Duminica 1 a din postul mare – a Ortodoxiei -
Duminica Ortodoxiei este prima duminică din Postul Sfintelor Paşti. Această duminică aminteşte de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane. Pentru că această zi a fost considerată o nouă victorie a Ortodoxie împotriva ereziilor, s‑a stabilit că prima duminică din Postul Mare să fie numită Duminica Ortodoxiei şi să amintească de biruinţa Bisericii asupra ereziilor.
Menţionăm că în această duminică se citea în cadrul Liturghiei un document care purta numele de Synodicon. Acest document condamnă toate ereziile şi celebra memoria tuturor celor care au contribuit la stabilirea şi aplicarea credinţei adevărate în Biserică. Avem documente care atestă că această citire se făcea în secolele IX‑X, în cadrul Sfintei Liturghii, între “Sfinte Dumnezeule” şi pericopă din Apostol. Mai târziu, când textul s‑a extins, citirea Synodiconului era la finalul Utreniei sau în cadrul acesteia.
La această lectură a Synodiconului participau şi credincioşii cu răspunsurile “Anatema să fie!”, atunci când se aminteau ereticii şi “Veşnică pomenire!”, când erau menţionaţi apărătorii dreptei credinţe.
Întruparea Cuvântului – temei pentru posibilitatea icoanei
În Vechiul Testament avem poruncă de a nu face “chip cioplit, nici vreo înfăţişare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ…” (Deut. V, 8–9). Această poruncă avea menirea de a ne feri să‑L identificăm pe Dumnezeu cu ceva din creaţie.
Însă, reprezentarea lui Dumnezeu în icoană a devenit posibilă datorită întrupării Fiului. În acest sens, Sfântul Teodor Studiul afirma: “Întrucât Hristos provine din Tată ce nu se poate zugrăvi (descrie), El nefiind supus zugrăvirii (descrierii), nu poate fi reprezentat prin artă. Într-adevăr, cu ce chip s‑ar putea asemăna Dumnezeirea, a cărei reprezentare este interzisă definitiv de Scriptura inspirată de Dumnezeu? Deoarece însă Hristos este născut dintr‑o Maică ce se poate zugrăvi, natural că şi El are reprezentarea corespunzătoare chipului Maicii Sale. Dacă însă, n‑ar avea reprezentarea prin artă, El n‑ar fi născut din Maică ce se poate zugrăvi şi deci ar avea numai o singură naştere – evident – din Tatăl; dar aceasta înseamnă distrugerea planului veşnic al lui Dumnezeu pentru mântuirea lumii”.
Icoana oferă singură imagine posibilă a lui Dumnezeu Cel nevăzut, făcut văzut în Hristos prin Întrupare.
Toţi Sfinţii Părinţi ai Bisericii din perioada iconoclasmului, Sfântul Ioan Damaschin, patriarhul Nichifor, Sfântul Teodor Studitul, invocă pentru existenţă icoanei Întruparea Domnului.
Aşadar, în Vechiul Testament orice reprezentare a lui Dumnezeu era interzisă, pentru că de vreme ce Dumnezeu nu Se întrupase, reprezentarea Sa nu era decât un produs al fanteziei umane, adică o imagine falsă, o cădere în idolatrie.
În Duminica Ortodoxiei se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare
În “Duminica Ortodoxiei”, în toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.
În Duminica Ortodoxiei se citeşte pastorală Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane trimite în fiecare an, în Duminica Ortodoxiei, o scrisoare pastorală care este citită în toate bisericile din parohii şi mânăstiri. În pastorală se vorbeşte despre importanţa cinstirii sfintelor icoane ca expresie a credinţei ortodoxe şi se face un apel către toţi credincioşii, să contribuie fiecare la lucrarea misionară a Bisericii, mai ales în parohiile sărace din ţară şi străinătate.
Procesiune cu icoane în Duminica Ortodoxiei
Anul acesta pentru procesiune va fi adusă Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Mănăstirea Namaiesti – jud Arges.
Duminică, 24 martie 2013, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica ICOANEI, de la orele 13.30, va avea loc procesiunea Icoană – fereastră spre Dumnezeu în jurul parcului Icoanei, cu opriri în cele patru lături ale parcului.
Troparul Duminicii Ortodoxiei
Preacuratului Tău chip ne închinăm, Bunule, cerând iertare de greşalele noastre, Hristoase Dumnezeule; că de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe cruce, ca să izbăveşti din robia vrăjmaşului pe cei pe care i‑ai zidit. Pentru aceasta cu mulţumire strigăm Ţie: toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit să mântuieşti lumea.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Lasã un Rãspuns: