Evangelia zilei:

Împotriva celor care sustin cã toate religiile sunt bune şi cã toate se închinã Unui şi Aceluiaşi Dumnezeu (1)

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Par­tea I, de Pre­ot: Teo­dor Olăraşu.

 

(aici este a 2‑a parte)

Astăzi, cînd mîn­dria ome­neas­că şi păca­te­le ce se nasc din aceas­ta s‑au dezvol­tat pînă la extre­mă, aproa­pe toţi îşi per­mit să dis­cu­te pe pro­ble­me teo­lo­gi­ce, deşi pe majo­ri­ta­tea din ei nu‑i duce capul s‑o facă, făcîndu‑i ast­fel să facă fel de fel de con­clu­zii anti­or­to­do­xe şi anti­creş­ti­neşti, deşi la pri­ma vede­re par a fi corec­te, cel puţin din punct de vede­re al logi­cii fireşti. A vor­bi des­pre ceva ce nu cunoşti cu ade­vă­rat înseam­nă a fi demagog.

Dema­go­gia e la modă astăzi. Decît să taci din gură, mai bine e să spui ceva, ca să nu cre­a­dă lumea că eşti mar­gi­na­li­zat (limi­tat) şi ast­fel să-ţi strici ima­gi­nea. Ori felul în care ară­ţi, adi­că ima­gi­nea per­so­na­lă, con­tea­ză mult la eta­pa actu­a­lă, pen­tru că aşa sîn­tem edu­ca­ţi în cea mai mare par­te de mass-media, aceas­tă uneal­tă pe care dese­ori o folo­seş­te dia­vo­lul: nu con­tea­ză cine eşti în esenţă, ca om, în faţa lui Dum­ne­zeu; con­tea­ză doar ima­gi­nea ta pen­tru cei din jur, con­tea­ză că ară­ţi cool şi dacă mai ştii a pro­nu­nţa şi niş­te fra­ze fru­moa­se, fie ele şi filo­so­fi­ce, pe care le pro­nu­nţi dese­ori, şti­in­du-le pe de rost, pen­tru că alt­ce­va nu ştii de fapt, efec­tul pe care îl vei pro­du­ce este garan­tat că va fi unul pozi­tiv şi cu suc­ces, cel puţin pen­tru cei care sînt la un nivel inte­lec­tu­al cu tine şi care nu te cunosc încă.

Ori în lumea noas­tră „moder­nă” majo­ri­ta­tea se con­duc de acest prin­ci­piu, pen­tru că aşa ne înva­ţă „mama” noas­tră Euro­pa prin stan­dar­te­le ei care ni le bagă pe gît (alt­fel nu se poa­te de spus), sub pre­tex­tul tole­ranţei şi a demo­cra­ţi­ei uitînd că noi le avem pe ale noa­tre, care sînt auten­ti­ce şi pe care mulţi nu le obser­vă pen­tru că ele, de obi­cei, nu se ofe­ră într-un mod atît de fru­mos amba­lat după stan­dar­tul euro­pean, aşa după cum ofe­ră Euro­pa stan­dar­te­le ei putu­roa­se (deşi nu toa­te, dar majo­ri­ta­tea, mai ales cele lega­te de cre­dinţă şi mora­li­ta­te). Ade­vă­rul nu are nevo­ie nici de recla­mă, nici de o amba­la­re, fie ea cît de fru­moa­să, pen­tru că unul din cri­te­ri­i­le ade­vă­ru­lui este că El este sim­plu. El e sim­plu şi nu iubeş­te împo­poţo­nat. De împo­poţo­na­re au nevo­ie lucru­ri­le fal­se, ca să poa­tă atra­ge atenţia şi pen­tru că prin fru­mo­sul exte­ri­or ele com­pen­sea­ză de cele mai mul­te ori lip­sa autenticităţii.

Ade­vă­rul e aşa cum este şi dacă de cele mai dese­ori nu ne pla­ce (pen­tru că ne „gîdi­lă” şi ne impu­ne să ne schim­băm, să ne con­for­măm porun­ci­lor lui Dum­ne­zeu şi să nu ne mai com­pla­cem în păca­te­le în care ne aflăm), nu e vina lui, pen­tru că El, ade­vă­rul, este neschim­ba­bil şi neal­te­ra­bil şi ceea ce este mai impor­tant e că El e Însu­şi Hris­tos: „Eu sunt Calea, Ade­vă­rul şi Via­ţa” (Ioan 14, 6). Iar Iisus Hris­tos eri şi azi si în veci este Ace­la­si, spu­ne Apos­to­lul Pavel. Adi­că ade­vă­rul nu se schim­bă şi ne con­for­măm noi Lui, dar nu El nouă, după vici­i­le şi plă­ce­ri­le noastre.

Ade­vă­rul poa­te fi doar revelat

Cea mai impor­tan­tă, poa­te, însu­şi­re a ade­vă­ru­lui este că El este des­co­pe­rit, reve­lat de Dum­ne­zeu. Spu­nea părin­te­le Dumi­tru Stă­ni­loae că înţe­lep­tul, fie el cît de înţe­lept, este nepu­tin­cios, nu poa­te să des­co­pe­re ade­vă­rul şi nici să‑l deter­mi­ne, pen­tru că omul însă­şi este măr­gi­nit şi imper­fect. Cel care îl des­co­pe­ră este Dum­ne­zeu, iar Dum­ne­zeu il des­co­pe­ră în măsu­ra în care omul este pre­gă­tit şi cură­ţit. Spu­ne una din feri­ci­ri­le Nou­lui Tes­ta­ment: „Feri­ci­ţi cei cura­ţi cu ini­ma că ace­ea vor vedea pe Dumnezeu”.

Deci con­di­ţia cunoa­ş­te­rii lui Dum­ne­zeu, adi­că a Ade­vă­ru­lui este cură­ţia ini­mii şi nici­de­cum mul­ta şti­inţă. Şti­inţa auten­ti­că (nu cea pro­fa­nă, pe care dese­ori o pro­mo­vea­ză unii mai în toa­te dome­ni­i­le acti­vi­tă­ţii ome­neşti) e cea care te aju­tă să nu cazi în vreo extre­mă în pro­ce­sul cunoa­ş­te­rii lui Dum­ne­zeu şi doar atît. Ea nu te mîn­tu­ieş­te. Şti­inţa sau filo­so­fia este aju­tă­toa­rea cre­dinţei şi nici­de­cum invers. Şi dacă tot vor­bim de ade­văr, va tre­bui să vor­bim des­pre ade­vă­rul reve­lat în Orto­do­xie, în per­soa­na Dum­ne­ze­u­lui-Om Iisus Hris­tos. Dacă vrei să faci o con­clu­zie des­pre reli­gie, tre­bu­ie lua­tă în con­si­de­ra­re mai întîi învă­ţă­tu­ra ei des­pre Dumnezeu.

Nici într‑o reli­gie a lumii Dum­ne­zeu nu se cobo­a­ră atît de mult la nepu­tinţa omu­lui (fără ca să‑l lase să se com­pla­că în ea), la omul însă­şi, ca în cre­ş­ti­nis­mul Orto­dox. Hris­tos nu a soco­tit o ştir­bi­re pen­tru El şi pen­tru Tatăl său, ca fiind Dum­ne­zeu să se întru­pe­ze, împru­mu­tînd trup ome­nesc de la Fecioa­ra Maria, Cea mai cura­tă, Cea mai sme­ri­tă, Cea mai nevi­no­va­tă, fiinţă ome­neas­că, pen­tru a îndum­ne­zei firea noas­tra ome­neas­că şi a ne oferi posi­bi­li­ta­tea de a o îndum­ne­zei prin imi­ta­rea Lui în dra­gos­tea jert­fel­ni­că, jert­fel­ni­că pînă la cru­ce, şi prin pri­mi­rea ade­vă­ru­lui Lui şi apli­ca­rea lui în via­ţă, con­for­ma­rea după el. Numai imi­ta­rea lui Dum­ne­zeu ne face dum­ne­zei după har. Pe cine imi­tăm ace­ea devenim. 

Numai Ade­vă­rul Lui ne va face liberi. Aşa ne‑a învă­ţat Hris­tos. Cei­la­lţi dum­ne­zei – ai isla­mu­lui, iude­i­lor şi ai altor ase­meni aces­to­ra, care nu au înţe­les Tai­na Sfin­tei Tre­imi, sînt dum­ne­zei total depăr­ta­ţi de lumea aceas­ta, absenţi pen­tru ea şi închi­şi în pro­pria transen­denţă, sînt mona­de ce se auto­conţin. De la aceas­tă neînţe­le­ge­re a tai­nei Sfin­tei Tre­imi şi vine tăria cer­bi­ci­ei lor, care se mani­fes­tă în into­le­ranţă faţă de cei de alte nea­muri, care nu măr­tu­ri­sesc isla­mul sau iudi­as­mul. Isto­ria ne este mar­tor, iar Cora­nul şi Caba­la pro­mo­vea­ză cul­tul tira­niei şi al urii faţă de toţi „necre­din­cioşii”.

Dum­ne­ze­ii altor reli­gii orien­ta­le, pre­cum indu­is­mul, budis­mul şi cele­lal­te sînt niş­te dum­ne­zei imper­so­nali, către care nu te poţi adre­sa ca la un „tu”,care nu te aude, nu te vede. Nu în zadar a spus pro­o­ro­cul şi psal­mis­tul David cuvin­te­le: „Ido­lii nea­mu­ri­lor sunt argint şi aur, lucruri de mâini ome­neşti: Gură au şi nu vor grăi; ochi au şi nu vor vedea; urechi au şi nu vor auzi; nări au şi nu vor miro­si; mîini au şi nu vor pipăi; picioa­re au şi nu vor umbla, nu vor glă­sui cu gâtle­jul lor. Ase­me­nea lor să fie cei ce‑i fac pe ei şi toţi cei ce se încred în ei.” (Ps. 113, 12–16). Dacă aţi obser­vat, spu­ne psal­mis­tul „lucruri de mîini ome­neşti”, dar lucru­ri­le sînt neîn­su­fleţi­te, ele nu se pot îngriji de per­soa­ne, numai Per­soa­ne­le se îngri­jesc de per­soa­ne. Nu sînt capa­bili de jert­fi­re, pen­tru că nu sînt tre­i­me de per­soa­ne, sau sînt imper­so­nali. Prin urma­re sînt inca­pa­bili de iubi­re, de tole­ranţă, de răb­da­re, de înţe­le­ge­re, deo­a­re­ce toa­te aces­te însu­şiri le poa­te avea doar un Dum­ne­zeu care este Tre­i­me de Persoane

Dra­gos­tea poa­te fi doar aco­lo unde sînt per­soa­ne, ea pre­su­pu­ne per­soa­ne, ea se mani­fes­tă între per­soa­ne. Nu în zadar apos­to­lul nea­mu­ri­lor, Pavel, a obser­vat că Dumn­zeu este dra­gos­te, pen­tru că a înţe­les tai­na Sfin­tei Tre­imi. Nu cred că un dum­ne­zeu ego­ist şi închis în sine, în transcen­denţa sa ar fi putut crea lumea. Imbol­dul creă­rii lumii de către Dum­ne­zeu, după învă­ţă­tu­ra Orto­do­xă, este că El vrea să împar­tă exis­tenţa Sa şi dra­gos­tea Sa cu noi, pen­tru că le are din belşug pe amîn­do­uă, pe toa­te. Alt­fel de ce ar crea‑o? Ca mai apoi s‑o dis­tru­gă? Sau poa­te că a creat‑o pen­tru că se sim­te însin­gu­rat? Nu. Vrea ca şi noi să ne bucu­răm de exis­tenţa Lui, iar El de exis­tenţa noas­tră. Aşa este dra­gos­tea mani­fes­ta­tă per­so­nal, se ofe­ră, se des­chi­de către celă­lalt. Nu rămî­ne la sine ca să se com­pla­că pe sine şi să-şi fie sufi­cien­tă sieşi.

Dra­gos­tea nu poa­te fi decît per­so­na­lă şi mani­fes­ta­tă ase­me­nea, de la „eu” la „tu”. De ce să cre­e­ze un dum­ne­zeu isla­mic sau iudaic mono­per­so­nal lumea, dacă este inca­pa­bil de iubi­re? Dacă dra­gos­te nu e, nimic nu e. De aici şi cre­dinţa într-un Dum­ne­zeu iubi­tor, cre­dinţă care naş­te cre­din­cioşie jert­fel­ni­că, fără ezi­tări. Cre­din­cioşia faţă de Dum­ne­zeu nu poa­te dura dacă nu e ali­men­ta­tă de sen­ti­men­tul dra­gos­tei faţă de Dum­ne­ze­ul pe care Îl iubeşti şi care te iubeşte.

Cre­dinţă sau credulitate

Cre­dinţa este o pute­re de legă­tu­ră care înfăp­tu­ieş­te uni­rea desă­vîrşi­tă, nemij­lo­ci­tă şi mai pre­sus de fire a celui ce cre­de cu Dum­ne­zeu Cel cre­zut.” Ea pre­su­pu­ne deci des­chi­de­rea omu­lui, prin pute­rea haru­lui dum­ne­ze­iesc, către dia­lo­gul iubi­tor cu Dum­ne­zeu. Iar actul de cre­dinţă anga­jea­ză omul întreg, cu tot sufle­tul şi cu tot tru­pul. Cre­dinţa nu e doar o ade­ziu­ne inte­lec­tu­a­lă la învă­ţă­tu­ra cre­ş­ti­nă des­pre Dum­ne­zeu, ci e un mod de via­ţă susţi­nut de harul divin. De fapt este răs­pun­sul mulţu­mi­tor al omu­lui la che­ma­rea iubi­toa­re a lui Dum­ne­zeu, Cel ce ne‑a iubit mai întîi şi s‑a des­co­pe­rit nouă. Cre­dinţa se bazea­ză, aşa­dar, pe accep­ta­rea făgă­du­inţe­lor lui Dum­ne­zeu Care ni se des­co­pe­ră prin Iisus Hris­tos şi pe împli­ni­rea porun­ci­lor Lui în via­ţă. Prin „cre­dinţa lucră­toa­re prin iubi­re” (Gala­te­ni 5, 6), omul Îl întîl­neş­te pe Dum­ne­zeu, Cel ce este mai pre­sus de toa­te, se uneş­te iubi­tor şi înţe­le­gă­tor cu El, se face el însu­şi tem­plu sfinţit al lui Dum­ne­zeu şi cen­tru de ira­di­e­re a iubi­rii Lui între semeni.

Cre­duli­ta­tea însă, ca sta­re de accep­ta­re sim­plă, fără dis­cer­nă­mînt şi fără rezer­ve a unor învă­ţă­turi, este o ati­tu­di­ne nefi­rea­că şi păgu­b­o­a­să a omu­lui leneş faţă de cele ale vieţii spi­ri­tu­a­le. Aces­ta cau­tă şi aşteap­tă mereu solu­ţii iefti­ne, fără nevo­inţe, fără Cru­ce adi­că, nu-şi folo­seş­te trezvia şi raţiu­nea în posi­bi­li­tă­ţi­le lor fireşti, ci şi le adoar­me printr‑o nepu­ne­re a lor în lucra­re, deve­nind ast­fel o ţin­tă foar­te uşor de atins de către cei care nu dorec mîn­tu­i­rea oamenilor.

Rezul­ta­tul cre­duli­tă­ţii – fal­sul misticism

Ast­fel, spe­cu­lînd neş­ti­inţa şi nai­vi­ta­tea mul­to­ra în mate­rie de via­ţă reli­gi­oa­să, nume­roşi  „pro­o­roci”, care pre­di­că fel de fel de cre­dinţe, medi­umi şi vin­de­că­tori, apă­ru­ţi mai ales în ulti­mii ani, unii mai exo­tici, alţii mai tra­di­ţio­na­li­şti, le exploa­tea­ză cre­duli­ta­tea, într-un mod plin de vicle­nie. Iar oame­nii sla­bi şi neş­ti­u­tori, care cad în pla­sa înşe­lă­rii arun­ca­tă de aceşti impos­tori, pe lîn­gă pagu­ba mate­ria­lă sufe­ri­tă – nu mică -, dese­ori îşi pierd şi sănă­ta­tea fizi­că şi spi­ri­tu­a­lă. Şi încă nu sînt puţi­ne cazu­ri­le de dez­nă­dej­de, de lepă­da­re de Orto­do­xie, prin care dia­vo­lul şi uce­ni­cii lui îşi măresc pal­ma­re­sul criminal.

Fal­sul mis­ti­cism este sem­nul ruşi­nos al unei stări reli­gi­oa­se îna­po­ia­te sub raport inte­lec­tu­al şi moral, mai bine zis tris­tul cer­ti­fi­cat al decă­de­rii de la însă­şi sta­rea de reli­gi­o­zi­ta­te la ace­ea de magie, carac­te­ris­ti­că popoa­re­lor pri­mi­ti­ve stă­pâ­ni­te de pâcla groa­să a igno­ranţei, de marasm moral. Părin­te­le Dumi­tru Sră­ni­loae defi­nea fal­sul mis­ti­cism ca o dis­po­zi­ţie a sufle­tu­lui, care aşteap­tă sau vede la tot pasul un mira­col, cau­tă sau vede necon­te­nit vede­nii şi îmbra­că pe fie­ca­re per­soa­nă mai deo­se­bi­tă în aure­o­lă supra­na­tu­ra­lă. Cau­ze­le fal­su­lui mis­ti­cism sînt:

 1. Super­sti­ţi­i­le şi prac­ti­ci­le ocul­te, ivi­te dintr‑o via­ţă spi­ri­tu­a­lă dege­ne­ra­tă. Mulţi din­tre cei care prac­ti­că for­me­le magi­ei şi ale super­sti­ţi­ei soco­tesc că nu păcă­tu­iesc faţă de Dum­ne­zeu, ci chiar Îl ser­vesc. Ceea ce dă prac­ti­ci­lor magi­ce un carac­ter de fals mis­ti­cism este con­vin­ge­rea celor ce recurg la ele că intră oare­cum în con­tact cu lumea de din­co­lo, supra­na­tu­ra­lă. Toc­mai aceas­tă ofer­tă a con­tac­tu­lui şi a aju­to­ru­lui ime­di­at ce vine din lumea nevă­zu­tă atra­ge mulţi oameni spre res­pec­ti­vul dome­niu. Super­sti­ţia împre­u­nă cu ere­zia şi ate­is­mul for­mea­ză tri­a­da infer­na­lă cu care dia­vo­lul ameţeş­te minţi­le oame­ni­lor, deviindu‑i de la dreap­ta cre­dinţă în Dum­ne­zeu spre căi­le pier­ză­rii veşnice.

2. Boli­le şi deran­ja­men­te­le psi­hi­ce (cau­ze pato­lo­gi­ce), boli­le şi deran­ja­men­te­le psi­hi­ce, care pro­duc şi ali­men­tea­ză dese­ori fal­sul mis­ti­cism. Une­le tul­bu­rări şi stări de boa­lă se dato­rea­ză mul­to­ra din­tre aşa-numi­te­le viziuni şi comu­ni­cări cu fiinţe din alte lumi. Ele sunt susţi­nu­te însă­şi de o frămân­ta­re reli­gi­oa­să în cei ce le pro­duc, ca şi în cei care le accep­tă, spre deo­se­bi­re de mani­fes­tă­ri­le ocul­tis­mu­lui, care sunt lip­si­te de o frămân­ta­re reli­gi­oa­să, deşi sunt însoţi­te şi ele de un fior al întâl­ni­rii cu nevă­zu­tul. Dar, dacă pri­vim atent, obser­văm că şi frămân­ta­rea reli­gi­oa­să la subiec­te­le pro­du­că­toa­re de fal­se viziuni este bolnăvicioasă.

3. Igno­ranţa, lăco­mia şi pre­zu­mţia (închi­pu­i­rea de sine) (cau­ze mora­le). Dese­ori azi, men­ta­li­ta­tea magi­că, lăco­mia şi pre­zu­mţia se întâl­nesc înu­nul şi ace­la­şi impos­tor, care, exploa­tînd igno­ranţa cre­ş­ti­ni­lor, devi­ne pro­mo­to­rul pe sca­ră­lar­gă al unor expe­rienţe şi feno­me­ne para­nor­ma­le. Însă for­me­le epi­de­mi­ce ale fal­su­lui­mis­ti­cism sînt un semn trist de îna­po­ie­re reli­gi­oa­să gene­ra­lă şi un cer­ti­fi­cat ruşi­nos pen­tru­păs­to­rii sufle­teşti ai unui popor.

4. Neş­ti­inţa este, aşa cum spu­nea Sfîn­tul Mar­cu Asce­tul, mai­ca tutu­ror rele­lor. Ea este unul din­tre cei trei uri­a­şi puter­nici ai dia­vo­lu­lui (ală­tu­ri de uita­re şi nepă­sa­re), sub ocro­ti­rea căro­ra se furi­şea­ză toa­te pati­mi­le în suflet. De ace­ea, omul are dato­ria să lup­te necon­te­nit pen­tru alun­ga­rea din sine a neştiinţei.

Sfîn­tul Maxim Măr­tu­ri­si­to­rul, Răs­pun­sul 33 către Tala­sie, în Filo­ca­lia, vol. 3, Bucu­reşti, 1993, p. 131.

(aici este a 2‑a parte)

Dis­tri­bu­ie:

Un rãspuns la Împotriva celor care sustin cã toate religiile sunt bune şi cã toate se închinã Unui şi Aceluiaşi Dumnezeu (1)

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: