Predicã la Duminica Izgonirii lui Adam din Rai
Suntem în pragul sfântului şi marelui Post. Duminica izgonirii lui Adam din Rai, ultimul popas înaintea duhovniceştii ofensive, ne pune la începutul vieţii noastre păcătoase pe pământ. Suntem izgoniţi din Raiul desfătării din pricina neascultării, a mândriei şi a neinfranarii. Viaţa cu sudoare, cu chinuri, cu necazuri şi lacrimi, cu moartea, plată păcatului.
Starea lui Adam cel izgonit, care este şi starea noastră, se oglindeşte în cântările pline de umilinţă ale Duminicii: “Şezut‑a Adam în preajma Raiului, şi de goliciunea sa plângând, se tânguia: Vai mie, celui ce m‑am supus înşelăciunii celui viclean, şi am fost furat de ea şi de mărire m‑am depărtat. Vai mie, celui dezbrăcat de nevinovăţie şi lăsat în sărăcie. Ci, o raiule, de acum nu mă voi mai desfăta întru dulceaţa ta.”
De aceea, nevoinţele, întristarea şi plângerea postului sunt şi o întristare şi tânguire pentru Raiul pierdut şi pe care, cu multe suferinţe, se cade să‑l redobândim. Evanghelia duminicii, de la Sfânta Liturghie, ne aduce aminte, iarăşi, de cele două mari fapte: smerenia şi dragostea, care sunt temeiul a toată fapta bună. Postul împreună cu rugăciunea şi toate nevoinţele legate de dânsul poate fi zădărnicit de vrăjmaşul dacă nu suntem cu luare aminte. De aceea ne învaţă Mântuitorul: “Când postiţi, nu fiţi trişti, ca făţărnicii; că ei îşi smolesc feţele, că să se arate oamenilor că postesc. tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spălă, că să nu te arăţi oamenilor că posteşti”. (Matei 6, 16–18).
Să nu uităm lecţia din pilda vameşului şi fariseului când postim. Să lucrăm cu dragoste nevoinţele postului, dar să le acoperim şi să le păzim cu sfinţenie. Vestejirea firească a trupului să o împodobim cu veselia inimii şi a feţei, gandindu-ne la folosul cel mare pe care‑l aduce postul. Ungerea capului şi spălarea feţei nu trebuie luate în literă, ci cu un înţeles duhovnicesc. Sfântul Maxim Mărturisitorul ne arată că faţa este icoana întregii noastre vieţi, iar capul este simbolul minţii. Deci, a spăla faţa înseamnă a ne curăţi viaţa de toată întinarea păcatului, iar a unge capul înseamnă a face mintea să strălucească de cunoştinţa dumnezeiască (Filocalia, vol. II, p.232).
Grijile lumeşti, de obicei, răpesc omului toată vremea, iar pentru grija de suflet nu‑i mai rămâne nici un răgaz. Dar grijile trebuiesc proporţionate cu însemnătatea lucrului respectiv. De aceea ne îndeamnă iarăşi Mântuitorul: “Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le săpa şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră”. (Matei 6, 19–21)
Averile pământeşti faţa de comoara mai scumpă decât toată lumea a sufletului, nu merită atenţia care li se dă. Nu ne putem lipsi de grijile legate de trup, dar grijii de suflet se cuvine întâietatea; deci vremea postului, vreme de osteneli de suflet mântuitoare, nu trebuie zădărnicită cu grijile de multe a celor pământeşti.
În chip deosebit, Sfânta Evanghelie ne atrage atenţia asupra altei lături a dragostei de aproapele, şi anume asupra iertării aproapelui, care este o mare faptă bună şi bine plăcută lui Dumnezeu. Aşa de mult ţine Mântuitorul la iertarea aproapelui, încât fără de ea nici El nu ne iartă păcatele noastre: “De veţi ierta oamenilor greşalele lor, ierta-va şi vouă Tatăl Ceresc; iar de nu veţi ierta oamenilor greşalele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşalele voastre”(Matei 6, 14–15).
Deşi tot păcatul este împotriva lui Dumnezeu şi numai de la El putem dobândi iertarea, totuşi, de păcatul faţă de aproapele Dumnezeu nu ne iartă fără aprobarea acestuia. De aceea, când cerem iertare cuiva pe care l‑am supărat cu ceva, el răspunde: “Dumnezeu să te ierte!”, adică: eu te-am iertat, de acum poate şi Dumnezeu să te ierte. Şi numai aşa ne iartă. Fiindcă pentru înnoirea noastră sufletească în primul rând avem nevoie de iertarea păcatelor de la Dumnezeu şi ostenelile postului urmăresc şi acest lucru. Iar noi în rugăciunea domnească de fiecare zi, ne angajăm faţă de Dumnezeu să facem acest lucru: “Iartă-ne Doamne, greşalele noastre, că şi noi iertăm greşiţilor noştri”. Fără de această iertare, nu ne iartă nici Dumnezeu pe noi. Nu numai că nu ne iartă, dar nici faptele cele bune nu ni le primeşte. Ne‑o spune limpede tot Mântuitorul Hristos: “De-ţi vei aduce darul tău la Altar şi acolo-ţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva asupra ta, lasă acolo darul şi mergi mai întâi de te împăcă cu fratele tău şi apoi venind, adu darul tău”. (Matei 5, 23–24)
Părintele Petroniu Tanase
Schitul Prodromu (Muntele Athos).
Lasã un Rãspuns: