Evangelia zilei:

Predicã la Duminica a 4 – a din Postul Mare (Duminica Sfântului Ioan Scãrarul)

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 


Smerita cugetare arată cel care ocărât fiind de altul nu și micșorează dragostea față de acesta Sfântul Ioan Scararul

Mar­cu 9, 17–31
17. Şi I‑a răs­puns unul din mulţi­me: „Învă­ţă­to­ru­le, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut.
18. Şi ori­un­de îl apu­că, îl arun­că la pământ şi face spu­me la gură şi scrâş­neş­te din dinţi şi înţe­pe­neş­te. Şi le-am spus uce­ni­ci­lor Tăi să‑l scoa­tă, dar ei n’au fost în stare”.
19. Iar El, răs­pun­zân­du-le, a zis: „O, neam necre­din­cios, până când voi fi cu voi? până când vă voi răb­da? Aduceţi‑l la Mine!”
20. Şi l‑au adus la El. Şi, văzându‑L, duhul înda­tă l‑a zgu­du­it pe copil; şi căzând la pământ, se zvâr­co­lea spumegând.
21. Şi l‑a între­bat pe tatăl lui: „Câtă vre­me este de când i‑a venit aceas­ta?” Iar el a răs­puns: „Din pruncie.
22. Şi de mul­te ori l‑a arun­cat şi în foc şi în apă, ca să‑l piar­dă. Dar dacă Tu poţi ceva, ajută‑ne, fie‑Ţi milă de noi!”
23. Iar Iisus i‑a zis: „Dacă Tu poţi cre­de, toate‑i sunt cu putinţă celui ce crede”.
24. Şi înda­tă stri­gând tatăl copi­lu­lui, a zis cu lacri­mi: „Cred, Doam­ne!, aju­tă necre­dinţei mele!”
25. Iar Iisus, văzând că năvă­leş­te mulţi­mea, a cer­tat duhul cel necu­rat, zicându‑i: „Duh mut şi surd, Eu îţi porun­cesc: Ieşi din el, şi’n el să nu mai intri!”
26. Şi răc­nind şi zguduindu‑l cu pute­re, duhul a ieşit; iar copi­lul s’a făcut ca mort, încât mulţi ziceau că a murit.
27. Iar Iisus l‑a apu­cat de mână şi l‑a ridi­cat; şi el s’a scu­lat în picioare.
28. Şi după ce El a intrat în casă, uce­ni­cii L‑au între­bat ei între ei: „De ce noi n’am fost în sta­re să‑l scoatem?”
29. Iar El le‑a zis: „Soi­ul aces­ta de demoni prin nimic nu poa­te ieşi decât numai prin rugă­ciu­ne şi prin post”.
30. Şi ieşind ei de aco­lo, stră­bă­teau Gali­le­ea; iar El nu voia să ştie cineva.
31. Că‑i învă­ţa pe uce­ni­cii Săi şi le spu­nea că Fiul Omu­lui Se va da în mâi­ni­le oame­ni­lor şi‑L vor uci­de, iar după ce‑L vor uci­de, a tre­ia zi va învia. 32 Ei însă nu înţe­le­geau cuvân­tul şi se temeau să‑L întrebe.

Matei 4, 25; 5, 1–12
Şi mulţimi nume­roa­se mer­geau după El, din Gali­le­ea, din Deca­po­le, din Ieru­sa­lim, din Iude­ea şi de din­co­lo de Iordan.
1. Văzând Iisus mulţi­mi­le, S’a suit în mun­te: şi şezând El, au venit la Dân­sul uce­ni­cii Săi.
2. Şi, des­chi­zân­du-Şi gura, îi învă­ţa, zicând:
3. „Feri­ci­ţi cei săraci cu duhul, că a lor este împă­ră­ţia cerurilor.
4. Feri­ci­ţi cei ce plâng, că ace­ia se vor mângâia.
5. Feri­ci­ţi cei blânzi, că ace­ia vor moş­te­ni pământul.
6. Feri­ci­ţi cei ce flămân­zesc şi înse­tea­ză de drep­ta­te, că ace­ia se vor sătura.
7. Feri­ci­ţi cei milos­tivi, că ace­ia se vor milui.
8. Feri­ci­ţi cei cura­ţi cu ini­ma, că ace­ia vor vedea pe Dumnezeu.
9. Feri­ci­ţi făcă­to­rii de pace, că ace­ia fiii lui Dum­ne­zeu se vor chema.
10. Feri­ci­ţi cei pri­go­ni­ţi pen­tru drep­ta­te, că a lor este împă­ră­ţia cerurilor.
11. Feri­ci­ţi veţi fi când din pri­ci­na Mea vă vor ocă­rî şi vă vor pri­go­ni şi, minţind, vor zice tot cuvân­tul rău împo­tri­va voastră.
12. Bucura­ţi‑vă şi vă vese­li­ţi, că pla­ta voas­tră mul­tă este în ceruri, că aşa i‑au pri­go­nit pe pro­feţii de dina­in­tea voastră.

Evan­ghe­lia de astăzi ne pre­zin­tă un om necă­jit care cău­ta mân­gâi­e­re şi scă­pa­re la Mân­tu­i­to­rul Iisus Hris­tos, un biet tată care avea un copil rău bol­nav, un copil chi­nu­it de un duh rău. Toa­te mij­loa­ce­le prin care a încer­cat necă­ji­tul tată să-şi sca­pe copi­lul de groaz­ni­cul chin, erau zadar­ni­ce. Şi la Sfinţii Apos­toli a fost să-şi vin­de­ce copi­lul, dar aceş­tia nu i l‑au putut vin­de­ca In felul aces­ta nu i‑a mai rămas decât o sin­gu­ră nădej­de : Iisus din Naza­ret — „Pro­ro­cul cel Mare”, care făcea atâ­tea minuni. Omul a îndrăz­nit, s‑a apro­pi­at de Dom­nul nos­tru Iisus Hris­tos, a înge­nun­chiat îna­in­tea Lui şi, cu lacri­mi în ochi, L‑a rugat zicând : „De poţi ceva, aju­tă-ne, fiin­du-Ţi milă de noi” (Mar­cu IX, 22). Iisus Hris­tos, ne spu­ne Sfân­ta Evan­ghe­lie, S‑a îndu­rat , a izgo­nit duhul cel rău şi a vin­de­cat copi­lul. Şi ast­fel, necă­ji­tul tată din Sfân­ta Evan­ghe­lie de astăzi a avut feri­ci­rea să-şi vadă copi­lul scă­pat de duhul rău şi iară­şi sănă­tos. Sănă­ta­tea este un dar al lui Dum­ne­zeu, şi un tată, ori­ce ar face el, nu o poa­te da copi­lu­lui său, dacă nu este voia lui Dum­ne­zeu. Părinţii pot de mul­te ori să-şi fereas­că copi­ii de neno­ro­ciri, dân­du-le o cre­ş­te­re cu ade­vă­rat cre­ş­ti­neas­că şi aleasă.


Dumnezeu nu ne poruncește și nu dorește să fim triști în inima noastră mai degrabă dorește ca din iubire pentru El să avem mereu bucurie în suflet ( Sfântul Ioan Scararul)

Ştim că ini­ma unui copil mic este moa­le ca cea­ra, din care poţi face ori­ce lucru vrei. Înţe­lep­tul Sene­ca zicea în aceas­tă pri­vinţă : „Uşor este a for­ma ini­ma încă moa­le a copi­lu­lui, dar foar­te greu e a dez­ră­dă­ci­na ace­ea ce a cres­cut cu noi şi a prins pute­re”. Părinţii sunt cei din­tîi povă­ţu­i­tori ai copi­i­lor, ei sunt „păs­to­rii bise­ri­cii din casa lor” (Rom. XVI, 5). Ei sunt che­ma­ţi a da cele din­tâi învă­ţă­turi copi­i­lor lor, în mâi­ni­le lor este cea­ra ini­mii mici­lor lor copi­la­şi, care aşteap­tă să fie for­ma­tă. Învă­ţă­tu­ri­le părinţi­lor se înti­pă­resc adânc în ini­ma copi­lu­lui şi rămân ade­se­ori neş­ter­se, chiar până la sfârşi­tul vieţii lor. Părinţii sunt datori să înveţe pe copi­ii lor rugă­ciu­ni­le şi porun­ci­le Dom­nu­lui, să‑i înveţe că este un Dum­ne­zeu în cer, care toa­te le vede, care pedep­seş­te păca­tul şi răs­plă­teş­te cu bine­cu­vân­ta­rea Sa ori­ce fap­tă bună. De ace­ea copi­ii tre­bu­ie deprinşi de mici, cu fap­te bine-plă­cu­te lui Dumnezeu.

Pen­tru ca învă­ţă­tu­ri­le părinţi­lor să prin­dă şi să adu­că roa­de, este de tre­bu­inţă ca ei, pe lân­gă învă­ţă­turi, să le dea copi­i­lor şi pil­de bune. Via­ţa părinţi­lor este ca o car­te din care înva­ţă copi­ii, ea este o oglin­dă, în care mereu se uită copi­ii, făcând ceea ce văd aco­lo. Dacă ei văd că părinţii lor sunt mân­dri, lacomi, răz­bu­nă­tori, beţivi etc, deprind şi ei aces­te apu­că­tu­ri. Dacă văd însă că părinţii lor sunt sili­tori, cuvi­in­cioşi şi cu fri­că de Dum­ne­zeu, atunci le urmea­ză şi ei lor. Nici o pil­dă nu are pute­re mai mare asu­pra copi­i­lor, ca pil­da dată de părinţi. Însu­şi Dum­ne­zeu a lăsat aşa ca fiii să urmeze întru totul pil­da părinţi­lor. De aici se poa­te vedea ce răs­pun­de­re mare sau ce păcat mare au părinţii îna­in­tea lui Dum­ne­zeu, dacă dau pil­de rele copi­i­lor lor. Către unii ca aceş­tia se îndreap­tă Dom­nul şi Mân­tu­i­to­rul Iisus Hris­tos cu cuvin­te­le : „Cine va smin­ti pe unul din­tre aceşti mici care cred în Mine, mai bine i‑ar fi lui să i se atâr­ne de gât o pia­tră şi să moa­ră şi să fie afun­dat în adân­cul mării” (Matei XVIII, 6). Din mâna părinţi­lor va cere Dum­ne­zeu sufle­tul copi­i­lor, şi acei care l‑au otră­vit, vor cădea în mâi­ni­le mâni­ei Lui.

Cei care nu dau copi­i­lor o cre­ş­te­re alea­să, mai târ­ziu vor avea mult de sufe­rit din cau­za lor, iar la bătrâ­neţe nu vor găsi nici spri­jn, nici dra­gos­te, nici sti­mă şi nici aju­tor, în caz de boa­lă sau sufe­rinţe. Pen­tru a fi feri­ţi de o ase­me­nea dure­re la bătrâ­neţe, să luăm bine amin­te cuvin­te­le Sfân­tu­lui Iero­nim, scri­se către o mamă: „Fii cu lua­re amin­te, când copi­lul este în apro­pi­e­rea ta, ca nu cum­va, pur­ta­rea ta sau a soţu­lui tău, să‑l îndem­ne la păcat”.

Se cuvi­ne, deci, să nu săvârşim nici un lucru rău, şi să nu ros­tim nici o vor­bă rea sau necu­vi­in­cioa­să faţă de copii, pen­tru a nu jigni în pri­mul rând sfinţe­nia lui Dum­ne­zeu şi pen­tru a nu smin­ti pe cei mici prin pil­da noas­tră rea.

Sfân­ta Scrip­tu­ră porun­ceş­te părinţi­lor să-şi pedep­seas­că copi­ii, dacă aceas­tă pedeap­să se ara­tă a le fi de tre­bu­inţă. Însă pedeap­sa tre­bu­ie ast­fel apli­ca­tă, încât copi­lul să sim­tă că sco­pul ei este îndrep­ta­rea lui . Pedeap­sa să nu se apli­ce din par­tea părinţi­lor, fără a cer­ce­ta dacă copi­lul este într-ade­văr vino­vat. Unii părinţi greşesc foar­te mult, neş­ti­ind cum să-şi pedep­seas­că copi­ii. O par­te din ei îi bles­te­mă şi‑i înju­ră cu cuvin­te foar­te urâ­te, dar copi­lul nu se îndreap­tă, ci dim­po­tri­vă, înva­ţă şi el să înju­re. Pedeap­sa părinţi­lor tre­bu­ie să fie cum­pă­ta­tă, apli­ca­tă pe măsu­ra greşe­lii şi izvorâ­tă tot­dea­u­na din dra­gos­te, şi nu din mânie, cu sco­pul de a îndrep­ta copi­lul. Să ne întoar­cem acum cu gân­dul la tatăl necă­jit din Evan­ghe­lia de astăzi, care cău­ta aju­tor la Dom­nul şi Mân­tu­i­to­rul nos­tru Iisus Hris­tos pen­tru copi­lul său. Să căl­căm pe urme­le lui, adu­când copi­ii la Mân­tu­i­to­rul lumii. Din timp să dăm o cre­ş­te­re alea­să copi­i­lor în fri­ca lui Dum­ne­zeu, sădind în ini­mi­le lor fra­ge­de dra­gos­tea de bise­ri­că ‚de rugă­ciu­ne şi de aproa­pe­le. Să fim întru toa­te pil­dă bună, ferindu‑i de neca­zuri şi de lucruri rele. Să nu‑i dezmi­er­da­ţi din cale-afa­ră şi dacă este de tre­bu­inţă, apli­ca­ţi-le şi câte o pedeap­să uşoa­ră şi bine gândită.

Un copil ast­fel cres­cut va fi feri­cit în lumea aceas­ta, el va fi bucu­ria părinţi­lor, iar la bătrâ­neţe, părinţii vor găsi spri­jin într-un ase­me­nea copil. Iar Bunul Dum­ne­zeu va răs­plăti părinţi­lor, mun­ca cre­ş­te­rii cre­ş­ti­neşti a copi­i­lor cu o boga­tă răs­pla­tă în împă­ră­ţia cerurilor.

Pr. Dr. O. Pop

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: