Mãnãstirea Nicula – Documentar
Nu ne amintim de Nicula şi de Maica Domnului doar de 15 august, pentru că zilnic beneficiem de mijlocirile Orantei. Ea se roagă neîncetat pentru fiecare. Este atât de aproape de fiecare suferind, de fiecare orfan, de fiecare om sincer.
La Nicula foşnesc pădurile de sihaştri! Aici este şcoala pocăinţei, cu dascăli remarcabili. Aici toţi sunt premianţi, nu există corigenţi. Dacă stai cu tărie în credinţă, eşti un om fericit. Oranta Niculei îţi redă fericirea Fiului ei.
Cine vine la Nicula, devine alt om, mai bun, mai paşnic, mai iertător. Mintea încălzită de dorul Orantei de la Nicula nu mai acordă atenţie gândurilor străine de Dumnezeu. Aici înveţi o lecţie: în cele duhovniceşti, nu poţi trişa. Rugăciunea este o forţă uriaşă. Nu ne dăm seama cât de uriaşă…
Oranta Niculei ne sfătuieşte să facem ceea ce ne va spune El, să Îl punem pe Dumnezeu cârmuitor al vieţii noastre. În dumbrava minunată de la marginea Gherlei, putem exclama: “Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
Căutăm liniştea de la Nicula, pacea şi fericirea. Numai în această atmosferă putem spera la curăţirea inimii. Oranta noastră ne reaminteşte smerenia. Numai aşa ne simţim ticăloşia, dar şi marea recunoştinţă faţă de Dumnezeu.
Cât de uşor ne poate vindeca Dumnezeu, chiar într‑o singură clipită! Oranta Niculei este prezenţa salvatoare, cheia care ne redeschide Raiul. Şi nu ne unim doar cu Dumnezeu, ci ne unim unii cu alţii în Dumnezeu. Aceasta este Nicula: prezenţa unora în inimile celorlalţi.
Maica Domnului Rugătoarea (Oranta) este icoana Niculei în stare de rugăciune. Iar dacă Dumnezeu S‑a făcut totul pentru noi, noi vom face totul pentru El! Doar El este Unicul Izvor al bunătăţilor din univers. Mergem până la capăt, ne îngropăm împreună cu Domnul Iisus Hristos, nu mai suntem cei dinainte.
La mijloc de august devenim oameni abia atunci când tindem către Dumnezeu. Azi, acum, aici este timpul pocăinţei. Orice necaz vom avea, ne vom ruga Maicii Domnului! De acum şi până în veşnicie, Dumnezeu va rămâne cu noi.
Fecioara noastră dragă s‑a mutat la Viaţă, fiind Maică Vieţii.
S‑a mutat la cele cereşti, că să ne gătească nouă loc Acolo.
Mormântul nu a putut‑o ţine, pentru că nu i‑a putut opri rugăciunea (cât de frumos zice Părintele Stăniloae). Necredinţa în nemurire are un singur nume: legiune!
Umanismul contemporan este o falsă evanghelie, remarcă Cuviosul Iustin Popovici. Ne propune mutarea la moarte, la spaime şi la nefericire. Omul născoceşte zei ai tristeţii. Omul prefera să Îl înlocuiască pe Dumnezeu. Şi nu îşi da seama cât de obosit este de idolatrie. Păgânismul este doar o maturizare a disperării, nu învinge moartea. Fără Înviere, Iisus Hristos ar fi fost primul şi ultimul creştin.
Singura revoluţie autentică rămâne Învierea, zice sfântul sârb amintit. Noi suntem în Biserica slavei, ca extensie a Învierii. Fără credinţă aceasta, am deveni laboratoare ale viclean-mincinosului diavol. Fără Iisus Hristos nu putem nimic (nimic bun, nimic drept, nimic veşnic). Când se împuţinează râvnă, sufletul se ofileşte, dorinţele devin păcătoase, căutăm mai puţin Binele şi ajungem la ură (ca îndepărtare de Izvor).
Răstignim cele vechi şi doar aşa suntem ai lui Dumnezeu (şi nu altfel). Dilema e evident: ori vei fi ucis tu, ori păcatele tale (logica războiului), iar tu rămâi viu. Aşadar, omorâţi mădularele pământeşti: omorâţi desfrânarea din voi, dar şi lăcomia şi nu omiteţi nici mânia. Iisus Hristos Domnul şi Mântuitorul S‑a pogorât până la iad (explică Cuviosul Iustin Popovici), dar acolo nu L‑au răstignit (cum am făcut‑o noi, oamenii).
Hristos ne vindecă de lepră, iar noi Îl răstignim (nici măcar Lucifer nu a făcut asta). Noi Îl încununăm cu spini, El ne încununează cu nemurirea. Mutarea la Viaţă, alături de Maica Vieţii, presupune să ne străduim să dobândim un singur lucru: simţirea în Dumnezeu (eliberarea de păcat/nebunie). Mutarea la Viaţă este cel mai mare seism posibil, pentru că mută centru vieţii noastre de la moarte la nemurire.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Prea Curăţei Maicii Tale, ale Sfântului Ioan de Kronstadt, ale Sfântului Efrem cel Nou şi ale tuturor sfinţilor, miluieşte pe copiii noştri şi stăpâneşte cugetele noastre, ca să fim în Raiul Tău!
Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, miluieşte pe toţi copiii tăi! Te cinstim scară dumnezeiască, care pe Dumnezeu Îl coborî la noi şi pe noi ne urci la Dumnezeu. Adormirea ta, Prea Curată, este încă o dovadă a învierii… Lucrurile mari şi adevărate promise la Apocalipsa şi bucuria Nunţii Mielului sunt posibile doar prin Tine, Sfânta Maică şi Fecioara! Şi creştinii de cinstesc şi arabii te laudă şi îngerii te preamăresc.
Avocata noastră din cer, fii mijlocitoare. Tu reprezinţi în cer nemărginita dragoste maternă. Arhanghelul îţi arată respect şi se pleacă în faţă noi, iar noi îl imităm. Bucură-te, scăpare sigură! Avocata noastră din cer, tu vezi în noi preţul morţii Fiului tău. Te arăţi nouă că Mamă, să ne arătăm şi noi ca fii.
Bucură-te, lumina sfinţeniei! Tu ai gonit noaptea. Nu mai orbecăim în întuneric, ci găsim lumina. Scăpăm de tristeţe şi aflăm bucuria. Bucură-te crin, care niciodată nu ţi-ai pierdut podoabă albiciunii! Bucură-te, rug aprins, care nu se mistuie!
Cum scurtăm rugăciunea, îndată vin ispitele. Toată nesimţirea vine numai din lipsa de credinţă. Ajută-ne, avocata noastră din cer, să scăpăm de trivialitate şi să dobândim delicateţea. Cel mai mare dar este pacea inimii (avem asta, avem totul). Dacă două zile nu ne mai rugăm ţie, Maică, ne stingem… Întăreşte ceea ce Domnul a lucrat în noi.
Ştim că tu eşti Mama care nu îşi uită copiii. Nu ne lăsa să ne lăcomim la prea multe pâini. Ajută-ne să iertăm datoriile altora. De fiecare dată când ne rugăm ţie, avem încredinţare că vom primi milă. În Biserica ta, chemăm numele tău zi de zi. Ai lucrat, Sfânta, pentru Domnul, acum Domnul lucrează pentru ţine.
Domnul îndeplineşte degrabă rugăciunile tale pentru noi. Tu eşti aproape de inimile smerite. Eşti cea mai bună prietenă a noastră. Eşti Prea Sfântă, eşti vie şi gata să ne ajuţi. Numai trândăvia noastră ne împiedică de la rugăciune. În 1898 te-ai arătat Sfântului Ioan de Kronstadt, zicandu‑i: Eşti fiu preaiubit al Tatălui Ceresc! Fă-ne şi pe noi membri ai familiei cereşti.
Fără ţine, rămânem în deşert. Cu ţine, trecem în Canaan. Tu ne treci Iordanul. Fără ţine, trăim de partea greşită a Iordanului. Toată lumea ai sfinţit. Pe noi nu ne-ai părăsit. Nu înceta a te ruga pentru noi. Tu ne reprezinţi în cer, la judecată. Tu eşti biletul nostru pentru veşnicie. Lipeşte-ne de Tatăl Ceresc. Prin ţine, nimic nu ne mai separă de veşnicie.
Ajută-ne să ne recuperăm viaţa, care ne e confiscată de lume. Bucuria noastră, lăudată fii în veci de veci. Tu ai trecut examenul curăţiei, ajută-ne şi pe noi în necaz.
Marius MATEI
Lasã un Rãspuns: