Evangelia zilei:

Duminica 1 a din postul mare – a Ortodoxiei -

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Duminica Ortodoxiei

Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei este pri­ma dumi­ni­că din Pos­tul Sfin­te­lor Paşti. Aceas­tă dumi­ni­că amin­teş­te de eve­ni­men­te­le din 11 mar­tie 843, de la Con­stan­ti­no­pol, când a fost res­ta­bi­lit cul­tul sfin­te­lor icoa­ne. Pen­tru că aceas­tă zi a fost con­si­de­ra­tă o nouă vic­to­rie a Orto­do­xie împo­tri­va ere­zi­i­lor, s‑a sta­bi­lit că pri­ma dumi­ni­că din Pos­tul Mare fie numi­tă Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei şi amin­teas­că de biru­inţa Bise­ri­cii asu­pra ereziilor. 

Menţio­năm în aceas­tă dumi­ni­că se citea în cadrul Litur­ghi­ei un docu­ment care pur­ta nume­le de Syno­di­con. Acest docu­ment con­dam­nă toa­te ere­zi­i­le şi cele­bra memo­ria tutu­ror celor care au con­tri­bu­it la sta­bi­li­rea şi apli­ca­rea cre­dinţei ade­vă­ra­te în Bise­ri­că. Avem docu­men­te care ates­tă aceas­tă citi­re se făcea în seco­le­le IX‑X, în cadrul Sfin­tei Litur­ghii, între “Sfin­te Dum­ne­ze­u­le” şi peri­co­pă din Apos­tol. Mai târ­ziu, când tex­tul s‑a extins, citi­rea Syno­di­co­nu­lui era la fina­lul Utre­ni­ei sau în cadrul acesteia. 

La aceas­tă lec­tu­ră a Syno­di­co­nu­lui par­ti­ci­pau şi cre­din­cioşii cu răs­pun­su­ri­le “Ana­te­ma fie!”, atunci când se amin­teau ere­ti­cii şi “Veş­ni­că pome­ni­re!”, când erau menţio­na­ţi apă­ră­to­rii drep­tei credinţe. 

Întru­pa­rea Cuvân­tu­lui – temei pen­tru posi­bi­li­ta­tea icoanei 

În Vechiul Tes­ta­ment avem porun­că de a nu face “chip cio­plit, nici vreo înfă­ţi­şa­re a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ…” (Deut. V, 8–9). Aceas­tă porun­că avea meni­rea de a ne feri să‑L iden­ti­fi­căm pe Dum­ne­zeu cu ceva din creaţie. 

Însă, repre­zen­ta­rea lui Dum­ne­zeu în icoa­nă a deve­nit posi­bi­lă dato­ri­tă întru­pă­rii Fiu­lui. În acest sens, Sfân­tul Teo­dor Stu­di­ul afir­ma: “Întru­cât Hris­tos pro­vi­ne din Tată ce nu se poa­te zugră­vi (des­crie), El nefi­ind supus zugră­vi­rii (des­cri­e­rii), nu poa­te fi repre­zen­tat prin artă. Într-ade­văr, cu ce chip s‑ar putea ase­mă­na Dum­ne­zei­rea, a cărei repre­zen­ta­re este inter­zi­să defi­ni­tiv de Scrip­tu­ra inspi­ra­tă de Dum­ne­zeu? Deo­a­re­ce însă Hris­tos este năs­cut dintr‑o Mai­că ce se poa­te zugră­vi, natu­ral că şi El are repre­zen­ta­rea cores­pun­ză­toa­re chi­pu­lui Mai­cii Sale. Dacă însă, n‑ar avea repre­zen­ta­rea prin artă, El n‑ar fi năs­cut din Mai­că ce se poa­te zugră­vi şi deci ar avea numai o sin­gu­ră naş­te­re – evi­dent – din Tatăl; dar aceas­ta înseam­nă dis­tru­ge­rea pla­nu­lui veş­nic al lui Dum­ne­zeu pen­tru mân­tu­i­rea lumii”. 

Icoa­na ofe­ră sin­gu­ră ima­gi­ne posi­bi­lă a lui Dum­ne­zeu Cel nevă­zut, făcut văzut în Hris­tos prin Întrupare. 

Toţi Sfinţii Părinţi ai Bise­ri­cii din peri­oa­da ico­no­clas­mu­lui, Sfân­tul Ioan Damas­chin, patri­ar­hul Nichi­for, Sfân­tul Teo­dor Stu­di­tul, invo­că pen­tru exis­tenţă icoa­nei Întru­pa­rea Domnului. 

Aşa­dar, în Vechiul Tes­ta­ment ori­ce repre­zen­ta­re a lui Dum­ne­zeu era inter­zi­să, pen­tru că de vre­me ce Dum­ne­zeu nu Se întru­pa­se, repre­zen­ta­rea Sa nu era decât un pro­dus al fan­te­zi­ei uma­ne, adi­că o ima­gi­ne fal­să, o căde­re în idolatrie. 

În Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei se ofi­ci­a­ză Litur­ghia Sfân­tu­lui Vasi­le cel Mare

În “Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei”, în toa­te Bise­ri­ci­le Orto­do­xe se ofi­ci­a­ză Litur­ghia Sfân­tu­lui Vasi­le cel Mare. Aceas­tă Litur­ghie, una din­tre cele trei exis­ten­te în cul­tul orto­dox, se ofi­ci­a­ză numai de zece ori pe an: în pri­me­le cinci dumi­nici din Pos­tul Mare, în Joia şi Sâm­bă­ta Mare, în Aju­nul Cră­ci­u­nu­lui şi al Bobo­te­zei şi în ziua săr­bă­to­rii Sfân­tu­lui Vasi­le cel Mare. 

În Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei se citeş­te pas­to­ra­lă Sfân­tu­lui Sinod al Bise­ri­cii Orto­do­xe Roma­ne

Sfân­tul Sinod al Bise­ri­cii Orto­do­xe Roma­ne tri­mi­te în fie­ca­re an, în Dumi­ni­ca Orto­do­xi­ei, o scri­soa­re pas­to­ra­lă care este citi­tă în toa­te bise­ri­ci­le din parohii şi mânăs­tiri. În pas­to­ra­lă se vor­beş­te des­pre impor­tanţa cin­sti­rii sfin­te­lor icoa­ne ca expre­sie a cre­dinţei orto­do­xe şi se face un apel către toţi cre­din­cioşii, să con­tri­bu­ie fie­ca­re la lucra­rea misio­na­ră a Bise­ri­cii, mai ales în parohi­i­le săra­ce din ţară şi străinătate. 

Pro­ce­siu­ne cu icoa­ne în Dumi­ni­ca Ortodoxiei 

Anul aces­ta pen­tru pro­ce­siu­ne va fi adu­să Icoa­na Mai­cii Dom­nu­lui cu prun­cul de la Mănăs­ti­rea Nama­ies­ti – jud Arges. 

Dumi­ni­că, 24 mar­tie 2013, după Sfân­ta Litur­ghie ofi­ci­a­tă la bise­ri­ca ICOANEI, de la ore­le 13.30, va avea loc pro­ce­siu­nea Icoa­nă – fereas­tră spre Dum­ne­zeu în jurul par­cu­lui Icoa­nei, cu opriri în cele patru lătu­ri ale parcului. 

Tro­pa­rul Dumi­ni­cii Ortodoxiei 

Pre­a­cu­ra­tu­lui Tău chip ne închi­năm, Bunu­le, cerând ier­ta­re de greşa­le­le noas­tre, Hris­to­a­se Dum­ne­ze­u­le; că de voie ai bine­vo­it a Te sui cu tru­pul pe cru­ce, ca izbă­veşti din robia vră­j­ma­şu­lui pe cei pe care i‑ai zidit. Pen­tru aceas­ta cu mulţu­mi­re stri­găm Ţie: toa­te le-ai umplut de bucu­rie, Mân­tu­i­to­rul nos­tru, Cel ce ai venit să mân­tu­ieşti lumea. 

Sur­sa: CrestinOrtodox.ro

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: