Evangelia zilei:

Viata Sfântului Mare Mucenic Pantelimon

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Un film foar­te vechi orto­dox, dublu titrat.

În luna iulie, în ziua a dou­a­zeci si sap­tea, pome­ni­rea Sfân­tu­lui mare­lui Muce­nic si tama­du­i­tor Pantelimon.

Coperta Sfântul PantelimonSfân­tul si mari­tul Muce­nic al lui Hris­tos, Pan­te­li­mon, s‑a nas­cut la Nico­mi­dia din parin­tii Eus­to­r­gi­os, sena­tor pagân, si Evu­la, o cres­ti­na; aces­tia i‑au dat nume­le de Pan­to­le­on. Incre­din­tat spre edu­ca­tie lui Eufro­sin, medic de renu­me, el ajun­se dupa puti­na vre­me la o cunoas­te­re desa­vâr­si­ta a artei medi­ca­le intr-atât incât impa­ra­tul Maxi­mian, care ii remar­ca­se cali­ta­ti­le, inten­tio­na sa il ia la palat ca medic par­ti­cu­lar. Cum tâna­rul tre­cea in fie­ca­re zi in fata casei unde era ascuns Sfân­tul Ermo­lae (cf. 26 iulie), Sfân­tul Parin­te ghi­ci dupa tinu­ta lui cali­ta­tea inal­ta a sufle­tu­lui sau si il invi­ta intr‑o zi sa intre si ince­pu sa il inve­te ca sti­in­ta medi­ca­la nu poa­te adu­ce decât sla­ba usu­ra­re natu­rii noas­tre sufe­rin­de si sor­ti­ta mor­tii si ca numai Hris­tos, sin­gu­rul Doc­tor ade­va­rat, a venit sa ne adu­ca Mân­tu­i­rea, fara lea­curi si fara pla­ta. Cu ini­ma batând de bucu­rie la auzul aces­tor cuvin­te, tâna­rul Pan­to­le­on ince­pu sa il vizi­te­ze regu­lat pe Sfân­tul Ermo­lae si fu ini­ti­at de el in Tai­ne­le cre­din­tei. Intr‑o zi, pe când se intorcea de la Eufro­sin, gasi pe drum un copil, mort dupa ce fuse­se mus­cat de o napâr­ca. Jude­când ca momen­tul veni­se sa pro­be­ze ade­va­rul pro­mi­siu­ni­lor lui Ermo­lae, el che­ma in aju­tor Nume­le lui Hris­tos si pe data copi­lul se ridi­ca iar napâr­ca muri. Atunci el aler­ga la Ermo­lae si, plin de bucu­rie, ceru sa pri­meas­ca fara intâr­zi­e­re Sfân­tul Botez. Rama­se apoi in pre­a­j­ma batrâ­nu­lui Sfânt pen­tru a se bucu­ra de inva­ta­tu­ri­le lui si nu mai reve­ni aca­sa decât in a opta zi. La intre­ba­ri­le tata­lui sau neli­nis­tit el ras­pun­se ca rama­se­se la palat, tinut de vin­de­ca­rea unui om de pe lân­ga impa­rat. Pas­trând inca secre­ta con­ver­ti­rea lui, el ara­ta in acea­la­si timp o adân­ca pre­o­cu­pa­re pen­tru a‑l con­vin­ge pe Eus­to­r­gi­os tatal sau de zadar­ni­cia inchi­na­rii la idoli.

Dupa o vre­me fu adus la sena­tor un orb care il implo­ra pe Pan­to­le­on sa il vin­de­ce, caci isi pier­du­se zadar­nic toa­ta ave­rea pe la doc­tori. Incre­za­tor in Hris­tos, care sala­slu­ia de-acum in el cu pute­re, tâna­rul con­fir­ma in fata tata­lui sau uimit ca avea sa il vin­de­ce prin harul Sta­pâ­nu­lui sau. Facu sem­nul Cru­cii pe ochii orbu­lui, rugân­du-se lui Hris­tos si pe loc bar­ba­tul isi reca­pa­ta vede­rea, nu numai a ochi­lor tru­pu­lui ci si ai sufle­tu­lui, caci el inte­le­se ca Hris­tos il vin­de­ca­se. Fu bote­zat de Sfân­tul Ermo­lae impre­u­na cu Eus­to­r­gi­os, care nu dupa mul­ta vre­me adormi in pace.

Pan­to­le­on imparti atunci mos­te­ni­rea sa sara­ci­lor, eli­be­ra scla­vii si se dedi­ca si mai vâr­tos ingri­ji­rii bol­na­vi­lor caro­ra nu le cerea in schimb decât sa cre­a­da in Hris­tos, cel venit pe pamânt pen­tru a ne vin­de­ca de toa­te boli­le noas­tre (de ace­ea este sla­vit prin­tre Sfin­tii Doc­tori fara de argin­ti). Cei­lalti doc­tori din Nico­mi­dia ince­pu­ra sa fie invi­di­o­si pe el si cum el ingri­ji­se pe un Cres­tin care toc­mai fuse­se chi­nu­it din ordi­nul impa­ra­tu­lui, ei pro­fi­ta­ra de oca­zie pen­tru a‑l denun­ta la Maxi­mian. Dupa ce le‑a ascul­tat cu tris­te­te plân­ge­rea impo­tri­va pro­te­ja­tu­lui sau, impa­ra­tul il con­vo­ca pe cel care fuse­se mai ina­in­te orb si ii puse intre­bari des­pre ce mij­loa­ce folo­si­se Pan­to­le­on ca sa ii redea vede­rea. Pre­cum orbul din nas­te­re din Evan­ghe­lie, omul ras­pun­se cu sim­pli­ta­te ca Pan­to­le­on il vin­de­ca­se chemând Nume­le lui Hris­tos si ca aceas­ta minu­ne ii adu­se­se ade­va­ra­ta lumi­na, ace­ea a cre­din­tei. Furi­os, impa­ra­tul ceru sa i se taie capul pe data si tri­mi­se oameni sa il gaseas­ca pe Pan­to­le­on. Când Sfân­tul se afla ina­in­tea lui, ii repro­sa ca ar fi tra­dat incre­de­rea pe care i‑o acor­da­se si il acu­za ca il insul­ta pe Ascle­pi­os si pe cei­lalti zei prin cre­din­ta sa in Hris­tos, un om mort cru­ci­fi­cat. Sfân­tul ii ras­pun­se ca atât cre­din­ta cât si mila fata de ade­va­ra­tul Dum­ne­zeu sunt supe­ri­oa­re tutu­ror boga­ti­i­lor si ono­ru­ri­lor aces­tei lumi de deser­ta­ciu­ne si pen­tru a‑si intari argu­men­te­le ii ceru lui Maxi­mian sa il puna la incer­ca­re. Fu deci adus un para­li­tic, asu­pra caru­ia pre­o­tii pagâni spu­se­ra incan­ta­ti­i­le lor, salu­ta­te batjo­co­ri­tor de catre Sfânt. Cum efor­tu­ri­le lor rama­se­ra fara efect, Pan­to­le­on isi inal­ta ruga­ciu­nea catre Dum­ne­zeu si luând pe para­li­tic de mâna, il ridi­ca in Nume­le lui Hris­tos. Nume­ro­si pagâni, vazându‑l pe om mer­gând plin de bucu­rie, cre­zu­ra atunci in ade­va­ra­tul Dum­ne­zeu, in timp ce pre­o­tii pagâni insis­tau pe lân­ga impa­rat sa fie ucis acest rival periculos.

Cum Maxi­mian ii amin­tea chi­nu­ri­le la care cu câtva timp in urma fuse­se supus Sfân­tul Antim (cf. 3 sep­tem­brie), Pan­to­le­on ras­pun­se ca daca un batrân facu­se dova­da unui ase­me­nea curaj, cu atât mai mult tine­rii tre­bu­iau sa se ara­te cura­jo­si in incer­cari. Nici magu­li­ri­le nici ame­nin­ta­ri­le nepu­tând sa il faca pe Pan­to­le­on sa isi schim­be ati­tu­di­nea, tira­nul il incre­din­ta tor­tu­rii. Legat de un stâlp, tru­pul ii fu sfâ­si­at cu ghea­re de fier apoi rani­le ii fura arse cu faclii aprin­se. Dar Hris­tos, apa­rut Sfân­tu­lui Muce­nic sub chi­pul parin­te­lui sau spi­ri­tu­al, Sfân­tul Ermo­lae, ii spu­se : “Nu te teme, copi­lul meu, caci sint cu tine si iti voi fi de aju­tor in tot ceea ce vei suferi pen­tru mine”. De inda­ta tor­te­le se stin­se­ra iar rani­le Sfân­tu­lui fura vin­de­ca­te. Apoi, fie scu­fun­dat in plumb topit, fie arun­cat in mare legat de un pie­troi, in toa­te incer­ca­ri­le Dom­nul il inso­tea si il pazea neva­ta­mat. Dupa ace­ea fu arun­cat fia­re­lor sal­ba­ti­ce, dar si aco­lo Hris­tos il apa­ra iar ani­ma­le­le veni­ra gudu­rân­du-se la picioa­re­le lui ase­meni unor ani­ma­le domes­ti­ce. Cit pri­ves­te impa­ra­tul, ramânând el mai sal­ba­tec decât nis­te ani­ma­le fara ratiu­ne, dadu ordin ca Sfân­tul sa fie legat de o roa­ta cu lame ascu­ti­te ce urma sa fie lasa­ta sa se ros­to­go­leas­ca de pe o inal­ti­me in fata intre­gu­lui oras adu­nat. Din nou Dom­nul inter­ve­ni in chip minu­nat. Il eli­be­ra pe slu­ji­to­rul sau de lega­tu­ri­le lui iar roa­ta stri­vi in ros­to­go­li­rea ei un mare numar de necredinciosi.

Cum Maxi­mian il intre­ba de unde avea o ase­me­nea pute­re si cum ajun­se­se el la Cre­din­ta Cres­ti­na, Pan­to­le­on ii ara­ta unde se ascun­dea Ermo­lae, caci Dum­ne­zeu ii facu­se cunos­cut ca veni­se vre­mea, pen­tru el si sta­pâ­nul sau, sa‑L mar­tu­ri­seas­ca si sa isi gaseas­ca in Muce­ni­ni­cie desa­vâr­si­rea. Dupa moar­tea prea­ma­ri­ta a Sfân­tu­lui Ermo­lae si a celor impre­u­na cu el, tira­nul il adu­se din nou pe Pan­to­le­on si pre­tin­zând ca muce­ni­cii se supu­se­se­ra, incer­ca sa il con­vin­ga sa se inchi­ne ido­li­lor, dar prea­fe­ri­ci­tul ceru sa ii vada. Suve­ra­nul ras­pun­se ca ii tri­mi­se­se in misiu­ne intr-un alt oras iar Pan­to­le­on ii repli­ca : “Ai spus ade­va­rul fara sa vrei, min­ci­no­su­le, caci ei sint acum in Ieru­sa­li­mul ceresc!”. Con­sta­tând ca nu va putea sa il clin­teas­ca din cre­din­ta sa, Maxi­mian dadu atunci ordin ca Pan­to­le­on sa fie deca­pi­tat iar tru­pul sa ii fie arun­cat in foc.

Sfân­tul ajun­se cu bucu­rie la locul exe­cu­ti­ei, in afa­ra ora­su­lui, dar in momen­tul in care cala­ul isi agi­ta spa­da, aceas­ta se topi pre­cum cea­ra se topes­te in foc. In fata aces­tei minuni, sol­da­tii care erau de fata il mar­tu­ri­si­ra pe Hris­tos. Pan­to­le­on ii indem­na insa sa isi inde­pli­neas­ca dato­ria si mai spu­se o ulti­ma ruga­ciu­ne. Un glas de sus ii ras­pun­se : “Slu­ji­tor cre­din­cios, dorin­ta ta va fi acum inde­pli­ni­ta, por­ti­le ceru­lui iti sint des­chi­se, cunu­na ta e pre­ga­ti­ta. Tu vei fi de-acum ina­in­te ada­post dezn­a­daj­du­i­ti­lor, aju­tor celor incer­cati, doc­tor bol­na­vi­lor si teroa­re demo­n­i­lor, de ace­ea nume­le tau nu va mai fi Pan­to­le­on ci Pan­te­li­mon” (care inseam­na “prea milos­tiv”). El isi intin­se gru­ma­zul iar când capul ii cazu, cur­se lap­te din gâtul lui, tru­pul sau deve­ni alb ca zapa­da iar masli­nul uscat de care fuse­se legat inverzi din nou pe data si rodi cu fruc­te din bel­sug. Sol­da­tii, caro­ra li se dadu­se ordin sa arda tru­pul Sfân­tu­lui, il incre­din­ta­ra cre­din­cio­si­lor care il ingro­pa­ra cu pio­se­nie pe pro­pri­e­ta­tea lui Arnan­ti­os Sco­las­ti­cul si se duse­ra sa pro­po­va­du­ias­ca Ves­tea cea Buna si in alte locuri.

De atunci, Moas­te­le Sfân­tu­lui Pan­te­li­mon nu au ince­tat sa savâr­seas­ca vin­de­ca­re si sa adu­ca harul lui Hris­tos, sin­gu­rul Doc­tor al sufle­te­lor si tru­pu­ri­lor, al tutu­ror celor care se apro­pie de El cu evlavie.

Tot în aceas­ta zi, pome­ni­rea sena­to­ru­lui orb care a fost tama­du­it de Sfân­tul Pan­te­li­mon, si care de sabie s‑a savârsit.

Tot în aceas­ta zi, pome­ni­rea Cuvi­oa­sei Mai­cii noas­tre Antu­za mar­tu­ri­si­toa­rea, cea din sfân­ta manas­ti­re a lui Mantiniu.

Tot în aceas­ta zi, pome­ni­rea Sfin­ti­lor Muce­nici o suta cinci­zeci si trei, care în Marea Tra­ci­ei s‑au savârsit.

Tot în aceas­ta zi, pome­ni­rea Cuvi­o­su­lui Manu­el, care cu pace s‑a savârsit.

Tot în aceas­ta zi, pome­ni­rea Sfân­tu­lui noul Muce­nic Hris­to­dul, care era din Casan­dra, si a mar­tu­ri­sit în Tesa­lo­nic la anul 1777, si care prin sugru­ma­re s‑a savârsit.

Cu ale lor sfin­te rugă­ciuni, Doam­ne, milu­ieş­te-ne şi ne mân­tu­ieş­te pe noi. Amin.

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: