Evangelia zilei:

Staretul Tadei de la Mãnãstirea Vitonita: Atmosfera cereascã şi atmosfera iadului

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Păr­tă­şia cu Dumnezeu
Stareţul Tadei de la Mănăstirea Vitonita
Omul va afla Impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu in sine. Pogoa­ră în ini­ma ta vei afla aco­lo sca­ra pe care să urci la impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeti, ne povă­ţu­ieş­te Cuvi­o­sul Isa­ac Sirul. Sfân­ta Scrip­tu­ră Inva­ţă că Impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu este drep­ta­te şi pace si bucu­rie intru Duhul Sfănt (Romani 14:17). Pasul cel din­tâi către păr­tă­şia cu Dum­ne­zeu este depli­na incre­dinţa­re de sine in mai­ni­le lui Dum­ne­zeu. Apoi, Dum­ne­zeu este Cela ce lucrea­ză, si nu omul. Păr­tă­şia cu Dum­ne­zeu inseam­nă: Dum­ne­zeu să se sălă­ş­lu­ias­că in noi, El să lucre­ze in noi; cu El să se Inveş­mân­te­ze sufle­tul nos­tru si El să ne călă­u­zeas­că cuge­tul, voia si simţi­ri­le. Atunci, noi sân­tem, de bună voie, armă in mâi­ni­le Sale El ne va miş­ca gân­du­ri­le, dorinţe­le, simţă­min­te­le, in cuvin­te­le si lucra­rea noastră.Cum se păzeş­te de măn­drie omul care a ajuns la o treap­tă duhov­ni­ceas­că inaltă?Dar acest lucru nu este ceva deo­se­bit. Păr­tă­şia cu Dum­ne­zeu este o sta­re fireas­că a sufle­tu­lui. Omul este făcut pen­tru o ast­fel de via­ţă. Păca­tul l‑a inde­păr­tat pe om de aceas­tă via­ţă si de ace­ea el tre­bu­ie să o recâş­ti­ge. In fapt, noi ne oste­nim să ajun­gem la o sta­re fireas­că, sănătoasă.
Vede­rea duhovnicească.
Când impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu se sălă­ş­lu­ieş­te in ini­ma omu­lui, Dum­ne­e­zeu îi des­co­pe­ră aces­tu­ia tai­ne. “Inva­ţă” impre­u­nă cu Dum­ne­zeu care este fiinţa lucru­ri­lor şi inţe­le­ge tai­na lor.Toată cunoa­ş­te­rea este la Dum­ne­zeu, şi când Dom­nul voieş­te, după mila Sa des­co­pe­ră omu­lui tai­ne. Ast­fel, si un monah sim­plu si nein­vă­ţat, prin mila lui Dum­ne­zeu cunoa­ş­te tai­ne mari: des­pre via­ţă, des­pre moar­te, des­pre rai si iad, cunoa­ş­te si cum este orân­du­i­tă lumea aceasta.Când Impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu s‑a sălă­ş­lu­it in ini­ma omu­lui, Dum­ne­zeu sfa­şie neş­ti­inţa minţii ca pe un văl. Omul va inţe­le­ge atunci nu doar tai­ne­le Zidi­rii, ci si tai­na pro­pri­ei sale per­soa­ne, si in cele din urmă, intr‑o cli­pi­tă sfân­tă, Dum­ne­zeu, după nespu­sa Sa milă, si se va des­co­peri pe Sine, iar omul Îl va pri­vi pe impă­ra­tul Sla­vei aşa cum pri­veş­te soa­re­le in apa lim­pe­de. Atunci omul este una cu Dum­ne­zeu şi Dum­ne­zeu lucrea­ză in el. Aces­ta tră­ieş­te numai cu tru­pul pe pământ, iar cu duhul este in Impă­ră­ţia ceru­ri­lor, impre­u­nă cu Inge­rii si Sfinţii,si Il con­tem­plă pe Domnul.Adeseori, când puneam vreo intre­ba­re părin­te­lui Tadei, el imi răs­pun­dea scurt, după care adă­u­ga: Des­pre asta a scris cuta­re şi cuta­re Sfânt Părin­te. Să merg să iau car­tea să citim.‘Fireşte că incu­vi­inţam bucu­ros, iar preţ de o cli­pă părin­te­le răs­fo­ia car­tea si citea frag­men­te­le res­pec­ti­ve, iar apoi vor­bea de la sine. Nu am mai intal­nit un om care să se des­cur­ce cu atâ­ta iuţe­a­lă in aces­te cărţi.
Des­pre asprime

Aspri­mea faţă de aproa­pe­le este pri­mej­di­oa­să. Cei aspri ina­in­tea­ză numai până la o anu­mi­tă măsu­ră si rămân la nevo­inţa tru­peas­că. In pur­ta­rea cu oame­nii tre­bu­ie să fim buni, blânzi, ingă­du­i­tori. Părin­te­le Tadei mi‑a isto­ri­sit atunci un vis anu­me al său:Abia ador­mi­sem, şi visez că am murit. Doi tineri m-­au dus intr‑o incă­pe­re si m‑au aşe­zat pe un suport, intre ei. De‑a dreap­ta mea se aflau jude­că­to­rii. in spa­te, la stân­ga, cine­va mă invi­no­vă­ţea si gră­ia ast­fel: iată, aces­ta este cel care nu se poa­te inţe­le­ge cu nimeni! Am tăcut mirat. Atunci, ace­la­şi glas, din colţ, a repe­tat aces­te cuvin­te. Tână­rul care se afla In par­tea mea dreap­tă imi spu­ne: Nu te teme! Nu‑i ade­vă­rat că nu te poţi inte­le­ge cu nimeni! Doar pe tine insu­ţi nu te poţi “inţe­le­ge!
Atmosfe­ra cereas­că şi atmosfe­ra
iadu­lui
Omul care poar­tă in sine Impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu răs­pân­deş­te in jur gân­duri sfin­te, gân­duri dum­ne­ze­ieşti. Impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu fău­reş­te in noi atmosfe­ra Impă­ră­ţi­ei ceru­ri­lor, spre deo­se­bi­re de atmosfe­ra de iad a cuge­tu­lui, pe care o răs­pân­deş­te in jur omul ce poar­tă in ini­ma sa iadul. Rolul cre­ş­ti­ni­lor in lume este să cură­ţeas­că atmosfe­ra in lume si să lăr­geas­că impă­ră­ţia lui Dumnezeu.Lumea tre­bu­ie cuce­ri­tă prin păs­tra­rea atmosfe­rei cereşti in noi, căci de vom pier­de impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu din lăun­trul nos­tru nu ne vom man­tui nici noi si nici seme­nii noş­tri. Cel ce poar­tă in lăun­trul său impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu, ace­la o va impăr­tă­şi in chip nevă­zut şi celor­lalţi. Oame­nii vor fi atra­şi de pacea si căl­du­ra noas­tră, vor dori să fie impre­u­nă cu noi şi, trep­tat, atmosfe­ra ceru­ri­lor va pune stă­pâ­ni­re pe ei, îi va birui. Nici măcar nu este nevo­ie să vor­bim oame­ni­lor des­pre asta – cerul va izvori din noi şi in tăce­re, sau vor­bim des­pre cele mai obi­ş­nu­i­te lucruri – aces­ta stră­lu­ceş­te din noi chiar si fără ca noi să ne dăm sea­ma de asta.In cel lip­sit de ascul­ta­re nu se va sălă­ş­lui Impă­ră­ţia lui Dum­ne­zeu, căci aces­ta va voi intot­dea­u­na să se facă voia lui si nu voia lui Dum­ne­zeu. In impă­ră­ţia ceru­ri­lor nu sânt cu putinţă impă­ră­ţii in impă­ră­ţie. Asta au vrut “duhu­ri­le căzu­te si de ace­ea au căzut de la Dom­nul, Impă­ra­tul Slavei.Sufletul care a căzut in cer­cul văl­mă­şa­gu­lui gân­durilor, in atmosfe­ra iadu­lui, sau care doar s‑a atins de ea, incear­că chi­nuri dră­ceşti. De pil­dă, citim zia­re­le sau ne plim­băm pe străzi şi apoi, din­tr-oda­tă, simţim că s‑a tulbu­rat ceva in lăun­tru, in sufle­tul nos­tru, simţim un gol, o mah­ni­re. Aceas­ta se intâm­plă din pri­ci­nă că, citind dife­ri­te lucruri, am pier­dut con­cen­tra­rea, min­tea uni­tă, ne-am impră­ş­ti­at, şi atmosfe­ra iadu­lui “se pogoa­ră” (părin­te­le Tadei intre­bu­inţa des acest cuvânt) asu­pra noastră.
Des­pre propovăduire

Nu tre­bu­ie pro­po­vă­du­it cu min­tea, ci cu ini­ma. Numai ceea ce vine din ini­mă atin­ge ini­ma celui­lalt. Să nu ata­ca­ţi nici­o­da­tă, nu fiţi potri­v­nici nimă­nui. Dacă cel ce pro­po­vă­du­ieş­te vrea să‑i intoar­că pe oameni de la vre­un rău, să o facă cu blân­deţe, sme­re­nie si mare fri­că. de Dumnezeu.
Des­pre smerenie 

Cum este un om sme­rit? Cei sme­ri­ţi soco­tesc pe ori­ce om mai pre­sus decât ei – nu numai pe om, ci şi toa­tă făp­tu­ra. Cum putem soco­ti o fap­tu­ră mai pre­sus de noi, cla­că Dum­ne­zeu ne‑a impo­do­bit cu min­te, ne‑a numit fii ai Săi?Dacă veţi pune mâna pe ini­mă si veţi fi sin­ceri cu voi inşi­vă, veţi inţe­le­ge că sân­teţi mai mici decât mul­te făp­turi. Luati amin­te la albi­nă, cum zoreş­te si tru­deş­te. Se dăru­ieş­te fără cru­ţa­re şi fără opre­li­şti. Albi­na tră­ieş­te, cu totul, o lună si o jumă­ta­te de zi, si ade­sea pie­re mun­cind, pe câmp, şi nu se mai intoar­ce la stu­pul ei. Si cât se gân­deş­te omul la sine si cât işi plân­ge de milă. Sau pri­vi­ţi fur­ni­ca, cum nu oste­neş­te să poar­te nein­ce­tat ceva. Iar atunci când îi cade sar­ci­na, o ridi­că si işi con­ti­nuă mun­ca cu răb­da­re. Iar noi, dacă nu apu­căm irne­di­at ceva în mâini, ne luăm degra­bă mai­ni­le de pe acel lucru.Eram de fată, oda­tă, când o buni­că l‑a intre­bat pe părin­te­le Tadei ce să facă ca nepoţii ei să fie cre­din­cioşi. Tre­bu­ie ca buni­ca lor să fie tot­dea­u­na blân­dă, bună, să nu se supe­re nici­o­da­tă, să fie tot­dea­u­na bine­vo­itoa­re, să ascul­te totul – când, iată, nu vor să o ascul­te. Poa­te că acum nepoţii nu vor fi cre­din­cioşi, dar cân­d­va, mai târ­ziu, işi vor amin­ti de buni­ca lor şi amin­ti­rea ei îi va face mai buni…

Din car­tea: Sta­re­tul Tadei de la Manas­ti­rea Vito­ni­ta – Cum iti sant gan­du­ri­le asa iti este si via­ta, Pre­da­nia, 2005

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: