Evangelia zilei:

Împotriva celor care sustin cã toate religiile sunt bune şi cã toate se închinã Unui şi Aceluiaşi Dumnezeu (2)

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Par­tea a II

(aici este pri­ma parte)

 

În Orto­do­xie se cre­ş­te duhov­ni­ceş­te prin imi­ta­rea lui Hris­tos, fără a ne stră­dui să plă­cem cui­va, decît numai Lui

           

Depar­te de apa­renţe­le atrac­ti­ve şi per­for­manţe­le meta­fi­zi­ce sen­za­ţio­na­le ofe­ri­te de fal­sul mis­ti­cism, via­ţa spi­ri­tu­a­lă în Orto­do­xie pre­su­pu­ne o cre­ş­te­re mora­lă a omu­lui cre­din­cios, cre­ş­te­re pe care puţini şi‑o asu­mă, pen­tru că majo­ri­ta­tea cau­tă desă­vîrşi­re uşoa­ră şi spon­ta­nă. Omul con­tem­po­ran e omul care cau­tă efect spon­tan în tot ceea ce face. Fără cre­ş­te­re mora­lă ori­ce expe­rienţă reli­gi­oa­să îşi pier­de legi­ti­mi­ta­tea. Sfinţii Părinţi au for­mu­lat cel mai lim­pe­de învă­ţă­tu­ra des­pre trep­te­le desă­vîrşi­rii cre­ş­ti­ne sau ale urcu­şu­lui duhov­ni­cesc. Cea din­tâi treap­tă, întot­dea­u­na oco­li­tă sau doar simu­la­tă de falşii mis­tici şi falşii pre­di­ca­tori, este cură­ţi­rea sufle­teas­că şi tru­peas­că de patimi (treap­ta nevo­inţe­lor asce­ti­ce), fără de care nimeni nu poa­te spori şi nici nu‑L poa­te vedea (cunoa­ş­te, înţe­le­ge) pe Dum­ne­zeu. Urmea­ză treap­ta con­tem­plă­rii duhov­ni­ceşti a raţiu­ni­lor divi­ne din natu­ră şi din Scrip­tu­ră. Avîn­tul minţii în cunoa­ş­te­rea iubi­toa­re a lui Dum­ne­zeu, după ce au fost depă­şi­te toa­te pie­di­ci­le păca­tu­lui, se inten­si­fi­că pro­gre­siv, pe măsu­ra uni­rii cu Mîn­tu­i­to­rul Hris­tos prin rugă­ciu­ne neîn­ce­ta­tă şi prin par­ti­ci­pa­rea la Sfin­te­le Tai­ne ale Bise­ri­cii. Ast­fel, intrând în odih­na iubi­rii dum­ne­ze­ieşti, omul păşeş­te pe treap­ta a tre­ia, a îndum­ne­zei­rii prin har, a păr­tă­şi­ei tot mai depli­ne la „via­ţa şi feri­ci­rea dumnezeiască”.

Păca­te­le popo­ru­lui nos­tru pen­tru care sufe­ră con­se­cinţe­le resi­mţi­te în pre­zent ar putea fi soco­ti­te, nepă­sa­rea, necu­noa­ş­te­rea, lenea, visa­rea, invi­dia, hoţia. Îndrăz­nim a atra­ge atenţia asu­pra uno­ra ce decurg din aces­tea, păca­te ale ulti­mi­lor 200 de ani, ade­ra­rea la sis­te­me ide­o­lo­gi­ce şi reli­gi­oa­se spe­ci­fi­ce apu­su­lui, fără darul deo­se­bi­rii duhu­ri­lor. Aces­tea au fost pe rând: ilu­mi­nism, naţio­na­lism demo­cra­tic, bur­ghez, paşop­tist, franc-maso­ne­rie, pro­tes­tan­tism şi neo­pro­tes­tan­tism, şi libe­ră cuge­ta­re, secu­la­rism, libe­ra­lism par­la­men­tar, soci­a­lism, fas­cism, comu­nism iar în zile­le noas­tre glo­ba­lism, prin care mulţi încear­că să gîn­dea­că „glo­bal” (toa­te reli­gi­i­le sînt bune şi sîn­tem fra­ţi cu toţii) fără a cunoa­ş­te gîn­di­rea glo­ba­lă şi uni­ver­sa­lă a tra­di­ţi­ei Ortodoxe.

Să adu­cem la lumi­nă două ati­tu­dini reflec­ta­te în cele două pro­ver­be tipi­ce şi arhi­cu­nos­cu­te, din înţe­le­ge­rea corec­tă căro­ra putem dedu­ce devi­e­rea noas­tră de la gîn­di­rea patri­si­ti­că: „Capul ple­cat, sabia nu‑l taie” şi „Fă-te fra­te cu dra­cul până treci lacul”. Pro­ver­be­le în gene­ral fac par­te din fon­dul sapienţi­al al fie­că­rui neam, dar la o cer­ce­ta­re mai aten­tă, par­că nu toa­te zică­to­ri­le au sta­tut şi valoa­re ega­lă şi mai ales cre­ş­ti­nă. Pri­ma, cre­dem că expri­mă, con­trar acu­za­ţi­ei de laşi­ta­te mio­ri­ti­că, o ati­tu­di­ne emi­na­men­te cre­ş­ti­nă, avînd chiar temei scrip­tu­ris­tic: „Întoar­ce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri” (Matei XXVI, 52). Ati­tu­di­nea opu­să laşi­tă­ţii este aici sme­re­nia cre­ş­ti­nă, spre care îndeam­nă pe cei ce au urechi de auzit, acest bine­cu­vân­tat pro­verb. De la noi se cere să fim sme­ri­ţi în rela­ţi­i­le noas­tre cu seme­nii şi cu Dum­ne­zeu. Însă cînd se cla­ti­nă teme­li­le cre­dinţei noas­tre, care ne pre­gă­teş­te pen­tru acce­de­rea la cele vii­toa­re, atunci să nu tăcem. Nu ace­la­şi lucru poa­te fi spus des­pre celă­lalt pro­verb. Gîn­di­rea aceas­ta pier­ză­toa­re este con­dam­na­tă în Scrip­tu­ră de însu­şi Mân­tu­i­to­rul: „Că cine va voi să-şi sca­pe sufle­tul îl va pier­de; iar cine îşi va pier­de sufle­tul pen­tru Mine îl va afla” (Matei XVI, 25). Înţe­le­sul duhov­ni­cesc este toc­mai zădăr­ni­cia supra­vi­eţu­i­rii (bio­lo­gi­ce) cu ori­ce preţ, chiar al înfră­ţi­rii cu ne-fîr­ta­tul. Spu­nea Dan Puric, jur­na­lis­tul român, că un popor, un neam dacă se aco­mo­dea­ză la con­di­ţi­i­le impu­se din exte­ri­or (ace­lea care vin în con­tra­di­cţie cu tra­di­ţi­i­le lui secu­la­re) nu rezis­tă (adi­că se dis­tru­ge) ca neam, dis­pa­re. Aco­mo­da­rea aceas­ta duce la piei­rea ace­lui neam. Bise­ri­ca nu a tole­rat nici­cînd înfră­ţi­rea prin cre­dinţă cu cei de alt neam, dar nici nu i‑a pri­go­nit. I‑a mus­trat şi ana­te­ma­ti­zat, depărtîndu‑i de Bise­ri­că ca pe un mădu­lar bolnav,ca să nu se îmbol­nă­veas­că şi cele­lal­te. Iar cind unii din aceş­tia şi-au venit în fire ia pri­mit sub aco­pe­ră­mîn­tul ei iubi­tor şi ocro­ti­tor. Să nu uităm că înce­pând cu Sfân­tul Botez, au loc dife­ri­te exorci­zări, între­i­ta lepă­da­re de sata­na pen­tru toa­tă viaţa.

Unui ase­me­nea cre­ş­tin, care stri­gă insis­tent „toa­te reli­gi­i­le sunt bune, toa­te sunt ega­le”, dum­ne­ze­ies­cul Părin­te Pai­sie Aghi­o­ri­tul i‑a dat un răs­puns pe măsu­ră: „Dacă toa­te reli­gi­i­le sunt bune şi ega­le, atunci de ce Hris­tos a venit şi a înte­me­iat o nouă cre­dinţă? Îmi pare rău de banii pe care i‑ai chel­tu­it ca să vii în Sfîn­tul Mun­te şi să spui aceas­tă prostie”

Cum vom putea însă noi să dis­tru­gem acest raţio­na­ment, dacă în rân­du­ri­le noas­tre mai auzim vor­bin­du-se de ide­ea că „toţi ne închi­năm la ace­la­şi Dum­ne­zeu”, de „tra­di­ţio­na­la sală de cafea”, de a înce­pe slu­j­ba mai târ­ziu şi de a o scur­ta după mode­lul de aici, şi alte­le. Nu de ase­me­nea nimi­curi au nevo­ie cei din Apus! La Fap­te­le Apos­to­li­lor se spu­ne des­pre olo­gul care cerea de poma­nă şi a fost milu­it de Sf. Apos­tol Petru ast­fel: „Argint şi aur nu am; dar ceea ce am ace­ea îţi dau. În nume­le lui Iisus Naza­ri­nea­nul, scoa­lă-te şi umblă!” (Fap­te III, 6).

Numai aşa ne putem mani­fes­ta, dînd din pri­no­sul nos­tru celui olog în cele duhov­ni­ceşti, cît am fi noi de amă­rîţi mate­ri­al, dar nici­de­cum cedînd în cele ale cre­dinţei noas­tre sau făcîn­du-ne căl­di­cei, pen­tru ca să nu fim învi­nui­ţi de into­le­ranţă. Să păs­trăm şi să pro­mo­văm cre­dinţa noas­tră din care ne vine noia­nul bine­lui duhov­ni­cesc auten­tic şi mîntuitor.

Pre­ot: Teo­dor Olăraşu.

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: