Evangelia zilei:

Taina Sfintei Împãrtãşanii

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Serafim Sarov

3) TAINA SFINTEI IMPĂRTĂŞANII

Năs­cut la via­ta cea nouă, via­ta în Iisus Hris­tos, întă­rit in ea prin pece­tea daru­lui Sfân­tu­lui Duh, de acum fiu al Sfin­tei Bise­rici, cre­din­cio­sul se poa­te învred­nici si de pri­mi­rea celor­lal­te Sfin­te Tai­ne. Asa i se dă lui Tai­na Sfin­tei împăr­tă­sa­nii sau Cumi­ne­că­tu­ri, prin care, sub chi­pul pâi­nii si al vinu­lui pri­mes­te însu­si Tru­pul si Sân­ge­le Mân­tu­i­to­ru­lui Iisus Hris­tos spre ier­ta­rea păca­te­lor si spre via­ta de veci.

Aceas­tă Sfân­tă Tai­nă se mai numes­te si Sfân­ta Euha­ris­tie ceea ce înseam­nă mult­m­ni­re, pen­tru că atunci când a asezat‑o, la Cina cea de Tai­nă, Mân­tu­i­to­rul Hris­tos a mul­tu­mit Părin­te­lui ceresc îna­in­te de a frân­ge pâi­nea si a o da sfin­ti­lor apos­toli. Dar ea este si o jert­fă de mul­tu­mi­re către Dum­ne­zeu adu­sa de Sfan­ta Bise­ri­că, de cre­din­cio­sii ei, prin epi­scop sau preot. 

Sfân­ta Impăr­tă­sa­nie ii une­ste pe cre­din­cio­si cu Man­tu­i­to­rul Iisus Hris­tos, dar îi une­ste si între ei prin ace­ea­si cre­din­tă si prin dra­gos­te cres­ti­neas­că ; ei sunt una si ace­ea­si obs­te cres­ti­neas­că în fata ace­lu­ia­si sfânt altar, împăr­tă­sin­du-se de toa­te daru­ri­le dum­ne­ze­ies­ti din unul si ace­ia­si potir.

Sfân­ta împăr­tă­sa­nie nu este numai o Tai­nă, ci si o jert­fă rea­lă, nesân­ge­roa­să, adu­să lui Dum­ne­zeu, Jert­fa tru­pu­lui si a sân­ge­lui lui Iisus Hris­tos. Ace­la­si Hris­tos S‑a jert­fit pe cru­ce si Se jert­fes­te în Sfân­ta Euha­ris­tie. Deo­se­bi­rea este că jert­fa de pe cru­ce este sân­ge­roa­să, pe cand cea din Sfân­ta Euha­ris­tie este nesân­ge­roa­să, însă strâns uni­tă cu cea de pe cru­ce pe care o actu­a­li­zea­ză până la sfâr­si­tul veacurilor

Sfân­ta Impăr­tă­sa­nie este cea mai mare Tai­nă, fiind­că prin ea noi nu pri­mim numai harul dum­ne­ze­iesc, ci pe însu­si izvo­rul haru­lui, pe Iisus Hris­tos, împăr­tă­sin­du-ne cu Tru­pul si Sân­ge­le Său.

Mân­tu­i­to­rul Hris­tos a insti­tu­it Tai­na Sfin­tei Euha­ris­tii sau împăr­tă­sa­nii în Joia îna­in­tea min­tu­i­toa­re­lor Sale Patimi, la Cina cea de Tai­nă. Atunci, luând pâi­nea si binecuvântând‑o, a frant‑o si, dând‑o uce­ni­ci­lor Săi, a zis: «Luati, mân­cati, aces­ta este Tru­pul Meu. Si luând paha­rul si mul­tu­mind, le‑a dat, zicand : Beti din­tru aces­ta toti, că aces­ta este Sân­ge­le Meu, al Legii celei Noi, care pen­tru multi se var­să spre ier­ta­rea păca­te­lor» (Matei XXVI, 26—28). După ace­ea le‑a porun­cit : «Aceas­ta să faceti întru pome­ni­rea Mea» (Luca XXII, 19).

Sfân­ta Tai­nă a împăr­tă­sa­niei se savar­seste numai de epi­scop si pre­ot, în vir­tu­tea pute­rii date lor de Mân­tu­i­to­rul Hris­tos, prin sfin­tii apos­toli (Luca XXII, 19) si numai în cadrul Sfin­tei Litur­ghii; ea este mie­zul si cen­trul Sfin­tei si Dum­ne­ze­ies­tii Litur­ghii. Daru­ri­le ce se aduc spre pre­fa­ce­re în Tru­pul si Sân­ge­le Dom­nu­lui sunt pai­nea din grâu curat si dos­pi­tă si vinul, tot curat, din struguri.

Pre­fa­ce­rea pâi­nii si vinu­lui în Tru­pul si Sân­ge­le Dom­nu­lui, în vre­mea Sfin­tei Litur­ghii, are loc atunci când pre­o­tul sau epi­sco­pul, ridi­când mâi­ni­le, frun­tea si ini­ma către cer se roa­gă fierbinte :

Incă adu­cem Tie aceas­tă slu­j­bă duhov­ni­ceas­că si fără de sân­ge, si Te che­măm, Te rugăm si cu umi­lin­tă la Tine cădem : Tri­mi­te Duhul Tău cel Sfânt pes­te noi si pes­te aces­te Daruri ce sunt puse îna­in­te si fă, adi­că, pâi­nea aceas­ta, Cin­stit Tru­pul Hris­to­su­lui Tău, iar ceea ce este in poti­rul aces­ta, Cin­stit Sân­ge­le Hris­to­su­lui Tău, pre­fă­cân­du-le cu Duhul Tău cel Sfânt”.

In acest timp, la stra­nă se cân­tă «Pe Tine Te lău­dăm», iar cre­din­cio­sii înge­nun­chea­ză, căci acum se săvâr­seste pre­fa­ce­rea, iar nu atunci când se ros­tesc cuvin­te­le de insti­tu­i­re a Sfin­tei Tai­ne : «Luati mân­cati… Beti din­tru aces­ta toti…». Cum se petre­ce acest lucru, min­tea noas­tră nu poa­te pri­ce­pe; se face în chip tai­nic, mai pre­sus de înte­le­ge­rea noastră.

In încer­că­ri­le lor de a deslu­si măcar în par­te aceas­tă lucra­re întru totul tai­ni­că, până si cei mai mari si mai ale­si cuge­tă­tori cres­tini nu au găsit cuvin­te potrivite.

Dar tre­bu­ie să luăm amin­te, îna­in­te si mai pre­sus de toa­te, că ceea ce se săvâr­seste la Sfân­ta Litur­ghie nu este doar o ase­mă­na­re cu ceea ce s‑a făcut la Cina cea de Tai­nă, ci Insu­si Mân­tu­i­to­rul Iisus Hris­tos este pre­zent aici sub chi­pul pâi­nii si al vinu­lui. El, Hris­tos Dom­nul, ne‑a gră­it lim­pe­de des­pre aceas­ta incă îna­in­tea Sfin­te­lor Sale Patimi, zicând : «Cel ce mănân­că Tru­pul Meu si bea Sân­ge­le Meu are via­tă ves­ni­că, si Eu îl voi invia în ziua cea de apoi» (Ioan VI, 54). Căci «ade­vă­rat, ade­vă­i­at zic vouă, dacă nu veti man­ca Tru­pul Fiu­lui Omu­lui si nu veti bea Sân­ge­le Lui, nu veti avea via­tă în voi» (Ioan VI, 53).

La pri­mi­rea Sfin­tei Cumi­ne­că­tu­ri sunt che­mati toti fiii Sfin­tei Bisenci; ei se pot împăr­tă­si cu Tru­pul si Sân­ge­le Dom­nu­lui, dacă mai întâi si-au măr­tu­ri­sit paca­te­le si au fost dez­le­gati de pre­o­tul duhov­nic. După pri­mi­rea Sfin­tei Cumi­ne­că­tu­ri se cuvi­ne să nu mai săru­te icoa­na, sau mâna epi­sco­pu­lui sau pre­o­tu­lui, să-si păzeas­că lim­ba de ori­ce vor­bă desar­tă, de bles­tem, de cle­ve­tiri, cin­s­tind ast­fel Dum­ne­ze­ies­cul Trup si Sân­ge pe care l‑au primit.

Mari, mul­te si minu­na­te sunt roa­de­le Sfin­tei Cumi­ne­că­tu­ri pen­tru via­ta duhov­ni­ceas­că a cre­din­cio­su­lui cres­tin. Căci cel ce se împăr­tă­seste cu Tru­pul si Sân­ge­le Dom­nu­lui se une­ste tai­nic cu Dom­nul si, prin aceas­ta, îsi umple sufle­tul cu har si cu toa­te bunu­ri­le duhov­ni­ces­ti pe care le adu­ce o ase­me­nea uni­re. Cel ce mănân­că Tru­pul Meu si bea Sân­ge­le Meu rămâ­ne intru Mine si Eu întru El» (Ioan VI, 56), ne gră­ies­te Mân­tu­i­to­rul. El îsi spo­res­te via­ta duhov­ni­ceas­că : «Cel ce Mă mănân­că pe Mine va trăi prin Mine» (Ioan VI, 57), ada­u­gă Hris­tos Iisus. Si ce‑i poa­te fi mai de folos cre­din­cio­su­lui cres­tin, decât tră­i­rea lui cu Hris­tos si în Hristos.

Sfân­tul Igna­tie Teo­fo­rul spu­ne că Sfân­ta Cumi­ne­că­tu­ră «este lea­cul nemu­ri­rii, dân­du-ni-se «spre ier­ta­rea păca­te­lor si spre via­ta de veci». Ea păs­trea­ză si strân­sa legă­tu­ră cu între­gul Trup al Sfin­tei Bise­rici, în care Mân­tu­i­to­rul Iisus Hris­tos se află pre­zent fără întrerupere.

Dat fiind roa­de­le Sfin­tei Cumi­ne­că­tu­ri, Sfân­ta Bise­ri­că porun­ces­te fii­lor ei să se pre­gă­teas­că si să se împăr­tă­seas­că cât mai des cu Tru­pul si Sân­ge­le lui Hris­tos. înde­o­se­bi, în cele patru pos­turi mari de pes­te an, în pre­a­j­ma unei călă­to­rii mai înde­lun­ga­te, la caz de sufe­rin­tă si boa­lă, ca si îna­in­te ca mirii să se învred­ni­ceas­că de Sfân­ta Cunu­nie. Eiec­te­le bine­fă­că­toa­re ale Sfin­tei împăr­tă­sa­nii apar numai în sufle­te­le celor care au primit‑o cu vred­ni­cie. Celor nepre­gă­ti­ti si nevred­nici le adu­ce osân­dă de la Dum­ne­zeu (1 Cor. XI, 27—29).

RUGĂCIUNI

a) îna­in­te de pri­mi­rea Sfin­tei Impărtăsanii

Doam­ne Iisu­se Hris­to­a­se, Dum­ne­ze­ul nos­tru, slă­bes­te, lasă, milos­ti­ves­te-Te si-mi iar­tă mie păcă­to­su­lui, netre­b­ni­cu­lui si nevred­ni­cu­lui robu­lui Tău căde­ri­le în păcat, smin­te­li­le si gre­se­li­le mele, toa­te câte am păcă­tu­it fată de Tine, din tine­re­ti­le mele până în ziua si cea­sul de acum, fie cu sti­in­tă, fie din nes­ti­in­tă, cu cuvân­tul sau fap­ta, sau cu gân­dul, sau cu cuge­tul, cu deprin­de­ri­le si cu toa­te sim­tu­ri­le mele. Si pen­tru rugă­ciu­ni­le ace­le­ia ce fără de pri­ha­nă Te‑a năs­cut pe Tine, ale pre­a­cu­ra­tei si puru­rea Fecioa­rei Maria, Mai­cii Tale, sin­gu­ra nădej­de nein­frun­ta­tă si ocro­ti­toa­rea si izbă­vi­toa­rea mea, invred­ni­ces­te-mă fără de osân­dă să mă împăr­tă­sesc cu pre­a­cu­ra­te­le, nemu­ri­toa­re­le, de via­tă făcă­toa­re­le si înfri­co­să­toa­re­le Tale Tai­ne, spre ier­ta­rea păca­te­lor si spre via­ta de veci, spre sfin­ti­re, spre lumi­na­re, spre tărie, spre vin­de­ca­re si spre sănă­ta­tea sufle­tu­lui si a tru­pu­lui si spre ster­ge­rea si pier­de­rea cu totul a cuge­te­lor, a gân­du­ri­lor si a deprin­de­ri­lor mele celor rele si a nălu­ci­ri­lor de noap­te ale duhu­ri­lor celor vicle­ne si întu­ne­ca­te. Că a Ta este împă­ră­tia si pute­rea, sla­va, cin­stea si închi­nă­ciu­nea, împre­u­nă cu Tatăl ‚si cu Duhul Sfânt acum si puru­rea si în vecii veci­lor. Amin. 

b) După pri­mi­rea Sfin­tei Impărtăsanii

Mul­tu­mesc Tie, Doam­ne Dum­ne­ze­ul nos­tru, că nu m‑ai lepă­dat pe mine păcă­to­sul, ci par­tas a fi Sfin­te­lor Tale Tai­ne m‑ai învred­ni­cit. Ci, Stă­pâ­ne, iubi­to­ru­le de oameni, Care pen­tru noi ai murit si ai învi­at si ai dăru­it nouă aces­te infri­co­să­toa­re si de via­tă făcă­toa­re Tai­ne, spre bin­e­fa­ce­rea si sfin­ti­rea sufle­te­lor si a tru­pu­ri­lor noas­tre, dă să-mi fie si mie aces­tea spre tămă­du­i­rea sufle­tu­lui si a tru­pu­lui, spre izgo­ni­rea a tot potri­v­ni­cul, spre lumi­na­rea ochi­lor immii mele, spre întă­ri­rea sufle­tes­ti­lor mele puteri, spre cre­din­tă nein­frun­ta­tă, spre dra­gos­te nefă­tar­ni­că, spre desă­vâr­si­rea înte­lep­ciu­nii, spre paza porun­ci­lor Tale, spre adă­u­gi­rea dum­ne­ze­ies­cu­lui Tău har si spre dobân­di­rea împă­ră­tiei Tale. Ca întru Sfin­te­nia Ta cu aces­tea fiind păzit, să pome­nesc harul Tău puru­rea si să nu mai viez mie, ci Tie, Stă­pâ­nu­lui si Bine­fă­că­to­ru­lui nos­tru. Si asa, iesind din­tru aceas­tă via­ta întru nădej­dea vie­tii celei ves­ni­ce, să ajung la odih­na cea de‑a puru­rea, unde este gla­sul cel neân­ce­tat al lău­dă­to­ri­lor si bucu­ria cea fără de sfâr­si­it a celor ce văd fru­mu­se­tea cea nespu­să a fetei Tale. Că Tu esti dori­rea cea ade­vă­ra­tă si vese­lia cea nespu­să a celor ce Te iubesc, Hris­to­a­se, Dum­ne­ze­ul nos­tru, si pe Tine Te lau­dă toa­tă făp­tu­ra în veci. Amin.

*

Tru­pul Tău cel Sfânt, Doam­ne Iisu­se Hris­to­a­se, Dum­ne­ze­ul nos­tru, să-mi fie spre via­ta de veci si Sân­ge­le Tău cel scump spre ier­ta­rea păca­te­lor. Si să-mi fie mie împăr­tă­sa­nia aceas­ta spre bucu­rie, spre sănă­ta­te si vese­lie. Iar la înfri­co­să­toa­rea si a doua veni­re a Ta, învred­ni­ces­te-mă pe mine păcă­to­sul ca să stau de‑a dreap­ta mări­rii Tale, pen­tru rugă­ciu­ni­le pre­a­cu­ra­tei Mai­cii Tale si ale tutu­ror sfin­ti­lor Tăi. Amin.

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: