Evangelia zilei:

Mãrturisire despre Hristos

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Icoană pe sticlă - Îngroparea lui Iisus Hristos; - Înălţarea lui Iisus Hristos la ceruri (Plângerea, Prohodul) - Muzeul Naţional al Ţăranului Român - BUCUREŞTI (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2071/19.02.2009 - Tezaur)Dom­nul a spus şi ros­teş­te con­ti­nuu din Sfân­ta Sa Evan­ghe­lie: “Cel care este slu­ga Mea cre­din­cioa­să, cel ce se lup­tă cu vite­jie pen­tru nume­le Meu, cel ce s‑a bote­zat în nume­le Meu şi a rămas cre­din­cios şi măr­tu­ri­seş­te des­pre Mine în faţa oame­ni­lor, cel ce Mă pro­po­vă­du­ieş­te ca Dum­ne­zeu ade­vă­rat întru­pat în om, cel care zice că M‑am răs­tig­nit şi am învi­at din iubi­re pen­tru oameni, des­pre ace­la voi măr­tu­ri­si şi Eu în faţa înge­ri­lor Tată­lui Meu, în faţa înge­ri­lor din ceruri“.
Prea­mă­rit şi feri­cit este omul cre­ş­tin, drept-cre­din­cio­sul care va măr­tu­ri­si în faţa tira­ni­lor, în faţa ate­i­lor, în faţa mate­ria­li­ş­ti­lor şi raţio­na­li­ş­ti­lor, dum­ne­zei­rea Hris­to­su­lui nos­tru. Bise­ri­ca noas­tră cre­de şi măr­tu­ri­seş­te că va naş­te sfinţi până în vre­mu­ri­le de pe urmă, până la sfârşi­tul vea­cu­ri­lor, că va ară­ta fii sfinţi şi vred­nici de cunună.

După cum vedem, astăzi nu avem oameni care să se nevo­ias­că pre­cum vechii asceţi şi pus­tia nu mai ara­tă ca atunci sfinţi făcă­tori de minuni şi pur­tă­tori de duh. Care vor fi, deci, sfinţii tim­pu­ri­lor de pe urmă, de vre­me ce nu lucrăm nevo­inţa şi vir­tu­tea vechi­lor asceţi şi monahi? Tre­bu­ie să cre­dem neclin­tit că în vre­mu­ri­le de pe urmă, în care am intrat deja, oame­nii sfinţi vor fi ace­ia care vor da măr­tu­rie des­pre Iisus al nos­tru şi vor pro­po­vă­dui şi vor spu­ne răs­pi­cat că Hris­to­sul nos­tru este Dum­ne­zeu ade­vă­rat, întru­pat în om. Prin aceas­tă măr­tu­ri­si­re se vor încu­nu­na şi se vor sfinţi.

Muce­ni­cii au dat măr­tu­ri­si­rea cea bună în pri­mii ani ai cre­ş­ti­nis­mu­lui. Minu­ni­le au fost foar­te mul­te. Făceau minuni cu mare uşu­rinţă. Exis­ta mul­tă sfinţe­nie. Oame­nii cre­din­cioşi erau plini de Duh Sfânt. Vir­tu­tea era lucra­tă din belşug. Acum însă noi nu mai avem vir­tu­ţi, noi ne stră­duim, dar nu reu­şim nimic. Pre­tu­tin­deni întu­ne­ric, pre­tu­tin­deni amă­gi­re, pre­tu­tin­deni pier­za­nie. Toa­te pătu­ri­le vâr­stei şi trep­te­le soci­a­le ale oame­ni­lor sunt pli­ne de păcat şi întu­ne­ric. Întu­ne­ri­cul aces­ta al păca­tu­lui şi al lip­sei mora­lei va îna­in­ta, se va întin­de, şi cu cât vom fi mai aproa­pe de capăt, de sfârşit, se va înteţi. De ace­ea, atunci chiar şi cea mai mică vir­tu­te, cea mai mică nevo­inţă duhov­ni­ceas­că, va avea o valoa­re uri­a­şă în faţa lui Dumnezeu.

La înce­put, un om îl aju­ta pe celă­lalt în for­ma­rea duhov­ni­ceas­că, acum se împing unul pe celă­lalt spre rele, spre pră­bu­şi­re duhov­ni­ceas­că. Nu mai auzi dis­cu­tân­du-se alt­ce­va între oameni decât des­pre un păcat sau altul. Desi­gur, pro­ble­ma păca­tu­lui tru­pesc se menţi­ne şi domneş­te în toa­te dome­ni­i­le. Dia­vo­lul a reu­şit cu rău­ta­tea lui, cu vicle­nia lui, să stă­pâ­neas­că pes­te gân­du­ri­le şi dorinţe­le oame­ni­lor. Astăzi cau­za într-un răz­boi (să‑i zicem răz­boi şi să nu‑l numim înfrân­ge­re) este cuge­tul tru­pesc. Se stră­du­ieş­te să ne păte­ze gân­di­rea, cele cinci simţuri, atât tru­peşti, cât şi sufle­teşti. Şi în felul aces­ta să ne înti­ne­ze atât de tare încât Sfân­tul Duh să nu găseas­că loc să Se sălă­ş­lu­ias­că în noi, încât să nu pur­tăm Duhul lui Dum­ne­zeu, să nu pri­mim focul iubi­rii lui Dum­ne­zeu care ar putea ast­fel să ne renas­că, să ne reîn­vi­o­re­ze şi să ne facă puter­nici ca să putem înfrun­ta toa­te cele câte se vor întâm­pla în via­ţa noastră.

Va tre­bui să ne stră­duim să ne cură­ţim pe noi, să ne cură­ţim pe dină­un­tru şi pe dina­fa­ră, şi înde­o­se­bi să ne cură­ţim cuge­tul. Căci din cuget por­nesc toa­te rele­le, atât în ini­mă, cât şi în trup. Răul se exte­ri­o­ri­zea­ză prin mem­bre­le tru­pu­lui, după ce mai îna­in­te cuge­tul şi min­tea devin slu­j­ba­şi ai păca­tu­lui. Aşa cum vedem, albi­ne­le nu merg la flo­ri­le care nu au polen, ci merg aco­lo unde exis­tă pole­nul, pe care îl culeg şi pre­pa­ră gus­to­a­sa mie­re. Şi Sfân­tul Duh umblă, şi unde găseş­te cuget şi min­te cura­tă, lini­ş­ti­tă, se aşea­ză şi rodeş­te. Zis‑a cel nebun în ini­ma lui: nu este Dum­ne­zeu. Nebun este ace­la care nu se poa­te înfrâ­na. Gân­di­rea nu câr­mu­ieş­te bine în el, nu are câr­mu­i­re sănă­toa­să, de ace­ea face greşe­a­la de a se expri­ma şi a spu­ne că nu exis­tă Dum­ne­zeu. Cea mai mare pros­tie pe care o poa­te spu­ne omul este să zică că nu exis­tă Dum­ne­zeu. Dum­ne­zeu este în el, este în sufle­tul lui, dar el este stră­in de Dum­ne­zeu. Nu are nici o legă­tu­ră şi nici un con­tact cu Dumnezeu.
Păca­tul a fău­rit un zid, a des­pă­rţit lucru­ri­le şi le‑a făcut de netre­cut. Aşa­dar, ca să pri­mim Sfân­tul Duh şi Aces­ta să ne facă puter­nici şi să ne învred­ni­ceas­că să măr­tu­ri­sim dum­ne­zei­rea lui Hris­tos, va tre­bui să ne nevo­im, să ne cură­ţim şi să ne încu­nu­năm. Sfinţii vre­mu­ri­lor de pe urmă vor fi măr­tu­ri­si­tori. Cei care vor măr­tu­ri­si că Hris­to­sul nos­tru este Dum­ne­zeu ade­vă­rat întrupat…

Dum­ne­zeu a fost, este şi va fi. Şi Sfân­tul Duh, pre­cum îi va întări pe ace­ia, ne va întări şi pe noi, dacă iubi­rea şi mila lui Dum­ne­zeu voieş­te să ne milu­ias­că, şi îngă­du­ie şi ne învred­ni­ceş­te şi pe noi să dăm măr­tu­ri­si­rea bună, în faţa ate­i­lor, în faţa celor lip­si­ţi de evla­vie, şi să ne învred­ni­cim şi noi muce­ni­ci­ei. Căci lucră­ri­le noas­tre sunt atât de nefo­lo­si­toa­re, păca­te­le noas­tre sunt atât de mul­te, pati­mi­le noas­tre ade­vă­ra­te fia­re; o muce­ni­cie ne va sal­va, o măr­tu­ri­si­re a cre­dinţei. Gân­di­ţi-vă ce fru­mos e când un cre­ş­tin măr­tu­ri­seş­te în tim­pu­ri­le noas­tre, când măr­tu­ri­seş­te în faţa celor ce nu cred în dum­ne­zei­rea lui Hris­tos, în dum­ne­zei­rea în trei ipos­ta­suri, şi când, pen­tru o cli­pă, îl iau înge­rii şi încep marşul tri­um­fă­tor al izbân­zii şi al laudelor!
Toţi zicem: “Dar cum să muce­ni­cim?“. Noi nu putem să îndu­răm o dure­re de dinţi şi pri­mul care nu poa­te asta sunt eu. Ne înţea­pă un mără­ci­ne sau alt­ce­va şi înce­pem ime­di­at să simţim dure­rea, să stri­găm; avem nevo­ie de spirt şi de alte­le. Când ne doa­re puţin, aler­găm înda­tă la doc­tor, la medi­ca­men­te. Dar aco­lo nu vor fi ast­fel de cazuri, aco­lo va fi muce­ni­cie cura­tă. Lucruri înfri­coşă­toa­re! Ce se va întâm­pla atunci?…
Vă voi adu­ce exem­plul unui muce­nic, al unui tânăr care a muce­ni­cit cu mult timp în urmă. Şi veţi vedea cum muce­ni­ceş­te omul şi cum dim­pre­u­nă cu ispi­ta vine şi pute­rea de a o birui. Dum­ne­zeu îl chea­mă pe un om la muce­ni­cie. Pe când îna­in­te era laş şi fri­cos, după ace­ea ajun­ge la neîn­fri­ca­re. Dar cum? Ascultaţi.

Un domni­tor se pre­gă­tea să mear­gă la răz­boi şi, cum se obi­ş­nu­ia, tre­bu­ia să se ducă la ghi­ci­tor, ca să pri­meas­că infor­ma­ţii de la dia­vol, să‑i spu­nă dacă va învin­ge sau nu în răz­boi. Acest domni­tor s‑a dus la ghi­ci­tor, a între­bat dacă va birui sau nu şi ghi­ci­to­rul, adi­că dia­vo­lul, a zis: “Îţi voi răs­pun­de dacă scoţi din ora­şul tău moa­ş­te­le Sfân­tu­lui Muce­nic Vavi­la şi ale celor trei tineri“. Aşa stând lucru­ri­le, domni­to­rul le porun­ceş­te cre­ş­ti­ni­lor să ia sfin­te­le moa­ş­te ale aces­tor sfinţi şi să le scoa­tă afa­ră din oraş, ca să poa­tă dia­vo­lul să‑i răs­pun­dă dacă va birui în răz­boi. Cre­ş­ti­nii noş­tri, mari şi mici, chiar şi copi­ii, au luat sfin­te­le moa­ş­te şi le-au scos cu cân­tări şi imnuri. Şi ziceau: “Ido­lii nea­mu­ri­lor sunt aur şi argint, lucra­rea mâi­ni­lor oame­ni­lor, ochi au, dar nu văd, urechi au, dar nu aud“. Auzind domni­to­rul toa­te aces­tea a zis: “Aceş­tia ne înju­ră cu vor­be­le astea ale lor“, şi a tri­mis osta­şii să‑i ares­te­ze pe unii din­tre ei. Între cei care au fost ares­ta­ţi se afla şi un tânăr de 18 ani, pe nume Teo­dor. Pe acest Teo­dor l‑au spân­zu­rat de un stâlp, i‑au scos hai­ne­le, au apu­cat niş­te ghea­re de fier înzes­tra­te cu cuţi­te şi i‑au jupu­it pie­lea, i‑au făcut răni adânci, încât sân­ge­le cur­gea pâra­ie. Vă daţi sea­ma, să‑i jupoa­ie de viu copi­lu­lui toa­te mem­bre­le lui? A fost un ade­vă­rat măcel. Apoi de dimi­nea­ţă până sea­ra, sol­da­ţii s‑au schim­bat unul după altul şi aproa­pe că l‑au omorât. Văzând că va muri şi că nu mai are vla­gă în el, l‑au dez­le­gat şi l‑au dat părinţi­lor săi. Părinţii şi-au luat copi­lul şi au înce­put să‑l îngri­jeas­că. Tână­rul şi‑a des­chis ochii şi părinţii au înce­put să‑i zică:
“ – Fiul meu, cum de ai răb­dat? Cum de nu ai gemut? Cum de nu ai strigat?“
“ – Să vă spun. Când m‑au spân­zu­rat sus pe stâlp şi sol­da­ţii au înce­put să mă rupă cu ace­le ghea­re de fier, a înce­put să mă doa­ră şi dure­rea a mers până în ini­ma mea. Şi am zis: «Teo­do­re, rab­dă aceas­tă dure­re ca să scapi de dure­rea veş­ni­că a iadu­lui». Pre­o­cu­pân­du-mi gân­di­rea cu acest cuget la iad, am zis să fac răb­da­re. Atunci când mă încu­ra­jam cu acest cuget şi am luat aceas­tă hotă­râre, văd că vin trei tineri prea­fru­moşi. Unul din­tre ei avea în mâini un lighean cu mir ceresc. Altul avea pro­soa­pe mici şi s‑au apro­pi­at de mine. Al tre­i­lea a luat un pro­sop, l‑a înmu­iat în aro­mă şi mi‑a uns faţa. Din pri­ci­na aces­tei mires­me a Sfân­tu­lui Mir nu am mai simţit nici dure­rea, nici chi­nul, nici alt­ce­va. Tră­i­am o sta­re feri­ci­tă şi înge­reas­că. Mai bine să nu mă fi cobo­rât nici­o­da­tă de pe acel lemn şi să mă fi jupu­it ani întregi ca să fiu fericit“.
Vedem aici că în cazul muce­ni­ci­ei, Dum­ne­zeu inter­vi­ne în mod supra­fi­resc. Dum­ne­zeu este Ace­la Care înce­pe şi ter­mi­nă muce­ni­cia. Dacă focul dum­ne­ze­iesc nu aprin­de ini­ma măr­tu­ri­si­to­ru­lui, este impo­si­bil ca omul să dea măr­tu­rie des­pre Hris­tos şi să rab­de cu vite­jie şi biru­inţă. De ace­ea, când cuge­tul ne spu­ne: “cum vei răb­da muce­ni­cia?“ să cre­dem că, dacă Dum­ne­zeu vrea să muce­ni­cim, va veni Însu­şi Hris­tos, va tri­mi­te Sfân­tul Duh, va tri­mi­te foc din cer, ne va aprin­de şi ne va da pute­rea muceniciei.

Văzând cum evo­lu­ea­ză lucru­ri­le în lume şi cre­zând în cele spu­se de Bise­ri­ca noas­tră, ne dăm sea­ma că se apro­pie vre­muri gre­le. Poa­te că sun­tem în cer­cul din exte­ri­or şi în con­ti­nu­a­re vom îna­in­ta în urmă­to­rul şi în urmă­to­rul, şi vom ajun­ge în cen­tru. Să ne pre­o­cu­pe în mod deo­se­bit lucrul care trebuie.
Să ne pre­gă­tim în între­gi­me şi cu duhov­ni­cie, să ne pre­gă­tim sufle­teş­te, să ne cură­ţim pe dină­un­tru de ori­ce păcat. Să ne pocă­im pen­tru păca­tul pe care îl avem sau pen­tru ceea ce vom înfăp­tui mai târ­ziu, încât să ne com­por­tăm cât se poa­te mai bine în faţa aces­tui sfârşit. Nu ştim dacă în zile­le noas­tre vom ajun­ge la muce­ni­cie. Părinţii tre­bu­ie să se îngri­jeas­că de cre­dinţa copi­i­lor lor. Să sădeas­că şi să trans­mi­tă copi­i­lor dreap­ta-cre­dinţă. Să le vor­beas­că des­pre dum­ne­zei­re, să cre­a­dă în Dum­ne­zeu ca să nu se cla­ti­ne de duhul necre­dinţei care domneş­te pre­tu­tin­deni. Căci dacă copi­ii noş­tri nu vor avea cre­dinţă vite­jeas­că în suflet, cum îl vor înfrun­ta mâi­ne pe Anti­hrist? Cum îi vor înfrun­ta pe anti­hri­ş­tii de acum care sunt dife­ri­te­le ere­zii? Dacă nu avem cre­dinţă cura­tă în Hris­tos, nu avem teme­lie şi, fără teme­lie, casa se pră­bu­şeş­te. Să dobân­dim în noi teme­lia puter­ni­că, seri­oa­să şi sta­tor­ni­că a cre­dinţei, încât mâi­ne să facem faţă nevo­inţei pe care o va cere măr­tu­ri­si­rea dum­ne­zei­rii Hris­to­su­lui nos­tru… Prin urma­re tre­bu­ie să întă­rim şi să însu­fleţim pro­pria cre­dinţă, şi aceas­ta ne va fi o mare binefacere.

***
* Cre­dinţa orto­do­xă se numeş­te ade­văr, pen­tru că nu are înşe­lă­ciu­ne în ea, nu are min­ciu­nă, nu este deşar­tă, ci este ade­vă­rul vădit pe deplin al Evangheliei.
* Bise­ri­ca Orto­do­xă bine­cu­vân­ta­tă ne aju­tă în chip minu­nat. Avem Sfân­ta Litur­ghie, pome­ni­ri­le, milos­te­nia, fap­te­le bune, rugă­ciu­nea. Avem atâ­tea prin care Bise­ri­ca noas­tră îi aju­tă pe cei ador­mi­ţi. Ne tre­bu­ie cre­dinţă şi via­ţă orto­do­xă. Să le ţinem pe aces­tea în Bise­ri­ca noas­tră Orto­do­xă pe care a întemeiat‑o Hris­tos şi pe care au stropit‑o sân­ge­le muce­ni­ci­lor şi efor­tu­ri­le, lacri­mi­le şi nevo­inţe­le asceţi­lor şi ale sfinţi­lor ierarhi ai Bise­ri­cii noastre.
* Sufle­tul nos­tru are pri­vi­le­gi­ul nemu­ri­rii. Va lăsa lumea aceas­ta şi va ple­ca către Dum­ne­zeu. Patria lui este în ceruri, căci este nestricăcios.
* Când noi cuge­tăm la via­ţa cea­lal­tă şi cre­dem cu desă­vârşi­re în ea, vom pri­mi neîn­do­iel­nic dorinţa nevoinţei.
* Învi­e­rea lui Hris­tos este pre­ves­ti­rea şi pre­înş­ti­inţa­rea că oame­nii vor învia la a Doua Veni­re, în nestri­căciu­ne şi duhovnicie.

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: