Evangelia zilei:

Staretul Tadei de la Mãnãstirea Vitovnita

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Părin­te­le Tadei, mare­le duhov­nic de la Mănăs­ti­rea Vitov­ni­ta, s‑a năs­cut în anul 1914, în sătul Vitov­ni­ta, din părinţi evla­vi­oşi, sim­pli ţărâni, chiar în ziua praz­ni­cu­lui Sfân­tu­lui Apos­tol Toma, drept motiv pen­tru care a şi pri­mit nume­le de Toma. După ce a ter­mi­nat şcoa­la pri­ma­ră, tână­rul Toma a urmat şi absol­vit Şcoa­la de Come­rţ şi Mese­rii din Petro­vat pe Mlava. 

Parin­te­le Tadei de la Vitovnita

Părin­te­le Tadei, ca mirean Tomi­slav Stra­bu­lo­vic, s‑a năs­cut la 19 octom­brie 1914, de praz­ni­cul Sfân­tu­lui Apos­tol Toma, al cărui nume l‑a pri­mit, pre­ma­tur, la şap­te luni, la târg, din părinţi ţărani din sătul Vitov­ni­ta de lân­gă Petro­vat pe Mla­va. A fost bote­zat ime­di­at după naş­te­re, părinţii teman­du-se că nu va trăi. De la naş­te­re a avut o sla­bă con­stru­cţie fizi­că şi o sănă­ta­te fra­gi­lă, încât, mai târ­ziu, ca monah, ştia ade­se­ori să glu­meas­că cu sme­re­nie pe sea­mă sa, spu­nând: “Din mine nici nu ar fi putut ieşi ceva mai bun, doar m‑am năs­cut la târg (iar­ma­roc).”

Copi­lă­ria într‑o fami­lie de ţărâni săraci, în vre­mea răz­bo­i­u­lui şi după răz­boi nu a fost uşoa­ră pen­tru micul Tomi­slav. El a rămas de la o vâr­sta fra­ge­dă fără mamă, şi apoi, în casa – unde, în locul gla­su­lui blând al tan­dreţii mater­ne s‑a făcut auzit, mai întâi, gla­sul unei mame vitre­ge, iar apoi al alte­ia – Tomi­slav cel slab la trup, suflet foar­te sen­si­bil, care impo­tri­vin­du-se mediu­lui vitreg, tră­ia într‑o lume a gân­du­ri­lor sale, a văzut mul­tă mâh­ni­re şi necazuri.

De ace­ea, după cum chiar el spu­ne, a şti­ut “cu o coa­jă de pâi­ne în buzu­nar să fugă de aca­să”. Şi prin sta­tu­ră, şi prin sănă­ta­te, şi prin carac­ter era dife­rit de toţi cei­la­lţi copii din sat, iar aceas­ta era cru­cea sa: era dife­rit, chiar şi în pri­vinţa mân­că­rii – de când se ştia nu a putut mân­ca mân­ca­re găti­tă cu gră­si­me, nu a mân­cat ouă şi nici nu a băut lap­te, şi nici nu a putut să gus­te car­ne. L‑au cer­tat, au încer­cat să‑l hră­neas­că cu forţa, dar orga­nis­mul lui nu a pri­mit nici un fel de mân­ca­re de ori­gi­ne animală.

Până la vâr­sta de 16 ani a mân­cat, după chiar el spu­ne, “mai cu sea­mă pâi­ne, cea­pă şi cas­tra­veţi”. S‑a năs­cut, din dra­gos­tea lui Dum­ne­zeu, în lumea aceas­ta ca prin­tre stră­ini, să pos­teas­că şi să petrea­că în fecio­rie încă din copi­lă­rie: a fost copil pos­ti­tor şi ca sta­reţ pos­ti­tor în fecio­rie s‑a mutat în Împă­ră­ţia Ceru­ri­lor. Era pon­e­grit şi era luat în râs, soco­tit nepu­tin­cios, inca­pa­bil de mun­că şi în gene­ral nefo­lo­si­tor, încât întrea­ga lui copi­lă­rie a semă­nat copi­lă­ri­ei tris­te a Cuvi­o­su­lui Ambro­zie de Optina.

Toţi îi vor­beau cu dis­preţ, subestimandu‑l: “Tu nu eşti bun de nimic. Uită-te la Mila­din (un alt copil) cum îl aju­tă pe tatăl lui, iar tu degea­ba mănânci pâi­ne!”. Atât de mult îl dureau aces­te cuvin­te pe micul Tomi­slav, încât aler­gă pe câmp, unde sub un copac, în rouă, cu desă­vârşi­re sin­gur pe lume, se ruga lui Dum­ne­zeu să‑i dea mân­gâi­e­re “şi să facă ast­fel că şi el să fie oda­tă bun la ceva”.

Îl chi­nu­ia neîn­ce­tat fri­ca “că atunci când va îmbă­trâni nu va fi mulţu­mit de el şi din aceas­tă pri­ci­nă nu a avut nici­o­da­tă tih­nă (aceas­tă fri­că îl va însoţi mai târ­ziu şi în pri­mii ani de mona­hism). Sufle­tul lui de copil era stă­pâ­nit, fără îndo­ia­lă, şi de mâh­ni­rea că tatăl lui, de alt­fel un om paş­nic şi iubi­tor, nu‑i lua apă­ra­rea şi nu şi nu se pur­ta cu el aşa cum sufle­tul lui de copil, înse­tat de dra­gos­tea tată­lui, aştep­ta: “Nu-mi plă­cea că se căsă­to­ri­se înda­tă după moar­tea mamei şi avea alţi doi copii cu altă feme­ie, iar mai cu sea­mă când s‑a căsă­to­rit a tre­ia oară, căci şi cea de‑a două soţie i‑a murit.”

Dorinţa de a sluji lui Dum­ne­zeu l‑a cuprins pe Părin­te­le Tadei încă din copi­lă­rie. “Încă din copi­lă­rie am dorit să‑i slu­jesc lui Dum­ne­zeu. Pe când eram copil soco­team că totul aici pe pământ este numai slu­ji­re. Părinţii slu­jesc copi­i­lor lor, copi­ii părinţi­lor, îşi slu­jesc unii alto­ra. Atunci am avut dorinţa să‑i slu­jesc lui Dum­ne­zeu. Pen­tru că El este Părin­te­le între­gu­lui neam ome­nesc şi între­gu­lui uni­vers tre­bu­ie să‑i slu­jim Lui, Care este cel mai mare. Aveam aceas­tă dorinţa când eram copil. Mai târ­ziu, nu le-am putut spu­ne asta părinţi­lor mei pen­tru că şti­am că nu voi căpă­ta bine­cu­vân­ta­rea lor pen­tru aceas­ta, dar când am ajuns la majo­rat am ple­cat sin­gur la mănăs­ti­re. Mama muri­se mai îna­in­te de aceas­ta, dar tatăl meu era încă în via­ţă, şi el nu a fost de acord cu ple­ca­rea mea. Însă, când i‑am pro­pus să pri­mesc cinul mona­hi­cesc i‑am cerut bine­cu­vân­ta­re, de la tatăl meu, iar el m‑a bine­cu­vân­tat, şi îi mulţu­mesc lui Dum­ne­zeu pen­tru asta.”

Înce­pu­tu­ri­le vieţii sale călu­gă­reşti sunt lega­te de Mănăs­ti­rea Mil­ko­vo, de lân­gă Svi­lain­ta şi de Părin­te­le Ambro­sie de la Mil­ko­vo, uce­nic al Cuvi­o­su­lui Ambro­sie de la Opti­na, care, după cuvin­te­le Sta­reţu­lui Tadei, avea nemăr­gi­ni­tă dra­gos­te şi iertare.

Tadei a fost inchi­no­vi­at în 1935 la Mănăs­ti­rea Gor­ni­ak, pe 10 mar­tie, spre a fi tuns în cinul mona­hi­cesc la 14 iulie, ace­la­şi an, ca fra­te în obş­tea Mănăs­ti­rii Gor­ni­ak. Înda­tă după inchi­no­vi­e­re, în 1935, a fost îndru­mat spre Şcoa­la de Ico­no­gra­fie de la Mănăs­ti­rea Rako­vi­ta. La dorinţa Patri­ar­hu­lui Bise­ri­cii Orto­do­xe Sâr­be de la acea vre­me, Var­na­va, Epi­sco­pul Veni­a­min i‑a dat mona­hu­lui Tadei dez­le­ga­re cano­ni­că să mear­gă în epar­hia Bel­gra­du­lui şi Kar­lo­vi­tu­lui, iar aces­ta a intrat în obş­tea Mănăs­ti­rii Rakovita.

Tadei a fost hiro­to­nit în cinul de iero­mo­nah la 3 febru­a­rie 1938, la Mănăs­ti­rea Rako­vi­ta, de către Epi­sco­pul Mitro­fan al Har­ko­vu­lui. A fost ridi­cat la treap­ta de egu­men în 1949, în Cate­dra­la din Bel­grad, de către vica­rul patri­ar­hal Visa­rion, fost epi­scop al Bana­tu­lui. În octom­brie 1938, iero­mo­na­hul Tadei a fost mutat, pen­tru nevo­i­le slu­ji­rii, la Patri­ar­hia din Peci. După înche­ie­rea celui de-al Doi­lea Răz­boi Mondi­al, iero­mo­na­hul Tadei a pără­sit Peci­ul şi s‑a întors la Mănăs­ti­rea Rako­vi­ta. În apri­lie 1947, iero­mo­na­hul Tadei s‑a reîn­tors în epar­hia Bra­ni­ce­vo, cu dez­le­ga­re cano­ni­că şi a intrat în obş­tea Mănăs­ti­rii Gorniak.

La dorinţa Patri­ar­hu­lui Gavri­il, iero­mo­na­hul Tadei se reîn­toar­ce la Patri­ar­hia din Pec, în anul 1949, şi devi­ne vicar al aces­te­ia. În 1955, din moti­ve de sănă­ta­te, având dez­le­ga­rea Patri­ar­hu­lui Vichen­tie, egu­me­nul Tadei se întoar­ce pen­tru a doua oară în epar­hia Bra­ni­ce­vo. În aceas­tă epar­hie, a fost o vre­me pre­ot paroh în sate­le Peci şi Kle­no­vat şi în parohia Sapin­ska, iar apoi, din 1957, sta­reţ al Mănăs­ti­rii Gorniak.

La înce­pu­tul lui noiem­brie 1959, egu­me­nul Tadei a pri­mit dez­le­ga­re cano­ni­că pen­tru a ple­ca în Mănăs­ti­rea Hilan­dar, afla­tă sub juris­di­cţia Patri­ar­hu­lui Ecu­me­nic de la Con­stan­ti­no­pol. După patru luni înche­ia­te, cu acor­dul auto­ri­tă­ţi­lor gre­ceşti, egu­me­nul Tadei a pără­sit Mănăs­ti­rea Hilan­dar şi Sfân­tul Mun­te, intorcan­du-se în patrie. Aici a fost, o vre­me, paroh în satul Bis­tri­ţa, apoi sta­reţ al Mănăs­ti­rii Tuman.

Mormântul parintelui TadeiLa dorinţa sa, în 1962, a fost rân­du­it la stă­reţia Mănăs­ti­rii Vitov­ni­ta. A petre­cut în aceas­tă slu­ji­re vre­me de zece ani, pen­tru că, în cele din urmă, slu­jind că paroh în Vla­s­ki Doi, să fie pen­sio­nat, iar apoi aşe­zat la stă­reţia Mănăs­ti­rii Pokai­ni­ta, de lân­gă Veli­ke Pla­ne şi ca duhov­nic al Mănăs­ti­rii Tuman, iar apoi, pen­tru a două oară, la stă­reţia Mănăs­ti­rii Vitovnita.

Arhi­man­dri­tul Tadei, sta­reţul Mănăs­ti­rii Vitov­ni­ta, a tre­cut la Dom­nul pe 13 apri­lie 2003, în satul Baci­ka Palan­ka din Voie­vo­di­na, în casa cre­din­cioşi­lor ce s‑au îngri­jit de el în ulti­mii ani ai vieţii sale pe pământ.

Cuvânt de învă­ţă­tu­ră al Părin­te­lui Tadei

- Care este cel mai de sea­mă lucru în via­ţa duhovnicească?

- Cel mai însem­nat lucru este, cred, paza păcii ini­mii. Să nu vă tul­bu­ra­ţi sub nici un chip. În ini­mă tre­bu­ie să domneas­că pacea, lini­ş­tea, tăce­rea, lini­ş­ti­rea. Văl­mă­şa­gul gân­du­ri­lor este sta­rea duhu­ri­lor căzu­te (dra­cii, duhu­ri­le care au căzut de la Dum­ne­zeu). Min­tea noas­tră, dar, se cere să fie adu­na­tă, uni­tă, aten­tă. Numai în min­tea uni­tă se poa­te sălă­ş­lui Dum­ne­zeu Cel Unul.

Sur­sa: http://www.crestinortodox.ro

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: