Evangelia zilei:

Cãntãri Duhovniceşti

Page 1 of 4
1 2 3 4

Troparul Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei

Troparul Sfântului Mare Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-ai arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

... Citește mai departe...»

Troparul Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabov

“Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, că luând Crucea, ai urmat lui Hristos şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucru cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Prea Cuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.”

+ Canonul Sf. Dimitrie cel Nou Basarabov
(Cântarea a IX-a şi Catavasia) – partea a III-a
... Citește mai departe...»

Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir


Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir pomenit pe 26 octombrie
Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir:

"Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, Purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă."

Laurentiu Iacob - Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Continue reading ... Citește mai departe...»

Prohodul Domnului nostru Iisus Hristos Necenzurat

PROHODUL DOMNULUI
ŞI MÂNTUITORULUI NOSTRU
IISUS HRISTOS
(VARIANTA NECENZURATĂ)
Alcătuire a Fericitului Theodor Studitul (759-826), stareţ al Mănăstirii Studion din Constantinopol, Prohodul există în traduceri româneşti începând din sec. al XVIII-lea (Triodul de la Râmnic, 1731), melodiile fiind însă cu mult anterioare. Versiunea care s-a impus (primind îmbunătăţiri succesive până azi) este cea din 1836, realizată de Macarie Ieromonahul şi de Episcopul Chesarie al Buzăului.
Aici am urmat textul atent revizuit după original al Prohodului editat în 2006 de E.I.B.M.B.O.R., dar am adăugat (marcându-le cu bold) strofele eliminate începând din 1948, referitoare la atitudinea evreilor faţă de Iisus Hristos (strofe în care am intervenit minimal, spre a le armoniza cu revizuirea generală). Am semnalat, în note de subsol, şi alte modificări pe care textul le-a suferit în acelaşi sens. Demersul nu ascunde nici o intenţie impură, ci doar dorinţa de a oferi celor interesaţi, pe al căror discernământ mizez, conţinutul integral al Prohodului de până la instaurarea regimului... Citește mai departe...»

Page 1 of 4
1 2 3 4