Evangelia zilei:

În Pireu Duminica Ortodoxiei s – a prãznuit la modul autentic

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Serafim şi Teodor

Pro­to­pres­bi­ter Teo­do­ros Zisis,
ÎN PIREU DUMINICA ORTODOXIEI S‑A PRĂZNUIT LA MODUL AUTENTIC

 

1. Ana­te­me­le sunt o măsu­ră pas­to­ra­lă a iubi­rii

CU ADEVĂRAT, zi de bucu­rie şi de vese­lie la modul deplin a fost Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei, aşa cum am prăznuit‑o în Cate­dra­la Mitro­po­li­ta­nă „Sfân­ta Tre­i­me” din cen­trul ora­şu­lui Pireu, sub pro­tia măr­tu­ri­si­to­ru­lui Mitro­po­lit de Pireu, kir Sera­fim şi împre­u­nă litur­ghi­sind pre­o­ţii şi dia­co­nii sfin­tei bise­rici, pre­cum şi pro­to­pres­bi­te­rii şi pro­fe­so­rii eme­ri­ţi, părin­te­le Ghe­or­ghi­os Meta­l­li­nos şi sub­sem­na­tul, în semn de cinstire.

Bucu­ria tutu­ror orto­do­cşi­lor de fie­ca­re dată când au prăz­nu­it Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei de vea­curi, întru pome­ni­rea înă­lţă­rii sfin­te­lor icoa­ne în anul 843, în Con­stan­ti­no­pol, a fost neum­bri­tă [cute­ză­toa­re] şi întrea­gă, deo­a­re­ce se ade­ve­rea apre­ci­e­rea că min­ciu­na ere­zi­ei nu poa­te să se impu­nă defi­ni­tiv asu­pra ade­vă­ru­lui dog­me­lor cre­dinţei, chiar dacă Bise­ri­ca este chi­nu­i­tă o mare peri­oa­dă de timp, aşa cum s‑a întâm­plat cu ico­no­clas­mul, care a domi­nat vre­me de nouă­zeci de ani în cele două faze ale lui, din vea­cul al optu­lea şi din vea­cul al nouă­lea (726–787 şi 815–843). Bucu­ria întru-tot-ade­vă­ra­te­lor dog­me ale cre­dinţei se ara­tă întot­dea­u­na cu con­sec­venţă, luminând şi stră­lu­cind în lumi­na Ade­vă­ru­lui Bise­ri­ca lui Hris­tos. Aces­ta, de alt­fel, a fost şi sco­pul con­sa­cră­rii aces­tui praz­nic al Orto­do­xi­ei de către epi­sco­pii şi mona­hii măr­tu­ri­si­tori de atunci.

Aşa cum spu­ne Sina­xa­rul praz­ni­cu­lui au fost pro­cla­ma­ţi şi lău­da­ţi nomi­nal bine­cin­sti­to­rii şi orto­do­cşii şi, din con­tră, necin­sti­to­rii şi kako­do­cşii au fost con­dam­na­ţi şi ana­te­ma­ti­za­ţi nomi­nal, nu din rău­ta­te, înve­rşu­na­re şi ură împo­tri­va ere­ti­ci­lor, ci din gri­jă peda­go­gi­că şi dra­gos­te pas­to­ra­lă, aşa încât ere­ti­cii, fiind mus­tra­ţi, să se pocă­i­as­că şi să denu­nţe rătă­ci­rea, iar înde­o­se­bi să fie păzi­ţi cei­la­lţi cre­din­cioşi de posi­bi­li­ta­tea urmă­rii rătă­ci­rii. Părinţii şi sfinţii aveau dra­gos­te auten­ti­că şi sin­ce­ră şi nu fal­sa pace şi fal­sa iubi­re a actu­a­li­lor făţar­nici de astăzi, care sunt deran­ja­ţi de ana­te­me şi se pre­zin­tă ast­fel mai buni decât Sfinţii Apos­toli şi decât Sfinţii Părinţi, care din dra­gos­te mus­tră şi peda­go­ghi­sesc / edu­că. Spu­ne Sina­xa­rul: „Şi tot aşa s‑au întors din nou în Bise­ri­că (după pro­ce­siu­ne) şi au săvârşit Dum­ne­ze­ias­ca Litur­ghie, aşe­zând la locul lor sfin­te­le şi cin­sti­te­le icoa­ne cu aju­to­rul unor băr­ba­ţi cu o via­ţă deo­se­bit de sfân­tă. Apoi au fost cin­sti­ţi cei evla­vi­oşi care au cre­zut drept şi au fost înde­păr­ta­ţi şi pre­da­ţi ana­te­mei cei nee­v­la­vi­oşi şi care n‑au pri­mit cin­sti­rea sfin­te­lor icoa­ne. Şi de atunci au hotă­rât aceşti sfinţi măr­tu­ri­si­tori ca în fie­ca­re an să se facă aşa aceas­tă sfân­tă prăz­nu­i­re, ca nu cum­va să cădem din nou în ace­ea­şi rătăcire”.

 

2. Acum am căzut într‑o necre­dinţă mai mare decât iconoclaştii.

 

Din nefe­ri­ci­re, bucu­ria noas­tră în ulti­me­le dece­nii, când am prăz­nu­it Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei, n‑a fost lip­si­tă de umbră şi cu totul vese­lă, deo­a­re­ce tur­ma orto­do­xă este chi­nu­i­tă şi devo­ra­tă de lupii unei ere­zii, mult mai rea decât ico­no­clas­mul, ai ere­zi­ei ecu­me­nis­mu­lui. Şi ere­zia ecu­me­nis­mu­lui este mult mai rea, deo­a­re­ce în afa­ră de ere­zia ico­no­clas­mu­lui, pe care o conţi­ne, a plăs­mu­it o ere­zie ecle­si­o­lo­gi­că mai rea, care răs­to­ar­nă din teme­lii prin­ci­pi­i­le Bise­ri­cii celei „Una, Sfân­tă, Sobor­ni­ceas­că şi Apos­to­li­că”, a cărei exclu­si­vi­ta­te şi uni­ci­ta­te o nea­gă, susţinând că Bise­ri­ca nu s‑a mai păs­trat unde­va, ci toa­te ere­zi­i­le împre­u­nă cu Bise­ri­ca Orto­do­xă con­sti­tu­ie Bise­ri­ca cea Una, Sfân­tă, Sobor­ni­ceas­că şi Apos­to­leas­că. Este ere­zia cea mai rea şi mai peri­cu­loa­să din toa­te epocile.

 

Cei ce din­tre orto­do­cşi sunt sclavi ai ecu­me­nis­mu­lui nu ştiu că pro­tes­tan­tis­mul, înte­me­ie­to­rul şi prin­ci­pa­lul pro­mo­tor al ecu­me­nis­mu­lui, prin „Con­si­li­ul Mondi­al al Bise­ri­ci­lor”, este ico­no­clast, că a izgo­nit sfin­te­le icoa­ne din bise­rici, că este ani­co­nic [ἀνεικονικός], ca şi iudais­mul şi isla­mul, care i‑au influ­enţat pe vechii ico­no­cla­şti? Nu ştiu că este împo­tri­va cin­sti­rii sfinţi­lor şi a moa­ş­te­lor? Că înde­o­se­bi este împo­tri­va cin­sti­rii Preasfin­tei Stă­pâ­nei noas­tre şi Năs­că­toa­rei de Dum­ne­zeu, a puru­rea Fecioa­rei Maria, pe care noi, orto­do­cşii, pe toa­tă peri­oa­da anu­lui o lău­dăm în cân­tări şi o slă­vim, iar în mod deo­se­bit acum prin împă­rţi­rea în cinci vineri a slu­j­bei Here­ti­si­ri­lor Imnu­lui Aca­tist [este vor­ba des­pre Aca­tis­tul Bunei­ves­tiri, care în Bise­ri­ci­le de lim­bă grea­că se citeş­te frag­men­tar în pri­me­le cinci vineri din Pos­tul Mare – n.tr.]? Cum accep­tă aceş­tia să coe­xis­te şi să se ală­tu­re, în aşa-numi­tul Con­si­liu al Bise­ri­ci­lor, duş­ma­ni­lor sfin­te­lor icoa­ne, ai sfinţi­lor, în gene­ral, şi ai cin­sti­te­lor moa­ş­te, duş­ma­ni­lor Mai­cii Dom­nu­lui, celor pe care Bise­ri­ca îi ana­te­ma­ti­zea­ză, nu doar prin citi­rea ana­te­me­lor Sino­di­co­nu­lui Orto­do­xi­ei, ci şi prin întrea­ga ei imno­gra­fie? Jus­teţea pas­to­ra­lă şi peda­go­gi­că a măsu­ri­lor Bise­ri­cii se vede şi din ace­ea că par­ti­za­nii ecu­me­nis­mu­lui nu supor­tă pute­rea ana­te­me­lor, nu supor­tă să fie mus­tra­ţi de învă­ţă­tu­ra anti­e­re­ti­că şi cri­ti­că a Sfinţi­lor Părinţi, nu supor­tă nici măcar noţiu­nea de ere­zie. De ace­ea au şi abo­lit lec­tu­ra ana­te­me­lor în mod sino­dal din anul 2005, deo­a­re­ce îşi dau sea­ma că se auto-ana­te­ma­ti­zea­ză; de ace­ea îi dau la o par­te prin post-patris­ti­că pe Sfinţii Părinţi, care‑i denu­nţă nomi­nal şi‑i des­co­pe­ră pe ere­tici, de ace­ea au abo­lit şi noţiu­nea de ere­zie, accep­tând ca bise­rici pe vechii mono­fi­zi­ţi, dar şi pe actu­a­le­le mari ere­zii ale papis­mu­lui şi pro­tes­tan­tis­mu­lui. Aşa­dar, aco­lo unde Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei a fost prăz­nu­i­tă prin ast­fel de recu­noa­ş­teri – în Con­stan­ti­no­pol, în Ale­xan­dria, în Anti­ohia, la Ieru­sa­lim, la Mosco­va, la Ate­na şi ori­un­de în altă par­te – nu a fost „o zi de bucu­rie şi de vese­lie la modul deplin, deo­a­re­ce nu s‑a evi­denţi­at bucu­ria întru-tot-ade­vă­ra­te­lor dog­me ale cre­dinţei”, ci tea­tru şi ipo­cri­zie, un ames­tec al ade­vă­ru­lui cu min­ciu­na, un ames­tec sin­cre­tist. [Am tra­dus prin “ames­tec sin­cre­tist” expre­sia “συγκρητιστικός ἀχταρμᾶς”; mai exact însă, “ἀχταρμᾶ” desem­nea­ză un ames­tec de ele­men­te ce în niciun chip nu pot fi ames­te­ca­te” – n.tr.]

 

3. Prăz­nu­i­rea din Pireu are o impor­tanţă bise­ri­ceas­că istorică.

 

Neîn­tre­rup­ta con­ti­nu­i­ta­te orto­do­xă a prăz­nu­i­rii Orto­do­xi­ei a trăit‑o Bise­ri­ca în Sfân­ta Mitro­po­lie de Pireu, în sfân­ta bise­ri­că „Sfân­ta Tre­i­me”. Aco­lo, cu ade­vă­rat, a fost „o zi de bucu­rie şi de vese­lie la modul deplin” din urmă­toa­re­le moti­ve. Întâi, deo­a­re­ce cura­jo­sul, măr­tu­ri­si­to­rul şi mar­ti­rul după conş­ti­inţă Mitro­po­lit de Pireu, kir Sera­fim, a citit cu glas tare ana­te­me­le împo­tri­va ere­ti­ci­lor, pe care cei mai mulţi epi­scopi şi cei­la­lţi cle­rici le trec sub tăce­re. În mod nomi­nal a citit ana­te­me­le împo­tri­va mono­fi­si­ţi­lor Dio­scor şi Sever, pe care anu­mi­ţi pro­fe­sori, fiind lip­si­ţi de evla­vie şi blasfe­mi­ind împo­tri­va Sfin­te­lor Sinoa­de şi a Sfinţi­lor Părinţi, îi pre­zin­tă ca orto­do­cşi. Şi lucru cel mai impor­tant, unic, vred­nic şi demn de Sfinţii Părinţi: împre­u­nă cu vechii ere­tici, care sunt ana­te­ma­ti­za­ţi în Sino­di­co­nul Orto­do­xi­ei, a ana­te­ma­ti­zat şi ere­zi­i­le con­tem­po­ra­ne ale papis­mu­lui, pro­tes­tan­tis­mu­lui şi pane­re­ti­cu­lui ecu­me­nism. Bra­vo!, cura­ju­lui şi drep­tei-cuge­tări! Bise­ri­ca a vor­bit prin gura Mitro­po­li­tu­lui de Pireu.

Îna­in­te de acest moment, s‑a citit în locul dum­ne­ze­ieş­tii pro­po­vă­du­iri [pre­di­cii] Enci­cli­ca Pas­to­ra­lă, pe care a trimis‑o tur­mei Sfin­tei Mitro­po­lii de Pireu, în care pen­tru pri­ma dată în ulti­mii ani se pre­zin­tă şi se ana­li­zea­ză public şi ofi­ci­al, de ce ecu­me­nis­mul nu este o sim­plă ere­zie, ci pan-ere­zie, după carac­te­ri­za­rea Nou­lui Cuvi­os al Bise­ri­cii noas­tre, teo­lo­gul sârb, Sfân­tul Ius­tin Popovici.

Aco­lo deci, în sfân­ta bise­ri­că a Sfin­tei Tre­imi din Pireu, a fost pre­zen­tă Bise­ri­ca Lup­tă­toa­re şi cea Cereas­că. S‑au bucu­rat împre­u­nă cu noi mulţi­mi­le de sfinţi măr­tu­ri­si­tori şi mar­tiri, marii sfinţi, care s‑au lup­tat împo­tri­va ere­zi­i­lor, apă­ră­tori şi lup­tă­tori pen­tru sfin­te­le icoa­ne, înde­o­se­bi a Preasfin­tei Năs­că­toa­re de Dum­ne­zeu, cei ce s‑au lup­tat împo­tri­va papis­mu­lui şi a des­cen­denţi­lor lui – pro­tes­tanţii, pre­cum şi mulţi cuvi­oşi sta­reţi şi sfinţi con­tem­po­rani, care s‑au lup­tat împo­tri­va pane­re­ti­cu­lui ecu­me­nism. Au exis­tat şi alte peri­oa­de în isto­ria Bise­ri­cii, în tim­pul căro­ra Orto­do­xia nu s‑a păs­trat în mari­le cen­tre bise­ri­ceşti, ci în epar­hi­i­le mai mici, în mănăs­tiri şi de către cle­rici şi monahi izo­la­ţi. Dorim ca acest exem­plu al Mitro­po­li­tu­lui de Pireu să afle imi­ta­tori şi să se înmulţeas­că în anii urmă­tori. Să bine­vo­ias­că Dum­ne­zeu să fie alun­gat norul pane­re­zi­ei ecu­me­nis­mu­lui, care ne umbreş­te, ca să stră­lu­ceas­că şi să lumi­ne­ze din nou Bise­ri­ca lui Hris­tos de bucu­ria întru-tot-ade­vă­ra­te­lor dog­me ale credinţei.

 

Tra­du­ce­re: Fră­ţia Orto­do­xă Misio­na­ră “Sfân­tul Mar­cu al Efe­su­lui”; sur­sa: http://thriskeftika.blogspot.com/2012/03/blog-post_4716.html

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: