Evangelia zilei:

Duminica Vameşului şi a Fariseului (a 33 – a dupa rusalii)

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Vamesul şi fariseul - Duminica a 33-a dupa RusaliiDumi­ni­ca de astăzi se numeş­te “Dumi­ni­ca Vameşu­lui şi a Fari­se­u­lui“. Foar­te pro­ba­bil că mulţi din­tre dum­ne­a­voas­tră nu şti­ţi ce înseam­nă acest titlu. Cuvân­tul fari­seu vine de la cuvân­tul ara­maic “faras” şi înseam­nă ales, om mare, aşa că pe vre­mea lui Iisus, fari­se­ii erau con­si­de­ra­ţi oameni aleşi. Fari­se­ii cău­tau lau­de­le lumii, nu se rugau în casă, ci ieşeau la colţu­ri­le uli­ţe­lor şi se rugau cu voce tare, ca oame­nii să spu­nă: “Ce om bun, evla­vi­os”, dar ei în suflet nu erau aşa. De ace­ea, Iisus le zice: “Vai vouă fari­se­i­lor făţar­nici, că sun­teţi ca mor­min­te­le spo­ite, care dina­fa­ră sunt cura­te, dar înă­un­tru sunt pli­ne de putreziciune”.

Dacă mer­gem într-un cimi­tir, vedem cavo­uri fru­moa­se de mar­mu­ră, cu flori şi foto­gra­fii, can­de­le care ard per­ma­nent, dar dacă am des­chi­de un ast­fel de mor­mânt am vedea oase goa­le şi duhoa­re de cada­vre, de ace­ea Iisus Hris­tos le zice fari­se­i­lor: “voi sun­teţi ca mor­min­te­le (…)”. Mân­tu­i­to­rul le dă sfa­turi apos­to­li­lor: “Voi să nu fiţi ca făţar­ni­cii, care se duc la colţu­ri­le stră­zi­lor să fie lău­da­ţi, ci când vă ruga­ţi, intra­ţi în came­ră şi ruga­ţi-vă în ascuns, iar Dum­ne­zeu cel ce vede toa­te va răs­plăti la ară­ta­re. Când pos­ti­ţi, să nu faceţi ca fari­se­ii care-şi smo­lesc feţe­le cu ali­fie să pară tri­şti şi slă­bi­ţi, să ştie lumea că ei pos­tesc, ci când pos­ti­ţi, spă­la­ţi-vă faţa şi nu vă ară­ta­ţi oame­ni­lor că pos­ti­ţi, căci Dum­ne­zeu care vede în ascuns, va răs­plăti la arătare”.

Fari­se­ii s‑au ridi­cat de la înce­put împo­tri­va lui Iisus Hris­tos, din trei moti­ve: că stă la masă cu vameşii şi păcă­toşii, că nu ţine sâm­bă­ta şi că iar­tă păca­te­le. “Cum poa­te Iisus să ier­te păca­te­le?”. Iisus a spus para­li­ti­cu­lui cobo­rât prin aco­pe­ri­şul casei: “Ier­ta­te îţi sunt păca­te­le”, adi­că, “Eu îţi iert păca­te­le”. Fari­se­ii, care erau de faţă, s‑au indig­nat: “Cum poa­te aces­ta să ier­te păca­te­le? Este alt­ce­va dacă cine­va îţi iar­tă o dato­rie de bani, pe care o va plăti el, dar să ierţi păca­te­le, aceas­ta nu se poa­te”. Iisus i‑a între­bat pe fari­sei: “Ce‑i mai uşor, să zici ţi se iar­tă păca­te­le, sau să zici unui para­li­tic ridi­că-te, ia-ţi patul şi du-te la casa ta?”. Amân­do­uă erau lucruri mari, căci numai Dum­ne­zeu poa­te ier­ta păca­te­le şi tot numai Dum­ne­zeu poa­te vin­de­ca pe cine­va la coman­dă. Dar, Iisus con­ti­nuă: “Ca să şti­ţi că Fiul Omu­lui are pute­re de a ier­ta păca­te­le, zise para­li­ti­cu­lui, ia-ţi patul şi du-te aca­să!”. Aceas­tă minu­ne era într‑o zi de sâm­bă­tă şi fari­se­ii s‑au scandalizat.

Tot aşa, au urmă­rit fari­se­ii pe Iisus la vin­de­ca­rea feme­ii gâr­bo­ve, care a venit la tem­plu. Iisus i‑a zis doar atât: “Stai drept”; feme­ia s‑a vin­de­cat. Toţi s‑au scan­da­li­zat că a vindecat‑o sâm­bă­tă, ca şi cum a vin­de­ca dintr‑o boa­lă pe cine­va ar fi o mun­că. Iisus nu a mun­cit, a spus doar un cuvânt. Oare prin aceas­ta a căl­cat sâm­bă­ta? Iisus a vin­de­cat pe orbul din naş­te­re, des­pre care părinţii lui s‑au temut de fari­sei să recu­noas­că vindecarea.

Fari­se­ii îl acu­zau pe Iisus că mănân­că cu vameşii şi păcă­toşii. Pe tim­pul ace­la, evre­ii erau sub stă­pâ­ni­re roma­nă, iar vameşii, care erau evrei, adu­nau impo­zi­tul. Impo­zi­te­le se plă­teau la poduri şi în pieţe, pen­tru mar­fa adu­să. Ora­şe­le erau încon­ju­ra­te de ziduri, iar la porţi­le ora­şe­lor se aflau vameşii care înca­sau taxe­le de intra­re. Vameşii văr­sau sume­le înca­sa­te în vis­te­ria roma­ni­lor, de ace­ea evre­ii îi con­si­de­rau trădători.

Levi, Apos­to­lul Matei de mai târ­ziu, era vameş. Iisus l‑a văzut stând la vamă şi i‑a zis doar atât: “Vino după Mine”. El a lăsat totul: banii, ave­rea şi a mers după Iisus. Poa­te pen­tru a‑şi lua adio de la pri­e­te­ni, a făcut o masă la care a invi­tat pe cei­la­lţi vameşi, dar şi pe Iisus şi apos­to­lii Săi. Când au văzut fari­se­ii că Iisus a accep­tat să mear­gă la masă cu vameşii, au zis uce­ni­ci­lor: “De ce Învă­ţă­to­rul vos­tru mănân­că la masă cu vameşii?”. Iisus le răs­pun­de: “Nu sănă­toşii au nevo­ie de doc­tor, ci bol­na­vii; am venit să chem la pocă­inţă pe cei păcă­toşi, nu pe cei drepţi”.

Iisus tre­cea într‑o zi prin lanu­ri­le de semă­nă­turi. Era ziua saba­tu­lui, iar uce­ni­cii fiind flămânzi, au înce­put să smul­gă spi­ce de grâu, le sfă­râ­mau şi mân­cau boa­be­le. Fari­se­ii, care urmă­reau pe Iisus în per­ma­nenţă, i‑au zis: “De ce uce­ni­cii tăi adu­nă spi­ce sâm­bă­ta?”. Iisus le răs­pun­de: “N‑aţi citit că David, când a flămân­zit, a intrat în tem­plu şi a mân­cat din pâi­ni­le pune­rii îna­in­te, care nu era voie să le mănân­ce decât marii preoţi?”.

Fari­se­ii cer lui Iisus să dove­deas­că că el este Mesia. Cum să dove­deas­că? Să le dea o minu­ne din cer? Iisus le spu­ne: “Popo­rul aces­ta cere semn din cer, însă nu i se va da semn, decât sem­nul lui Iona pro­ro­cul, căci pre­cum Iona a stat în pân­te­ce­le peş­te­lui trei zile, tot aşa Fiu­lui Omu­lui va sta în pân­te­ce­le pămân­tu­lui trei zile!”.

Fari­se­ii întrea­bă de un alt lucru, prin care vor să‑l prin­dă pe Iisus cum res­pec­tă legea: “Este voie ca omul să se des­par­tă de feme­ia sa pen­tru ori­ce pri­ci­nă?”. Iisus îi întrea­bă ce zice Scrip­tu­ra. “La înce­put Dum­ne­zeu a cre­at băr­ba­tul şi feme­ia”, adi­că un băr­bat şi o feme­ie. Dacă Dum­ne­zeu ar fi cre­zut că băr­ba­tu­lui îi tre­bu­ie trei femei, i‑ar fi făcut trei femei, sau dacă feme­ii i‑ar fi tre­bu­it doi băr­ba­ţi, ar fi făcut doi băr­ba­ţi. “Iată, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, se va alipi de feme­ia sa şi vor fi amân­doi un sin­gur trup. Ceea ce Dum­ne­zeu a împre­u­nat, omul să nu des­par­tă”. Iisus rea­du­ce căsă­to­ria la sfinţe­nia ei ori­gi­na­lă. El con­ti­nuă: “Cel ce-şi lasă feme­ia şi se căsă­to­reş­te cu alta păcă­tu­ieş­te, feme­ia lăsa­tă dacă se căsă­to­reş­te cu altul păcă­tu­ieş­te”. Când unul din­tre soţi moa­re, cel rămas văduv se poa­te căsă­tori, dar divorţ în bise­ri­că nu există.

Altă acu­ză ce adu­ceau fari­se­ii lui Iisus era dacă popo­rul evreu este obli­gat să plă­teas­că bir roma­ni­lor, sau nu. Dacă zicea că este bine, atunci ar fi spus că este pri­e­ten cu Ceza­rul, iar dacă ar fi spus să nu plă­teas­că, l‑ar fi dat pe mâna auto­ri­tă­ţi­lor ca tră­dă­tor. Fari­se­ii au venit la Iisus şi l‑au între­bat: “Învă­ţă­to­ru­le, ştim că nu cau­ţi la faţa omu­lui, se cade a plăti dare Ceza­ru­lui, sau nu?”. Iisus le răs­pun­se: “Pen­tru ce mă ispi­ti­ţi? Adu­ce-ţi-mi un ban! Al cui este chi­pul? Al Ceza­ru­lui. Aşa­dar, daţi Ceza­ru­lui ce este al ceza­ru­lui şi ce este a lui Dum­ne­zeu lui Dumnezeu!”.

În evan­ghe­lia de azi, citim că doi oameni s‑au suit la tem­plu să se roa­ge, un fari­seu şi un vameş. Îna­in­tând în tem­plu, fari­se­ul se ruga aşa: “Doam­ne, îţi mulţu­mesc că nu sunt ca cei­la­lţi oameni, pos­tesc de două ori pe săp­tămâ­nă, dau zeciu­ia­lă din toa­te, nu sunt ca acest vameş”. Vameşul sta depar­te, nu îndrăz­nea nici ochii să‑i ridi­ce spre cer; îşi bătea piep­tul, zicând: “Dum­ne­ze­u­le, fii milos­tiv mie păcă­to­su­lui”. Iisus con­ti­nuă: “Vă spun că aces­ta s‑a cobo­rât mai îndrep­tat la casa sa, decât ace­la” (Lc. 18, 14–14). Vameşul a şti­ut să se umi­leas­că, pe când fari­se­ul cău­ta lau­de­le şi preţu­i­rea oame­ni­lor, şi s‑a întors aca­să plin de orgo­liu şi mândrie.

Iisus înche­ie: “Ori­ci­ne se îna­lţă pe sine va fi sme­rit, iar cel ce se sme­reş­te pe sine va fi înă­lţat!”. Amin!

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: