Evangelia zilei:

Viata Pãrintelui Calistrat

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Părintele Calistrat Chifan

Nu puţini sunt cre­ş­ti­nii inte­re­sa­ţi de modul în care unii părinţi duhov­ni­ceşti au ajuns renu­mi­ţi. Care a fost tra­se­ul lor, ce i‑a deter­mi­nat să alea­gă calea mona­ha­lă, ce i‑a făcut să fie alt­fel decât ceilalţi?
Ne aştep­tăm ca părinţii cu via­ţă alea­să să fie din alt alu­at decât noi. Lucrul aces­ta este firesc: dacă ei sunt ca noi, şi totu­şi Îl iubesc atât de mult pe Dum­ne­zeu, înseam­nă că şi noi le putem urma exemplul.
Pre­fe­răm să cre­dem că ei sunt alt­fel, că ei sunt „aleşii“ şi de ace­ea Dum­ne­zeu lucrea­ză prin ei. Ei sunt aleşi toc­mai prin fap­tul că au vrut ca Dum­ne­zeu să lucre­ze prin ei. Nu au fost pre­des­ti­na­ţi să fie aleşi, ci ei au ales să Îl slu­jeas­că pe Dum­ne­zeu. Via­ţa părin­te­lui Calis­trat demon­strea­ză, într-un fel, acest lucru. Până la intra­rea în mona­hism, via­ţa părin­te­lui a fost o via­ţă bana­lă, o via­ţă abso­lut obi­ş­nu­i­tă. Şi prin aceas­tă bana­li­ta­te via­ţa sa poa­te fi un în­demn adre­sat celor­la­lţi cre­ş­tini, pen­tru ca aceş­tia să nu se potic­neas­că în anu­mi­te momen­te ale vieţii.
Părin­te­le Calis­trat nu a fost un elev ieşit din comun. A avut chiar oca­zia să cunoas­că sta­rea, deloc alea­să, de cori­gent la mate­ma­ti­că. Iată deci că şi din­tr-un cori­gent la mate­ma­ti­că poa­te ieşi ceva bun.
Moti­vul prin­ci­pal pen­tru care am inclus în volum aceas­tă con­vor­bi­re este ace­la că ne ara­tă că Dum­ne­zeu nu are pe nimeni de pier­dut. Ori­cât de greu ne-am des­cur­ca, la mate­ma­ti­că de exem­plu, Dum­ne­zeu poa­te să ne lumi­neze min­tea şi să ne facă mai înţe­le­pţi decât pe mulţi savanţi ai lumii acesteia.
Sunt mulţi cre­ş­tini care şi-ar dori să ducă o via­ţă de sfin­ţenie, dar care se con­si­de­ră prea neim­por­tanţi pen­tru aceas­ta. Toc­mai aici poa­te fi che­ia urcu­şu­lui duhov­ni­cesc: toc­mai pen­tru că sun­tem neim­por­tanţi, toc­mai pen­tru că nu sun­tem „talen­ta­ţi“ pen­tru a fi sfinţi, toc­mai pen­tru că ne conş­ti­en­ti­zăm nimic­ni­cia şi păcă­toşe­nia, toc­mai pen­tru aceas­ta putem porni lup­ta cea bună.
Impor­tant este ca oame­nii să îşi doreas­că mân­tu­i­rea, să îşi doreas­că dobân­di­rea rai­u­lui, şi să mear­gă pe calea cea îngus­tă ară­ta­tă de Evan­ghe­lie. Ori­cât de bana­lă ar fi via­ţa noas­tră, Dum­ne­zeu o poa­te schim­ba. Şi, dacă vom porni în cău­ta­rea lui Dum­ne­zeu, ne vom da sea­ma că El a şi ieşit în întâm­pi­na­rea noastră…
***
– Părin­te Calis­trat, v‑aş ruga să ne spu­neţi câte ceva des­pre via­ţa sfinţi­ei voas­tre, unde v‑aţi năs­cut, când v‑aţi năs­cut, cum v‑aţi apro­pi­at de biserică?
Pro­vin din judeţul Sucea­va. Părinţii mei au alcă­tu­it un cuplu între buco­vi­nean şi mol­do­vean­că, ma­ma fiind din Dolhas­ca, iar tata din Vicov. Părinţii mei nu au fost niş­te oameni ai Scrip­tu­rii şi nici pil­de de pus în Vieţi­le Sfinţi­lor. Mama mea a fost o feme­ie mo­dernă pen­tru ace­le tim­puri. A făcut şcoa­la teh­ni­că, cum era în vre­mea ace­ea, şi lice­ul. Aşa era pe atunci, 7 cla­se plus 5, din ce îmi amin­tesc. Şi a avut drep­tul de a suplini sau de a pre­da la o şcoa­lă nor­ma­lă sau liceu, bio­lo­gie, geo­gra­fie, mate­rii din aces­tea bana­le. S‑a căsă­to­rit cu tatăl meu, un ţăran sim­plu şi cam necio­plit, care nu i‑a apre­ciat nici valoa­rea in­te­lectuală şi nici femi­ni­ta­tea. El a luat‑o, cum era obi­ce­iul în Buco­vi­na, ca să ţină casa: să facă mân­ca­re, să spe­le, să aibă gri­jă de vacă, să pră­şeas­că ogo­rul, să pună în gră­di­nă şi să lege­ne copi­ii. Eu m‑am năs­cut când mama avea 18 ani şi tata 26. El a deve­nit mun­ci­tor la o fabri­că de mobi­lă. Aco­lo a fost o vre­me şofer pro­fe­si­o­nist, cu toa­te gra­de­le de con­du­ce­re, desfăşu­rând o acti­vi­ta­te lumeas­că în medi­ul indus­tri­al din ora­şul Rădăuţi.
Eu am tră­it mereu aca­să, în pre­a­j­ma buni­ci­lor mei. Aces­ta este sin­gu­rul lucru pe care mi‑l amin­tesc cu plă­cere. Am citit poe­zi­i­le sfân­tu­lui Ioan Iacob des­pre buni­ca lui, Maria, cu bucu­rie în suflet, amin­tin­du-mi şi eu că, de la vâr­sta de patru-cinci ani, mă îmbră­cau în cos­tum naţio­nal, în iţari albi, cu un fel de gumari în picioa­re, un fel de săn­dă­lu­ţe, îmi puneau brâu tri­co­lor şi pălă­rie ver­de şi mă luau de mână şi mă du­ceau la bise­ri­ca din sat.
– Ce vă adu­ceţi amin­te des­pre aces­te slujbe?
Atunci nu cunoş­team nimic din ritul bise­ri­cii, nu înţe­le­geam nimic, eram dus numai ca să mă aflu la bi­serică; şti­am că exis­tă patru momen­te solem­ne, după care eram liber să mă duc aca­să şi să scap la mân­care. Mi se da ana­fu­ra şi apa sfinţi­tă; nu şti­am că se chea­mă aghias­mă. Tre­bu­ia să stai în genunchi de patru ori: era sta­tul la Evan­ghe­lie, la Crez, la Epi­cle­ză şi la Tatăl nostru.
Apoi mama mea, având o boa­lă mai grea, a murit când avea 26–27 ani şi eu aveam doar 9 ani. Între pu­ţi­nele lucruri pe care mi le amin­tesc des­pre ea este că m‑a învă­ţat Tatăl nos­tru. Eram în cla­sa I când nu mi‑a dat voie să mă culc până nu l‑am învă­ţat defi­ni­tiv şi mi‑a spus: „Dacă o sin­gu­ră dată te mai prind că te culci fără să‑l spui, ai de fur­că cu mine. Tu n‑ai voie să cre­şti ca un ani­mal.“ Asta era vor­ba ei. Când eram în cla­sa a II‑a sau a III‑a, pome­nea mereu o vor­bă pe care mi-am adus‑o amin­te târ­ziu: „Dacă aş trăi eu să te văd mare, să te faci popă, să te rogi pen­tru mine când oi muri“. 
– Aţi fost atras de calea pre­o­ţi­ei încă de atunci? Aţi făcut seminarul?
Nu. Fiind ţăran, tră­ind tot tim­pul la ţară, nu m‑a pre­o­cu­pat prea mult arta căr­tu­ră­reas­că. Am învă­ţat să citesc, să scriu şi tabla înmulţi­rii îna­in­te de a intra în cla­sa I. Mama era o feme­ie foar­te istea­ţă şi prac­ti­că şi spu­nea tot tim­pul că e bine să ştiu când am să merg la şcoa­lă, ca să nu-şi bată capul învă­ţă­toa­rea cu mine. Bine­înţe­les, când am mers la şcoa­lă, mă plicti­seam, nu aştep­tam să pre­dea lite­ra A sau B, citeam până la sfârşi­tul Abe­ce­da­ru­lui toa­te poe­zi­oa­re­le şi nu eram atent, îi deran­jam pe cei­la­lţi care învă­ţau să scrie, să facă liniu­ţe­le corect, să des­par­tă în sila­be. Şi fie mă dădea afa­ră de la ore, fie mă ţinea în picioa­re, lu­cru care a durat până când mama a murit şi n‑a avut cine să se mai ocu­pe de lucrul ăsta. Am tre­cut în cla­sa a VIII‑a în ter­meni nor­mali, adi­că n‑am fost nici un elev de pre­miu, dar nici un elev care să se chi­nu­iască pen­tru note.
Din cla­sa a V‑a până în cla­sa a VIII‑a m‑am dus în fie­ca­re vară la stâ­nă, la oi, la un unchi de-al tată­lui meu, unde mi-am petre­cut vacanţe­le şi am câş­ti­gat şi bani pen­tru că aju­tam. Cu ei mi-am luat uni­for­me, re­chizite şi pan­tofi. După cla­sa a VIII‑a, am ales de bu­năvoie lice­ul agri­col. Pro­fe­soa­ra noas­tră de la şcoa­la din sat a făcut o oră de diri­genţie şi a înce­put să selec­te­ze între elevi: „Tu ai fi bun de liceu, tu ai fi bun de liceu…“ Şi dintr‑o cla­să de 32 de elevi, a selec­tat vreo 12. Eu nu eram prin­tre ei pen­tru că aveam pro­bleme de cori­genţă la mate­ma­ti­că. N‑am mers la ad­miterea din vară nică­ieri, iar la admi­te­rea din toam­nă am luat o medie sla­bă, pes­te 5. Aco­lo s‑a intrat mai mult ca să fie oameni pen­tru mun­ca câm­pu­lui, pen­tru că lice­e­le agro-indus­tri­a­le făceau foar­te mul­tă prac­ti­că, şi m‑am tre­zit vrând-nevrând la liceu. L‑am ter­mi­nat cu bine, sin­gu­ra pro­ble­mă fiind ma­tematica, pe care n‑am înţeles‑o nici­o­da­tă şi cu care m‑am chi­nu­it tot tim­pul. Ştiu să adun, să scad, să înmulţesc şi să împart, dar n‑am reu­şit să învăţ mate­ma­ticile moder­ne: ana­li­za mate­ma­ti­că, geo­me­tria ana­li­ti­că, alge­bra şi aşa mai depar­te. Pen­tru că era un liceu agri­col, spe­cia­li­tă­ţi­le erau chi­mia, bio­lo­gia, fito­teh­nia, obiec­te la care m‑am des­cur­cat foar­te bine; am ter­mi­nat şi am intrat în producţie. 
– Cum pri­vi­ţi acum vâr­sta copilăriei?
Nu pot să spun că am avut copi­lă­ria lui Cre­an­gă, dar aş putea să spun că m‑am bucu­rat din plin; şi de joa­ca atât de nece­sa­ră unui copil, şi de liber­ta­te, şi de mun­că, şi de citit o car­te, şi de mers la scăl­dat; de tot ce făceau copi­ii, n‑am fost pri­vat de nimic. Se spu­ne une­ori de câte un copil: „Săra­cul, i‑a murit mama“. Eu n‑am avut de sufe­rit din pri­ci­na asta. Mama tată­lui meu, buni­ca mea, a avut o gri­jă şi o dis­po­zi­ţie extra­or­di­na­ră pen­tru mine. M‑a iubit foar­te mult. Din câţi nepoţi avea, eu eram favo­ri­tul. Ce pot să mai spun? Tră­ind în comu­nism, am fost un cre­ş­tin con­şti­ent la bote­zul meu: aveam vâr­sta de trei ani. Eu mi-am văzut bote­zul orto­dox. Mama mea fiind bol­navă când m‑a năs­cut, m‑a dat la casa de copii, unde am stat trei ani, pen­tru a nu pur­ta micro­bii sau boa­la de care a sufe­rit ea. După trei ani, după ce doc­to­rii au con­si­de­rat că a tre­cut peri­co­lul şi că mi-am cre­at o oare­ca­re imu­ni­ta­te faţă de boa­lă, am fost luat aca­să, unde ai mei şi-au adus amin­te că sunt nebo­te­zat. Au pus un lighean mare cu apă şi-mi tur­na pre­o­tul apă în cap şi eu mă uitam la el cum îmi citea rugă­ciu­ni­le de botez. Sunt feri­cit că mi-am văzut bote­zul cu ochii mei; mă simţeam un om important.
– În tim­pul lice­u­lui mer­gea­ţi la biserică?
Din cla­sa a VIII‑a şi până în cla­sa XI‑a m‑am răcit olea­că la suflet. Mă duceam la bise­ri­că, dar din ce în ce mai rar. Nu o folo­sesc ca o scu­ză, în peri­oa­da ace­ea apă­ru­se şi pro­pa­gan­da mate­ria­list-dia­lec­ti­că, ce adu­cea infor­ma­ţii tot tim­pul des­pre mis­ti­cis­mul re­ligios, cum îi spu­neau ei. E ade­vă­rat că nu m‑au afec­tat. N‑am avut nici­o­da­tă con­vin­ge­rea că n‑ar fi Dum­nezeu. Dar, ca să nu fiu luat la ochi de co­legi, am lăsat‑o mai uşu­rel cu pro­ble­ma religioasă.
– În acea peri­oa­dă mer­gea­ţi în pele­ri­naj la mănăstiri?
Mă duceam la Mănăs­ti­rea Put­na în fie­ca­re an, de hram; mă duceam la Suce­vi­ţa unde am cres­cut; la Dra­gomirna, unde de ase­me­nea am cres­cut şi, mai târ­ziu, am stat un an ca slu­ji­tor. Am fost un om nor­mal şi nor­mal mă con­si­der şi în cli­pa de faţă. 
– Ce aţi făcut după ter­mi­na­rea liceului?
Cum am ter­mi­nat 12 cla­se, m‑am şi înca­drat în pro­du­cţie; am lucrat la o fer­mă, la un CAP, şi după două luni am ple­cat în arma­tă. Aces­ta a fost momen­tul decisiv. 
– De ce?
Am făcut arma­ta cu un băi­at din Crai­o­va, Cion­tu Teo­dor, care ter­mi­na­se semi­na­rul la Crai­o­va. Şi, pen­tru că nu reu­şi­se la Insti­tu­tul Teo­lo­gic, fuse­se luat în arma­tă. Văzân­du-mă cum­va mai cuminţel, mai în ban­ca mea, s‑a apro­pi­at de mine.
Nu pot să mă laud cu vir­tu­ţi, dar pot să spun că nu am fumat nici­o­da­tă, nu am băut nici­o­da­tă, nu m‑am des­tră­bă­lat nici­o­da­tă. Adi­că am păzit lucru­ri­le as­tea din fami­lie, pen­tru că tot­dea­u­na dumi­ni­ca, atunci când se făcea câte o adu­na­re de fami­lie, buni­ca spu­nea: „Aveţi gri­jă, nu‑i fru­mos asta, nu‑i fru­mos asta, nu vă faceţi de râs, că mâi­ne-poimâi­ne o să aveţi fami­lii şi o să râdă lumea de voi“. 
Revin la momen­tul arma­tă. După ce am ajuns capo­ral, Teo­dor Cion­tu mi‑a spus oda­tă: „Tu ştii că eu am ter­mi­nat semi­na­rul?“ „Bine, i‑am zis eu atunci, înseam­nă că eşti părin­te!“ „Nu, nu sunt hiro­to­nit!“ Ori­cum eu nu şti­am ce însem­na aia hiro­to­nie, degea­ba îmi spu­nea, pe vre­mea ace­ea ter­me­nul nu era prea cunos­cut. „Dar, zice, vrei să-ţi citesc ceva fru­mos?“ Şi avea în vali­ză (nu aveam voie cu vali­ze­le, le ţi­neam la ves­ti­ar), scoa­se cu pixul, din Biblie, cita­te din Pil­de­le lui Solo­mon. Mă duceam cu el în parc, în tim­pul liber, şi el îmi citea tot felul de frag­men­te. Lui i se păreau atât de fru­moa­se şi inte­re­san­te şi le savu­ra cu atâ­ta plă­ce­re… Iar eu mă uitam ca un om picat din lună, nu aveam nici o tan­genţă cu asta. 
Nu citi­sem Scrip­tu­ra în via­ţa mea, nu avu­se­sem nici o Biblie în casă. Pri­ma Biblie am cumpărat‑o de la mănăs­ti­re, în 1989, cu 200 de lei şi am trimis‑o pă­rin­ţilor mei, să aibă şi ei Biblia în casă.
– Să reve­nim la momen­tul armată…
Da. Legat de arma­tă, după ce-mi vor­bea băi­a­tul ace­la toa­te lucru­ri­le de care v‑am spus, eu mă uitam aşa, ca un neş­ti­u­tor, nimic nu şti­am. El se chi­nu­ia să mă înveţe reli­gia, să-mi des­chi­dă min­tea şi-mi zicea: „Dacă ai şti tu cât e de fru­mos, dacă ai înţe­le­ge, dacă ţi-ai da sea­ma…“ Şi se stră­du­ia să mă înveţe lucruri bune.
– Ce s‑a întâm­plat  după aceea?
Ei, după ce am venit aca­să din arma­tă, în 1986, în ianu­a­rie, pri­mul lucru mi-am făcut rost de o Biblie şi am înce­put să caut toa­te pil­de­le ace­lea pe care mi le poves­tea el, să-ncep şi eu să le-nvăţ, pen­tru că mi se păreau inte­re­san­te. Bine­înţe­les că legă­tu­ra cu el s‑a rupt. Dar mi-aş dori cu ade­vă­rat să‑l întâl­nesc şi să‑i mulţu­mesc din tot sufle­tul, pen­tru că Teo­dor Cion­tu a fost ca un al doi­lea trezvi­tor al minţii mele pe calea bisericească.
– Cum v‑aţi apro­pi­at de mănăstire? 
Am luat con­tact cu Mănăs­ti­rea Put­na, care era la doi paşi de casă. La Put­na am întâl­nit un călu­găr care mi‑a fost drag şi‑l pome­nesc şi‑n ziua de azi cu evla­vie şi cu res­pect: este sta­reţul Iachi­nt, duhov­ni­cul mă­năstirii Put­na. El a fost părin­te­le nos­tru, al Buco­vi­nei. Eu pe el l‑am prins cân­tând la stra­nă, pre­di­când… Am apu­cat de m‑am spo­ve­dit de câte­va ori la el, iar mai târ­ziu a apă­rut la mănăs­ti­rea Put­na părin­te­le Pam­vo, uce­ni­cul părin­te­lui Pai­sie Ola­ru. Bine­în­ţe­les că mi l‑am ales ca duhov­nic. A fost pri­mul du­hovnic care mi‑a făcut o spo­ve­da­nie gene­ra­lă, exact aşa cum le fac şi eu tutu­ror celor care vin pen­tru pri­ma dată şi-mi cer lucrul ăsta. Folo­sesc exact meto­da şi felul în care m‑a luat el atunci, cu răb­da­re şi cu miga­lă. M‑a spo­ve­dit aşa, de-amă­nu­nţe­lul, tot, tot, şi de-abia atunci mi-am dat eu sea­ma cu ade­vă­rat ce în­seamnă spo­ve­da­nia. În sat, când mer­geam, fiind şi mai tineri, fiind şi mai mulţi, părin­te­le ne punea gră­ma­dă, ne citea molifta, ne che­ma câte doi, trei: „Ascul­ta­ţi de părinţi?“ „Da.“ „Vă închi­na­ţi?“ „Da.“ „Pos­tiţi?“ „Da.“
Din cla­sa a VI‑a şi până în ziua de astăzi nici un post nu mi‑a rămas nepos­tit, sau mier­cu­rea şi vine­rea, sau sea­ra să mă culc neîn­chi­nat. Am făcut‑o întot­dea­u­na, până‑n ziua de azi. O ruti­nă orto­do­xă în care oame­nii merg la bise­ri­că pen­tru că aşa sunt ei învă­ţa­ţi: „Dom’ părin­te, tre­bu­ie să mă spo­ve­deşti că‑i Pos­tul Mare… Dom’ părin­te, tre­bu­ie să mă spove­deşti că‑i Pos­tul Cră­ci­u­nu­lui“. În felul aces­ta m‑am tre­zit în cre­dinţa creştină.
Atunci când l‑am cunos­cut pe părin­te­le Pam­vo am ci­tit pen­tru pri­ma dată „Sufle­tul omu­lui după moar­te“, „Răz­bo­i­ul nevă­zut“, „Oglin­da du­hovni­ceas­că“ a părin­te­lui Nico­dim Măn­di­ţă, am citit Vieţi­le Sfinţi­lor, Filo­ca­lia I. Şi a înce­put să-mi dea cărţi bise­ri­ceşti. Îmi erau dragi; mă duceam eu să le iau. Am citit poe­zii de părin­te­le Cle­o­pa, poe­zi­i­le ace­lea creş­tine, cu tele­vi­zo­rul, cu avor­tul, le dădea actu­a­lul sta­reţ de la mănăs­ti­rea Râş­ca, pe atunci era fra­te­le Dumi­tru, acum e arhi­man­dri­tul Mihail. 
– Cât aţi mai stat în lume după ter­mi­na­rea armatei?
Doi ani. Atât am stat în lume după arma­tă. Şi m‑am împri­e­te­nit cu părinţii de la Sihăs­tria. Atunci când am luat con­tact pen­tru pri­ma dată cu Sihăs­tria, o maşi­nă ple­ca de la Put­na spre Sihăs­tria, cu închi­nă­tori, era o săr­bă­toa­re din vară, şi m‑am tre­zit efec­tiv în faţa părin­te­lui Cle­o­pa. M‑am apro­pi­at de el, i‑am săru­tat mâna, şi el s‑a uitat la mine şi mi‑a zis: „Tu, când ai să fii mai mare, ce-ai să te faci?“ Ce mai ma­re, că aveam 21 de ani deja, ce să mă mai fac?… Zic: „Nu ştiu, părin­te, ce să mă fac, cred că am să mă însor şi o să am copii, eu ştiu?“ Şi el se uită aşa la mine şi zice: „Ei, tu mitro­po­lit să te faci.“ Eu am luat‑o ca o glu­mă. Am zis că e o glu­mă tipic călu­gă­reas­că. Tot atunci, părin­te­le Cle­o­pa ne‑a poves­tit isto­ri­oa­ra cu ini­ma de mamă, cu fru­mu­seţi­le rai­u­lui, tot felul de lu­cruri de astea care pen­tru mine erau noi. Nu le auzi­sem până atunci.
Am venit aca­să şi mi-am dorit din nou să mă duc la Sihăs­tria. Şi am ple­cat ime­di­at. Ajun­gând în faţa mănăs­ti­rii Sihăs­tria am văzut un bătrâ­nel fru­mos şi mai ciu­dat. Era părin­te­le Pai­sie Ola­ru. Eu mă rugam pen­tru părin­te­le Pai­sie Ola­ru şi‑l tre­ceam în pomel­ni­ce la Sfân­ta Litur­ghie încă de pe când eram în cla­sa a VII‑a. La fel şi pen­tru părin­te­le Cle­o­pa, pen­tru pă­rintele Ioil de la Sihăs­tria, pen­tru părin­te­le Anto­nie. Ei au fost patru părinţi care mi-au fost mie cei mai dragi. Pe părin­te­le Ioil nu l‑am prins, a murit, iar pe pă­rintele Anto­nie l‑am prins în ulti­ma mea vizi­tă, când m‑am dus la Sihăs­tria ca să‑l rog pe sta­reţ să mă pri­meas­că. Şi acest Anto­nie Ola­ru, dia­co­nul, era, de fapt, povă­ţu­i­to­rul părin­te­lui Cle­o­pa, pe când aces­ta era copil. Îl adu­se­se la stâ­nă ca uce­nic. El era baci, cum se zice. 
– Ce-aţi făcut când l‑aţi întâl­nit pe părin­te­le Paisie?
Când l‑am văzut pe părin­te­le Pai­sie ne-am dus la el. Stă­tea pe un scă­u­nel, am făcut o rugă­ciu­ne, ne‑a bla­go­slo­vit, şi părin­te­le Pai­sie a fost pri­mul care s‑a ui­tat în ochii mei, eu eram cu pri­e­te­nul meu. Amân­doi eram cu câte‑o fată, nu eram de capul nos­tru; amân­doi ne gân­deam la însu­ră­toa­re, fie­ca­re cu dru­mul lui. Pri­e­te­nul meu, sta­reţul actu­al al mănăs­ti­rii Po­jorâta, părin­te­le Visa­rion Plea­vă, îmi zicea: „Măi, eu m‑aş duce la mănăs­ti­re“. „Eu, ziceam, n‑am che­ma­re, nici nu ştiu ce se face aco­lo, doar tu mă vezi, mă închin, mă rog, dar nu cred că aş putea ca ei, nici n‑am fost vreo­da­tă…“ Şi părin­te­le Pai­sie se uită la mine şi zice: „Tu călu­găr ai să te faci“. Şi eu am zis: „Eu?“ „Da, tu. Şi tu să te însori“, îi zice părin­te­lui Visarion.
– Şi cum aţi reacţionat?
Bine­înţe­les că m‑a blo­cat pen­tru moment păre­rea părin­te­lui. Şi pe drum îi zic pri­e­te­nu­lui meu: „De ce ţi‑a zis ţie să te însori când toc­mai tu spu­neai că ai vrea la mănăs­ti­re, şi de ce mi‑a zis mie să mă fac că­lugăr, când toc­mai eu aş fi vrut să mă însor?“ „Cred că ne‑a zis invers ca să nu ne schim­be gân­dul.“ Şi i‑am zis: „Dacă te faci tu, mă fac şi eu.“ Şi el a zis: „Hai să ne gân­dim.“ Şi atunci i‑am zis aşa: „Hai să mai lăsăm să trea­că o lună, două, să vedem când om mai veni la bătrâ­nul dacă ne zice tot aşa. Poa­te el a zis aşa o vor­bă, să nu o luăm noi nu ştiu cum.“ Şi asta se întâm­pla în luna lui sep­tem­brie, la 8 sep­tem­brie. Când venim a doua oară, mer­gem la el la chi­liu­ţă, unde era, ne rugăm de mai­ca Maria, ne dă dru­mul, şi părin­te­le se uită direct la mine şi-mi zice: „Tu ai mai fost la mine, ţi-am spus să te faci călu­găr, ce mai aşte­pţi, de ce tragi de timp?“ Atunci gân­dul nu mi‑a mai dat pace: „Măi, ce mai vrea părin­te­le?“ Nu mă puteam lini­şti. Şi când am ieşit, am zis: „Măi, dacă părin­te­le îmi zice aşa, eu nu ştiu ce o să fie…“ Se vede lucrul că tre­bu­ia să luăm o deci­zie. Dar şi el se codea, şi eu mă codeam. Nu eram deci­şi; să nu facem vreo greşe­a­lă. Eu nu m‑am lini­ş­tit, am mai venit în noiem­brie încă o dată. Şi când am venit şi am luat bi­ne­cuvântare de la părin­te, mă întrea­bă pe mine: „Tu mai ai de gând să tragi mult de timp? Cât mai pierzi vre­mea?“ „Părin­te, mă duc aca­să, mă duc la ser­vi­ciu să pun totul în regu­lă, să fac lichi­da­rea. Nu pot să las aiu­rea, aşa, am o amă­râ­tă de fer­mă în pri­mi­re, de răs­puns de niş­te bor­de­ro­uri, niş­te maga­zii, am răs­pun­deri, teren, oameni.“
Am venit deci ime­di­at în pre­a­j­ma săr­bă­to­rii de Anul Nou, am pre­gă­tit totul. Şti­am deja că după Anul Nou o să dis­par şi o să o iau spre mănăs­ti­re. Pe data de 9 febru­a­rie i‑am zis şefu­lui meu: „Am un drum de făcut unde­va, tre­bu­ie să ajung nea­pă­rat, nu pot să mai întâr­zii, tre­bu­ie să ajung, am nevo­ie de două zile“. Şi era un omăt mare afa­ră, dar n‑am ţinut cont, m‑am dus direct la Sihăs­tria. Şi cum am ajuns aco­lo, am ajuns sea­ra, şi cum este iar­na noap­tea, mă duc la uşă la părin­te­le Pai­sie, dar el de la uşă zice: „Mărie, dă‑i dru­mul, că o venit băie­tul meu!“. Ăştia ziceau că nu vede, dar eu cred că vedea cu duhul, pen­tru că, în cli­pa în care m‑am apro­pi­at de el m‑a pus în genunchi; eram fără Visa­rion, m‑am dus sin­gur să cla­ri­fic. Îmi era ruşi­ne faţă de el şi voiam să pun între­bări, să mă edific.
Şi când m‑am apro­pi­at de bătrâ­nul, îmi zice: „Aşa‑i c‑ai venit de tot?“ „Da, am venit de tot.“ „Uite, zice, ai să fii la oi, la vaci, la tra­pe­ză, la bucă­tărie şi apoi la ce‑o mai da Dum­ne­zeu.“ „Părin­te, zic, să rămân chiar de astăzi?“ „Da, chiar de astăzi.“ M‑a pus să car niş­te lem­ne. Am văzut eu atunci aşa niş­te lucruri mino­re, bana­le, mi se părea mai gre­oi, mai nu ştiu cum, şi zic către sta­reţ: „Părin­te, dă-mi voie să mă duc eu aca­să, să-mi fac baga­jul aşa cum ştiu eu şi cum tre­bu­ie, şi vă pro­mit că, de cum dă mugu­rul la co­pac, vin. N‑are rost să vă încurc acum, iar­na, nici nu‑s chi­lii.“ Şi, într-ade­văr, nu erau chi­lii, nu erau con­strucţiile astea fru­moa­se de acum. Am venit şi-am mai stat o lună de zile aca­să, dar n‑am mai avut linişte.
– Şi ce-aţi făcut?
M‑am dus la părin­te­le Pam­vo de la Put­na şi i‑am spus. El a încer­cat să mă atra­gă către Put­na. Pe atunci era aco­lo un foar­te bun iero­mo­nah cu care eram prie­ten, Preasfinţi­tul Cali­nic Botoşă­nea­nul. Era un om extra­or­di­nar. El m‑a hiro­to­nit, m‑a făcut pre­ot şi du­hovnic. Şi cum am intrat în ogra­dă la Put­na, îmi zice: „Pus­t­ni­ce, dar ce te-ai îmbră­cat aşa, în negru, nu cum­va vrei să dai bir cu fugi­ţii?“ „Nu ştiu, am să văd, părin­te Cali­nic, bla­go­slo­vi­ţi.“ „Te bla­go­slo­vesc să te duci la vaci­le din Sihăs­tria.“ Par­că simţea. Şi m‑am dus la părin­te­le Pam­vo şi i‑am zis: „Părin­te, nu mai stau, plec“. Şi el zice: „Dar cu cine pleci?“ „Am să văd eu…“ Am zis că‑l iau pe Visa­rion. Visa­rion a zis: „Bla­go­slo­vi­ţi, să mă duc şi eu cu el să‑l con­duc“, şi am venit aca­să. Mi-am făcut baga­jul, am pus două bile­te, cu „da“ şi cu „nu“, şi am zis aşa, dacă iese „da“, ple­căm, dacă iese „nu“, mai stăm. Zis şi făcut, am pus bile­te­le, el a tras pri­mul şi a ieşit „da“. Şi atunci, noap­tea, la ora trei, am ple­cat, nici n‑am mai stat. Dumi­ni­că, la ora două­spre­ze­ce, eram deja la Sihăs­tria. Pe 9 febru­a­rie m‑am dus pri­ma dată şi pe 16 apri­lie m‑am întors defi­ni­tiv. Pe Visa­rion l‑a dat la ascul­ta­re la vaci şi pe mine m‑a tri­mis la oi şi aşa ne‑a des­pă­rţit. Eu am rămas la oi aproa­pe un an de zile.
– Erau părinţi cu o îna­l­tă tră­i­re duhov­ni­ceas­că atunci în Sihăs­tria. De care aţi fost mai apropiat?
M‑am ţinut de părin­te­le Pai­sie Ola­ru. O lună de zile l‑am vizi­tat şi de două-trei ori pe zi şi mă du­ceam după sfa­turi când aveam ispi­te. De ace­ea m‑am şi spo­ve­dit la el. Mă mai lua dorul de casă, nu prea eram obi­ş­nu­it, mai mi se părea greu, mai mă supă­ram, ca fra­ţii înce­pă­tori. După ace­ea, m‑am spo­ve­dit de obli­ga­ţie la părin­te­le Var­sa­nu­fie, că aşa m‑a dat, iar după ce a fost revo­lu­ţia, m‑am spo­ve­dit direct la pă­rintele Cle­o­pa, pen­tru că părin­te­le Pai­sie muri­se. Pă­rintele Pai­sie a murit în 1990, pe 16 octom­brie, şi l‑a îngro­pat pe 20. În ziua în care l‑a îngro­pat pe el, pe mine m‑a hiro­to­nit dia­con. Ple­ca­sem deja din Sihăstria.
– Să pără­sim puţin Sihăs­tria… Care din­tre părinţii de la Put­na v‑au impre­sio­nat în mod deosebit?
La mănăs­ti­rea Put­na, după părin­te­le Pam­vo, l‑am cunos­cut pe Preasfinţi­tul Cali­nic, care era un om extra­or­di­nar şi deo­se­bit ca suflet. Acum ne vedem foar­te rar, vreau să spun că sunt ani de zile de când nu m‑am întâl­nit cu el măcar să‑i sărut mâna sau să‑i zic „mulţu­mesc“ pen­tru hiro­to­nie. N‑am avut oca­zia să ne întâl­nim, că el e tot tim­pul prin epar­hie, cu tot felul de pro­ble­me, iar eu sunt aici, la Bâr­no­va, tot tim­pul. Apoi l‑am cunos­cut pe părin­te­le Tudor, fos­tul sta­reţ al Bogda­nei, care a murit unde este acum părin­te­le Jus­tin Dra­go­mir, în Rădă­u­ţi, la Bog­dana Muşa­ti­ni­lor, pe părin­te­le Damas­chin, un pă­rinte spo­rit de la Put­na, care a murit în timp ce dă­dea păsă­re­le­lor de mân­ca­re pe fereastră.
– Să reve­nim la părinţii de la Sihăstria…
La Sihăs­tria am cunos­cut cel puţin opt părinţi buni de la care am avut ce învă­ţa. Părin­te­le Par­te­nie, un părin­te bătrân, ghe­bos, foar­te tipi­car şi atent la slu­j­be. Stă­tea cu câr­ja în spa­te la slu­j­be şi comen­ta ori­ce greşe­a­lă, tot tim­pul era foar­te atent, era ochi şi urechi la tipic. Apoi părin­te­le Veni­a­min Bar­ba­ca­ru, un om deo­se­bit şi spo­rit, tră­i­tor cu rugă­ciu­nea lui Iisus, care şi‑a şti­ut dina­in­te moar­tea şi i‑a spus părin­te­lui Cle­o­pa când a venit vine­rea să‑l împăr­tă­şeas­că: „Pă­rinte, vii vine­rea vii­toa­re, că atunci mă duc la Dum­ne­zeu“. Când a venit, l‑a găsit cu pra­vi­la făcu­tă, cu man­tia în spa­te, tot fru­mos pre­gă­tit cu rugă­ciu­nea de împăr­tă­şa­nie citi­tă. Părin­te­le Cle­o­pa l‑a spo­ve­dit, l‑a împăr­tă­şit şi i‑a zis: „De-acum, părin­te, ne vedem în rai“. Şi într‑o oră, două, cât a mai durat, a murit. Pă­rin­tele Cle­o­pa a spus că l‑a visat la 40 de zile după moar­tea lui: era pe un covor şi atâ­ta i‑a zis: „Părin­te, spre răsă­rit e mân­tu­i­rea!“ Şi aşa s‑au des­pă­rţit. Apoi era părin­te­le Cos­ma, un părin­te deo­se­bit; trei ani, cât am fost eu la Sihăs­tria, o dată nu l‑am văzut să lip­seas­că de la Utre­nie. Era pri­mul în biserică.
Mai era părin­te­le Ila­rion Antohi, poa­te aţi văzut car­tea cu păca­te­le de la spo­ve­da­nie, foar­te bun du­hov­­nic, de la el am învă­ţat să citesc Psal­ti­rea. El m‑a luat aşa şi mi‑a zis: „Băie­te, nu pier­de vre­mea, n‑ai venit la mănăs­ti­re să stai la tacla­le şi la poveşti. Uite, eu iau de la ora 6 la 8, tu ter­mini la ora 7 ascul­ta­rea şi vii la masă, ia de la ora 8 la 10 un schimb la Psal­ti­re şi să te ţii de el. Şi îl schim­bam pe el tot tim­pul la Psal­ti­re, până am ple­cat la Dra­go­mir­na. Eu intram la Psal­tire la 8 şi citeam şap­te, opt, nouă sau zece catis­me, numai bine cât era foia­lă prin mănăs­ti­re, iar când veneam la chi­lie mai citeam o oră sau, dacă nu mă cul­cam după Utre­nie, ter­mi­nam şi aveam Psal­ti­rea citi­tă, nu pier­deam vremea.
Un alt părin­te bun, care mi‑a plă­cut şi mi s‑a părut extra­or­di­nar, a fost părin­te­le Naza­rie, cel cu bar­ba dea­să, avea vreo opt­zeci şi ceva de ani. Avea o icoa­nă cu Mai­ca Dom­nu­lui în chi­lie şi zicea: „O vezi, e făcă­toa­re de minuni; ea, când mă chea­mă la dân­sa, eu nu o să sufăr deloc“. Sea­ra nu s‑a simţit bine, a mân­cat olea­că de peş­te şi a doua zi dimi­nea­ţă, la ora 8, fără să‑i dea cine­va un pahar cu apă sau să‑i spu­nă: „Pă­rin­te, cum te chea­mă, sau ce te doa­re?“, a murit fru­mos, ca un sfân­tu­leţ. Şi un alt părin­te cu suflet bun pe care l‑am cunos­cut tot în Sihăs­tria este părin­te­le Ig­natie, mai tră­ieş­te şi acum, un om bătrân, cu o mâ­nă usca­tă, un om cumin­te şi tăcut, nu l‑a auzit nimeni niciodată.
La fel părin­te­le Ioil, care a fost un mare sta­reţ. De ori­un­de venea de pe drum, intra în bise­ri­că, ascul­ta slu­j­ba până se ter­mi­na şi apoi mân­ca şi îşi vedea de tre­bu­ri­le mănăs­ti­rii. Când să moa­ră şi era la pat, toţi fugeau să nu‑i facă pra­vi­la. El vro­ia pra­vi­lă mul­tă, cum făceau călu­gă­rii de demult; cei moderni o fac aşa mai for­mal. Voia să‑i citeşti tot, lau­de, aca­tis­te, rugă­ciuni de sea­ră, de dimi­nea­ţă. Un sin­gur băi­at, Iuli­an Cră­ciun, îi citea bătrâ­nu­lui toa­tă Pra­vi­la, chiar mai mult decât voia bătrâ­nul, care‑i zicea: „Mai du-te şi te odih­neş­te, ajun­ge“. Şi îna­in­te de a muri a zis aşa: „De-am să iau îndrăz­ne­a­lă la Dum­ne­zeu, doi oameni am să mai iau după mine, pe pre­o­tul satu­lui, care m‑a ocro­tit în tim­pul decre­tu­lui împo­tri­va mona­hi­lor şi mi‑a dat che­ia de la bise­ri­că şi-am făcut ani de zile Li­turghie şi m‑am împăr­tă­şit noap­te de noap­te, şi pe Iu­lian care mi‑a citit pra­vi­la cât am fost bol­nav la pat“. În ziua de Înă­lţa­re s‑au împli­nit patru­zeci de zile de la moar­tea lui. Cu trei zile îna­in­te, a murit pre­otul din sat, iar după trei zile de la Înă­lţa­re, a murit Iuli­an în Sihăs­tria. I‑a luat pe amân­doi. Erau toţi trei niş­te oameni extraordinari. 
A mai fost părin­te­le Vale­ri­an Siru­les­cu, pe care l‑am cunos­cut mai puţin, era tăcut, retras, nu prea vor­bea. L‑am cunos­cut pe părin­te­le Ioa­chim, un că­lu­găr extra­or­di­nar, cin­stit şi res­pec­tu­os; dacă mer­geam cu el la trea­bă zicea: „Coa­sa şi Doam­ne ­Iisu­se, la fie­care bra­z­dă“, asta era vor­ba lui. Bine, de părin­te­le Cle­o­pa nu mai vor­bim. El mi‑a fost duhov­nic din ‘90 până în ‘98. Ori de câte ori aveam şica­ne, el îmi lua apă­ra­rea. Se duceau fel de fel de cape­te lumi­na­te la el: „Uite, Calis­trat face aşa, Calis­trat face aşa“. El tot­dea­u­na mă apă­ra; ţinea mult la mine. De la el am învă­ţat să spo­ve­desc, de la el mi-am pus la punct toa­te canoa­ne­le, tot ce spo­ve­deam într‑o lună două, notam cu cre­io­nul şi mă duceam la el. Îmi scri­am şi răs­pun­su­ri­le mele, iar lân­gă ale mele le notam pe ale lui, să văd unde am greşit şi unde mă pot corec­ta. Când am văzut că încep să cores­pun­dă răs­pun­su­ri­le, nu mi‑a mai fost fri­că. Mă duceam la Sihăs­tria cu ori­ce între­ba­re, indi­fe­rent ce era, şi pri­meam ime­di­at răspunsul.
– Aţi vieţu­it o vre­me în Sfân­tul Mun­te. Ce ne puteţi spu­ne des­pre acest loc binecuvântat?
Două per­soa­ne mi-au rămas la suflet de aco­lo. Pă­rintele Iuli­an Lazăr, la care ţin şi‑l pome­nesc cu toa­tă dra­gos­tea, un bătrân extra­or­di­nar, şi părin­te­le Sera­fim Vădu­va. Mi‑a plă­cut sti­lul gos­po­dă­resc şi auto­ri­tar al lui Jus­ti­nian eco­no­mul, de la care am învă­ţat cum se mun­ceş­te. Am văzut cum poa­te acel om să orga­ni­ze­ze un şan­ti­er sau cum poa­te ţine în frâu mănăs­ti­rea. Lucrul aces­ta mi‑a plă­cut. Ce mi‑a mai plă­cut la Athos şi-am rămas miş­cat a fost peş­te­ra Sfân­tu­lui Ata­na­sie, unde am tuns niş­te schiv­nici. Mi‑a plă­cut marea, îmi plă­cea să stau ore întregi pri­vind la ea. Mi‑a plă­cut mun­te­le, în gene­ral, dar nu mi‑a plă­cut atmosfe­ra gre­ceas­că. Mi‑a plă­cut icoa­na „Pro­dromiţa“ care face par­te din teza­u­rul sufle­tu­lui meu şi acum lucrez la ea, la pic­tat, chiar vreau să fac o icoa­nă de mări­me natu­ra­lă cu „Pro­dro­mi­ţa“, exact cum este în Sfân­tul Mun­te, şi la care să mă rog cât am să mai trăiesc.
M‑am dus la Marea Lavră, la un hram al Sfân­tu­lui Ata­na­sie şi i‑am ascul­tat pe părinţii de aco­lo cân­tând foar­te fru­mos. După ce am reve­nit în Româ­nia, du­hov­nic fiind şi venind la mine băieţi de la semi­nar, care acum sunt teo­logi, mănăs­ti­rea noas­tră a for­mat un grup foar­te bun, „Byzan­tion“. Aproa­pe toţi sunt uce­ni­cii mei; îi spo­ve­desc pe zece, alţi doi se spove­desc în altă par­te. Şi aici am făcut pri­ve­gheri de toa­tă noap­tea, exact cum am văzut în Athos. Ce-am văzut bun în Athos, am adus acasă. 
– Cu care din­tre părinţii de la noi aveţi o legă­tu­ră du­hov­nicească mai strânsă?
Sunt legat sufle­teş­te de câţi­va părinţi tineri şi de câ­ţiva părinţi bătrâni. Am o legă­tu­ră bună du­hov­ni­ceas­că cu părin­te­le Jus­tin Pâr­vu, la care mă spove­desc. Părin­te­le Jus­tin mi‑a des­chis min­tea spre o cale care‑i apa­rţi­ne per­so­nal, are el un stil apar­te. M‑a aju­tat la niş­te lucruri extra­or­di­na­re. Şi mai am niş­te pă­rinţi tineri la care ţin foar­te mult, îi am şi ca fii du­hov­niceşti şi cola­bo­rez cu ei pen­tru că sunt foar­te buni: părin­te­le Arse­nie de la mănăs­ti­rea Lepşa, un tâ­năr la vreo 35 de ani, dar un duhov­nic deo­se­bit şi de o bună­ta­te exce­pţio­na­lă. Nu e un călu­găr prea vechi, e tot cu meta­nia de Petru Vodă. Îi am pe părin­te­le Jus­tin şi pe părin­te­le Gavri­il de la Doro­te­ea, doi bă­ieţi până în 30 de ani, dar niş­te oameni de suflet extra­or­di­nari, pe părin­te­le Hris­to­for de la Petru Vodă care a cres­cut aici cu noi în Bâr­no­va. Mai e părin­te­le Hris­to­dul de la mănăs­ti­rea „Naş­te­rea Mai­cii Dom­nu­lui“, de prin par­tea Vaslui­u­lui, un băi­at cumin­te şi ascultător.
– Chiar dacă, unul câte unul, marii noş­tri duhov­nici aju­nşi la bătrâ­neţe trec la Dom­nul, exis­tă totu­şi părinţi tineri care le iau locul. 
Am des­co­pe­rit câţi­va. Sunt în număr de zece, dar nu vreau să‑i menţio­nez, nu e bine să ştie alţii nu­mele lor, ca să nu‑i deran­je­ze din lucra­re. Ei cola­bo­rea­ză foar­te strâns cu mine, îi ajut din toa­te punc­tele de vede­re: şi cu cărţi, şi cu bani, şi cu ali­men­te, şi cu hai­ne. Au o căl­că­tu­ră fru­moa­să. Pen­tru monah, ca să fie curat cu tru­pul, atent cu min­tea şi cald cu ini­ma, este o mare tai­nă. Numai bătu­tul meta­niei şi citi­tul la Cea­slov sunt apă de ploa­ie. Toţi citesc la Cea­slov, dar ini­ma le e de pia­tră. Iară­şi un părin­te extra­or­di­nar pe care îl am la suflet, deşi nu mă pot duce des la el, dar care mi‑a rămas în ini­mă, e Arse­nie Papa­cioc. Mi se pare cel mai lucid şi mai prag­ma­tic duhovnic.
Îl cunosc şi pe părin­te­le Sofian Boghiu. L‑am cu­nos­cut în 1990, în bise­ri­ca Antim, fără să mă ştie. Când am intrat să mă închin, mi‑a dat 200 de lei şi o pun­gă de tămâie: „Tine­re, te văd un băi­at fru­mos şi tânăr, cu per­spec­ti­ve, ia asta de la mine şi zi bogda­proste“. M‑a săru­tat pe frun­te şi a ple­cat. Nici n‑am avut timp să mă dumi­resc cine e, alt­ci­ne­va mi‑a zis: „Ăla‑i părin­te­le Sofian.“ Eu eram pe-atunci doar fra­te de mănăs­ti­re, mă duse­sem să mă închin la mă­năs­tirea Antim, dar în hai­ne civi­le. Am avut feri­ci­ta oca­zie să‑l cunosc şi pe părin­te­le Stă­ni­loae, să‑i fac pa­tru vizi­te aca­să. Am pri­mit cadou de la el un calen­dar şi o Filo­ca­lie pe care le mai am şi în ziua de astăzi, le păs­trez ca amin­ti­re. Am avut câte­va dis­cu­ţii cu el, am pri­mit sfa­turi, i‑am dus şi eu câte ceva din ce se putea de la mănăs­ti­re, călu­gă­reş­te, niş­te bureţi usca­ţi, un sac de nuci, măru­nţi­şuri. Părin­te­le era un om mo­dest, fără pre­tenţii, m‑a bine­cu­vân­tat şi mi‑a zis: „Nu-ţi doresc alt­ce­va decât un sin­gur lucru: să ajungi să‑l cunoşti pe Dum­ne­zeu, nu citind, ci trăindu‑L. Eu L‑am cunos­cut citind“. El se sme­rea, era un om deo­se­bit, era un om de o bună­ta­te extraordinară.
Şi, bine­înţe­les, mai este pri­e­te­nul meu din co­pi­lă­rie, cu care am venit la mănăs­ti­re, părin­te­le Visa­rion, pro­to­sin­ghel, sta­reţ la mănăs­ti­rea Pojorâ­ta – Sfân­tul Ioan Iacob Hoz­e­vi­tul, care mi‑a rămas pri­e­ten. Şi mai am un pri­e­ten, părin­te­le Aga­tan­ghel, un băi­at cu­min­te şi la locul lui, la vreo 30 de ani. Îmi sunt prie­teni în sen­sul că tot tim­pul m‑am bazat pe rugăciu­nea lor. Noi am făcut aşa, un front comun, în sen­sul că ne-am sfă­tu­it să ne pome­nim unii pe alţii, toţi între noi. Sun­tem vreo zece-unspre­ze­ce care ne ştim, ne po­menim tot tim­pul, ca să fie mai întă­ri­tă rugă­ciu­nea şi să pu­tem tre­ce mai uşor de valu­ri­le care vin per­ma­nent şi izbesc.
– Ne puteţi vor­bi des­pre câte­va momen­te mai deo­se­bi­te din via­ţa dum­ne­a­voas­tră duhovnicească?
Nu se găsesc în via­ţa mea tră­iri mis­ti­ce sau răpiri în extaz. Am avut câte­va lucruri fru­moa­se, de suflet. Cân­d­va am să le aşez pe hâr­tie. Mai întâi să mă izo­lez: să lepăd mân­dria, lăco­mia, lenea, trân­dă­via, amâ­­narea pra­vi­lei… Şi când o să am vreo 60 de ani, dacă am să fiu sănă­tos, chiar 70, atunci am să scriu eu lucru­ri­le alea fru­moa­se pe care le-am tră­it: cu părin­te­le Pam­vo, cu părin­te­le Pai­sie, cu părin­te­le Cle­o­pa, cu pă­rintele Visa­rion şi de vreo trei ori sin­gur. Dar la vre­mea cuve­ni­tă, nu aşa, la întâm­pla­re. Nu vreau să dau impre­sia că aş fi cine­va. Sunt un om normal.
***
Părintele Calistrat Chifan 2„Sunt un om nor­mal…“ Cu aces­te cuvin­te înche­ie pă­rintele Calis­trat poves­ti­rea vieţii sale. Ast­fel de cuvin­te pot părea bana­le astăzi, când lumea este înse­ta­tă de senzaţio­nal, de tot ce este ieşit din comun.
Con­si­der că părin­te­le Calis­trat este ieşit din comun toc­mai prin fap­tul că este un om nor­mal într‑o lume anorma­lă. Când nefi­res­cul este con­si­de­rat firesc şi păca­tul este con­siderat vir­tu­te, oame­nii care Îl slu­jesc pe Dum­ne­zeu sunt eti­che­ta­ţi drept fun­damen­ta­li­şti sau extre­mi­şti. Faţă de pozi­ţia părin­te­lui în pro­ble­ma for­ma­lis­mu­lui cre­din­cioşi­lor sau a căde­ri­lor pre­o­ţi­lor, se pot ridi­ca voci care să afir­me: „Calis­trat este nebun!“
Îndrăz­nesc să fiu de acord cu aceas­tă păre­re. Cu o sin­gu­ră pre­ci­zare însă: cred că părin­te­le face par­te din cea­ta noi­lor nebuni pen­tru Hris­tos, care se află în pri­me­le rân­duri în oas­tea Bise­ri­cii lup­tă­toa­re. Spre deo­se­bi­re de vechii nebuni pen­tru Hris­tos, care au intrat în Sina­xa­re după ce au dus o via­ţă ciu­da­tă, necon­for­mis­tă (şi fap­te­le lor par smin­ti­toa­re minţi­lor siman­di­coa­se din zile­le noas­tre), noii nebuni pen­tru Hris­tos au de dus o cru­ce foar­te grea: cru­cea nor­ma­li­tă­ţii, cru­cea fires­cu­lui. Într‑o soci­e­ta­te care răs­toarnă valo­ri­le după bunul plac, nes­tin­ghe­ri­tă aproa­pe de nimeni, apar aces­te voci pro­fe­ti­ce care, măr­tu­ri­sind ade­vă­rul, Îl măr­tu­ri­sesc pe Dumnezeu.
Una din­tre cele mai puter­ni­ce voci este cea a părin­te­lui de la Bâr­no­va. „Sunt un om nor­mal…“, spu­ne părin­te­le. Toc­mai în aceas­tă nor­ma­li­ta­te stă măreţia lui. A fi astăzi nor­mal e un lucru de mare cin­ste. Atunci când vre­un împă­rat spu­nea: „Sunt împă­rat…“, era plin de mân­drie. Pă­rin­tele Calis­trat spu­ne: „Sunt nor­mal…“, sme­rin­du-se, dez­­­vi­no­vă­ţin­du-se par­că. Fiind nor­mal, nu putea fi alt­fel. Nu putea sta cu ochii închi­şi la pro­ble­me­le cu care se con­frun­tă Biserica.
A fi cre­ş­tin nu înseam­nă a fi orb. A fi cre­ş­tin nu în­seam­nă a fi lip­sit de dis­cer­nământ. A fi cre­ş­tin înseam­nă a‑ţi iubi aproa­pe­le. Şi nu îţi poţi iubi aproa­pe­le care zace bol­nav fără să încerci să îi tămă­du­ieşti boa­la. Iar pri­mul pas este con­sta­ta­rea bolii. Părin­te­le Calis­trat face acest lucru: are cura­jul de a lua pul­sul unei soci­e­tă­ţi bolnave.
„Dar cine îi dă drep­tul să o facă? Cine îi dă drep­tul să o jude­ce? De ce nu o lasă în căde­rea ei? De ce se bagă unde nu e trea­ba lui? De ce…?“ Şi lis­ta „de ce“-urilor ar putea continua.
E o mare vir­tu­te să fii nor­mal astăzi. Nor­ma­li­ta­tea este cale de sfinţe­nie. Într‑o lume de nebuni, cei sănă­toşi vor fi omorâţi cu pie­tre. Ei sunt sin­gu­rii în sta­re să pună dia­gnos­ti­cul corect lumii care îi sugru­mă cu păca­te­le ei.
Nu e greu de înţe­les că prin aceas­tă car­te părin­te­le Calis­trat scrie o scri­soa­re lun­gă mul­to­ra din­tre bol­na­vii aces­tei lumi. Şi mulţi vor încer­ca să dea cu pie­tre în el. Dar părin­te­le vor­beş­te, adi­că scrie cu gla­sul, şi cuvin­te­le sale ajung unde rân­du­ieş­te Dum­ne­zeu. Vor ajun­ge şi la oameni care se vor folo­si de aces­te cuvin­te. Vor ajun­ge şi la oa­meni care vor lua pute­re citindu-le.
Îna­in­te de a încre­dinţa aces­te con­vor­biri tipa­ru­lui, le-am dat mai mul­tor cre­ş­tini şi pre­o­ţi spre a fi citi­te. Îmi era tea­mă ca nu cum­va ade­vă­ru­ri­le spu­se de părin­te­le Ca­lis­trat să nu smin­teas­că pe cine­va. Un părin­te mi‑a spus: „Nu se smin­tesc decât cei smin­ti­ţi. Cei­la­lţi se vor folo­si. Părin­te­le Calis­trat are în el duhul pro­feţi­lor care mus­trau ce­tatea nu pen­tru a‑i anu­nţa pedeap­sa dum­ne­ze­ias­că, ci pen­tru a o întoar­ce la pocă­inţă. Chiar dacă vor­be­le lui par prea ori­gi­na­le pen­tru a fi în duhul orto­dox, să nu limi­tăm or­todoxia la niş­te pre­dici stan­dard. Nu ştim cum s‑ar fi pur­tat Sfinţii Părinţi astăzi. Ori­cum, vor­be­le lor nu ar fi plă­cut lumii. Şi părin­te­le Calis­trat este de o mie de ori mai tra­di­ţio­na­list decât cei care, iubind lite­ra care uci­de mai mult decât duhul care dă via­ţă, ţin ochii închi­şi ca să nu fie nevo­iţi să recu­noas­că apos­ta­zia care ne înconjoară.“
Îi rog pe toţi cei care s‑au hră­nit din cuvin­te­le părin­te­lui Calis­trat să îl pome­neas­că în rugă­ciu­ni­le lor. Părin­te­le Ca­lis­trat poa­te fi rănit în răz­bo­i­ul duhov­ni­cesc. Şi ru­gă­ciu­nile celor­la­lţi îi pot fi de mare aju­tor. Părin­te­le Calis­trat nu a ajuns la bătrâ­neţe. Este des­tul de tânăr. Şi lup­ta pe care o are de dus este de dura­tă. Rugă­ciu­ni­le noas­tre îl pot aju­ta să mear­gă în con­ti­nu­a­re pe dru­mul pe care a pornit.
Amin­tesc încă o dată cuvin­te­le părin­te­lui Iuli­an de la Pro­dro­mu: „Atunci când voi muri, te rog să te întorci în Sfân­tul Mun­te, ca să nu rămâ­nă româ­nii de aici fără duhovnic“.
Cred că ar tre­bui să ne dăm sea­ma de darul pe care ni l‑a făcut Dum­ne­zeu prin părin­te­le Calis­trat. Câtă vre­me părin­te­le este lân­gă noi, să nu ne lene­vim a‑i cere cuvânt de folos. Şi, pri­mind cuvin­te­le sale, să nu ne lene­vim a le urma…

Dis­tri­bu­ie:

Un rãspuns la Viata Pãrintelui Calistrat

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: