Evangelia zilei:

Predicã la Duminica a 17 – a dupã Rusalii

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 


Pre­di­că la Dumi­ni­ca a XVII‑a după Rusalii
( Des­pre cre­dinţa cea mare şi statornică )

O, feme­ie, mare este cre­dinţa ta! Fie ţie după cum voieşti (Matei 15, 28)

Ruga femeii Cananeence

Iubi­ţi credincioşi,

Cre­dinţa cea mare şi stă­ru­i­toa­re a feme­ii cana­ne­en­ce a fost ară­ta­tă şi lău­da­tă nu de un pro­o­roc, apos­tol, ierarh sau das­căl al Bise­ri­cii lui Hris­tos, ci de Însu­şi Dom­nul şi Mîn­tu­i­to­rul nos­tru Iisus Hris­tos, şti­u­to­rul ini­mi­lor ome­neşti (Matei 9, 2–4; Mar­cu 2, 6–8). El lau­dă în faţa popo­ru­lui cre­dinţa cea mare a feme­ii cana­ne­en­ce. O, înţe­lep­ciu­ne fără de mar­gini a Mîn­tu­i­to­ru­lui! O, adîn­cul îndu­ră­ri­lor Lui! Vine o feme­ie păgî­nă, necă­ji­tă şi stră­i­nă toc­mai din Feni­cia Siri­ei – după cum ara­tă dum­ne­ze­ies­cul evan­ghe­list Mar­cu – şi îl roa­gă pe Dom­nul cu lacri­mi din dure­rea ini­mii să alun­ge demo­n­ul din fii­ca ei (Mar­cu 7, 30).

Nu ştia cine este Hris­tos. Auzi­se şi ea de la alţi cre­din­cioşi iudei, că Iisus Hris­tos este din nea­mul lui David, împă­ra­tul şi pro­o­ro­cul. Auzi­se de sfin­te­le Sale minuni care le făcea în popo­rul lui Isra­el şi cre­dea cu toa­tă tăria ini­mii sale că va face Hris­tos milă şi cu dîn­sa. Aceas­tă feme­ie stră­i­nă de popo­rul ales, văzînd mulţi­mea ce urma pe Mîn­tu­i­to­rul, nu îndrăz­neş­te să se apro­pie prea mult de El, ci de depar­te stri­gă: Milu­ieş­te-mă, Doam­ne, Fiul lui David, fii­ca mea rău se chi­nu­ieş­te de dia­vol! (Matei 15, 22).

Trei gîn­duri mari stă­pî­neau min­tea şi ini­ma ei. Întîi, cre­dinţa tare către Dum­ne­zeu; al doi­lea, nădej­dea ei fără de îndo­ia­lă că Dom­nul o va ascul­ta şi‑i va împlini cere­rea ei; iar al tre­i­lea, mila cea mare pen­tru sufe­rinţa fii­cei sale. Pe toa­te aces­te trei gîn­duri le‑a scos la lumi­nă din ini­ma sa, cînd a zis: Milu­ieş­te-mă, Doam­ne, Fiul lui David! (Matei 15, 22). Apoi, cerînd milă de la Dom­nul pen­tru ea, zice: Fii­ca mea rău se chi­nu­ieş­te de dia­vo­lul! Adi­că: “Doam­ne, dacă milu­ieşti pe fii­ca mea, pe mine mă milu­ieşti. Aceas­ta este dure­rea ini­mii mele şi pen­tru aceas­ta strig către Tine, să faci milă cu fii­ca mea şi să izgo­neşti duhul cel rău din ea, care o chi­nu­ieş­te cumplit”.

Auzind şi ea de minu­ni­le Fiu­lui lui Dum­ne­zeu, cre­dea, fără îndo­ia­lă, că şi pe fii­ca ei o va vin­de­ca. Dar cu toa­tă stri­ga­rea ei din ini­mă, Mîn­tu­i­to­rul nu i‑a răs­puns un cuvînt (Matei 15, 23). Oare nu‑i era Lui milă de ea şi de fii­ca ei? Oare n‑a venit El să cau­te şi să mîn­tu­ias­că pe cel pier­dut? (Matei 18, 11; Luca 9, 55). Dar de ce tăcea la stri­ga­rea îndu­re­ra­tei mame şi nu răs­pun­dea nici un cuvînt? Iată de ce tăcea: ca să scoa­tă la lumi­nă un lucru mare, care era în sufle­tul ace­lei femei necă­ji­te şi stră­i­ne, adi­că cre­dinţa ei sta­tor­ni­că şi mare în Dum­ne­zeu. Ba mai mult! Uce­ni­ci­lor Mîn­tu­i­to­ru­lui, auzind stri­ga­rea ei, li s‑a făcut milă de ea şi L‑au rugat pe Dom­nul, zicînd: Slobozeşte‑o, că stri­gă în urma noastră…

Dar Mîn­tu­i­to­rul, ca şi cînd n‑ar fi băgat de sea­mă nici stri­ga­rea ei şi nici rugă­minţi­le sfinţi­lor Săi uce­nici, răs­pun­de nega­tiv, zicînd: Nu sînt tri­mis decît către oile cele pier­du­te ale casei lui Isra­el (Matei 15, 24). Auzind aces­te cuvin­te ale Mîn­tu­i­to­ru­lui, bia­ta mamă îndu­re­ra­tă, nu se dez­nă­dăj­du­ieş­te de mila Lui, ci vine şi se închi­nă cu şi mai mare sme­re­nie îna­in­tea Mîn­tu­i­to­ru­lui, zicînd: Doam­ne, aju­tă-mă! (Matei 15, 25). Adi­că: “Doam­ne, nu mă lăsa, că sin­gu­ra mea nădej­de numai spre mila şi pute­rea Ta fără de mar­gini mi-am pus şi cred că vei face milă şi cu mine, cea stră­i­nă şi nevred­ni­că de îndu­ra­rea Ta. Căci numai Tu ştii cu ade­vă­rat dure­ri­le ini­mii mele!”

Dar şi după aceas­tă stă­ru­inţă din ini­mă, bia­ta feme­ie este res­pin­să de Mîn­tu­i­to­rul care zice: “Nu este bine a lua pîi­nea fii­lor şi a o arun­ca la cîini” (Matei 15, 26). Prin cîini înţe­le­gem aici pe păgîni, pen­tru via­ţa lor necu­ra­tă şi pen­tru închi­na­rea lor la idoli, iar pe iudei îi numeş­te fiii lui Avra­am. Pîi­nea înseam­nă face­ri­le de bine făcu­te de Mîn­tu­i­to­rul. Dar ce face îndu­re­ra­ta mamă, auzind că este soco­ti­tă în rîn­dul cîi­ni­lor? Oare se supă­ră? Oare huleş­te? Oare se dez­nă­dăj­du­ieş­te de mila şi de aju­to­rul ce‑l aşteap­tă de la Prea­bu­nul nos­tru Mîn­tu­i­tor? Nu, nici­de­cum. Ci se sme­reş­te foar­te în ini­ma sa şi se soco­teş­te cu ade­vă­rat în rîn­dul cîi­ni­lor, avînd în con­ti­nu­a­re nădej­dea unui cîi­ne către stă­pî­nul său, că pînă la urmă îi va arun­ca şi ei o fără­mi­tu­ră de pîi­ne, adi­că nu o va lăsa nemi­lu­i­tă cu totul. Apoi, în marea sme­re­nie a ini­mii sale, îndrăz­neş­te a zice către Mîn­tu­i­to­rul: Da, Doam­ne (adi­că sînt cîi­ne), dar şi cîi­nii mănîn­că din fărî­mi­tu­ri­le care cad de la masa stă­pî­ni­lor lor (Matei 15, 27).

Vedeţi, fra­ţi­lor, cre­dinţa cea tare şi fără îndo­ia­lă a aces­tei necă­ji­te mame? Vedeţi sme­re­nia ini­mii ei? Este alun­ga­tă ca un cîi­ne, dar nu se dez­nă­dăj­du­ieş­te de cere­rea ei şi cre­de cu mare tărie, că pînă la urmă va căpă­ta o fărî­mi­tu­ră din pîi­nea îndu­ră­ri­lor lui Dum­ne­zeu şi Stă­pî­nu­lui ei. Vedeţi că sme­re­nia şi cre­dinţa aces­tei femei păgî­ne este mai mare decît a mul­tor cre­ş­tini din zile­le noas­tre. Care din­tre cre­din­cioşii noş­tri se mai roa­gă lui Dum­ne­zeu cu cre­dinţa, cu sme­re­nia şi cu stă­ru­inţa aces­tei femei cana­ne­en­ce? Nu se supă­ră, văzîn­du-se ase­mă­na­tă cu cîi­ne­le, şi aşteap­tă să fie milu­i­tă, măcar ca un cîi­ne. Iar Prea­mi­los­ti­vul nos­tru Mîn­tu­i­tor, văzînd sme­re­nia şi cre­dinţa ei cea mare şi sta­tor­ni­că, ca un Ato­tş­ti­u­tor al ini­mi­lor, văzînd ini­ma ei de mamă îndu­re­ra­tă pen­tru sufe­rinţa fii­cei sale, văzînd că acest suflet necă­jit nu şi‑a pier­dut cre­dinţa şi nădej­dea în mila Lui, îi răs­pun­de: O, feme­ie, mare este cre­dinţa ta! Facă-se ţie pre­cum voieşti! Şi s‑a tămă­du­it fii­ca ei din cea­sul ace­la (Matei 15, 28).

Aţi auzit de minu­ni­le cre­dinţei celei tari şi sta­tor­ni­ce ale feme­ii cana­ne­en­ce? Aţi văzut că mila şi îndu­ra­rea Dom­nu­lui nos­tru Iisus Hris­tos, a tămă­du­it pe fii­ca aces­te­ia de duhul cel necu­rat pen­tru cre­dinţa mamei sale, iar cre­dinţa ei cea sta­tor­ni­că şi stă­ru­i­toa­re a lăudat‑o, zicînd: O, feme­ie, mare este cre­dinţa ta!

Să ne punem o între­ba­re: prin ce mij­loa­ce a ajuns aceas­tă feme­ie la o cre­dinţă atît de mare şi sta­tor­ni­că? Cum a ajuns ea să cunoas­că pe Mîn­tu­i­to­rul, deo­a­re­ce nici o reve­la­ţie nu a avut, nici Sfîn­ta Scrip­tu­ră nu o citi­se spre a fi învă­ţat cre­dinţa cea dreap­tă în Dum­ne­zeu? Feme­ia cana­ne­ean­că a pri­mit cre­dinţa în Dum­ne­zeu prin auz. Că deşi nu avu­se­se des­co­pe­ri­re des­pre Hris­tos, nici Sfîn­ta Scrip­tu­ră nu o cunoş­tea, dar auzind ea de la mulţi oameni des­pre minu­ni­le cele prea­slă­vi­te ale Dom­nu­lui, a cre­zut cu tărie în ini­ma ei că acest fiu al lui David este un tri­mis al lui Dum­ne­zeu pen­tru îndrep­ta­rea şi mîn­tu­i­rea oame­ni­lor şi că va face milă şi cu fii­ca sa cea chi­nu­i­tă de duhul cel rău.

Apos­to­lul Pavel ne‑a învă­ţat, zicînd: Cre­dinţa vine prin auz, iar auzul din cuvîn­tul lui Dum­ne­zeu (Romani 10, 17).

Iată cît de mare ade­văr ara­tă aces­te cuvin­te ale Sfîn­tu­lui Apos­tol Pavel. A auzit feme­ia cana­ne­ean­că şi a cre­zut cu tărie în ini­ma sa, şi prin cre­dinţa ei cea mare şi sta­tor­ni­că a dobîn­dit cele ce dorea; adi­că vin­de­ca­rea fii­cei sale. Toc­mai aceas­ta a fost pri­ci­na pen­tru care Mîn­tu­i­to­rul a tăcut la stri­ga­rea ei cea din­tîi, şi apoi încă de două ori a fost res­pin­să, la cere­rea sa, ca să se vadă prea lumi­nat cre­dinţa ei cea mare şi statornică.

Altă pri­ci­nă pen­tru care Iisus Hris­tos nu a tămă­du­it înda­tă pe fii­ca cana­ne­en­cei, a fost şi aceas­ta ca să ara­te evre­i­lor cîtă cre­dinţă stă­ru­i­toa­re are o feme­ie păgî­nă şi cîtă împie­tri­re şi necre­dinţă aveau căr­tu­ra­rii, arhi­e­re­ii şi fari­se­ii, care nu numai că nu cre­deau în El, dar cău­tau în tot chi­pul să‑L piar­dă (Ioan 12, 19; Luca 19, 47).

Iubi­ţi credincioşi,

Mulţi din­tre sfinţii şi aleşii lui Dum­ne­zeu au ară­tat marea şi sta­tor­ni­ca cre­dinţă în El, pre­cum: Noe, Avra­am, Moi­se, sfinţii pro­o­roci, dum­ne­ze­ieş­tii Apos­toli şi toţi muce­ni­cii care L‑au măr­tu­ri­sit şi şi-au pus sufle­tul pen­tru El. Unii din­tre aceş­tia au fost călă­u­zi­ţi direct de Dum­ne­zeu, iar cei mai mulţi de Sfîn­ta Scrip­tu­ră, care i‑a con­dus la cunoa­ş­te­rea şi cre­dinţa în Dum­ne­zeu, căci prin citi­rea Sfin­tei Scrip­turi se naş­te cre­dinţa în Dum­ne­zeu (Ioan 2, 3; Fap­te 13, 48; 17, 11; Romani 10, 17; 16, 26; II Timo­tei 3, 15 ş.a.)

Iată în Evan­ghe­lia de astăzi o feme­ie păcă­toa­să, stră­i­nă de nea­mul lui Isra­el, de cre­dinţa cea ade­vă­ra­tă şi de citi­rea Sfin­te­lor Scrip­turi care, numai din cele auzi­te de la unii oameni, cre­de cu atî­ta tărie în Mîn­tu­i­to­rul şi în pute­rea minu­ni­lor Lui, încît este vred­ni­că de lau­dă şi de mila Prea­bu­nu­lui Dum­ne­zeu. Mîn­tu­i­to­rul nos­tru Iisus Hris­tos, ca Dum­ne­zeu Ato­tş­ti­u­tor, a ară­tat mai îna­in­te că mulţi din păgîni vor ajun­ge la cunoş­tinţa de Dum­ne­zeu şi la cre­dinţa cea dreap­tă în El, zicînd: Şi vor veni de la răsă­rit şi de la apus, de la mia­ză­noap­te şi de la mia­zăzi şi vor şedea la masă întru Împă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu (Luca 13, 29).

Care a fost pri­ci­na că aceas­tă feme­ie cana­ne­ean­că a aler­gat cu atî­ta sîr­gu­inţă în urma Dom­nu­lui şi a cerut cu atî­ta stă­ru­inţă aju­to­rul şi mila Lui în nevo­ia ei? Negreşit că era o mamă necă­ji­tă şi îndu­re­ra­tă cu ini­ma, din cau­za sufe­rinţei celei mari a fii­cei sale care era rău chi­nu­i­tă de dia­vol. Ori­ci­ne îşi poa­te închi­pui cîtă dure­re şi mîh­ni­re avea bia­ta mamă, cînd vedea pe fii­ca sa de atî­tea ori căzînd jos, răc­nind, lovin­du-se cu capul de pămînt, scrîş­nind din dinţi şi tre­mu­rînd cu tot tru­pul cînd duhul cel rău o chi­nu­ia. Numai ace­la îşi poa­te da sea­ma de acest lucru, care a văzut pe viu pe un om îndră­cit, cînd îl apu­că duhul cel rău şi îl munceşte.

Ori­ce om cu suflet bun şi o ini­mă miloa­să, com­pă­ti­meş­te pe ase­me­nea oameni care, prin îngă­du­inţa lui Dum­ne­zeu, sau din cau­za păca­te­lor părinţi­lor sînt stă­pî­ni­ţi de dia­voli, cu atît mai mult o mamă bună, cînd vede în ase­me­nea chi­nuri pe fii­ca ei. Pen­tru că nimic în lume nu este mai bun, mai milos­tiv ca ini­ma unei mame ade­vă­ra­te. Pen­tru a vă da sea­ma de acest lucru, în cele ce urmea­ză vom ară­ta din nou cîte­va înfă­ţi­şări ale cre­dinţei aces­tei femei cananeence.

Care a fost, deci, fap­ta bună prin­ci­pa­lă care a con­tri­bu­it cel mai mult la vin­de­ca­rea copi­lei stă­pî­ni­te de dia­vo­lul din Evan­ghe­lia de astăzi? A fost cre­dinţa cea tare şi puter­ni­că a mamei sale. Cre­dinţa ei în Fiul lui Dum­ne­zeu era mai mare ca a noas­tră, ca a mul­tor cre­ş­tini de azi. Cre­dinţa ei sta­tor­ni­că, vie, neîn­do­iel­ni­că în Iisus Hris­tos a izgo­nit pe dia­vo­lul din fii­ca ei. Încă nici n‑a fost nevo­ie s‑o adu­că îna­in­tea Dom­nu­lui. Prin cre­dinţa mamei i‑a vin­de­cat Mîn­tu­i­to­rul fii­ca de la dis­tanţă, în cli­pa cînd a ros­tit cuvin­te­le: O, feme­ie, mare este cre­dinţa ta! Fie ţie după cum voieşti (Matei 15, 28).

Cre­dinţa tare nu este lega­tă de loc şi de timp. Ea vin­de­că, iar­tă, izbă­veş­te de pri­mej­dii, învi­a­ză din morţi, indi­fe­rent de loc, de vîr­stă şi de dis­tanţă. Noi ne rugăm în bise­ri­că pen­tru cre­din­cioşi şi ei pri­mesc aju­tor, sănă­ta­te şi cele de folos, aca­să, pe cale, la locul lor de mun­că. Să ne întă­rim prin cre­dinţă din exem­plul aces­tei mame din Evan­ghe­lie. Să alun­găm îndo­ia­la în cre­dinţă, nepă­sa­rea, nesi­mţi­rea şi împie­tri­rea ini­mii noas­tre şi necre­dinţa care bîn­tu­ie pes­te lume, că de nu vom avea cre­dinţă dreap­tă, sta­tor­ni­că şi puter­ni­că în Hris­tos ca aceas­tă feme­ie, nu ne vom putea mîntui.

Cre­dinţa vine din auz, spu­ne Sfîn­tul Apos­tol Pavel, adi­că auzi­rea cuvîn­tu­lui lui Dum­ne­zeu. Numai că cei care sea­mă­nă cuvîn­tul vieţii şi înva­ţă porun­ci­le Sfin­tei Evan­ghe­lii tre­bu­ie să fie pre­o­ţi orto­do­cşi şi să aibă via­ţă cre­ş­ti­nă exem­pla­ră. Cre­dinţa se întă­reş­te mai ales prin sfîn­ta rugă­ciu­ne, prin post şi milos­te­nie, prin spo­ve­da­nie regu­la­tă şi prin Sfîn­ta Împărtăşanie.

Feme­ia cana­ne­ean­că avea şi cre­dinţă tare, dar şi rugă­ciu­ne stă­ru­i­toa­re, căci mereu stri­ga în urma lui Hris­tos: “Doam­ne, aju­tă-mi şi vin­de­că pe fii­ca mea!” Nu se des­cu­ra­ja, deşi Dom­nul o tre­cea cu vede­rea; nu slă­bea în cre­dinţă, nici nu cîr­tea că este ase­mă­na­tă cu cîi­nii, nici nu înce­ta a se ruga şi a stri­ga în urma Lui: “Doam­ne, aju­tă-mi! Doam­ne, milu­ieş­te pe fii­ca mea, că rău este chi­nu­i­tă de dia­vo­lul!” Aşa şi noi să ne rugăm lui Dum­ne­zeu: “Doam­ne, milu­ieş­te sufle­tul meu, că este chi­nu­it de dia­vo­lul mîn­dri­ei, de duhul desfrî­nă­rii, de pati­ma mîni­ei, a lăco­mi­ei şi a trîn­dă­vi­ei! Doam­ne, sca­pă-ne de robia pati­mi­lor, de slă­bi­rea cre­dinţei, de îndo­ia­la gîn­du­ri­lor, de duhul necu­ră­ţi­ei, de neîn­frî­na­rea lim­bii şi de toa­te cur­se­le vră­j­ma­şu­lui diavol!”

Iubi­ţi credincioşi,

Mare este pute­rea cre­dinţei în lume! Mare a fost cre­dinţa Mai­cii Dom­nu­lui, a Sfinţi­lor Apos­toli, a Sfinţi­lor Muce­nici şi a Cuvi­oşi­lor Părinţi! Mare a fost cre­dinţa părinţi­lor, a mame­lor care ne-au năs­cut şi a îna­in­ta­şi­lor noş­tri. Ei uneau cre­dinţa cu rugă­ciu­nea, cu pos­tul, cu milos­te­nia şi sme­re­nia. Aces­tea erau vir­tu­ţi­le Sfinţi­lor şi ale părinţi­lor noş­tri. Aces­tea erau şi vir­tu­ţi­le feme­ii din Evan­ghe­lia de astăzi. Aces­tea tre­bu­ie să fie cunu­na de măr­gă­ri­ta­re care se cere să împo­do­beas­că pe cre­ş­ti­nii noş­tri, ini­ma noas­tră, case­le noas­tre, copi­ii şi via­ţa noastră.

Cre­dinţa şi rugă­ciu­nea cu lacri­mi au făcut cele mai mari minuni în Bise­ri­ca lui Hris­tos şi în via­ţa cre­ş­ti­ni­lor. Prin aces­tea se săvîrşeş­te jert­fa Sfin­tei Litur­ghii şi cele şap­te Sfin­te Tai­ne. Prin aces­tea se izgo­nesc şi astăzi dia­vo­lii din oameni, se fac minuni de vin­de­ca­re la sfin­te­le moa­ş­te şi la mul­te icoa­ne din ţara noas­tră. Prin aces­tea dobîn­dim ier­ta­re de păca­te şi mîntuire.

De ace­ea aveţi dato­ria să mer­geţi regu­lat la slu­j­be­le Bise­ri­cii, să duceţi în fami­lie via­ţă cît mai cura­tă şi să vă cre­ş­teţi copi­ii în fri­că de Dum­ne­zeu. Copi­ii lăsa­ţi de capul lor, nedu­şi la bise­ri­că, nespo­ve­di­ţi regu­lat şi nehră­ni­ţi cu rugă­ciu­nea şi cuvîn­tul lui Dum­ne­zeu, ajung răi, beţivi, desfrî­na­ţi, necre­din­cioşi şi chiar uci­ga­şi de oameni. Căci dacă se depăr­tea­ză de Dum­ne­zeu, de bise­ri­că, de părinţi, de rugă­ciu­ne şi de cele sfin­te, pati­mi­le îi robesc şi dia­vo­lii îi arun­că în necre­dinţă, în dez­nă­dej­de şi în osîn­da iadului.

Să aveţi gri­jă de copii ca de lumi­na ochi­lor! Învăţaţi‑i, educaţi‑i, mîngîiaţi‑i, duceţi‑i la bise­ri­că, hrăniţi‑i cu Tru­pul lui Hris­tos şi cu cuvin­te­le Sfin­tei Evan­ghe­lii, căci vom da greu răs­puns pen­tru ei. Să cerem de la Iisus Hris­tos cre­dinţa feme­ii cana­ne­en­ce şi izgo­ni­rea pati­mi­lor din ini­mi­le noas­tre. Să învă­ţăm a ne ruga cu rugă­ciu­nea ei, ros­tind mereu aces­te scur­te cuvin­te: “Doam­ne aju­tă-ne să ne mîn­tu­im şi să Te slă­vim în vecii veci­lor!” Amin.

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: