Îndreptar pentru spovedanie – spovedania generala a monahilor – Cleopa Ilie (1)
Îndreptar pentru spovedanie
Mărturisesc înaintea Preasfântului, Atotputernicului şi Preamilostivului Dumnezeu, Celui închinat în Sfânta Treime, Tatălui, Fiului si Sfântului Duh, înaintea Prea-sfintei Născătoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Măria, înaintea tuturor Sfinţilor şi înaintea Cuvioşiei voastre, cinstite părinte, că eu, păcătosul, în toată clipa şi în tot ceasul, am mâniat pe Preabunul Dumnezeu cu păcatele şi cu răutăţile mele cele fără de număr.
1. N‑am iubit pe Dumnezeu din toată inima, din tot cugetul şi din toată puterea, şi nici pe aproapele ca pe mine însumi.
2. Am fost stăpânit în toată vremea de iubirea de sine, adică de iubirea neraţională faţă de trup, care este maica şi rădăcina tuturor răutăţilor, adică iubirea de slavă, iubirea de argint şi iubirea de plăceri.
3. Am fost stăpânit în toată vremea de cele trei patimi uriaşe, adică: uitarea, neştiinţa şi trândăvia.
4. Am defăimat ascultarea faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni.
5. N‑am păzit cu sfinţenie ascultarea faţă de stareţul meu, faţă de duhovnic şi faţă de ceilalţi părinţi şi fraţi.
6. N‑am făcut ascultare cu dragoste şi cu sinceritatea inimii.
7. Am făcut ascultare de silă, cu lenevire şi numai de ochii părinţilor şi ai fraţilor.
8. Am fost cârtitor la ascultare şi, prin aceasta, am dat pildă rea altor părinţi şi fraţi.
9. Am făcut ascultare cu mândrie, cu slavă deşartă şi cu scopul de a fi lăudat de stareţ, de econom şi de ceilalţi părinţi şi fraţi.
10. Am făcut ascultare cu scopul de ajunge mai mare peste ceilalţi şi de a mi se da o oarecare vrednicie (diacon, preot etc.).
11. Am făcut ascultare cu mândrie şi cu pretenţia de a mi se da salariu, uitând că am făgăduit sărăcia cea de bunăvoie înaintea lui Dumnezeu.
12. N‑am făcut ascultare cu sârguinţă şi la vreme potrivită, din care cauză am amărât pe povăţuitorii mei cei duhovniceşti şi am făcut pagubă obştii.
13. N‑am avut adevărata lepădare de sine şi nu m‑am silit să-mi tai voia şi priceperea întru toate cele spre mântuire.
14. Am păcătuit cu cruţarea de sine, ascunzând-mi puterea trupului şi nu am vrut să mă ostenesc după puterea mea în ascultările cele de obşte.
15. Am păcătuit în toată vremea cu mila de sine, adică mila de trup fără de judecată şi, astfel, m‑am purtat cu viclenie, spre a nu mă obosi la ascultare, spre folosul de obşte.
16. Am fost stăpânit de plăcerea de sine, adică de moleşeala voinţei şi nu am iubit osteneala supunerii şi ascultării.
17. Fiind stăpânit de iubirea de sine, nu mi‑a plăcut să fac în mănăstire ascultările cele mai grele şi mai ostenitoare care mi s‑au dat, precum: bucătăria, paracliseria, slujba la vite şi slujirea bolnavilor, care odihnesc mulţimea şi sunt de folos obştesc.
18. N‑am făcut ascultare cu frică de Dumnezeu şi cu rugăciune în minte şi în inimă.
19. Am fost îndărătnic, răzvrătit, tulburător şi nesupus şi am făcut împerecheri şi dezbinări printre părinţi şi fraţi, atrăgându-mi prin aceasta mânia şi pedeapsa lui Dumnezeu, precum Datan şi Aviron, pe care i‑a înghiţit pământul de vii.
20. Am făcut în mănăstire multe lucruri după capul meu şi după voia mea, fără să cer sfatul şi blagoslovenia celor ce au fost în drept să-mi dea porunci.
21. N‑am avut adevărata biruire de sine spre a‑mi birui voia proprie.
22. N‑am avut adevărata predare de sine, spre a mă preda sub mâna povăţuitorului celui duhovnicesc, ca lutul în mâna olarului şi ca fierul în mâna fierarului.
23. N‑am avut adevărata împotrivire de sine spre a mă împotrivi voii mele şi a mă supune voii lui Dumnezeu şi voii celor mai mari ai mei în Domnul.
24. N‑am avut adevărata socotinţă de a face ascultare cu înţeleaptă smerenie şi de a mă supune cu dreaptă socoteală. Nu am înţeles că şi ascultarea merge până la un punct, adică până la călcarea poruncilor lui Dumnezeu, după cum spune Sfântul Vasile cel Mare, fiindcă şi dobitoacele noastre ni se supun fără cârtire, dar şi fără raţiune; însă omului i s‑a dat minte pentru a se supune la cele ce i se cuvin spre mântuire şi nu la cele fără de lege.
25. N‑am respins atacul cel de gând de la prima răsărire a gândului desfrânării.
26. M‑am unit şi m‑am învoit cu mintea şi cu inima spre a sta de vorbă cu gândurile desfrânării trupeşti.
27. Nu am luptat cu toată puterea voinţei spre a scoate şi a izgoni din minte şi din inimă cugetul cel pătimaş al dezmierdărilor trupeşti.
28. Am păcătuit curvind cu mintea şi cu inima de multe ori şi m‑am dezmierdat, îndulcindu-mă prin închipuirea păcatelor trupeşti.
29. Am curvit cu mintea, prin imaginaţie, cu idolul păcatului curviei, sau, mai bine zis, cu dracul curviei ca şi cu nişte femei.
30. Am zăbovit de multe ori, mai multă vreme, în această desfrânare nevăzută şi mi-am dat voia şi inima mea dracului curviei şi al înverşunării, din care cauză am ajuns chiar de m‑am înfierbântat şi cu trupul, fiind în primejdia de a cădea în păcat şi cu fapta.
31. Nu mi-am păzit ochii de vederea celor ascunse ale mele şi de la vederea altor lucruri aţâţătoare spre desfrânare.
32. Nu m‑am silit cu toată puterea să fug de prietenia cu femei şi cu cei tineri.
33. Am privit cu iscodire şi cu poftă la trupul şi la feţele femeieşti şi am preacurvit cu ele în inimă.
34. Mi‑a plăcut să fac pe dascălul spre a învăţa pe femeile cele tinere şi a le povăţui pe calea mântuirii, dar eu, fiind slab şi pătimaş, am păcătuit cu ochiul şi inima, rănindu-mă cu vederea acelora pe care mi se părea că le vânez spre mântuire.
35. Nu m‑am sfiit de sfântul înger păzitor spurcându-mi ochii cu vederea părţilor mele cele ascunse şi pipăindu-le.
36. Chiar în vremea sfintei rugăciuni m‑am aflat curvind şi preacurvind cu mintea şi cu inima.
37. Văzându-mă în război cu patima curviei, n‑am alergat repede la ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciune cu lacrimi.
38. N‑am fost hotărât să-mi urăsc şi să-mi duşmănesc din toată inima trupul până la moarte şi să mă păzesc de el ca de o fiară şi ca de un balaur cu multe capete.
39. N‑am avut frică de Dumnezeu şi de gheenă şi nu m‑am silit cu toată grija să veghez cu trezvie asupra inimii mele spre a opri izvorul poftelor trupeşti prin chemarea deasă a numelui Domnului nostru lisus Hristos.
40. Fiind iubitor de sine, n‑am voit să-mi chinuiesc şi să-mi robesc trupul prin post cu priveghere şi multe osteneli spre a‑l supune duhului.
41. De multe ori am fost robit de duhul dezmierdării de sine şi n‑am înţeles că această desfrânare tainică, în ziua judecăţii celei mari, Dumnezeu o va socoti ca pe o curvie cu lucrul, mai ales nouă, monahilor şi monahiilor, care am depus votul fecioriei şi care nu se mărgineşte numai la fecioria trupului, ci şi la aceea ca duhului, după cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel.
42. De multe ori, fiind luptat de diavolul desfrânării, nu numai că nu m‑am împotrivit lui, ci chiar eu am căutat să-mi aţâţ poftele trupeşti şi astfel, mai înainte de bântuiala dracului curviei, m‑am făcut drac mie însumi.
43. De multe ori, voind să-mi răscolesc dezmierdările trupeşti şi să mă îndulcesc cu ele, mi-am închipuit cu mintea împreunări de oameni, de animale, de păsări şi alte feluri de închipuiri drăceşti, prin care mi-am spurcat mintea şi inima, aprinzând în mine focul desfrânării.
44. Ba, mai mult, am pipăit cele ascunse ale mele cu scopul de a‑mi aţâţa poftele desfrânării.
45. Din nepăzirea ochilor şi a minţii, am fost stăpânit de râsul curvesc, care este vrednic de plâns.
46. Uneori am ajuns chiar la glume şi râsete curveşti şi am vorbit vorbe spurcate faţă de alţii.
47. Din iubirea de sine, care pururea m‑a stăpânit, nu m‑am silit să-mi înlătur din suflet dragostea cea trupească prin dragostea dumnezeiască, iar focul poftelor trupeşti nu m‑am silit să‑1 sting prin focul celei cereşti.
48. Din cauza neînfrânării de la mâncare, băutură şi mai ales din cauza nepăzirii minţii mele cea pătimaşă, mi s‑a întâmplat să am scurgeri în somn, iar uneori chiar şi ziua.
49. Fiind pătimaş şi neputincios şi cu totul neiscusit în războiul cu diavolii, am încercat să izgonesc dracul curviei din minte numai prin vorbirea împotriva lui şi nu am alergat la arma cea biruitoare, adică la chemarea numelui Domnului nostru lisus Hristos în ajutor.
50. Uneori şi în Biserică fiind, sau chiar în Sfântul Altar, mi s‑a întâmplat să fiu batjocorit de dracul curviei.
51. Nu m‑am silit cu toată puterea să-mi păstrez, pe lângă fecioria cea trupească, şi pe cea duhovnicească. Cu trupul m‑am ferit de împreunări trupeşti, dar cu mintea şi cu inima am fost preacurvar înaintea lui Dumnezeu.
52. Mi‑a plăcut să mă îmbrac cu haine bune, cu încălţări luxoase, ba chiar să mă spăl pe faţă cu săpunuri mirositoare, prin care am atras pe alţii spre pofte trupeşti.
53. Mi-am dezmierdat trupul prin băi, fiind sănătos cu trupul, prin care am călcat Sfintele Canoane şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi şi am venit întru pomenirea goliciunii dintâi, întristând pe Duhul Sfânt şi pe sfântul înger, păzitorul vieţii mele.
54. Am hrănit prin nepăsare şi negrijă pe cei trei vrăjmaşi ai fecioriei, adică pe îmbuibare, beţie şi somn. Astfel, mi-am îngroşat mintea, făcând‑o dobitocească şi gata să lucreze toată patima.
55. Am călcat votul fecioriei şi am alunecat în păcate trupeşti, călcând făgăduinţa dată la călugărie (aici se va spune felul căderii trupeşti avute).
56. N‑am avut adevărata lepădare de lume când am venit la viaţa călugărească.
57. Nu m‑am lepădat de lume nici pentru dragostea lui Dumnezeu, nici pentru împărăţia cerurilor, nici pentru a mă pocăi de mulţimea păcatelor mele, ci am venit la mănăstire cu alte scopuri rele, adică să ajung ceva mare, ori pentru a mi se da salariu pentru slujba făcută, sau alte lucruri trecătoare.
58. N‑am ştiut că, după ce mă voi afierosi lui Dumnezeu, nici trupul nu-mi mai aparţine, ci m‑am gândit că şi după intrarea
în mănăstire mai am voie să ţin legături cu rudele mele după trup, cu prietenii din lume sau că mai am voie să am ceva al meu.
59. Cu trupul m‑am lepădat de lume, dar nu şi cu inima şi mintea, căci încă mi‑a plăcut să mă îngrijesc de cei de acasă, să mă bucur pentru bucuriile lor şi să mă întristez pentru necazurile lor. Mai mult, am încercat să‑i ajut material.
60. Având salariu sau pensie în mănăstire, n‑am voit să dau banii la punga de obşte sau dacă am dat, am mai oprit ceva. Astfel, am avut pungă deosebită în viaţa de obşte.
61. Nu am ascultat de învăţăturile Sfântului Vasile şi ale altor sfinţi, care zic că cine va avea pungă deosebită în viaţa de obşte este socotit al doilea Iuda şi se desparte pe sine de Biserica lui Hristos.
62. După ce am făgăduit înaintea lui Dumnezeu sărăcia cea de bunăvoie, cu voia şi cu ştiinţa am călcat şi defăimat cele făgăduite în faţa Sfântului Altar. Căci nu am fost mulţumit cu hainele şi cu hrana primite la obşte, ci am căutat să-mi procur hrană şi haine mai bune decât ale celorlalţi părinţi şi fraţi din mănăstire.
63. Am făcut lepădare de sine şi am intrat în mănăstire numai de frică să nu mă ia în armată, în concentrare sau război.
64. Lepădându-mă de averi, de părinţi, de rudenii şi de prietenii mei din lume şi venind la mănăstire, n‑am avut adevărata lepădare de sine, adică să lepăd întru toate voia şi priceperea mea. Astfel, neavând‑o pe a doua, pe cea dintâi lepădare în zadar am făcut‑o.
65. Venind la mănăstire, nu am voit ca, odată cu ieşirea din lume, să lepăd şi grija celor lumeşti, ci şi aici la mănăstire mi‑a plăcut să mai fac negustorie şi afaceri cu vânzarea de cărţi, icoane etc. Ba am făcut şi mai rău, că pe acestea le-am făcut pe ascuns, fără blagoslovenia stareţului şi a duhovnicului.
66. în vremea pravilei şi a rugăciunii, nu m‑am lepădat de grijile deşarte, căci cu trupul mă închinam lui Dumnezeu, iar cu mintea şi cu inima mă aflam la deşertăciunile veacului acestuia.
67. N‑am avut adevărata sărăcie a duhului, adică să mă socotesc pe mine totdeauna cel mai sărac de fapte bune.
68. N‑am avut adevărata lepădare de lume şi adevărata înstrăinare pentru dragostea lui Dumnezeu, fiindcă mi‑a plăcut să intru într‑o mănăstire aproape de casă şi de rudele mele, spre a mă întâlni din când în când cu rudele, cu prietenii şi cu vecinii mei.
69. Cunoscând că prin cei de acasă, ai mei sau prin rudele mele, îmi vine tulburare, sminteală şi pagubă sufletească, tot nu m‑am îndurat să mă depărtez de ei spre a mă înstrăina şi, astfel, am fost legat cu inima de cei de care m‑am înstrăinat pentru Hristos.
70. M‑am bucurat când am auzit de bucuria celor din lume, ai.mei, sau m‑am întristat şi tulburat auzind de paguba lor.
71. Am adunat bani deoparte cu scopul de a milui pe cei săraci, uitând că am făgăduit înaintea lui Dumnezeu să fiu sărac. Am uitat de învăţăturile Sfinţilor Părinţi, care zic că mai mare lucru este a fi sărac pentru Hristos decât a milui pe cei săraci.
72. Am ascultat sfaturile iubirii de argint şi mi-am adunat bani deoparte spre a avea la vreme de boală, la nevoie şi la bătrâneţe şi, astfel, mi-am pus nădejdea în idoli şi nu în Dumnezeu.
73. Văzându-mă cu inima legat de bani sau de avere deosebită, nu m‑am grăbit să merg la Spovedanie spre a descoperi acest lucru duhovnicului, ci, bizuindu-mă pe socoteala mea şi împăcându-mă cu starea în care mă aflam, am mers din rău în mai rău. Astfel, din iubirea de agoniseală în viaţa de obşte, am căzut jalnic în iubirea de argint.
74. Având ceva bani deoparte şi avere personală, în vremea rugăciunii nu am putut să mă rog curat, că de multe ori mă gândeam cu grijă la cele adunate, frământându-mă cum să fac pentru a le înmulţi sau să nu scadă. Astfel, după cuvântul Domnului, unde am avut comoara, acolo am avut şi inima.
75. Fiind stăpânit de iubirea de argint, care, după Apostolul, este pricina tuturor răutăţilor, am început cu banii să cumpăr haine mai scumpe ca ale celorlalţi părinţi, mai bune decât cele date la obşte, puţină băutură şi ceva de mâncare si, încetul cu încetul, m‑am depărtat cu totul de viaţa aspră şi de înfrânarea pe care am făgăduit‑o lui Dumnezeu şi pe care le aveam la început, când încă nu aveam bani. Deci, îngroşându-mi trupul şi mintea cu moliciunea hainelor şi a mâncărurilor deosebite, am ajuns rob tuturor patimilor: lenevirii, uitării, nepăsării, nesimţirii.
76. îndemnat de gândul meu, la început am adunat bani cu scopul să miluiesc pe cei săraci, iar după ce am ascultat pe diavolul şi am pus bani deoparte, am ajuns mult mai aspru cu inima ca mai înainte faţă de cei săraci şi am ascultat iarăşi pe diavolul care îmi zicea: „Nu-ţi mai da banii la săraci, că ai să sărăceşti şi tu”.
77. Fiind zgârcit şi împietrit cu inima, m‑am supărat tare pe cei ce-mi cereau milostenie şi nu numai că nu le-am dat nimic, ci i‑am şi ocărât, batjocorit şi înjurat.
78. Fiind robit de dragul iubirii de argint, am părăsit vremea pravilei şi a rugăciunii şi m‑am dus la muncă pentru a câştiga bani, spre a mă îmbogăţi, spre a mea veşnică pierzare.
79. Fiind stăpânit de acest păcat, m‑am apucat de vândut pe ascuns lucruri din averea mănăstirii fără blagoslovenia stareţului, făcându-mă astfel fur de cele sfinte precum Iuda, Ghezi, Anania şi Safira.
80. De multe ori, voind să fac negustorie, am spus minciuni şi am întrebuinţat
numele lui Dumnezeu spre a putea vinde scump, să înşel pe alţii spre a mă îmbogăţi.
81. Am minţit pe stareţ şi pe econom, precum şi pe ceilalţi din conducerea mănăstirii când m‑au oprit să am pungă deosebită.
82. Am fost zgârcit, scump şi împietrit cu inima şi nu mi‑a fost milă de nevoile altora.
83. Nu am făcut nici faptele bune ale milosteniei sufleteşti, nici pe ale celei trupeşti după a mea putere şi stare.
84. Nu m‑am lepădat cu mintea şi inima de toate cugetările pătimaşe care m‑au înstrăinat de dragostea lui Dumnezeu.
85. Am păcătuit înaintea lui Dumnezeu cu tot felul de mândrie.
86. M‑am trufit şi semeţit, am fost mincinos şi lăudăros.
87. Am fost făţarnic şi mi‑a plăcut foarte mult să fiu cinstit de oameni.
88. Am păcătuit cu părerea de sine, simţirea de sine, bizuirea pe sine şi cu încrederea în sine.
89. Am păcătuit cu rânduiala de sine, adică mi‑a plăcut să umblu după voia mea, după capul meu şi am urât supunerea şi tăierea voii.
90. Am fost stăpânit în toată vremea de duhul mulţumirii de sine, adică am fost mulţumit cu starea şi aşezarea mea sufletească şi m‑am simţit sătul de lucrarea faptelor bune, socotind că nu mai trebuie să mă nevoiesc şi să-mi chinuiesc trupul, deoarece am o oarecare măsură de fapte bune şi nu sunt precum ceilalţi oameni.
91. N‑am avut adevărata cunoştinţă de sine, adevărata mustrare de sine şi ura de sine.
92. Am fost stăpânit tot timpul de îngâmfarea de sine şi preţuirea de sine.
93. Am fost de multe ori stăpânit în minte şi în cuvânt de duhul îndreptăţirii de sine.
94. Am judecat cu mintea şi cu cuvântul pe alţii şi i‑am osândit pentru păcatele lor, iar de răutăţile mele cele fără de număr nu m‑am îngrijit.
95. Am supărat de multe ori pe Bunul Dumnezeu cu trâmbiţarea de sine, adică am spus şi vestit altora lucrurile mele ce mi s‑au părut bune.
96. Am avut în inimă în toată vremea o laudă nebună de sine.
97. Am hrănit în toată vremea pe fariseul meu cel dinăuntru cu închipuirea de sine şi cu arătarea.
98. Fiind stăpânit de mândrie şi de încăpăţânare, am vorbit împotrivă când am fost trimis la ascultare.
99. Fiind mândru şi semeţ, am urât pe cei ce m‑au mustrat şi am iubit pe cei ce m‑au lăudat.
100. M‑am mândrit şi lăudat cu cele patru feluri de bunătăţi:
– cu cele fireşti: isteţimea, frumuseţea, bărbăţia şi cele asemenea;
– cu cele câştigate: meşteşugul, înţelepciunea, ştiinţa etc.;
– cu cele din întâmplare: bogăţia, slava, cinstea, dregătoria etc.;
– cu cele din nevoinţă duhovnicească: dragostea, răbdarea, ascultarea, smerenia etc.
101. Am fost stăpânit de cele cinci trepte ale mândriei:
– având unele bunătăţi duhovniceşti, n‑am cunoscut că le am de la Dumnezeu;
– am recunoscut că am unele bunătăţi de la Dumnezeu, însă nu am cunoscut că le am în dar, ci am socotit că le am fiindcă mi s‑ar fi cuvenit, socotindu-mă vrednic de ele;
– am socotit că am unele bunătăţi duhovniceşti pe care nu le-am avut niciodată;
– am defăimat pe alţii şi am poftit să fiu numai eu lăudat şi slăvit;
– am defăimat legile canonice şi liturgice pe care le-au rânduit Sfinţii Părinţi şi nu m‑am supus tuturor predaniilor Bisericeşti.
102. Am fost robit în toată vremea de cele zece fiice ale mândriei: defăimarea ascultării, iscodirea, înşelarea cu mintea, trufia, slava deşartă, lauda, înălţarea cu mintea, pregetarea cea făţarnică, voia cea slobodă, deprinderea păcatului.
103. Am păcătuit înaintea lui Dumnezeu cu gânduri de hulă, de necredinţă, cu încăpăţânarea, îngâmfarea, neînfrânarea şi iubirea de stăpânire.
104. Din mândrie, am avut părerea că aş fi vrednic să am vreo vedenie sau descoperire de la Dumnezeu; ba chiar am avut nebunia să cred în unele vedenii şi visuri ale mele, socotindu-le adevărate. N‑am ştiut că mai mare este înaintea lui Dumnezeu cel ce-şi vede păcatele sale decât cel ce vede îngeri.
105. M‑am mândrit că aş fi feciorelnic cu trupul, neştiind că nici dracii nu se însoară şi nici nu se mărită, dar pentru că au mândrie tot diavoli rămân, după cum scrie la Pilde: „Necurat este înaintea Domnului tot cel înalt cu inima”.
106. Socotindu-mă curat şi feciorelnic, am defăimat cu mintea pe creştinii cei căsătoriţi după lege şi, astfel, am căzut sub cea mai grea pedeapsă a Bisericii, care este anatema (Canoanele l, 9 şi 10 din Gangra).
107. M‑am socotit vrednic să fiu diacon, econom, stareţ etc. în mănăstire şi am defăimat pe cei ce conduc: pe duhovnic, pe chelar, bucătar şi pe cei mai bătrâni decât mine.
108. în toată vremea am fost stăpânit de duhul slavei deşarte şi de fiicele ei: de lăudăroşenie, de aflarea unor lucruri noi, de făţărnicie, de pizmă, de neînvoirea la cele bune, de iubirea de ceartă, de dorinţa de a plăcea oamenilor, de linguşire, de iubirea de podoabe, de spălarea feţei cu gândul de a plăcea altora, de aranjarea părului, de purtarea de haine frumoase şi luxoase etc.
109. N‑am primit ocările cu răbdare şi am fost răzvrătit cu năravurile.
110. M‑am făţărnicii înaintea oamenilor cu o oarecare nevoinţă, adică cu slăbirea trupului prin post, cu haine vechi şi rupte, cu umblarea desculţ şi cu capul descoperit, cu părul încâlcit şi nepieptănat, cu lacrimile cele la arătare pe care mi le‑a dat duhul slavei deşarte. Apoi: cu neagoniseala, cu neîmpodobirea chiliei, cu milostenia, cu blândeţea cea făţarnică şi cu celelalte asemenea.
111. Am păcătuit cu împodobirea chiliei, m‑am lăudat cu cărţile mele, cu icoanele, cu scrisul, cu predica, cu iscusinţa în Sfintele Scripturi.
112. M‑am lăudat către alţii că aş fi avut vedenii sau visuri de la Dumnezeu, neştiind că diavolii slavei deşarte pe cei slabi la minte, în vedenii şi în visuri, îi fac prooroci (Scara, Cuvântul III).
113. M‑am lăudat că aş fi avut unele semne simţite la anumite organe ale trupului, prin care mi s‑ar fi prevestit unele lucruri ce aveau să mi se întâmple, adică mi s‑a zbătut ochiul, mi‑a ţiuit urechea, m‑a mâncat în palmă, mi‑a amorţit un deget…
114. M‑am încrezut în priceperea mea cea duhovnicească şi m‑am bizuit să plec la viaţa pustnicească fără să mai cer sfatul celor mai iscusiţi decât mine.
115. M‑am socotit vrednic să ies de sub ascultarea mănăstirii şi să plec prin lume la predicarea cuvântului lui Dumnezeu spre a întoarce la pocăinţă pe cei ce pier.
116. Ascultând de diavolul slavei deşarte, la masă cu alţii m‑am înfrânat să mănânc şi să beau mai mult ca ei, iar atunci când am fost singur i‑am întrecut pe toţi cu îmbuibarea pântecelui.
117. M‑am înfrânat de la vorbă multă, de la flecăreală şi de la râs, numai ca să mă socotească oamenii că sunt evlavios şi cucernic şi, astfel, ferindu-mă de cele mai mici, am fost biruit de fiara cea cu multe capete a slavei deşarte.
118. Am vieţuit numai cu trupul în mănăstire, iar cu mintea şi cu inima am umblat prin lume.
119. M‑am făţărnicii şi m‑am lăudat cu unele fapte bune pe care nici cu gândul nu le-am lucrat.
120. M‑am făcut tainic, liniştit, tăcut şi chiar plângător, tot din slavă deşartă şi mândrie.
121. N‑am iubit niciodată în viaţă să fiu ocărât, necinstit de alţii, defăimat şi nebăgat în seamă.
122. Nu m‑am silit să alung din minte vicleşugurile slavei deşarte.
123. Nu m‑am silit niciodată în viaţă să fac ceva pentru a fi defăimat de oameni.
124. în vremea pravilei de rugăciune, de multe ori am stat de vorbă cu dracii, când aceştia mă lăudau şi-mi aminteau tot felul de închipuiri de slavă deşartă de la oameni.
125. Am avut întotdeauna o viaţă făţarnică, plină de prefăcătorie şi, fiind înăuntru plin de rănile conştiinţei şi de urâciunea păcatelor mele, pe dinafară m‑am arătat mormânt văruit, plin de cuvioşie şi cucernicie făţarnică, prin care am vânat slavă şi laudă de la oamenii care nu cunosc viclenia vieţii mele.
126. M‑am lăudat de multe ori că sunt un om mare, de neam bun şi cinstit şi că părinţii mei au fost la rândul lor de neam mare, de mare ispravă, că am rude care sunt de seamă şi cu funcţii înalte.
Păcatele desfrânării s‑au scris la votul fecioriei.
127. M‑am iuţit şi m‑am mâniat de multe ori în viaţă, cu pricină şi fără pricină.
128. Fiind cuprins de mânie, am strigat, am batjocorit, am mustrat cu asprime, am blestemat, am înjurat şi am fost chiar gata să mă răzbun pe alţii cu bătaie.
129. Din cauza mâniei care m‑a stăpânit, mi-am pierdut pacea minţii şi a inimii şi răbdarea.
130. Nu m‑am grăbit să întrebuinţez mânia cea bună spre a păstra legile creştine, dogmele şi predaniile Bisericii celei dreptmăritoare atunci când a fost vremea cuvenită.
131. Nu m‑am mâniat cu toată râvna asupra celor pe care i‑am auzit hulind pe Dumnezeu, pe Maica Domnului, Biserica lui Hristos şi pe sfinţi.
132. Nu am avut râvnă şi nu m‑am împotrivit asupra celor ce au călcat şi au batjocorit legile canonice ale Bisericii lui Hristos (adică asupra celor ce necinstesc Sfintele Canoane, Sfânta Tradiţie şi toate hotărârile Bisericii).
133. Din cauza mândriei şi a lenevirii, am devenit nesimţitor şi împietrit la inimă şi n‑am avut umilinţă şi lacrimi spre a stinge la nevoie focul mâniei şi al intimii.
134. M‑am mâniat şi m‑am iuţit atunci când alţii mi-au arătat neputinţele şi răutăţile mele.
135. De multe ori, în timpul rugăciunii şi mai pe urmă, mi-am amintit cu ură şi cu mânie faţa celui ce m‑a supărat şi am urzit în minte gânduri de răzbunare asupra lui.
136. La mânie, m‑am blestemat pe mine şi pe alţii.
137. Am drăcuit pe oameni, animale şi alte lucruri.
138. Fiind tulburat de mânie, am bătut oameni şi animale, aruncând cu lemne şi pietre asupra lor.
139. M‑am înfierbântat de mânie şi iuţime, încât nu numai asupra oamenilor şi animalelor m‑am mâniat, ci şi asupra lui Dumnezeu, ca un ieşit din minte, spunând cuvinte de hulă (de exemplu: „De ce m‑ai mai făcut, Doamne?”, „De ce numai eu am necazuri?”, „De ce n‑am murit când eram mic?”).
140. Am ţinut minte răul asupra altuia.
141. Am zavistuit şi am urât pe alţii.
142. M‑am mâhnit cu urâciune asupra aproapelui meu.
143. Din zavistie, pizmă, invidie şi răutate, am căutat de multe ori să micşorez, prin cuvânt şi prin lucru, slava, cinstea şi folosul aproapelui.
144. M‑am bucurat şi veselit cu inima, auzind sau văzând primejdia şi paguba aproapelui.
145. M‑am întristat şi am bolit cu inima, din zavistie, pentru darurile cele duhovniceşti ale aproapelui.
146. Am fost robit totdeauna de cele cinci fiice ale zavistiei: ura, clevetirea, osândirea, săltarea şi bucuria pentru necazurile şi primejdiile care i s‑au întâmplat aproapelui meu.
147. Am lăsat viermele zavistiei să-mi roadă inima cu întristarea şi cu părerea de rău
pentru binele şi sporul aproapelui meu şi nu m‑am silit ca, prin rugăciune şi dragoste, să îndepărtez de la mine această ciumă a sufletului.
148. Am ţinut minte multă vreme răul ce mi 1‑au făcut alţii, iar când am avut prilej potrivit, m‑am răzbunat cu răutate asupra lor.
149. în toată vremea am fost lacom la mâncare şi băutură.
150. Am mâncat mai înainte de ora mesei şi m‑am sârguit să-mi procur mâncăruri gustoase şi scumpe.
151. Am pierdut multă vreme pentru prepararea hranei, întrebuinţând tot meşteşugul pentru a face mâncăruri cât mai bune şi de cât mai multe feluri.
152. Mi-am întunecat mintea cu mâncare prea multă şi băutură peste măsură (apă, vin, sucuri, ceai etc.).
153. Mi-am făcut pântecele dumnezeu, slujindu‑i şi făcând voia lui.
154. Am dezlegat uneori în posturi sau în zilele de post la mâncăruri cu ulei şi vin, neţinând seama de Sfintele Canoane şi de Tipicul Bisericesc.
155. Mi-am îngroşat trupul cu mâncăruri şi băuturi peste măsură, din care cauză mi-am îndobitocit mintea, devenind leneş, trândav şi greoi la lucrarea tuturor faptelor bune.
156. Am fost stăpânit de nesăturare, de cârtire şi de nemulţumire în timpul mesei.
157. Am mâncat şi am băut pe ascuns, fără vreme şi fără rânduială.
158. Am stat la masă precum cele necuvântătoare, fără a zice sfânta rugăciune înainte şi după masă.
159. în vremea mesei am vorbit deşertăciuni, am făcut glume şi am râs nebuneşte, cu glas tare, făcând sminteală celor ce m‑au văzut.
160. M‑am îmbătat, cu vin şi cu alte băuturi alcoolice.
161. Am fost iubitor de dulceaţă şi mi‑a plăcut să beau băuturi dulci.
162. Am cheltuit bani cumpărând bomboane, ciocolată, prăjituri şi alte dulceţuri spre a mă desfăta cu ele, îndulcind gâtlejul şi stârnind prin ele poftele necurate.
163. La masă, n‑am mâncat încet, cu linişte, cu rugăciune în minte şi cu frică de Dumnezeu, ci, fiind lacom, am mâncat repede, ca lupul, şi dacă ar fi fost cu putinţă, aş fi înghiţit totul deodată.
164. Fiind rob al pântecelui, am aşteptat cu mare nerăbdare să vină ora mesei, Pastele, Crăciunul, Sâmbăta, Duminica şi alte praznice mari, spre a face dezlegare la toate mâncărurile şi la vin.
165. De multe ori am vrut să-mi vină vreun prieten sau musafir pentru a putea în cinstea lor să dezleg la mâncare şi vin şi astfel, prin fereastra dragostei şi a primirii de străini, să dau drumul lăcomiei pântecelui.
166. Increzându-mă în îndreptăţirea cugetului meu, am îndrăznit să dezleg uneori posturile rânduite de Sfânta Biserică mâncând de dulce sau cu untdelemn nefiind şi bolnav cu trupul.
167. De multe ori mi‑a plăcut să mănânc mâncăruri prea iuţi, prea acre, prea sărate, prea dulci sau alte mâncăruri grele pe care anevoie le poate mistui stomacul şi mi-am pricinuit boală singur, la trup şi la suflet.
168. Din cauza saturării pântecelui, mi-am făcut mintea groasă şi molatică şi mi-am slăbit trezvia, atenţia şi memoria.
169. Din cauza îmbuibării pântecelui care m‑a stăpânit, mi-am pornit limba la tot felul de deşertăciuni şi glume, ba uneori, fiind sătul de tot felul de bucate, am avut nebunia de a mă face dascăl şi a tâlcui altora din Sfânta Scriptură, neaducându-mi aminte de ceea ce spune Sfântul Isaac Şirul şi alţi sfinţi părinţi: „în pânteeele plin, cunoştinţa lui Dumnezeu nu locuieşte”.
170. în vremea mesei, mai ales la praznice bogate, venind la masă şi văzând mulţimea bucatelor, mi-am legat inima de ele şi nicidecum nu am voit să-mi aduc aminte de moarte, de judecată, de gheenă şi de mâncarea viermilor cea de după moarte.
171. Din cauza obiceiului celui rău care m‑a stăpânit prin saturare, am îngreunat corabia sufletului meu şi am aruncat‑o în valurile nesimţirii şi ale lenevirii, apoi am înecat‑o în marea cugetelor curveşti.
172. în toată vremea vieţii mele am fost iubitor de dulceţi şi iubitor de trup.
173. Am mâncat carne în mănăstire şi am dorit să-mi dea alţii mâncăruri de carne şi alte gustări ispititoare.
174. Am mâncat peşte în zilele oprite şi am îndemnat şi pe alţii să mănânce.
175. Am îndemnat pe alţii să mănânce de dulce în zilele oprite fără ca aceştia să fie bolnavi.
176. M‑am lenevit să lucrez toată fapta bună cu gândul, cu cuvântul şi cu lucrul după a mea putere.
177. M‑am lenevit să mă rog lui Dumnezeu în toată vremea.
178. M‑am lenevit să merg la Biserică spre a asculta Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe ale Bisericii, când nu eram în ascultare.
179. M‑am lenevit să-mi fac pravila la chilie şi Canonul cel călugăresc care mi‑a fost dat de stareţ sau de duhovnicul meu.
180. Am dormit prea mult şi nu m‑am silit să priveghez după a mea putere.
181. M‑am lenevit să-mi fac ascultarea care mi s‑a dat de stareţ sau de economul mănăstirii.
182. M‑am lenevit să fiu veghetor şi treaz cu mintea în fiecare clipă spre a nu fi luat prin surprindere de cursele dracilor.
183. M‑am lenevit să zic în toată vremea rugăciunea: „Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, după cum mi s‑a poruncit la călugărie.
184. M‑am lenevit să slujesc cu toată puterea părinţilor şi fraţilor neputincioşi şi bolnavi cu trupul.
185. M‑am lenevit la lucrarea cea tainică a minţii, adică la cugetarea cât mai deasă la moarte, la Judecata de Apoi, la Preasfintele Taine ale Domnului, la Rai şi la Iad, precum şi la alte lucruri duhovniceşti şi ziditoare de suflet.
186. M‑am lenevit la lucrarea cea tainică a minţii, adică să cuget Legea Domnului ziua şi noaptea, după cum scrie psalmistul (Psalmul 118), la minunile care sunt în toată zidirea lui Dumnezeu.
187. Am fost stăpânit în toată vremea de moleşeala voinţei, din care cauză nu am voit să lucrez faptele bune.
188. Am fost stăpânit în toată vremea de moleşeala trupului, slăbănogirea mădularelor trupului, păruta neputinţă a trupului şi trândăvia, din care cauză am adus multă pagubă ticălosului meu suflet.
189. Am dormit în Biserică în vremea Sfintei Liturghii, a Utreniei şi a celorlalte slujbe.
190. Din lene şi trândăvie, mai mulţi ani din viaţă nu am făcut Canonul de metanii şi închinăciuni care mi s‑a rânduit la călugărie şi nici o altă nevoinţă călugărească după a mea putere nu am lucrat.
191. M‑am lenevit în toată vremea să citesc regulat cele Şapte Laude ale Bisericii când nu am avut ocazia să le ascult în Biserică.
192. M‑am lenevit să mă scol la miezul nopţii pentru a merge la Utrenie sau, fiind undeva departe de Biserică, n‑am avut grijă să mă scol să-mi fac pravila de rugăciune după puterea mea.
193. Când am auzit noaptea clopotele care mă chemau la slujba Utreniei, în loc să mă bucur şi să dau slavă lui Dumnezeu că mă
cheamă la slavoslovia Sa, mi‑a fost lene şi ciudă că mă trezesc din somn.
194. Când am auzit la miezul nopţii toaca de fier care suna deşteptarea sau toaca de lemn din jurul bisericii, din lene nu am vrut să mă scol să merg la slujbă, ci am zis să mai stau puţin până se vor aduna părinţii şi fraţii la rugăciunile începătoare şi, punând capul jos, m‑am trezit la jumătatea Utreniei, ba uneori chiar dimineaţa, pierzând slujba şi nefăcând‑o nici la chilie.
195. Mi-am păgubit în toată viaţa sufletul cu moleşeala, nepăsarea şi somnul mult.
196. De multe ori în timpul posturilor, fiind oarecum slab cu trupul, m‑am gândit să dorm mai mult ca de obicei, gândind că lipsa de hrană se completează cu somnul mult, risipind folosul postului cu lenea şi trândăvia.
197. Stând în picioare la priveghere în Biserică sau la pravilă în chilie, am fost biruit de lene şi de moleşeala şi nu m‑am
ostenit să stau în picioare, ci am stat jos în strană sau în genunchi, ori m‑am rezemat de stâlpi sau pereţi, pierzând folosul privegherii.
198. Socotind că alung somnul şi lenea, am părăsit pravila de rugăciune şi m‑am apucat de alte lucruri, prin care, deşi am reuşit să alung somnul, am izgonit şi rugăciunea din minte, umplându-mă de griji şi răspândindu-mă cu gândul. Astfel, socotind că alung un diavol, am dat drumul altora mai mulţi, care mi-au furat rugăciunea şi mi-au tulburat mintea.
199. M‑am lenevit să stau în picioare la rugăciune sau drept în genunchi, stând totdeauna îngenunchiat pe călcâie, spre a odihni trupul, să nu simtă durere şi osteneală.
200. Din lene şi cruţare de sine, nu m‑am ostenit să fac metanii mari cu genunchii şi fruntea până la pământ, ci am făcut închinăciuni. Ba, ce este şi mai rău, nici pe acestea nu le-am făcut cum trebuie, adică plecându-mă până la pământ, ci de multe ori le-am făcut numai aşa de mântuială, până la brâu, sau le-am făcut din genunchi, amăgindu-mă că-mi fac Canonul.
201. Din lene, nu mi-am făcut Canonul complet, ci numai pe jumătate, uneori dormind prea mult sau altceva făcând în timpul pravilei. Nu mi-am făcut deloc Canonul, zile în şir, săptămâni şi chiar mai mult.
202. Fiind trândav şi leneş şi urând starea la rugăciune, care este lucrul cel mai de seamă pentru călugări, lăsând pravila de rugăciune de la Biserică sau cea de la chilie, m‑am făcut primitor de străini, îngrijitor de bolnavi ş.a. Astfel, prin cele mai mici am pierdut pe cele mari.
203. M‑am obosit peste măsură la slujbele cele dinafară, din care cauză în vremea rugăciunii m‑am cufundat în somn greu şi nu am mai putut deschide gura spre lauda lui Dumnezeu.
204. Venind la slujba de noapte, am fost biruit de moleşeală şi de somn, ori am dormit în biserică, ori am părăsit slujba mergând la chilie unde m‑am culcat.
205. Am stat de vorbă în timpul pravilei. Am scos pe alţii din Biserică şi către ei am clevetit pe părinţi.
206. De multe ori lenea de a mă ruga mi-am acoperit‑o cu unele pricini, părute a fi îndeletniciri folositoare, dar care au fost făcute în vremea pravilei.
207. Am îndemnat pe alţii să nu meargă la Biserică sau să lase pravila de la chilie spre a‑mi sluji mie.
Lasã un Rãspuns: