Sfânta şi Marea Miercuri
În Sfânta zi de Miercuri s‑a hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul, pentru că acest lucru a avut loc doar cu puţin înainte de mântuitoarele Patimi.
Când mergea spre Ierusalim, Isus a intrat în casa lui Simon leprosul, pe care legea îl consideră necurat şi spunea să fie îndepărtat dintre oameni. Văzând aceasta o femeie păcătoasă s‑a apropiat de El şi a turnat pe capul Lui un mir de mare preţ, în valoare de 300 de dinari (monezi de argint). Pentru această faptă ucenicii s‑au mirat, iar Iuda a certat‑o însă Isus a aparat‑o imediat pentru gândul ei cel bun.
În Evanghelia de la Ioan se spune că această femeie nu era păcătoasă, ea avea o viaţă curată, se numea Maria şi era sora lui Lazar, pe care Hristos nu ar fi iubit‑o dacă era păcătoasă. Maria, cu şase zile înainte de Paşti, când Domnul stătea la masă în casa ei din Betania, a luat mir şi l‑a turnat pe dumnezeieştile Lui picioare şi I le‑a şters cu părul capului ei, aratandu‑I astfel un respect foarte mare. Ea i‑a adus Lui acest mir şi l‑a dăruit Lui ca unui Dumnezeu, pentru că l‑a sculat din morţi pe fratele ei Lazar. La această faptă doar Iuda a vorbit, tocmai datorită iubirii lui de arginţi.
Evangheliştii Marcu şi Matei spun şi ei despre o femeie păcătoasă care a turnat mir de mare preţ pe capul lui Isus chiar cu două zile înainte de Paşti, când Isus stătea la masă în casa lui Simon leprosul. Această femeie a fost certată de ucenici pentru fapta ei, însă Isus i‑a dat răsplata de a duce vestea despre fapta ei în toată lumea.
Unii spun că este vorba de aceeaşi femeie, alţii consideră că sunt două femei diferite.
Evanghelistul Luca povesteşte de o a treia femeie care era desfrânată. Cu mult înainte de Paşti, ea a venit în casa fariseului Simon şi nu în casa lui Simon leprosul, a turnat mir de preţ pe picioarele lui Hristos şi i‑a şters picioarele cu părul ei. Fapta acestei femei păcătoase a fost răsplătită de Hristos prin iertarea păcatelor ei. Mirul de mare preţ despre care vorbesc Evangheliştii era făcut din flori de smirnă, stânjenei, scorţişoară frumos mirositoare, trestie aromată şi untdelemn, iar vasul în care era ţinut mirul avea o formă specială, cu gâtul strâmt, fără toartă, cioplit în piatră de culoare albă-albastră, numit amforă (în care se păstra întotdeauna un lichid preţios şi mai ales aromat).
Lasã un Rãspuns: