Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/seby/public_html/wp-content/plugins/page-and-post-lister/cg_pages_core.php on line 390

 

 

Evangelia zilei:

Cuvinte care ucid, cuvinte care dau viatã

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Arhimandritul Iustin PârvuCeea ce am obser­vat la popo­rul nos­tru cre­ş­ti­nesc este încli­na­rea sa pre­di­lec­tă, în momen­te­le de nemulţu­mi­re, spre oca­ră, spre bles­tem, spre înju­ră­turi şi rău­tă­ţi, care pun la încer­ca­re via­ţa sufle­teas­că de fami­lie, soci­e­ta­te şi neam. M‑am oprit foar­te mult la une­le cazuri, care m‑au uimit prin urmă­ri­le ce poa­te să le aibă un blestem.

Acum câţi­va ani, bună­oa­ră, la Mănăs­ti­rea Bis­tri­ţa au intrat vreo cinci per­soa­ne, pur­tând în bra­ţe o feti­ţă de 12 ani. Nu s‑au aşe­zat bine pe băn­cu­ţa unde stă­teau cre­din­cioşii, şi o cri­ză puter­ni­că a şi luat‑o pe bia­ta fată. Încor­dări, stri­gă­te, spu­me la gură… S‑a zbă­tut aproa­pe cinci minu­te, după care s‑a lini­ş­tit şi a rămas într‑o sta­re de ago­nie, de lip­să de con­trol. Ca de obi­cei, i‑am între­bat pe cre­ş­tini de când e boa­la, am cer­ce­tat care sunt cau­ze­le, de unde vine neno­ro­ci­rea aceas­ta şi mi-au spus că se chi­nu­ie aşa de doi­spre­ze­ce ani, chiar de la naş­te­re. Aşa cum se întâm­plă în fami­lie, unii pre­fe­ră un naş, tata pre­fe­ră alt naş şi de aici se nasc nemulţu­mi­ri şi neînţe­le­geri. Din dis­cu­ţi­i­le pe care le-au avut cei doi soţi, tabă­ra mamei a biruit‑o pe cea din par­tea soţu­lui. Foar­te revol­tat, tatăl a ros­tit un bles­tem adânc şi rău-făcă­tor: „Să fiţi, cu tot cu copil, ai celui rău”. Ei bine, chiar la botez, toc­mai când îi făceau scăl­dă­toa­rea, a luat‑o pri­ma cri­ză. Au umblat pe la toa­te mănăs­ti­ri­le, au făcut rugă­ciuni, exorcis­me, Sfin­te Masluri, Împăr­tă­şa­nie… Şi de doi­spre­ze­ce ani aşa se chi­nu­iesc părinţii aceştia.

La zece-cinci­spre­ze­ce minu­te, o cri­ză; zece-cinci­spre­ze­ce minu­te, altă cri­ză. Aşa de dese! Şi noap­tea, şi ziua. Era numai pie­le şi os. O pur­tau pe bra­ţe. Şi le-am reco­man­dat părinţi­lor să facă o spo­ve­da­nie mai amă­nu­nţi­tă… Copii n‑au mai putut avea. Era cel mai mare canon posi­bil să aibă zi şi noap­te chi­nul aces­ta. Aceas­ta a fost pri­ma feti­ţă şi sin­gu­ra. Am mai ţinut legă­tu­ra încă un an, după care eu am ple­cat de la Mănăs­ti­rea Bis­tri­ţa şi n‑am mai avut nici o şti­re des­pre via­ţa lor. Ceea ce s‑a mai ame­li­o­rat a fost doar că n‑o mai lua cri­za în tim­pul zilei, ci numai noap­tea. Copi­lul nu era în sta­re de nimic; era numai în fun­cţi­i­le bio­lo­gi­ce. Tatăl era un băr­bat de o căinţă extra­or­di­na­ră, dar nu s‑a rezol­vat pro­ble­ma; doar că au înce­tat din cri­ze­le aces­tea, în sen­sul că au con­ti­nu­at doar noap­tea, două-trei ore…

Toa­te lucru­ri­le aces­tea au adus aşa de mult via­ţa noas­tră, a cre­ş­ti­ni­lor, într‑o bana­li­ta­te. Iată, vin aşa de mul­te tine­re care nu pot să nas­că. Sigur că sunt şi mul­te păca­te gre­le – fie că au avut, fie că n‑au avut între­ru­peri de sar­ci­nă; unii care, după cum se obi­ş­nu­ieş­te în soci­e­ta­tea aceas­ta moder­nă, îşi fac cal­cu­le când să aibă copii: după ce-şi iau maşi­nă, îşi iau mobil, plea­că în stră­i­nă­ta­te… „Să facem vreo doi-trei ani prin stră­i­nă­ta­te şi după ace­ea să avem şi un copil”. Adi­că toc­mai ce este mai impor­tant, sco­pul fami­li­ei, e lăsat pe ulti­mul plan. „Sun­tem căsă­to­ri­ţi de doi­spre­ze­ce ani şi nu putem să avem copii…”.

Dar mă duc iară­şi prin copi­lă­ria noas­tră. La ori­ce nemulţu­mi­re, mame­le (sau veci­nii) se adre­sea­ză copi­i­lor: „Seca-ţi-ar sămânţa!”. E un bles­tem care are foar­te mul­tă impor­tanţă în via­ţa de fami­lie a aces­tor oameni pe par­curs, pen­tru că se întâm­plă aido­ma lucru­ri­le acestea…

Este aşa de inte­re­san­tă uni­ta­tea aceas­ta de fami­lie, tată-mamă-copil, soţie-soţ. Îmi poves­tea o feme­ie zdro­bi­tă sufle­teş­te… O întreb: „Care‑i dure­rea?”. „Părin­te, sunt în mare dure­re sufle­teas­că. Mi‑a murit soţul. L‑am înmor­mân­tat acum două săp­tămâni şi mă simt vino­va­tă de moar­tea lui. Era un băr­bat care mă necă­jea foar­te mult. Nouă ani de zile, cât am tră­it cu el, n‑am avut un an de zile de lini­ş­te, de bucu­rie în fami­lie. Veş­nic beat, veş­nic înju­ră­turi. Via­ţa – un iad. Via­ţa de fami­lie a fost un chin. Dar, cu toa­te aces­tea, îmi pare rău de ceea ce am spus într-una din zile: «Pe unde-ţi intră fumul de ţiga­ră şi bău­tu­ra, pe aco­lo să ţi se usu­ce tot; să nu mai poţi bea, să nu mai poţi fuma!». După cinci-şase luni, băr­ba­tul meu a înce­put să slă­beas­că, să aibă o dure­re şi o tuse sea­că în gât, o dure­re care se accen­tua din ce în ce mai mult. Tusea, iară­şi, îl ţinea câte o jumă­ta­te de oră pe noap­te. A înce­tat bău­tu­ra; s‑a accen­tu­at tot mai mult dure­rea… În cele din urmă, când nu mai putea să înghi­tă, se duce la medic să vadă ce‑i cu el. Face ana­li­ze­le; îi spu­ne medi­cul: «Ai un can­cer des­tul de grav şi e în for­mă de metas­ta­ză. Îţi spun direct, ca să ştii ce ai de făcut!» Vine omul aca­să, des­cu­ra­jat. A mai ţinut ceva regim, tra­ta­men­te, dar n‑a mai durat decât câte­va săp­tămâni şi s‑a curăţat”.

Aici este şi băta­ia lui Dum­ne­zeu pen­tru lip­sa noas­tră de chi­b­zu­inţă, iar pati­ma, lăco­mia, dez­or­di­nea mora­lă, necre­dinţa, neas­cul­ta­rea, neres­pec­tul, negri­ja de via­ţa sufle­teas­că ajung la dez­no­dă­min­te total nefericite.

Vor­be­le noas­tre au urmări”

Iată şi un alt caz, întâm­plat la Mănăs­ti­rea Secu. Era pe atunci un părin­te care se ocu­pa cu admi­nis­tra­ţia mănăs­ti­rii, Părin­te­le Vla­di­mir, un călu­găr foar­te bun şi cre­din­cios la avu­tul mănăs­ti­rii. Ţinea cu din­a­din­sul să nu se iro­seas­că din mun­ca oame­ni­lor care erau sala­ri­a­ţi şi a per­so­na­lu­lui mănăs­ti­rii. Unul din cre­din­cioşi, care slu­jea mănăs­ti­rea de vreo zece-cinci­spre­ze­ce ani, un om în pli­nă­ta­tea vâr­stei – îmbă­trâ­ni­se el pe la mănăs­ti­re – l‑a supă­rat pe Părin­te­le: îşi dosi­se el ceva. Părin­te­le Vla­di­mir se duce la Dom­nul, iar bătrâ­nul se îmbol­nă­veş­te: s‑a uscat de pe picioa­re, nu se ştia ce‑i cu dân­sul. Rude­le îl duc în toa­te părţi­le, pe la Mănăs­ti­rea Neamţu, pe la Aga­pia Veche, unde era Părin­te­le Efti­mie, mare duhov­nic al tim­pu­lui. Îl spo­ve­deş­te, fac molit­fe, Sfin­te Masluri, dez­le­gări – nimic, nici un rezul­tat. Ajun­se­se să nu se mai poa­tă mişca.

Vara, au dat niş­te infe­cţii în corp. Stă Părin­te­le Vale­riu (un duhov­nic cu mul­tă răb­da­re şi iscu­sinţă) şi‑l întrea­bă cu tot din­a­din­sul: „Ce-ţi mai aduci amin­te? Poa­te ai avut de‑a face cu Vla­di­mir al nos­tru? Sau poa­te cu Părin­te­le Sta­reţ? Cu Părin­te­le Cipri­an?” – cu Părinţii care fuse­se­ră sta­reţi, ico­nomi… El prin­se­se vreo trei-patru în timp ce stă­tu­se pe aco­lo. „Părin­te, ce să zic, ştiu eu?… Oda­tă am avut de‑a face cu Părin­te­le Vla­di­mir. O fi un bles­tem, oare? Cică: «Să nu mori până ce nu te-oi ier­ta eu!». Mi-amin­tesc oda­tă că mi‑a zis când era el necă­jit. Că eu ce făcu­sem? Lua­sem şi eu o buca­tă de caş să o duc la copii. Buca­ta ace­ea de caş era pre­gă­ti­tă de mănăs­ti­re să o ducă unde­va. Şi, când vine de la stă­reţie – nimic!»”. Atunci Părin­te­le Vale­riu îl pune într‑o căru­ţă şi, de la Vână­tori, de la fami­lia lui, îl adu­ce până la mor­mân­tul Părin­te­lui Vla­di­mir. Cu lumâ­na­rea în mână l‑a adus aco­lo, şi i‑a pus lumâ­nă­ri­ca la cap şi i‑a spus: „Părin­te Vla­di­mir, iar­tă-mă, iar­tă-mă, şi mă dez­lea­gă!”. Când s‑a întors aca­să, i‑am făcut un Sfânt Maslu pen­tru mul­te alte­le pe care le făcu­se îna­in­te şi l‑am împăr­tă­şit. Lini­ş­tit, bucu­ros, s‑a des­pă­rţit de toţi ai casei cu ier­ta­re… Iată un exem­plu de bles­tem al unui părin­te duhov­ni­cesc asu­pra creştinilor.

Ne dăm sea­ma ce impor­tanţă are cuvân­tul pre­o­tu­lui şi ce osân­dă este pe cre­ş­ti­nul care numai supă­ră pe un pre­ot. Nu mai este res­pect pen­tru omul care lucrea­ză cele dum­ne­ze­ieşti, nici fri­ca pe care tre­bu­ie să o avem faţă de pre­ot – care este sin­gu­rul om care te pune în raport cu Dum­ne­zeu şi te scoa­te din toa­te pri­mej­di­i­le tru­peşti şi sufle­teşti, şi te aju­tă prin spo­ve­da­nie, prin dez­le­ga­re, prin harul pe care‑l poar­tă el. Fără el nu exis­tă mân­tu­i­re – unde este pre­o­tul, aco­lo este şi Bise­ri­ca; unde‑i Bise­ri­ca, aco­lo este şi preotul.

Vor­be­le noas­tre au urmări. Dar urmă­ri­le pot fi şi bune, atunci când punem dra­gos­te în ceea ce spu­nem. Tot la Mănăs­ti­rea Bis­tri­ţa, o fami­lie care nu avea de doi­spre­ze­ce ani copii vine la Părin­te­le Mar­chian. O doam­nă des­tul de iscu­si­tă şi o cre­ş­ti­nă bună; se plân­ge: „N‑avem urma­şi, toa­tă oste­ne­a­la noas­tră este zadar­ni­că pen­tru noi. Cine va veni la mor­mân­tul nos­tru să aprin­dă un pai de lumânare?”.

Eram pe ban­că, stă­team împre­u­nă cu Părin­te­le şi am ascul­tat tot dia­lo­gul aces­ta între Părin­te şi feme­ie. Şi Părin­te­le Mar­chian bătrâ­nul, pe lân­gă sfa­tu­ri­le pe care i le‑a dat, i‑a zis: „Dum­ne­zeu să te bine­cu­vin­te­ze, fată-hăi, şi să vii cu un copil, să ţi‑l bote­zăm aici la mănăs­ti­re!”. A tre­cut cam un an şi jumă­ta­te sau doi ani. Cine intră în chi­lia mea? Doam­na în vâr­stă de 43 de ani, cu prun­cul ei în bra­ţe! „Părin­te, mă mai cunoa­ş­teţi cine sunt?”. „Doam­nă, nu ştiu. Vă rog să-mi spu­neţi”. „Eu sunt cea care am vor­bit cu Părin­te­le Mar­chian pe ban­că, şi erai şi sfinţia ta aco­lo şi ascul­tai”. (Între timp, Părin­te­le muri­se). „M‑am dus, am fost la el, i‑am aprins lumâ­nări, am să‑i fac chiar un paras­tas – dacă vreţi să mer­geţi în bise­ri­că, am adus o coli­vă; să mulţu­mesc lui Dum­ne­zeu, Sfin­tei Ana şi Părin­te­lui, cu a cărui bine­cu­vân­ta­re am mers cu con­vin­ge­re. Am ple­cat de la mănăs­ti­re, şi tot tim­pul par­că am simţit o pli­nă­ta­te sufle­teas­că şi fap­tul că eu tre­bu­ie să am prunci”. I‑a dat Dom­nul după ini­ma ei.

Aş vrea să mai dau un exem­plu din lumea mare, al Domni­to­ru­lui Radu, care a avut un con­flict cu Sfân­tul Nifon, Mitro­po­li­tul Ţării Româ­neşti. Bogdan, un vor­nic al lui Şte­fan Voie­vod, plea­că din Mol­do­va, intră pe sub pie­lea lui Radu cel Mare, îşi lasă soţia lui în Mol­do­va cu cinci copii şi o ia pe sora Domni­to­ru­lui. E che­mat de Sfân­tul Nifon, care‑i atra­ge atenţia asu­pra păca­tu­lui. Bogdan se duce la domni­tor şi‑i spu­ne de mus­tra­rea Sfân­tu­lui Nifon. Atunci Radu Vodă s‑a supă­rat tare pe Sfân­tul Nifon şi‑l exi­lea­ză (pen­tru a tre­ia oară, după ce mai fuse­se de două ori exi­lat din sca­u­nul patri­ar­hal de la Con­stan­ti­no­pol!). Sfân­tul plea­că în Sfân­tul Mun­te la Mănăs­ti­rea Dio­ni­siu, dar îna­in­te de ple­ca­re arun­că un bles­tem asu­pra lui Radu cel Mare: „Bles­tem va fi pes­te capul tău şi a nea­mu­ri­lor tale! În mari sufe­rinţe şi‑n dureri, şi mul­te nevoi au să cadă asu­pra ţării tale. Atunci mă veţi cău­ta, dar nu mă veţi mai găsi”. În ţară se pro­duc mul­te tul­bu­rări. Radu cel Mare se îmbol­nă­veş­te, tri­mi­te la Sfân­tul Mun­te să‑l adu­că pe Sfân­tul să-şi cea­ră ier­ta­re, dar aces­ta muri­se. Era îngro­pat la Mănăs­ti­rea Dio­ni­siu, unde-şi petre­cu­se anii în lini­ş­te şi rugăciune.

Mai târ­ziu, Nea­goe Basa­rab, care era un teo­log oare­cum, din fami­lia Crai­o­veş­ti­lor, şi care avea mul­tă evla­vie la Preasfinţi­tul Nifon, voia să împa­ce cum­va lucru­ri­le. Pen­tru că, şi după ani şi ani, din mor­mân­tul Domni­to­ru­lui Radu ieşeau viermi pe les­pe­dea mor­mân­tu­lui lui. Asta era dova­dă că bles­te­mul îl urmă­rea. Nea­goe Basa­rab ajun­ge până la Sfân­tul Mun­te şi adu­ce capul Sfân­tu­lui. Pri­ve­gheri de noap­te, slu­j­be fru­moa­se… şi iată ce i se des­co­pe­ră: Radu cel Mare faţă în faţă cu Sfân­tul Nifon – într‑o lumi­nă stră­lu­ci­toa­re era Sfân­tul, iar celă­lalt într-un nor întu­ne­cat. Şi din ose­min­te­le Sfân­tu­lui cur­ge, ca o aghia­zmă, sfânt mir pes­te tru­pul domni­to­ru­lui, care se lumi­nea­ză şi el – semn de ier­ta­re, de tămă­du­i­re a Domnitorului.

Iată şi aici un exem­plu pen­tru noi, cre­din­cioşii, ce înseam­nă pen­tru ţară un con­du­că­tor cre­ş­tin şi unul tică­los. O con­du­ce­re tică­loa­să, fără Dum­ne­zeu, fără lege mora­lă, fără harul lui Dum­ne­zeu atra­ge pes­te popor şi pes­te capul ei tot bles­te­mul şi toa­te urgi­i­le. Dacă astăzi popo­rul aces­ta tră­ieş­te atâ­tea şi atâ­tea lip­suri şi sufe­rinţe, până să se ren­e­ge şi exis­tenţa noas­tră isto­ri­că şi duhov­ni­ceas­că, nu este alta decât vino­vă­ţia aces­tor fără­de­legi ale celor mari, care se reflec­tă asu­pra celor mici. Iar popo­rul îşi meri­tă, de cele mai mul­te ori, soar­ta, pen­tru că tole­rea­ză aces­te fără­de­legi şi nu se poa­te ridi­ca la un nivel mai îna­lt decât al stă­pâ­nu­lui. Pes­te aces­te lucruri mai este şi o pedeap­să a lui Dum­ne­zeu, pen­tru ca prin aceas­tă pedeap­să popo­rul să se înţe­le­pţeas­că, să se lumi­ne­ze, să se ridi­ce, cu tim­pul, la che­ma­rea pe care o are în istorie…

Arhi­man­dri­tul Ius­tin Pârvu

Din „Gla­sul mona­hi­lor”, mar­tie 2004.

Print Friendly, PDF & Email
Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: