Evangelia zilei:
Cautã:

File de pateric

Banii care pot deschide uşa raiului

1960 Romania 25 Bani

Se zice ca un oarecare si-a strans aici bunuri multe ca sa aiba si dincolo. Zicea mereu: totul se poate cumpara. Si aici si dincolo. Si strangea mereu. N-ar fi dat nimanui un ban. O singura data a dat unui cersetor 25 de bani. Si a murit. S-a dus la Sfantul Petru - traditia stie ca el pastreaza cheile raiului - si a incercat sa intre. Sfantul Petra i-a spus ca nu poate intra, pentru ca nu si-a pregatit dinainte locul.

Omul nostru i-a spus Sfantului Petru ca totusi s-a pregatit. A adunat mereu bani ca sa-si plateasca intrarea in rai. Stia ca aici totul se cumpara. "Si unde ai banii?" il intreba Sfantul Petru. - In buzunare. Am si cecuri si hartii de banca. Dau cat se cere. Am destui." - "Sa-i vad", ii zise Sfantul Petru, zambind catre un inger care asista la discutie. Si omul incepu sa se caute prin buzunare, isi scoase din valiza de calatorie si alte haine, mapele cu acte, dar nu gasi nimic. "Am avut bani multi, cand am murit, zise. Nu inteleg ce s-a putut intampla!" - "Mai cauta", il imbie Sfantul Petru. Si cautandu-se, in fundul unui buzunar gasi 25 de bani. "Cu atat ai venit", ii zise Sfantul Petru. Sunt banii pe care i-ai dat unui sarac cersetor. Cred ca ai si uitat de ei, ca i-ai dat in scarba, ca sa scapi de el.

Citește mai departe...»

Avva Ammona (3)

Un frate a intrebat pe avva Ammona, zicand: spune-mi un cuvant ca sa ma mantuiesc! Si i-a raspuns batranul: mergi si-ti fa gandul tau precum fac facatorii de rele care sunt in temnita. Ca aceia intreaba pururea pe oameni: unde este stapanul si cand va veni. Si, din acea asteptare, plang. Asa si calugarul trebuie sa ia aminte totdeauna si sa-si mustre sufletul sau zicand: vai mie! Cum am sa stau la judecata lui Hristos? Si cum am sa-I dau Lui Raspuns? Daca asa vei cugeta totdeauna, poti sa te mantuiesti.

Spuneau unii pentru avva Ammona ca si vasilisc (sarpe veninos) a omorat. Caci, ducandu-se in pustie ca sa scoata apa din fantana si vazand un vasilisc, s-a pus cu fata in jos zicand: Doamne, sau eu am a muri, sau acesta! Si indata a crapat vasiliscul, cu puterea lui Hristos.

Zis-a avva Ammona: patrusprezece ani am facut in schit, rugandu-ma lui Dumnezeu ziua si noaptea, ca sa-mi daruiasca sa biruiesc mania.

A purces odata avva Ammona sa mearga la avva Antonie si a pierdut drumul. Si, sezand, a adormit putin. Si, sculandu-se din somn, s-a rugat lui Dumnezeu, zicand: ma rog Tie, Doamne, Dumnezeul meu, sa nu pierzi zidirea Ta. Si i s-a aratat lui ca o mana de om atarnata din cer, aratandu-i drumul, pana cand a venit si a statut deasupra pesterii lui avva Antonie.

A venit odata avva Ammona sa guste ceva intr-un loc si era acolo unul care avea nume rau. Si s-a intamplat de a venit o femeie si a intrat in chilia fratelui celui ce avea nume rau. Deci, afland cei ce locuiau in locul acela,... Citește mai departe...»

Patericul egiptean (2)

Zicea avva Ammoi: ne-am dus eu si avva Vitimie la avva Ahila si l-am auzit citind cuvantul acesta: nu te teme, Iacove, a te pogori in Egipt. Si mult a statut citind cuvantul acesta. Si, batand noi, ne-a deschis si ne-a intrebat de unde suntem si, temandu-ne sa zicem ca suntem de la chilii, am zis ca suntem de pe muntele Nitriei. Si ne-a zis: ce sa va fac, daca sunteti de departe. Si ne-a bagat inauntru. Si l-am gasit ca lucra noaptea multa impletitura pentru cosnite. Si l-am rugat sa ne spuna vreun cuvant. Iar el a zis: eu, de aseara pana acum, am impletit douazeci de stanjeni. Si, intr-adevar, n-am trebuinta de dansii; dar nu cumva sa se manie Dumnezeu, zicand ca, desi putand sa lucrez, nu am lucrat, pentru aceasta ma ostenesc si lucrez din toata puterea mea. Si, folosinsu-ne, ne-am dus.

 

AVVA AMMOI

Se spunea pentru avva Ammoi ca, atunci cand se ducea la biserica, nu lasa pe ucenicul sau sa umble aproape de el, ci de departe. Si, de venea sa-l intrebe pentru ganduri, dupa ce-i spunea, indata il izgonea, zicand: nu cumva, vorbind noi pentru folos, sa cada vreo vorba straina. Pentru aceasta, nu te las aproape de mine.

Se spunea iarasi pentru avva Ammoi ca era bolnav pe pat multi ani si niciodata n-a lasat gandul sau sa ia aminte la chilia cea mai dinauntru, sa vada ce are. Ca multe ii aduceau lui pentru boala. Si, cand intra si iesea Ioan, ucenicul lui, el isi inchidea ochii, ca sa nu vada ce face, caci il stia ca este calugar credincios.

 

AVVA AMMUN NITRIOTUL

Avva Ammun nitriotul s-a... Citește mai departe...»

Pãrinti ai pustiei

Patericul

Zis-a avva Alonie: de nu va zice omul intru inima sa ca eu singur si Dumnezeu suntem in lume, nu va avea odihna.

Zis-a iarasi: de va voi omul, de dimineata pana seara, ajunge in masura dumnezeiasca.

Intrebat-a odata avva Agathon pe avva Alonie: cum voi putea tine limba mea sa nu graiasca minciuni? Si i-a raspuns lui avva Alonie: de nu vei minti, multe pacate ai sa faci. Iar el a zis: cum vine aceasta? Si i-a raspuns batranul: iata, doi oameni au facut inaintea ta ucidere si unul a fugit in chilia ta. Si, iata, dregatorul il cauta pe el si te intreaba zicand: inaintea ta s-a facut uciderea? De nu vei minti, dai pe om la moarte. Mai bine, lasa-l pe el inaintea lui Dumnezeu fara legaturi, caci El stie toate.

AVVA APOLLO

Era un batran la chilii, anume, Apollo. Si, de venea cineva sa-l ceara la orice fel de lucru, cu bucurie se ducea, zicand: cu Hristos am astazi sa lucrez pentru sufletul meu, caci aceasta este plata sufletului.

AVVA AMMONATHA

A venit odata un boier la Pelusiu si vroia sa ceara dajdie de la calugari ca si de la mireni. Si s-au adunat toti fratii la avva Ammonatha pentru aceasta si au randuit pe oarecari din parinti, sa mearga la imparatul, si le-a zis lor avva Ammonatha: nu este trebuinta de supararea... Citește mai departe...»