Sâmbãta Sfântului şi dreptului Lazãr

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte în Sâmbătă lui Lazar una dintre cele mai mari minuni ale Domnului nostru Iisus Hristos şi anume învierea lui Lazar, prietenul Domnului, cel care era mort de patru zile. În această zi se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur. “Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta incredintandu‑o, pe Lazar din morţi l‑ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie Biruitorului morţii strigăm: Osana Celui dintru înălţime, bine eşti cuvântat, Cel ce vii întru numele Domnului.”
Sâmbăta de dinaintea Floriilor este cunoscută sub numele de “Sâmbăta lui Lazar”. Data acestei sâmbete este schimbătoare, în funcţie de data Paştelui, deci şi a Floriilor. Pericopa evanghelică ne istoriseşte că, în ajunul intrării Sale în Ierusalim, cu câteva zile înainte de Patimile Sale, Mântuitorul a venit în Betania, chemat fiind de surorile lui Lazar, un prieten din Betania care era bolnav.
În momentul plecării către Betania, Mântuitorul cunoştea faptul că prietenul Său Lazar deja murise, fapt pe care îl făcuse cunoscut şi ucenicilor Săi, iar când au ajuns în Betania Lazar se afla deja de patru zile pus în mormânt. Sosind în Betania, Domnul Hristos este întâmpinat de Marta mai întâi şi de Maria, surorile lui Lazar care îşi exprimă tristeţea pentru pierderea fratelui lor în lipsa Mântuitorului.
Văzând tristeţea celor două surori, Mântuitorul “a suspinat cu duhul, S‑a tulburat întru Sine şi a lăcrimat”, după care săvârşeşte minunea învierii lui Lazar, fapt în urmă căruia mulţi din iudeii prezenţi au crezut în El. Alţii însă, s‑au grăbit să‑i înştiinţeze pe fariseii care, auzind, s‑au hotărât atunci să‑L ucidă.
În această sâmbătă se face pomenire generală pentru morţi. Rugăm pe Mântuitorul Hristos că aşa cum pe Lazar l‑a înviat, tot aşa să învieze şi sufletele celor adormiţi din neamurile noastre, asezandu-le „în loc luminat, în loc cu verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea…” Pomenirile vor fi reluate, potrivit rânduielii obişnuite, după Săptămână Luminată. Cei trecuţi la cele veşnice sunt pomeniţi în mod special în două sâmbete de peste an: cea dinaintea Duminicii “Înfricoşătoarei Judecăţi” şi sâmbăta dinaintea Duminicii “Pogorârii Duhului Sfânt”, numită şi Sâmbătă Rusaliilor sau Moşii de Vară.
Sfântul şi dreptul Lazăr, cununa drepţilor, vasul în care s‑a lucrat minunea învierii din prăpăstiile morţii, icoana iubirii de oameni a Ziditorului, cel ce a răsărit din mormânt, urmând raza glasului dumnezeiesc şi mai înainte arătând ca-ntr‑o oglindă a minunii ieşirea din mormânt a Soarelui dreptăţii, sub acoperământul rugăciunilor sale să facă să răsară şi din cămara inimii noastre razele gândurilor dumnezeieşti, urmând chipul bucuriei oricărei minuni a învierii întru Hristos. Sfântul şi dreptul Lazăr gustat‑a cu trupul putreziciunea morţii, dar a fost dezlegat de Însuşu Hristos din legăturile morţii, iar acum moaştele sale izvorâtoare de nestricăciune ni le dăruieşte spre vindecarea de patimile omorâtoare de suflete. Cu rugăciunile tale, Sfinte Lazăr, îmblânzeşte mânia Stăpânului cea slobozită asupra noastră pentru zacerea în umbra morţii sufleteşti aduse de patimi, ca înviind noi din mormântul păcatelor să ne învrednicim a vieţui curat, ca împreună cu tine să fim sălăşuiţi şi noi, nevrednicii, în corturile drepţilor.
Sfinte Lazăr, cel ce te-ai învrednicit de înfricoşătoarea minune a învierii din morţi, mai înainte de Învierea Stăpânului, roagă-te Acestuia să ne învieze şi pe noi din mormântul păcatului, ca să‑I slujim Lui cu mulţumire.
Lasã un Rãspuns: