Evangelia zilei:

Deocheatul şi descântecul

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Cruce in apusul soarelui

O, uşoa­ră dure­re de cap duce brusc la con­clu­zia: “cred că m‑a deo­chiat care­va” şi ime­di­at după aceas­ta la gân­dul că: “tre­bu­ie să mă des­cân­te cine­va”. Iar des­cân­te­cul de mul­te ori conţi­ne rugă­ciu­nea “Tatăl nos­tru” zisă ca for­mu­lă magi­că, apoi sem­nul cru­cii, şi de mul­te ori une­le bol­bo­ro­seli care nu se aud, iar câteo­da­tă şi fre­ca­rea mâi­nii drep­te în zona vene­lor.
Des­cân­te­cul se vrea a fi un fel de vră­ji­to­rie, o for­mu­lă magi­că care dez­lea­gă deo­chiul, un mod rapid de a alun­ga “chi­pu­ri­le” duhul rău care-ţi dă dureri de cap. 

 

Cu des­cân­te­ce­le şi deo­chiul se ocu­pă ţigăn­ci­le vră­ji­toa­re, cu sco­pul vădit de a mai face câte un ban. Pen­tru a con­vin­ge mai uşor pe cei sla­bi în cre­dinţă, şi pen­tru a le ară­ta că des­cân­te­ce­le nu sunt păcat, ţigăn­ci­le folo­sesc în ritu­al lor o cru­ce, icoa­ne, şi fel de fel de obiec­te bise­ri­ceşti, ames­te­când răul cu bine­le, aso­ci­ind vră­ji­to­ria unui scop nobil. Sfân­tul Apos­tol Pavel întâl­nind un vră­ji­tor pe nume Eli­mas, în Sala­mi­na, care încer­ca să stea în calea pro­po­vă­du­i­rii Evan­ghe­li­ei lui Dum­ne­zeu, a pri­vit ţin­tă la el şi a zis: “O, tu cel plin de toa­tă vicle­nia şi de toa­tă înşe­lă­ciu­nea, fiu­le al dia­vo­lu­lui, vră­j­ma­şu­le a toa­tă drep­ta­tea, nu vei înce­ta de a strâm­ba căi­le Dom­nu­lui cele drep­te? Şi acum, iată mâna Dom­nu­lui este asu­pra ta şi vei fi orb, nevă­zând soa­re­le până la o vre­me. Şi înda­tă a căzut pes­te el pâclă şi întu­ne­ric şi, dibu­ind împre­jur, cău­ta cine să‑l ducă de mână. Atunci pro­con­su­lul, văzând ce s‑a făcut, a cre­zut, mirân­du-se foar­te de învă­ţă­tu­ra Domnului.”

Sfinţii Părinţi îi ai înde­păr­ta de Dum­ne­zeu. În Bise­ri­ca lui Dum­ne­zeu totul e lumi­nă, totul e bună­ta­te, totul e plin de sfinţe­nie, pes­te tot se sim­te pre­zenţa Duhu­lui Sfânt, nimic nu e ascunsc, obs­cur, întu­ne­cat, nu exis­tă for­mu­le magi­ce ci doar rela­ţii per­so­na­le între Dum­ne­zeu şi oameni. Sfin­te­le tai­ne fac minuni în via­ţa unui om, dacă acel om cre­de în Dum­ne­zeu, dacă i se roa­gă Lui, dacă‑i pare rău de păca­te­le sale, dacă vrea să se-ndrep­te, nu fac minuni în mod magic, ca o vră­ji­to­rie indi­fe­rent de sta­rea lui sufle­teas­că. Nimic nu poa­te fi “apli­cat” sufle­tu­lui omu­lui fără voia lui, fără par­ti­ci­pa­rea lui conştientă.

Des­cân­te­cul, deo­chiul şi toa­te vră­ji­to­ri­i­le se înca­drea­ză în cate­go­ria păca­te­lor de moar­te ală­tu­ri de uci­de­re, desfrâ­na­re, ere­zii şi alte­le. Sfân­tul Vasi­le cel Mare spu­ne că vră­ji­to­rii ar tre­bui osân­di­ţi (con­dam­na­ţi la pocă­inţă) ca uci­ga­şii de oameni (Cano­nul 65) iar cei care merg la vră­ji­tori se osân­desc la fel tot ca uci­ga­şii (Cano­nul 72), adi­ca fiind opri­ţi de la împăr­tă­şi­rea cu Tru­pul şi Sân­ge­le Dom­nu­lui 6 ani. Cano­nul 65 al Sfân­tu­lui Vasi­le cel mare (din cole­cţia de Canoa­ne ale Bise­ri­cii Orto­do­xe) “Cel ce măr­tu­ri­seş­te că a făcut vră­ji­to­rie sau fer­me­că­to­rie i se va da tim­pul de peni­tenţă ca pen­tru uci­gaş, împă­rţin­du-se aşa cum s‑a vădit pe sine în fie­ca­re păcat.” Cano­nul 72 al Sfân­tu­lui Vasi­le cel mare (din cole­cţia de Canoa­ne ale Bise­ri­cii Orto­do­xe) “Cel ce se dă pe sine vră­ji­to­ri­lor sau uno­ra ca aceş­tia ace­la încă se va cano­ni­si cu tim­pul de peni­tenţă al ucigaşilor.

Cano­nul 83 al Sfân­tu­lui Vasi­le cel mare (din cole­cţia de Canoa­ne ale Bise­ri­cii Orto­do­xe) “Cei căro­ra li se vră­jeş­te ori urmea­ză obi­ce­iu­ri­le păgâ­neşti sau în case­le lor bagă pe oare­ca­re spre afla­rea vră­ji­lor, şi spre cură­ţi­re să cadă sub cano­nul de şase ani: un an tân­gu­in­du-se, un an ascul­tând, trei ani pros­ter­nân­du-se şi un an stând împre­u­nă cu cre­din­cioşii, aşa se vor pri­mi.” Des­cân­te­ce­le nevi­no­va­te făcu­te aca­să de părinţi copi­i­lor sau invers, sunt mari păca­te, şi ara­tă că nu cre­dem în Dum­ne­zeu pre­cum ar tre­bui ci doar for­mal. Dacă mă simt rău sau am nevo­ie de aju­tor pot să zic ori­când şi orin­de aş fi: “Doam­ne aju­tă-mă să mă fac bine!” şi sunt sigur că Dum­ne­zeu mă aude şi nu mă lasă. 

Nu tre­bu­ie să zic decât Doam­ne aju­tă-mă! şi ime­di­at îmi sare în aju­tor ca un Tată. Mai­cu­ţa Dom­nu­lui e mereu aproa­pe de noi şi abia aşteap­tă să ne aju­te. Mii de sfinţi ai Bise­ri­cii stau în cer gata gata să ne sară‑n aju­tor, tre­bu­ie doar să‑l cerem, tre­bu­ie doar să des­chi­dem uşa sufletului!

Caza­cu Gheorghe. 

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: