Harismele femeii (2)
Valoarea religioasa a femininului
Cuceritor, aventurier, constructor, bărbatul nu este patern prin esenţa sa. Un vechi text liturgic proiectează asupra maternităţii Fecioarei lumina paternităţii divine: « Tu ai dat naştere fără tată Fiului, acest Fiu căruia Tatăl i‑a dat naştere fără mamă la începutul veacurilor ». Maternitatea Fecioarei trece astfel drept figura umană a Paternităţii divine.
Această ordine explică de ce principiul religios al dependenţei de ceea ce este dincolo, al receptivităţii, al comuniunii se exprimă în mod mult mai imediat prin intermediul femeii; sensibilitatea particulară faţă de elementul spiritual pur rezidă mai mult în anima decât în animus: Sufletul feminin este cel mai aproape de surse, de origini, de geneză.
Biblia înalţă femeia la rang de organ al receptivităţii spirituale a naturii omeneşti.
De fapt, promisiunea mântuirii a fost făcută femeii, ea este cea care primeşte înştiinţarea, ei îi apare mai întâi Cel înviat, femeia « înveşmântată de soare » este cea care simbolizează Biserica şi Cetatea cerească în Apocalipsă.
De asemenea, imaginea soţiei şi a logodnicei este cea pe care o alege Dumnezeu pentru a exprima dragostea Sa pentru om şi natura nupţială a comuniunii Sale. Şi, în sfârşit, cel mai important lucru: întruparea se desăvârşeşte în fiinţa feminină a Fecioarei. Ea este cea care dă Verbului trupul şi sângele său.
Paternităţii divine, ca specific al fiinţei lui Dumnezeu, îi răspunde direct maternitatea feminină, ca specificitate religioasă a naturii omeneşti, capacitatea sa de a recepta divinul. Scopul vieţii creştine este acela de a face din orice fiinţă omenească o mamă, o fiinţă predestinată misterului naşterii: «până ce va lua Hristos chip în voi » (Galateni 4, 19).
Sanctificarea este chiar acel act al Duhului Sfânt care operează naşterea miraculoasă a lui Iisus în adâncul inimii. De aceea, Nativitatea simbolizează şi exprimă harul oricărei femei de a da naştere lui Dumnezeu în sufletele devastate: « Verbul se naşte întotdeauna încă o dată în inimile oamenilor », spune Scrisoarea către Diognet.
Pentru sfântul Maxim, misticul este acela în care se manifestă naşterea Domnului. Atunci cînd sfantul Pavel doreşte să-şi exprime paternitatea spirituală, el se foloseşte de imaginea maternităţii: « Trec prin durerile naşterii ».
Fiinţa femeii şi vocaţia sa
Biblia prezintă femeia ca fiind locul predestinat al întâlnirii dintre Dumnezeu şi om.
Dacă elementul masculin participă la întrupare prin tăcerea sa, prin persoana sfântului Iosif, femeia este dimpotrivă cea care pronunţă consimţământul tuturor.
Consimţământului creator al Tatălui îi răspunde consimţământul umil al «slujitoarei lui Dumnezeu ». Hristos nu se putea întrupa, nu putea primi carne şi sânge omeneşti dacă Umanitatea-Maria nu i le-ar fi dat în mod liber, ca pe un dar, ca pe o ofrandă neprihănită. Fecioara este punctul de întâlnire, locul de convergenţă al celor două consimţăminte.
Figură a Bisericii, Fecioara personalizează principiul acesteia de protecţie maternă; ea este rugăciunea Bisericii, cea care intervine în favoarea celorlalţi.
În limba greacă, castitate semnifică integritate şi integrare, puterea însăşi de a uni.
O veche rugăciune liturgică cere Prea Curatei Theotokos: « Leagă sufletul meu prin dragostea ta »; ea conferă unitate şi suflet unui ansamblu de stări psihice. Această integrare este singura capabilă să oprească demolarea în slujba căreia se pune geniul masculin modern. Într-adevăr, mântuirea civilizaţiei depinde de « etemul-matern ».
Puterea sa salvatoare poate fi sesizată dacă înţelegem că Eva nu a fost tentată în calitate de « sex slab ». Dimpotrivă, a fost sedusă pentru că ea este cea care reprezintă principiul integrării religioase a naturii umane: atinsă în inima sa, aceasta cedează imediat, iar Adam o urmează în mod docil (« femeia mi‑a oferit acest fruct »), neopunând nici o rezistenţă, neformulând nici o întrebare.
Lăsat în voia sa, bărbatul se rătăceşte în infinitul abstracţiilor sale, în tehnici perfecţionate de degradare; degradat, el devine degradant şi crează o lume care răspunde postulatelor sale dezumanizante: – omul este în agonie.
Bărbatul se prelungeşte în lume prin intermediul instrumentelor; femeia o face prin intermediul dăruirii de sine.
În chiar fiinţa sa, ea este legată de ritmurile naturii. Dacă bărbatului îi este propriu verbul a acţiona, propriul femeii este a fi şi aceasta este prin excelenţă starea religioasă.
Bărbatul crează ştiinţa, filosofia, arta, dar strică totul printr‑o redutabilă obiectivizare a « adevărului organizat ». Femeia este opusul oricărei obiectivizări, căci punctul ei tare nu este creaţia, ci procreaţia.
Prin chiar fiinţa sa, ea este criteriul care corectează orice abstracţie pentru a recentra valorile, pentru a face astfel încât verbul masculin să se manifeste în mod corect.
Instinctiv, femeia va apăra întotdeauna întâietatea fiinţei asupra teoriei, a operativului asupra speculativului, a intuitivului asupra discursivului. Ea posedă darul pătrunderii directe în existenţa celuilalt, facultatea înnăscută de a surprinde imponderabilul, de a descifra destinul. A proteja lumea bărbaţilor în calitate de mamă şi a o purifica în calitate de fecioară, dându‑i un suflet, propriul său suflet, aceasta este vocaţia oricărei femei religioase, celibatare sau căsătorite.
Extatic, bărbatul se află în prelungirea sinelui său, în proiecţia geniului său în afară, în vederea stăpânirii lumii; en-statică, femeia este întoarsă spre fiinţa sa, spre fiinţă.
Femininul se manifestă la nivelul structurii ontologice, el nu este verbul, ci esse, inima creaţiei. Aici rezidă manifestarea Sfinţeniei, a acestei sfinţenii a fiinţei pe care demonii nu o pot suporta; şi nu prin faptele sale, ci prin puritatea şi sfinţenia sa, femeia răneşte capul dragonului.
La Heraclit, războiul este tatăl tuturor lucrurilor; dim¬potrivă, « armonia, acordul este mama tuturor lucrurilor ». Tatăl-război este simbolizat prin arc, iar mama-simfonie prin liră. Dar, s‑ar putea spune că lira este arcul sublimat, un arc cu mai multe corzi; în locul morţii, ea cântă viaţa.
Astfel, elementul masculin războinic, ucigător poate fi acordat prin elementul feminin, preschimbat în viaţă, cultură, cult, liturghie doxologică.
Lasã un Rãspuns: