administratoră într‑o şcoală.
Locuiam la un tăran, care ne şi hrănea. Pentru aceasta eu îi plăteam cu lemnele pe care le primeam de la şcoală şi care erau greu de găsit. Pe la mijlocul iernii s‑a zvonit că nu vor mai fi lemne. Imi făceam griji. Din nou m‑am adresat Sfântului Nicolae: „tăicutule! Scoate- mă din încurcătură, ajută-mă să găsesc lemne! Căci nu mai am cu ce plăti gazdei, care ne şi hrăneşte!” Peste câteva zile am fost înştiintati că ni s‑a oferit un alt teren pentru lemne, dar că
acolo în acel moment se aflau partizani. Eu continuam să mă rog: „Ajută-mă, singură nu pot face nimic…” De câteva zile stăteam fără lemne. De frig, apa îngheta noaptea în cameră.
Intr‑o dimineată, gazda a plecat să caute lemne. La scurt timp, am zărit prin geam că spre casa noastră se îndrepta o cărută cu lemne. Am aflat că aceste lemne erau pentru mine. Cărutaşul mi‑a povestit următoarele: „Ieri a trebuit să duc lemne în raion. Am încărcat căruta şi am pornit la drum. Deodată calul s‑a oprit şi nu a vrut să mai meargă. S‑a culcat pe pământ şi gata! Nu puteam să fac nimic. tot l‑am îmboldit să facă măcar câtiva paşi. Aşa am ajuns cu greu la voi în sat. Când s‑a întunecat, nişte oameni m‑au găzduit peste noapte. Dimineată am hotărât să pornesc spre casă, iar de acolo, în raion. Am ajuns la drum, dar calul meu se culcă din nou. In întâmpinare mi‑a ieşit un învătător de la şcoala dumitale. El mi‑a spus să ti le aduc: «Oricum trebuia să le primească, iar eu voi semna în acte că lemnele au ajuns la destinatie»”.
L‑am ospătat pe tăran, i‑am arătat drumul pe care trebuia s‑o apuce şi el a plecat. Eu am intrat în casă, am îngenuncheat în fata icoanei şi am izbucnit în plâns. Aş fi intrat în pământ ca să‑i multumesc neîncetat celui pe care l‑am rugat să-mi fie tată în acel cumplit an… Imi place să-mi amintesc aceasta întâmplare, care îmi încălzeşte întotdeuna sufletul. Plâng şi acum, când scriu aceste rânduri.
Din amintirile Pavlei Ivanovna Krukovskaia f f 7995 j,
t.S. Kuzmici, or. Pskov
Duşmanii Bisericii
Până la sfârşitul anilor ’50 la noi se slujea în Biserica Sfântul Nicolae. Incă înainte de a fi dărâmată, un oarecare Iastrebov a tras cu arma în crucile bisericii. Peste câteva zile a nimerit sub rotile unei cărute şi a rămas fără picioare. Striga de durere, dar multi din cei care erau de fată în momentul accidentului nu s‑au putut apropia de el. O putere nevăzută îi oprea. Nici sotia lui nu a putut face nimic ca să‑l salveze. El a rămas acolo, sub roti, mult timp. Intr- un târziu a fost totuşi scos, dar picioarele i‑au rămas tepene până la sfârşitul vietii. A trăit putin. Până azi multi săteni îşi amintesc despre aceasta întâmplare. Nu au murit de moarte bună nici cei care au participat la dărâmarea bisericii.
Viaceslav, regiunea Ivanovo
Pe râul Belaia
S‑a întâmplat în oraşul nostru, în timpul puterii sovietice. O familie locuia pe malul râului Belaia. Băiatul lor a găsit o icoană a Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni, şi a adus‑o acasă. Mama a agătat icoana pe perete. Seara, tatăl s‑a întors de la serviciu si, când a văzut‑o, a aruncat icoana la coşul de gunoi. Peste câteva zile, sotul şi sotia se aflau într‑o barcă. Voiau să ajungă pe malul celălalt, unde se afla o păşune. La jumătatea râului, vaca a aplecat barca şi a răsturnat‑o. Sotia şi vaca au reuşit să iasă la mal, însă sotul s‑a înecat.
R. F. Guseva, oraşul Ufa
Vedenia
O femeie avea un fiu bolnav. Băiatul avea nouă ani şi nu putea să meargă. Mama se ruga cu lacrimi Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. Intr‑o seară, când s‑a întors acasă de la serviciu, mama a auzit cum fiul ei vorbea cu cineva. L‑a întrebat cu cine a vorbit, iar băiatul i‑a spus că l‑a vizitat un bătrân, care semăna cu cel de pe icoană şi că s‑au jucat împreună. După această vedenie, copilul a început să meargă.
V.V. Suhoroslova, oraşul Permi
Bunicul cu barbă alba
Aveam cinci ani când, în timpul somnului, m‑am speriat şi din această cauză m‑am îmbolnăvit. Aveam adesea crize şi dureri mari de cap. Odată, în timpul războiului, când tocmai îmi reveneam după o astfel de criză, în fată mi‑a apărut un bătrân cu barbă albă:
– Ce s‑a întâmplat, drăgută, nu cumva eşti bolnavă?
– Cine eşti, bunicule? l‑am întrebat eu.
– Sunt Nicolae, Făcătorul de minuni. trebuie să te rogi lui Dumnezeu şi nu vei mai fi bolnavă.
Bătrânul a dispărut, iar eu am chemat‑o pe mama şi i‑am povestit ce mi s‑a întâmplat. Ea m‑a pus să‑i jur că voi merge la biserică. Dar era război şi ne aflam sub ocupatia nemtilor.
După război m‑am căsătorit, însă nu aveam copii. Când a fost eliberat oraşul Petrozavodsk, m‑am dus la biserică, am plătit o slujbă cu Acatistul Sfântului Nicolae, am aprins o lumânare şi am împodobit icoana sfântului cu un ştergar.
După slujbă m‑am dus la o prietenă şi m‑am culcat putin. Din nou mi‑a apărut în somn bătrânul cu barbă albă:
– Ei, drăgută, acum eşti sănătoasă. Continuă să faci cum ai făcut azi. Iar cine te va obijdui, va suferi toată viata lui. tu să nu certi pe nimeni, ci doar să spui: „Doamne, miluieşte- i pe cei ce mă urăsc”.
De atunci nu l‑am mai văzut. M‑am însănătoşit. Am cinci copii: patru băieti şi o fată.
N. G. Paikaceva
Prin mila Sfântului Nicolae
Prima mea întâlnire cu Sfântul Nicolae a avut loc în copilărie. Noi, copiii, pe când ne jucam în casa străbunicii, am găsit icoana sfântului şi am adus‑o în camera noastră. De atunci au trecut multi ani. Prin mila lui Dumnezeu, Sfântul Nicolae m‑a salvat de o boală grea.
In 1995, după o operatie, am simtit o durere acută în plămâni. Mi-au făcut o radiografie, în urma căreia au depistat o infiltratie. Şi, după cum se întâmplă de obicei, medicii, fără să cerceteze cazul, m‑au trimis la sanatoriu, unde am stat o perioadă, în nişte conditii groaznice, fiind diagnosticată cu tBC. La un moment dat am vrut să fug de acolo.
In salon cu mine stătea o femeie credincioasă, care mi‑a dat cartea ei de rugăciuni şi m‑a sfătuit să mă rog Sfântului Nicolae.
Peste câteva zile, prin mila lui Dumnezeu şi rugăciunile Sfântului Nicolae, eram deja acasă, vie şi sănătoasă. Pe plămâni mi‑a rămas doar o cicatrice.
Vă imaginati?! După septicemie, la câteva zile după operatie, slăbită, cu un plămân bolnav, am nimerit într-un focar de tuberculoză şi am reuşit să supravietuiesc!
Roaba lui Dumnezeu Irina, oraşul Serafimovici, regiunea Volgograd
Bătaia în geam
S‑a întâmplat la începutul războiului, într-un orăşel de lângă Moscova, Balaşih. In familia Soloviov erau patru copii. Iarna, mama s‑a îmbolnăvit grav, era pe moarte. Fiica ei de zece ani, Parascheva, stătea la geam şi plângea. Deodată ea a auzit o bătaie în geam. Parascheva a şters uşor cu degetul un colt din geamul înghetat şi a văzut un bătrân care avea peste umăr o panglică. El i‑a spus:
– Fetito, nu plânge! Mama ta nu va muri.
Parascheva s‑a liniştit şi s‑a dus să le povestească vecinilor întâmplarea.
– Mama nu va muri. Mi‑a spus un bătrân.
– Care bătrân?
– Cel care a bătut la noi în geam. Avea o panglică pe umăr. El mi‑a spus că mama nu va muri.
I‑au arătat câteva icoane. Intr-una din ele l‑a recunoscut pe Sfântul Nicolae, care era înfătişat cu omofor şi cu Evanghelia în mână.
Vinogradova, oraşul Lipeîk
Cine m‑a chemat în ajutor?
Nu departe de malul mării locuia o tânără familie. Se apropia ziua de naştere a unuia din soti şi au hotărât să o sărbătorească pe o plută, împreună cu prietenii. tinerii au construit o plută şi, când a sosit ziua mult aşteptată, au sărbătorit. Veselie, băutură şi mâncare multă. Deodată cerul s‑a întunecat, au apărut nori negri, a început să tune şi să plouă. Prietenii s‑au grăbit să ajungă la mal, iar sotii, nu se ştie din ce cauză, au mai rămas pe plută. Un val puternic a lovit însă pluta şi i‑a scos în largul mării. Era întuneric beznă.
Brusc, sotul şi‑a amintit că în cele mai grele momente oamenii îl cheamă în ajutor pe Sfântul Nicolae. Sotii nu credeau în Dumnezeu, nu ştiau rugăciuni, dar s‑au rugat cu propriile cuvinte. Peste câteva clipe s‑a auzit zgomotul unei bărci cu motor şi o voce care li se adresa:
„Cine m‑a chemat, ce s‑a întâmplat?” tinerii, cu lacrimi în ochi, i‑au spus necazul. Bătrânul
le‑a întins o funie şi ei au legat‑o de plută.
Cât timp a trecut, nu se ştie. In depărtare s‑a auzit lătrat de câini. Când au ajuns pe mal, tinerii l‑au invitat pe bătrân la ei. Insă el le‑a răspuns că nu poate rămâne, pentru că trebuia să‑i ajute şi pe alti oameni. Ei l‑au întrebat unde să‑l caute, ca să‑i multumească. Bă- trânul le‑a dat o adresa dintr-un alt oraş.
După un timp, tinerii au plecat în acel oraş. Au ajuns acolo, au găsit strada şi casa, care, de fapt, era o biserică, şi au început să întrebe de bătrân. Nimeni nu‑l cunoştea. Pe când se uita prin biserică, sotia a recunoscut într-una din icoane pe cel care îi salvase. Acesta era Sfântul Nicolae. tinerii au lăsat darurile şi au adus multumire lui Dumnezeu şi sfântului.
G. Bulanova, regiunea Volgograd
Casa neîncuiată
O femeie s‑a dus în pelerinaj la o mănăstire şi abia la sfârşitul zilei şi‑a amintit că lăsase uşa casei descuiată. Casa era la capătul oraşului Kirov şi în afară de ea, nu mai locuia nimeni acolo. Ce să facă? toti o sfătuiau să se întoarcă, însă ea le‑a spus: „Nu, nu mă voi întoarce. Facă-se voia Domnului!” Şi şi‑a continuat drumul. Peste o săptămână s‑a întors acasă. Uşa era larg deschisă. A înteles că înăuntru era cineva. S‑a oprit speriată în prag. Din casă a ieşit un bărbat tânăr, care s‑a aruncat la picioarele ei.
– Lasă-mă să plec, striga el, în numele lui Dumnezeu, lasă-mă să plec! Iti întorc tot ce- am luat, numai lasă-mă să plec!
– Uşa este deschisă, pleacă!
– Nu pot! Bătrânul nu mă lasă.
– Care bătrân?
– Unul… aşa, mic de statură. Eu am intrat în casa ta, am golit frigiderul, am mai luat câte ceva, uite, nici nu le-am atins şi am dat să ies. Când colo, în uşă stătea el. Nu scotea un cuvânt. Mi s‑a făcut frică. Am încercat să ies noaptea – el tot acolo stătea. Dacă vrei, du-mă la militie!
– Uite ce-ti mai trece prin cap! Pleacă. Nu ai dat foc casei, şi-ti multumesc pentru asta!
– Mi‑e frică de bătrân.
Femeia a spus o rugăciune şi a lăsat hotul să plece.
„Pavoslavnâi Suzdali”
Bătrânul
Imi amintesc că în copilărie mama mi‑a povestit că se dusese în pădure după ciuperci şi se rătăcise. S‑a aşezat pe o buturugă şi a început să plângă. Nu a trecut mult timp şi s‑a pomenit lângă ea cu un bătrân care avea o barbă albă. Parcă îl mai văzuse undeva. El a
întrebat‑o: „De ce plângi?” „M‑am rătăcit, i‑a răspuns mama, nu ştiu cum să ies din pădure şi deja a început să se întunece”. „Ia‑o pe cărăruia aceasta şi mergi tot înainte. Vei ajunge în satul tău.”
Şi, într-adevăr, mama a zărit cărăruia şi s‑a bucurat mult. Cât despre bătrân, el a dispărut de parcă nici n‑ar fi fost. Mama a ajuns acasă cu bine. tatăl i‑a spus: „Simteam că ai pătit ceva şi m‑am rugat Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni”.
Ekaterina Plipenko, oraşul Iaroslav
Serioja
Această întâmplare a avut loc în satul nostru, în ziua de 22 mai 1956. O femeie, Antonina, cu fiul său, Serioja, în vârstă de trei ani, lângă ea, s‑a apucat să-şi împrejmuiască grădina. Bunica ei, o femeie credincioasă, a atentionat‑o să nu lucreze în ziua Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. Antonina i‑a răspuns că sărbători sunt multe, iar munca nu aşteaptă, şi s‑a apucat de lucru. Peste 15–20 de minute femeia s‑a alarmat brusc: „Unde‑i Serioja?” Copilul nu era nicăieri. A căutat peste tot. Vecinii şi noi, elevii, ne-am pornit să căutăm băietelul în pădure, însă fără niciun rezultat.
A treia zi, vânzătoarea de la magazinul din sat a plecat pe cal în satul vecin, după marfă, şi la 11 km de sat l‑a zărit pe Serioja. Stătea nu departe de drum, pe un muşuroi de furnici. Băietelul mărturisea că un bătrân îl lăsase acolo, spunându‑i: „Stai aici. Vor veni oamenii şi te vor găsi”. Uimitor era că furnicile nici nu îl atinseseră, deşi era îmbrăcat subtire.
Cu timpul, sătenii au ajuns la concluzia că acest bătrân nu putea fi altul decât Sfântul
Nicolae, Făcătorul de minuni.
Roaba lui Dumnezeu Galina, regiunea Kemerovo
Ocrotitorul ceresc
Am rămas fără serviciu. Productia uzinei unde am lucrat aproape 16 ani s‑a oprit. Câştigam bani prin diverse locuri, cum şi unde puteam, iar ca să mă angajez în specializarea mea nu era nicio nădejde, mai ales că mă apropiam de 50 de ani. Situatia în familie era critică. Părintele de la biserică, aflând de situatia mea, m‑a sfătuit să mă rog Sfântului Nicolae şi să‑i citesc în fiecare zi acatistul. I‑am urmat sfatul.
Peste câteva zile am fost anuntat că eram aşteptat să fiu angajat conform specializării mele. Interesant este faptul că la întreprinderea unde am început să lucrez era ordinul ca să nu fie angajati oameni „de pe stradă” şi, când îmi semna cererea, şeful mă tot întreba cine este patronul meu.
De această minune m‑am învrednicit eu, nevrednicul, din partea Sfântului Nicolae.
Alexei Popov, oraşul Volgograd
Lupii
Toată viata, şi a trăit 80 de ani, mama a crezut în ajutorul Sfântului Nicolae, căruia adesea i se ruga. Când din cauza bătrânetii şi a bolilor nu mai putea să meargă la biserică, ea citea şi cânta acatiste acasă. Mi‑a povestit multe despre ajutorul sfântului, dar eu am retinut o anume istorisire.
S‑a întâmplat pe la sfârşitul anului 1941, în regiunea Iaroslav, unde fuseserăm evacuati. Am primit o înştiintare că tata s‑a pierdut fără urmă. Mama trebuia să meargă în centrul raional. Nu exista niciun mijloc de transport până acolo, aşa că de la colhoz i‑au dat un cal înhămat la o sanie.
Seara târziu, când se întorcea acasă prin pădure, a observat cum o haită de lupi îi înconjura sania. Mama a început să se roage Sfântului Nicolae. A lăsat hăturile din mâini şi a închis ochii. Când i‑a deschis, calul alerga din toate puterile, iar lupii nu se mai vedeau. In depărtare se zărea satul, unde era aşteptată de copii.
Spre sfârşitul vietii, mama s‑a îmbolnăvit grav. Cel mai mult se temea să nu ne împovăreze pe noi. Se ruga mult, chiar şi în ziua mortii sale, pe 22 mai, ziua cinstirii Sfântului Nicolae, şi spre dimineată s‑a stins încet din viată.
Roaba lui Dumnezeu Galina, oraşul Sankt-Petersburg
Referatul preotului
Bisericii Schimbarea la Fată din oraşul Penza, Gherasim Iakovlevici Dubasovski, din partea asesorului10 Subocev
In 1818, la genunchiul drept mi s‑a deschis o rană, din cauza căreia sufeream atât de mult, încât, sprijinit în baston, de-abia puteam să calc, durerea fiind insuportabilă. Prin grija şefilor mei, au fost consultati diferiti medici.
Dorind să-mi salveze viata şi temându-se să nu înceapă cangrena, medicii au hotărât să-mi amputeze piciorul bolnav. Imediat şi-au luat instrumentele necesare şi opiul, însă, prin lucrarea lui Dumnezeu, eu m‑am împotrivit, spunându-le că mai bine mor, decât să rămân fără picior.
toate tratamentele s‑au dovedit însă ineficiente. Aşa am suferit mai mult de un an.
Intr‑o noapte de iarnă, mă întorceam de la slujbă acasă (locuiesc aproape de capela Preobrajensk). In momentul când treceam pe lângă poarta capelei, din urmă m‑a ajuns un bătrân, îmbrăcat tărăneşte. Deoarece era o noapte cu lună, am putut să‑i văd bine fata. M‑a întrebat de boala mea şi de tratamentele pe care le-am urmat. I‑am povestit tot, iar când am ajuns în dreptul capelei, bătrânul mi‑a spus: „Dacă nu te-au putut vindeca medicii, te va ajuta această capelă. Să iei din ea apă şi pământ. Cu apa să speli rana, iar pământul să‑l presari peste ea”.
Apoi parcă am leşinat, iar când mi-am revenit şi m‑am uitat în jur, însotitorul meu dispăruse. Nici până astăzi nu pot pricepe cum s‑a întâmplat aceasta. Bătrânul nu mai era nici în fata, nici în spatele meu. In dreapta aveam un mal abrupt, iar în stânga, un deal asemănător, şi deci nu ar fi avut pe unde să treacă. Din această cauză eram foarte speriat, ceea ce au ob-
10 Kolejskii asessor – al optulea din cele 14 grade ale ierarhiei civile din Rusia taristă (nota trad.).
servat şi vecinii mei în momentul când am ajuns acasă. La întrebările lor, eu le-am povestit tot ce mi se întâmplase. Gazda mea a plecat imediat la capelă, a luat un pumn de pământ şi, într- un vas, apă. După ce a uscat pământul pe sobă, mi‑a curătat rana cu apă şi a presărat pământ peste ea, după care mi‑a bandajat în cârpe piciorul. Noaptea am dormit liniştit, ceea ce nu mi se mai întâmplase de foarte mult timp. A doua zi dimineata şi seara următoare a urmat aceeaşi procedură, iar mai mult nu a mai fost nevoie, pentru că piciorul mi se videcase.
Câteva săptămâni mai târziu, întâmplător, am intrat în capelă, unde se afla icoana Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. Am rămas înmărmurit când am recunoscut în Sfântul Nicolae pe acel bătrân. Adevărul celor relatate de mine sunt gata să il confirm prin jurământ.
„Penzenski vremennik”, 1849
Viata
Când ne-am căsătorit, nu aveam casa noastră şi de aceea locuiam la soacra mea. Viata de familie nu mergea. După trei ani, am hotărât să divortez. Fiul nostru avea doi ani. In vis sau în realitate, nu ştiu, mi‑a apărut Sfântul Nicolae, într-un veşmânt gri, împodobit cu cruci, şi mi‑a spus: „Să nu‑l părăseşti!” Fireşte, nu am îndrăznit să nu‑i dau ascultare, mai ales că, deşi putin, eram totuşi credincioasă: în copilărie, bunica mea, o cazacă de pe Don, m‑a educat în credinta creştină.
Noi locuiam pe atunci aproape de Biserica Sfintii 12 Apostoli, în oraşul tuia. Deseori, bunica mă lua cu ea la biserică. Imi plăcea să asist la cununii, iar când oboseam, plângeam la urechea ei: „Bunico, mă dor picioarele”. Ea îmi răspundea: „Stai în genunchi şi nu te vor mai durea.”
Peste un timp, îrapreună cu sotul meu am plecat mai întâi în poitul Varvno, iar după aceea, în regiunea Magadan. Am trăit împreună treizeci şi doi de ani, până la moartea sotului, pe 19 decembrie (stil vechi), în ziua Sfântului Nicolae.
I. J. Kosiiunum, regiunea Kaliningrad
Rugă din adâncul mării
In Marea Egee, la cinci kilometri de insula Paros, s‑a scufundat o corabie. Din cinci sute de pasageri, au pierit vreo optzeci. In întuneric, corabia s‑a lovit de o stâncă. S‑a făcut o spărtură mare, prin care a început să pătrundă apa. Căpitanul a dat comanda ca toti pasagerii să părăsească vasul. Multi dintre ei dormeau. Luminile s‑au stins. A început panica generală, fiecare grăbindu-se, după cum putea, să sară în apa învolburată.
Printre ei era şi o femeie de vreo 50 de ani. Neştiind să înoate, era cât pe ce să se înece. Ea însă nu voia să moară şi din toate puterile a început să strige: „Doamne, dacă este voia ta cea sfântă, salvează-mă! Sfinte Nicolae, ajută-mă, nu vreau să mor!” Deodată s‑a apropiat de ea o barcă. Cele cinci persoane care se găseau în ea cu greu au scos‑o din apă.
Despre această minune, ea a povestit la o emisiune televizată. Astfel, telespectatorii au fost martori ai credintei vii a acestei femei, a cărei rugăciune a ajuns până la cer şi a primit ajutor grabnic de la Dumnezeu şi de la Sfântul Nicolae.
Evanghelia Legopoulu, Grecia
Nu a permis săvârşirea păcatului
I s‑a întâmplat unei cunoştinte de-ale mele în 1988. Fiind o persoană putin credincioasă, a hotărât, deşi era femeie măritată, să plece în alt oraş, pentru a se întâlni cu bărbatul iubit, şi el căsătorit. Pe atunci se făcea rost cu mare greutate de un bilet de avion. Cu- noştinta mea a luat cu sine o iconită a Sfântului Nicolae şi a plecat la aeroport.
Bilete nu erau nici pentru acea zi, nici pentru următoarea. Femeia a luat în mâini iconita şi i s‑a adresat sfântului cu cuvintele: „Nicolae, Făcătorule de minuni, doar tu poti! Fă o minune! Ajută-mă să fac rost de un bilet!” După ce a spus ea aceste cuvinte, în sală s‑a anuntat că este un bilet pentru ziua următoare, exact la cursa de care avea ea nevoie. Bucuroasă peste măsură, a cumpărat biletul.
Dar mai interesant a fost ceea ce s‑a petrecut a doua zi. Venind la ora indicată la aeroport, femeia aştepta să se afişeze cursa pentru ruta ei. A venit şi timpul decolării avionului, dar afişarea tot nu se producea. Ingrijorată, s‑a adresat la ghişeul de informatii. Aici a aflat că în ziua respectivă niciun avion nu avea ruta respectivă.
Lucrătorii aeroportului se mirau cine putea să anunte şi să vândă un astfel de bilet. Ei o încredintau că aşa ceva nu se putea întâmpla, dar după ce au văzut biletul şi au verificat pe calculator, şi-au cerut scuze şi i‑au returnat banii.
Astfel Sfântul Nicolae a făcut o minune, dar în acelaşi timp a înteleptit‑o pe femeie, căci o asemenea călătorie ar fi dus la păcat, ceea ce el nu putea îngădui. In consecintă, a împiedicat‑o să păcătuiască!
tatiana Stepanovna, oraşul Sankt-Petersburg
Vânzătorul de piei
Un vânzător de piei se pregătea să plece să-şi vândă marfa, dar a întârziat dintr-un motiv oarecare.
Era iarnă, se întuneca repede şi a hotărât să înnopteze în primul sat care îi va ieşi în cale. A întâlnit un om şi acela i‑a arătat o casă în care îl puteau primi. A intrat în curte, a deshămat caii si cum a intrat în casă, s‑a culcat pe cuptor. Era pe cale să adoarmă, când a auzit cum cineva a intrat în casă şi a întrebat în şoaptă:
– A adormit?
Gazdele i‑au răspuns:
– A adormit.
– Unde‑i toporul? Eu acum, dintr‑o lovitură…
A înteles omul nostru că nimerise la oameni răi. Voia să se roage, dar nu‑i venea în minte nicio rugăciune. Şi‑a amintit doar de Sfântul Nicolae şi a început să şoptească înfrigurat: „Nicolae, Făcătorule de minuni, scapă-mă de moarte năprasnică! Până la sfârşitul vietii te voi cinsti!”
Gazdele deja se pregătiseră să‑l omoare, când de afară a răsunat o voce:
– Hei! Inhamă caii! Nu mai dormi! Pe tine te mai aşteptăm! Gazdele, nedumerite, se întrebau: „Oare nu fusese singur?”
Vânzătorul de piei s‑a însemnat cu semnul crucii, a sărit de pe cuptor şi a ieşit afară în mare grabă, strigând din răsputeri:
– Aşteptati-mă şi pe mine!
Afară, în jur, tipenie de om. A înhămat caii şi restul noptii l‑a petrecut pe drum. A plâns toată calea, multumind Sfântului Nicolae. Spre dimineată a ajuns acasă şi a povestit tuturor cele întâmplate.
Până la sfârşitul vietii el şi‑a tinut promisiunea: în zilele de sărbătoare aduna toti copiii din sat şi le împărtea dulciuri. Intâmplarea aceasta se povesteşte şi azi. Sotia lui încă mai trăieşte.
Roaba lui Dumnezeu Vasilisa, oraşul Pogvistnevo, regiunea Samara
Bunica Ecaterina
In grădină înflorea liliacul, iar în casă murea bunica Ecaterina.
Avusese o viată grea. Fusese milostivă cu oamenii, blândă şi muncitoare. Se străduia să‑i ajute pe toti. Nu voia să fie nimănui o povară şi, când s‑a îmbolnăvit, a început să se roage: „Sfinte părinte Nicolae, milostive, ia-mă la tine!” Plângea fiica, tăceau nepotii.
Cu putin timp înainte de ziua Sfântului Nicolae, bunica i‑a şoptit fiicei sale: „Valea, mi s‑a spus că trebuie să mă spovedesc înainte de moarte”. Fata ar fi vrut să‑i amintească:
„Mamă, la noi nimeni nu a fost spovedit! Cine putea să-ti spună aşa ceva?”, însă a tăcut şi, plângând, a ieşit afară, ca să îndeplinească ultima rugăminte a mamei sale iubite. Dar de cine să întrebe?
In oraş nu era nicio biserică, trăiau timpuri grele, când era periculos şi să stai de vorbă cu un preot. Dar, pentru a fi cu inima împăcată, a întrebat‑o pe prima femeie care i‑a ieşit în cale: „Nu ştiti la cine a venit părintele?” „La ce vă trebuie?” Ea i‑a povestit necazul său. Femeia a condus‑o la casa unde venise preotul la rugămintea credincioşilor.
Bunica Ecaterina s‑a spovedit, s‑a împărtăşit şi, trei zile mai târziu, în ziua pomenirii
Sfântului Nicolae, în zori, s‑a stins din viată.
Roaba lui Dumnezeu Nadejda, regiunea Krasnodar
Două minuni
Aceste întâmplări mi-au fost relatate de către roaba lui Dumnezeu Galina, din satul Bogotolea, regiunea Krasnodar. Prima s‑a petrecut pe 31 decembrie 1945, într-un sat din Ural. Acolo locuia o văduvă evlavioasă, împreună cu fiicele sale. Sotul uneia era betiv şi înjura
întruna. Când a murit văduva, singurii bărbati care mai rămăseseră în sat erau bătrânii şi in- valizii de război. Nu era nimeni care să‑i sape groapa, în afară de ginerele ei. tot înjurând el, s‑a dus la cimitir. Dar, când a ridicat piconul, acela i‑a căzut pe mână şi l‑a lovit la deget. Bărbatul, continuând să înjure, s‑a întors acasă, aşa că fiica văduvei a fost nevoită să meargă în locul lui la cimitir, să sape groapa mamei sale.
Era un ger de crăpau pietrele. Femeia a ajuns la cimitir, a ridicat cu greu piconul, a lovit cu el pământul, însă l‑a scăpat imediat din mâini. S‑a aşezat atunci pe un mesteacăn tăiat şi a început să plângă.
Deodată a simtit cum cineva a atins‑o pe umăr şi a auzit o voce:
– De ce plângi, femeie?
Ea a ridicat capul. In fata ei stătea un bătrân, fără căciulă, îmbrăcat într‑o haină de pânză impermeabilă. Alături de el era un băiat de vreo 12 ani. Femeia le‑a spus că i‑a murit mama şi nu avea cine să‑i sape groapa. Bătrânul a liniştit‑o, zicându‑i că o vor ajuta ei, şi şi-au agătat imediat desagile de crengile unui copac. Bătrânul ridica piconul cu uşurintă şi lovea cu el pământul, iar băiatul lua cu mâinile bolovanii şi îi dădea la o parte. Peste 20 de minute, groapa era gata.
– Am săpat un metru şi jumătate, a spus bătrânul, mai mult nu trebuie.
– Cum să vă răsplătesc?
– Noi nu avem nevoie de nimic! a fost răspunsul lor. Ea i‑a invitat la pomană.
– Dacă vom putea, vom veni! i‑a răspuns bătrânul.
– Cu aceste cuvinte, ei au plecat. Mergeau pe zăpadă de parcă ar fi mers pe un drum asfaltat, fără să se afunde, iar când au ajuns la o distantă mai mare de femeie, au dispărut. După înmormântare, toti s‑au adunat la pomană, însă nimeni nu se aşeza la masă: toti îl aşteptau pe bătrân. Neliniştită, fiica văduvei a ieşit în tindă să vadă dacă nu cumva se zărea oaspetele în depărtare, dar a auzit o voce:
– Nu ne aştepta, că nu vom veni!
Peste un timp, ea a plecat în vizită la o mătuşă, o femeie credincioasă. Aceasta a invitat‑o să intre în casă. Mare a fost mirarea nepoatei când, ridicând ochii, a recunoscut într- una din icoanele aflate pe un perete… chipul bătrânului care săpase groapa. Acesta era Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni. Nu putea să treacă nici pragul, căci icoana emana o lumină orbitoare. Din acel moment ea a crezut în Dumnezeu şi până la sfârşitul vietii l‑a cinstit pe Sfântul Nicolae.
A doua minune: Intr-un sat, doi oameni s‑au dus la pescuit, dar nu au prins niciun peşte. Atunci unul dintre ei a spus: „Hai să aprindem de zece ruble lumânări Sfântului Nicolae!” Celălalt pescar s‑a învoit. Nu a trecut mult timp, şi ei au prins un nisetru de un metru si jumătate.
Câteva zile mai târziu, alti doi oameni s‑au dus la pescuit. La fel, nu au prins niciun peşte. Unul dintre ei şi‑a amintit de cei doi tovarăşi si a spus: „Hai să aprindem şi noi lumânări Sfântului Nicolae!”, însă celălalt, fiind beat, a început să înjure. In acelaşi moment, barca în care se aflau ei s‑a răsturnat. Nu au mai putut‑o întoarce şi cu mare greutate au ajuns la mal.
Ieromonah Nifon, satul Itat, raionul tiajinsk, regiunea Kemerovo
Schiloada
Incă din 1903, în gara oraşului Cerepovet este un paraclis al Sfântului Nicolae. El a fost construit ca oamenii să vină să se roage aici înainte de călătorie, să aprindă o lumânare.
Chiar şi în zilele noastre vin oamenii aici ca să se roage sfântului, cerându‑i să‑i ocrotească în timpul călătoriei, după care aleargă grăbiti la tren. Dar se întâmplă, dacă mai rămâne timp, să povestească şi câte o întâmplare. Iată, de exemplu, ce mi‑a povestit o femeie:
„M‑am născut bolnăvicioasă. toti credeau că nu voi trăi mult. Pe lângă crize, aveam şi un strabism. In familie mai erau cinci copii. Noi eram foarte săraci, niciodată nu mâncam pe săturate. Despre mine mama spunea: «De te-ar lua Dumnezeu! La ce să mai cresc o schiloadă?»
Dar eu continuam să trăiesc. łin minte că îmi era ruşine de mine însămi pentru faptul că nu muream şi le stăteam tuturor în cale. Câteodată, părintii le cumparau surorilor mele rochite sau pâslari, iar mie nimic, dar eu nici măcar nu mă supăram. Intelegeam: eram o schiloadă.
Pe atunci televizoare nu existau. La noi în casă, în coltul roşu, conform traditiei, erau icoane. Odată m‑am apropiat şi eu de icoane. Părintele Nicolae mă privea. In oricare colt al casei mă duceam, el continua să mă privească. Şi atunci am început să‑l rog: «Părinte Nicolae, fă ceva ca să nu mai fiu schiloadă, ci să fiu şi eu ca toti copiii! Să nu mai am crize, să nu mai fiu bolnavă şi ochii să mi se vindece!» łin minte că am plâns. Nu era nimeni în casă.
A doua zi a venit la noi o femeie şi o ruga pe mama să mă dea ca dădacă pentru copilul ei. Mama i‑a spus:
– Ce-ti trece prin cap? Ia pe altcineva! Asta e schiloadă şi pe deasupra mai este şi bolnavă.
Inima mea a încetat să mai bată. Priveam icoana şi mă rugam în gând: «Părinte Nikola, te rog, să mă ia pe mine!» Femeia însă insista:
– Nu, o vreau pe ea!
– Dacă‑i aşa, treaba ta! i‑a răspuns mama. Numai că mi‑o vei aduce singură înapoi peste două zile.
Femeia m‑a luat cu ea. Locuia în satul vecin. Avea mâncare multă: nu doar cartofi şi pâine, ci şi terci cu lapte, să mănânci cât îti pofteşte inima. toti erau buni cu mine, iar copilul era cuminte şi blând. Primăvara au venit să mă viziteze mama împreună cu surorile mele:
– Vai, Nina! Cât de bine arăti! Şi ochii ti s‑au îndreptat, şi ce vioaie eşti!
Mai tin minte că într‑o noapte cineva m‑a trezit. Am deschis ochii. Un bătrân stătea în fata mea:
– De ce mai ai nevoie, Nina? Cere!
– Ce să mai cer? i‑am răspuns. Acum sunt sănătoasă, şi pentru aceasta îti multumesc, părinte!
De atunci nu este sărbătoare a Sfântului Nicolae şi eu să nu merg la biserică. Aşa am crescut. Mă rog şi‑i multumesc mult Sfântului Nicolae pentru ajutorul său. Imi amintesc că odată, eram deja măritată şi aveam copiii mici, într‑o seară, fiind foarte obosită şi a doua zi fiind sărbătoarea Sfântului Nicolae, îmi făceam griji că voi adormi şi voi întârzia la slujbă. M- am trezit simtind cum cineva mă trăgea de umăr şi-mi spunea:
‑Nina, trezeşte-te! Slujba!
M‑am trezit. Lângă mine nu era nimeni. Ai mei toti dormeau. M‑am îmbrăcat şi m‑am grăbit să ajung la biserică. Pe drum tot mai simteam atingerea mâinii, iar în urechi îmi răsuna vocea. Sfântul Nikola nu mă părăseşte niciodată.”
Femeia îşi ştergea încet lacrimile.
Z. S. Pavlova, oraşul Cerepovet
Lasã un Rãspuns: