Evangelia zilei:

Rugãciunea – cale spre cunoaştere (2)

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Fericitul Arhimandrit Sofronie

“Dum­ne­ze­u­le, Tu ai cunos­cut nepri­ce­pe­rea mea si gre­se­li­le mele de la Tine nu s‑au ascuns” (Ps.68:7). Acum eu tra­iesc in nimic­ni­cie. Tu, insa, Hris­to­a­se, ma chemi la cre­din­ta si la pri­mi­rea Reve­la­ti­ei, caci Tatal ne iubes­te pe noi asa cum Te iubes­te pe Tine, Fiul Sau Cel Unul Nas­cut: “caci Insu­si Tatal va iubes­te pe voi, fiind­ca voi M‑ati iubit pe Mine…Dar nu numai pen­tru aces­tia ma rog, ci si pen­tru cei ce vor cre­de in Mine prin cuvan­tul lor, ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parin­te, intru Mine si Eu intru Tine, asa si aces­tia in Noi sa fie una, ca lumea sa cre­a­da ca Tu M‑ai tri­mis… si ca i‑ai iubit pe ei pre­cum M‑ai iubit pe Mine” (In. 16:27; 17:20–23).

 

Nema­su­rat mai mare este nazu­in­ta noas­tra in cre­din­ta lui Hris­tos. Nu degea­ba feri­ci­tul Pavel spu­ne ca “nebu­nia lui Dum­ne­zeu este mai puter­ni­ca decat inte­lep­ciu­nea oame­ni­lor. Ceea ce jude­ca­tii tru­pes­ti i se pare nebu­nie desa­var­si­ta pen­tru cre­din­cio­si este inte­lep­ciu­nea si pute­rea, via­ta si lumi­na” (cf. I Cor. 1:18–38; Col. 2:14).

 

Dar daca, pen­tru un om oare­ca­re, nazu­in­ta de a fi cres­tin este un act care depa­seste masu­ra omu­lui obis­nu­it, ce voi spu­ne eu des­pre mine? Inca din anii copi­la­ri­ei, am doban­dit con­sti­in­ta nimic­ni­ci­ei mele; eu chiar fata de oameni nu sunt prea cute­za­tor. Si, cu toa­te aces­tea, pe mine m‑a cer­ce­tat o mica Lumi­na si eu am cre­zut in Hris­tos-Dum­ne­zeu. Apoi, a urmat o mai degra­ba revar­sa­re de lumi­na strans lega­ta de cre­din­ta mea in El si cre­din­ta mea s‑a adan­cit cu o noua cunoastere.

 

Ori­cat as fi fost eu un “nimic”, Lumi­na Necre­a­ta mi s‑a ara­tat anu­me pen­tru cre­din­ta in Hris­tos. Min­tea mea a biru­it pere­te­le ratiu­nii care nu pri­ce­pe, nu este capa­bi­la sa inte­lea­ga ca Per­soa­na-Ipos­tas pose­da o cunoas­te­re atot­cu­prin­za­toa­re, incat nu se poa­te ascun­de de Ea nimic in toa­ta exis­ten­ta cos­mi­ca: “nicio vra­bie nu cade pe pamant fara voia Tata­lui vos­tru… toti perii capu­lui vos­tru sunt numa­rati… caci nimic nu este aco­pe­rit care sa nu iasa la ive­a­la si nimic ascuns care sa nu ajun­ga cunos­cut” (Mt. 10:26) “si nu este nicio fap­tu­ra ascun­sa ina­in­tea Lui, ci toa­te sunt goa­le si des­co­pe­ri­te pen­tru ochii Lui…” (Evr. 4:13).

 

Rela­ti­i­le mele cu Dum­ne­zeu poar­ta un carac­ter exclu­siv per­so­nal. In afa­ra rela­ti­i­lor per­so­na­le, nu exis­ta notiu­nea paca­tu­lui; in afa­ra de aces­tea, nu exis­ta iubi­re intre om si Dum­ne­zeu; in afa­ra de aces­tea, nici nu poa­te sa exis­te o cunoas­te­re fiin­ta­la a lui Dum­ne­zeu; in afa­ra de aces­tea, totul este inghi­tit de moar­te, totul se scu­fun­da in cea mai auten­ti­ca ne-fiinta.

 

Cele des­pre care imi pro­pun sa scriu acum s‑au petre­cut cu mai bine de o juma­ta­te de veac in urma. Peri­oa­da ten­sio­na­ta, cu mul­te pro­ble­me in care, cu ade­va­rat, totul imi era neclar. Si via­ta cat este de scur­ta! Iar Dum­ne­zeu, atat de nemar­gi­nit, atat de mare si atat de depar­te! Cine ma va inva­ta pe mine sa merg spre El, pe calea cea mai dreap­ta, nepier­zan­du-mi tim­pul rata­cind pe cai strai­ne? Desi­gur, eu am cau­tat un ast­fel de om sau ast­fel de oameni care sa-mi fie de aju­tor, sa-mi fie inva­ta­tori. Dar fap­tul ca s‑a pogo­rat asu­pra mea o oare­ca­re pute­re, pana atunci mie neva­zu­ta – ruga­ciu­nea, pe care nu o puteam intre­ru­pe nici ziua, nici noap­tea – mi‑a fost, desi­gur, in fie­ca­re cli­pa, sin­gu­rul meu spri­jin. Si au fost oca­zii cand, prin ruga­ciu­ne, pri­meam pova­ta de la Dum­ne­zeu pen­tru cre­din­ta mea.

 

Voi adu­ce cate­va exem­ple ce si-au pus ampren­ta asu­pra mea si au deve­nit pie­tre ale teme­li­ei vie­tii mele.
Nedan­du-mi sea­ma de rolul ce il joa­ca ade­va­ru­ri­le Dum­ne­ze­ies­ti in soar­ta ome­ni­rii si, in gene­re, a tutu­ror oame­ni­lor, luati in par­te, eu ma chi­nu­iam in bez­na ce ma sta­pa­nea. Eram ase­me­nea copi­la­su­lui nea­ju­to­rat. Incer­cand nevo­ia de a inte­le­ge cate ceva, eu deve­neam nerab­da­tor, din pri­ci­na dure­rii sufle­tes­ti si astep­tam aju­tor de la Dum­ne­zeu. Si Dom­nul era bine­vo­i­tor fata de nes­ti­in­ta mea, nu Se supa­ra de obraz­ni­cia mea, ci, ca o mama, ma com­pa­ti­mea si Se gra­bea cu ras­pun­sul. Si lucrul aces­ta nu s‑a intam­plat o data, ci de mul­te ori. Tot asa S‑a com­por­tat si cu mul­t­pa­ti­mi­to­rul Iov care isi expri­ma in chip vije­li­os pro­tes­te­le sale.

 

Iata una din intam­pla­ri­le mele, petre­cu­ta in Fran­ta, in anii dou­a­zeci, ina­in­tea ple­ca­rii mele la Athos (1925).
Ma rugam inde­lung si cu lacri­mi lui Dum­ne­zeu: “Cau­ta un mij­loc si man­tu­ies­te lumea: pe noi toti cei raz­vra­ti­ti si cruzi…”. Deo­se­bit de fier­bin­te era ruga­ciu­nea mea pen­tru cei mici, pen­tru cei saraci si impi­lati. Spre sfar­si­tul nop­tii si, de ase­me­nea, al pute­ri­lor mele, pen­tru un scurt timp, am pier­dut ruga­ciu­nea si mi‑a apa­rut in min­te ide­ea: “Daca eu, cu toa­ta pute­rea ini­mii mele, com­pa­ti­mesc ome­ni­rea intrea­ga, cum sa‑L inte­leg pe Dum­ne­zeu, Care pri­ves­te cu indi­fe­ren­ta la sufe­rin­te­le ata­tor mili­oa­ne de oameni zidi­ti de El Insu­si? De ce, oare, inga­du­ie El ata­ta vio­len­ta?” Si asa ma adre­sam Lui cu intre­ba­rea nebu­neas­ca: “Unde esti Tu?” Si in ini­ma am auzit aces­te cuvin­te: “Oare tu te-ai ras­tig­nit pen­tru ei?” Aces­te cuvin­te blan­de, ros­ti­te de Duhul in ini­ma mea, m‑au cutre­mu­rat: Cel Ce S‑a ras­tig­nit mi‑a dat ras­pun­sul ca un Dumnezeu.

 

Ras­pun­sul scurt al lui Dum­ne­zeu con­ti­ne in sine esen­ta lucru­lui. Cuvan­tul lui Dum­ne­zeu adu­ce in suflet un nou si deo­se­bit sen­ti­ment al exis­ten­tei: ini­ma sim­te revar­sa­rea vie­tii pur­ta­toa­re de lumi­na; min­tea doban­des­te inte­le­suri pana atunci ascun­se. Atin­ge­rea de noi a ener­gi­ei cre­a­toa­re Dum­ne­ze­ies­ti ne cre­ea­za din nou. Cunoas­te­rea pri­mi­ta de noi pe aceas­ta cale nu poa­te fi ase­ma­na­toa­re cu inte­le­ge­rea filo­so­fi­ca: impre­u­na cu inte­le­ge­rea situ­a­ti­ei, se comu­ni­ca intre­gii fiin­te ome­ne­s­ti un alt mod de exis­ten­ta: vede­rea lui Dum­ne­zeu se imbi­na cu toren­tul iubi­rii ruga­toa­re catre El.

 

Ce gan­deam eu dupa ce am pri­mit ras­pun­sul de la Dum­ne­zeu? Iata ce: daca Dum­ne­zeu este asa cum ni L‑a reve­lat Hris­tos Cel ras­tig­nit, atunci noi, toti, si numai noi sun­tem vino­vati de tot raul care umple isto­ria ome­ni­rii. Dum­ne­zeu S‑a ara­tat pe Sine in tru­pul nos­tru, asa cum este El. Noi nu numai ca L‑am res­pins, noi L‑am omo­rat, dandu‑L la moar­te de necin­ste. Eu am vazut, cu duhul, ca pri­ci­na chi­nu­ri­lor ome­ne­s­ti nu este lip­sa de com­pa­siu­ne a lui Dum­ne­zeu fata de noi, ci, in mod exclu­siv, rea­ua intre­bu­in­ta­re de catre oameni a daru­lui liber­ta­tii. In dis­pu­ta mea cu Dum­ne­zeu – El a invins. La ince­put, m‑a cuprins o rusi­ne ama­ra pen­tru gan­dul meu nebun si man­dru: ca si cum eu as fi mai com­pa­ti­mi­tor decat El. Din pri­ci­na rusi­nii, mi‑a venit o auto­o­san­di­re la pocain­ta. Apoi, totul a fost biru­it de bucu­rie. Dom­nul nu numai ca nu m‑a osan­dit pen­tru obraz­ni­cie, dar chiar a revar­sat pes­te capul meu o bine­cu­van­ta­re imbel­su­ga­ta. Am inte­les mai tar­ziu ca si acea ruga­ciu­ne de com­pa­ti­mi­re nu fuse­se alt­ce­va decat actiu­nea Lui in mine.

 

Sa merg mai depar­te. A des­crie expe­rien­te­le duhov­ni­ces­ti ce mi-au fost date este o sar­ci­na difi­ci­la. Eu am trait sfa­si­e­rea omu­lui ase­zat la hota­rul a doua lumi: al lumi aces­te­ia – vazu­te – si al celei­lal­te, neva­zu­te, ceres­ti, care se patrun­de cu min­tea. Prin ceea ce vor­besc, ca am fost ase­zat la hota­rul a doua lumi, vreau sa demon­strez ca cele petre­cu­te cu mine m‑au depa­sit; nu eram eu ini­ti­a­to­ul, ci Dum­ne­ze­ul Cel Viu, in mai­ni­le Caru­ia eu am cazut (cf. Evr. 10:3). Desi duhul meu sufe­rea, el era totu­si uimit de sla­va lui Dum­ne­zeu. Expe­rien­ta mi‑a ara­tat cat de iner­ta este firea noas­tra in pacat. Chiar ast­fel de ruga­ciuni, ca cea ara­ta­ta mai ina­in­te, nu eli­be­rea­za ime­di­at firea noas­tra cazu­ta. La pre­siu­nea cres­can­da a eve­ni­men­te­lor exte­ri­oa­re ale vea­cu­lui nos­tru, care capa­tau un carac­ter din ce in ce mai peri­cu­los, eu, iara si iara, ma intorceam la lup­ta cu Dum­ne­zeu. Acum, eu imi dau sea­ma ca, desi la supra­fa­ta via­ta mea s‑a scurs fara fap­te rele vazu­te de oameni, dar, in pro­fun­zi­me, duhov­ni­ces­te, eu am fost si sunt intuneric.

 

Tin­ta prin­ci­pa­la a ruga­ciu­nii rama­ne in veci neschim­ba­ta, dar, nepier­zand uni­ta­tea nazu­in­tei ini­ti­a­le, in decur­sul vie­tii, ea isi schim­ba nein­ce­tat con­ti­nu­tul. Cateo­da­ta, ea cuprin­de intrea­ga lume, in ansam­blul ei, cateo­da­ta insa, se con­cen­trea­za la nevo­i­le momen­tu­lui dat. Situ­a­ti­i­le dife­ri­te pot fi impul­sul ei: pocain­ta per­so­na­la, com­pa­siu­nea pen­tru aproa­pe­le, ruga­min­tea de a fi ier­tat, ilu­mi­na­rea in nedu­me­riri, adu­ce­rea de mul­tu­mi­ri lui Dum­ne­zeu sau incan­ta­rea fata de Dum­ne­zeu-Man­tu­i­to­rul si mul­te alte­le. Inse­tez dupa Dum­ne­zeu, dar Lumi­na care izvo­ras­te din El si pute­rea Lui, care lucrea­za in noi, cum sa o infa­ti­sezi? Eu cunosc depli­na-mi nepu­tin­ta: vad ca nu pot evi­ta dese­le repe­tari ale ace­lu­ia­si lucru, exa­ge­rez in mod obo­si­tor sau sunt deo­se­bit de adunat.

 

Nu o data, ruga­ciu­nea mea (daca pot numi asa ceea ce s‑a intam­plat cu mine in rea­li­ta­te) a atins o obraz­ni­cie fara sea­man. Con­ti­nu­and sa vad cum in intrea­ga lume domne­ste cos­ma­rul vio­len­te­lor sta­pa­ni­to­ri­lor paman­tu­lui “asu­pra fra­ti­lor lor” (cf. Mt. 23:8), intru ama­ra­ciu­nea ini­mii, ziceam: “daca Tu ai facut toa­te si fara Tine nimic nu exis­ta” (cf. In.1:3), atunci toti aces­ti mar­savi cri­mi­nali, capa­bili sa ver­se san­ge­le a mili­oa­ne si mili­oa­ne de oameni ai pla­ne­tei de dra­gul cator­va zile de pla­ce­re per­ver­sa in opri­ma­rea aces­tor sar­mani mar­tiri – atunci, nu sunt ei vino­vati jude­ca­tii si nu ei sunt ras­pun­za­tori… Tu, ca Zidi­tor a toa­te, esti uni­cul vino­vat pen­tru dure­rea nema­su­ra­ta de pe pamant. Grea mi‑a fost aceas­ta ispi­ta: eram la mar­gi­nea dezn­a­dej­dii si par­ca a nebu­ni­ei si nu se intre­za­rea nicio iesi­re. Si din nou m‑a cer­ce­tat Dom­nul: lumi­na Lui s‑a atins de ini­ni­ma mea si gan­di­rea mea a ince­put sa cur­ga pe un alt fagas: Tatal L‑a tri­mis pe Fiul Sau sa man­tu­ias­ca lumea si eu L‑am omo­rat. Dar, iata, El a invi­at ca un biru­i­tor al mor­tii si deja ca un Impa­rat al ves­ni­ci­ei “infap­tu­ies­te intru drep­ta­te jude­ca­ta Sa asu­pra popoa­re­lor” (Ps. 9:9; Evr. 10:31). Asa­dar? Nu in hota­re­le paman­tes­ti se dez­lea­ga pro­ble­ma bine­lui si a rau­lui. Cei care merg pre­cum oile la jert­fa, neim­po­tri­vin­du-se rau­lui (Mt. 5:39), se asea­ma­na Fiu­lui Parin­tesc (Is. 53:7) si vor invia cu El intru slava.

 

Amar mie, ca pen­tru a doua oara eu m‑am lup­tat cu Dum­ne­zeu din ace­ea­si per­spec­ti­va. Dar toa­ta via­ta mea ulte­ri­oa­ra a avut nevo­ie de rezol­va­rea cate­gori­ca a pro­ble­mei, deve­ni­ta apoi pro­ble­ma car­di­na­la a ori­ca­rui cres­tin: cum sa reac­tio­nezi la pri­goa­ne­le veni­te din par­tea sta­pa­ni­to­ri­lor aces­tei lumi? Dom­nul ne‑a dat darul de a gan­di pre­cum El Insu­si gan­des­te: apos­to­lul Petru s‑a com­por­tat ca un om in gra­di­na Ghet­si­mani (cf. Mt. 16: 22–23). Dar Hris­tos i‑a zis lui: “Pune sabia in tea­ca. Nu voi bea, oare, paha­rul pe care MI L‑A DAT TATAL?” (In. 18: 10–11) Asa mi‑a fost pova­tu­i­rea caii mele nele­giu­i­te. De sus, prin ruga­ciu­ne. Asa mi s‑a des­co­pe­rit sen­sul Epis­to­lei catre Efe­seni (cap. 3) des­pre adan­ci­mea, lati­mea si inal­ti­mea Pro­ni­ei Dum­ne­ze­ies­ti fata de noi. Via­ta noas­tra paman­teas­ca, in esen­ta ei, nu este alt­ce­va decat un scurt moment dat noua de Bunul Tata, ca noi sa patrun­dem cu pri­ce­pe­rea noas­tra in iubi­rea che­no­ti­ca la lui Hris­tos. Cel ce nu va pasi pe aceas­ta cale nu va putea sa se umple de toa­ta pli­na­ta­tea Dumnezeiasca.

 

Noi aici atar­nam pe cruci, desi, inca, neva­zu­te; dar numai asa vom putea inte­le­ge mare­tia omu­lui si noia­nul necur­mat al Exis­ten­tei Dum­ne­ze­ies­ti. Este cu nepu­tin­ta sa expri­mam in lim­bi­le ome­ne­s­ti boga­tia tri­mi­sa noua de Tatal pe calea cru­cii. Dum­ne­zeu nu este divi­zi­bil in Sine. Cand El vine la noi, El vine “INTREG” si asa cum este El, in exis­ten­ta Sa dina­in­te de vea­curi. Noi nu Il putem cuprin­de. El ni Se des­co­pe­ra noua prin acel “punct” in care batem: “bateti si vi se va des­chi­de” (Lc. 11:9). El zice o fra­za blan­da, dar nu ne ajun­ge o via­ta pen­tru a goli con­ti­nu­tul ei. Noi per­ce­pem cu sme­re­nie Pater­ni­ta­tea Lui; noi vedem ca El inse­tea­za in a ne impar­ta­si Via­ta Lui fara de ince­put; sa ne aiba pe noi ase­ma­na­tori pana la desa­var­si­re cu Fiul Sau, Care este “pece­te ase­me­nea Tata­lui”. Din nimic, El zides­te dum­ne­zei ase­me­nea Lui. Si toa­ta fiin­ta noas­tra se plea­ca Lui cu umi­lin­ta, dar nu in fri­ca pre­cum unui sta­pan aspru, ci in iubi­re sme­ri­ta, pre­cum unui Tata.

 

Dum­ne­zeu m‑a pazit de ori­ce lega­turi pe care mi-ar fi fost greu sa le rup. Ast­fel, cand am ince­put sa simt nevo­ia de liber­ta­te in ori­ce fel de res­pon­sa­bi­li­ta­te pen­tru via­ta cea­lal­ta, eu am putut dis­pu­ne de ea. Eu mul­tu­mesc lui Dum­ne­zeu pen­tru acea gri­ja dove­di­ta mie. Eram linis­tit la gan­dul ca, daca voi muri, nimeni nu va pier­de nimic. Mare imi era bucu­ria: puteam, fara fri­ca, sa merg spre ori­ce risc, chiar pana la moar­te. Min­tea mea se scu­fun­da cu toa­ta aten­tia inla­un­trul meu si aco­lo petre­cea, neman­ga­ia­ta, cu anii. Ruga­ciu­nea isi schim­ba for­me­le si pute­rea: nu intot­dea­u­na ma atra­gea cu ace­ea­si pute­re; cateo­da­ta, ma dedam ruga­ciu­nii fara sa stiu si, daca atunci (fiind inca in Fran­ta, ina­in­tea ple­ca­rii la Athos) as fi vrut sa o opresc, n‑as fi putut. In ace­le zile bine­cu­van­ta­te, eu eram si cel mai nefe­ri­cit de pe pamant si, deo­po­tri­va, feri­cit pes­te masura.

 

Cateo­da­ta, un foc neva­zut se atin­gea de sus de capul meu si cuprin­dea intre­gul meu trup, pana la picioa­re, si ruga­ciu­nea fier­bi­te, cu planset mare, pen­tru lume, ma cuprin­dea. Cea mai mare par­te a ruga­ciu­nii o faceam stand in genunchi, cu frun­tea lipi­ta de podea. Cand tru­pul ajun­gea la epu­i­za­re, eu ati­peam, dar in con­sti­in­ta mea cla­ra nu ince­tam sa ma rog si ma per­ce­peam pe mine insumi dor­mind. Doar tre­zin­du-ma puteam inte­le­ge ca tru­pul meu dor­mi­se, pen­tru ca, nu intot­dea­u­na il gaseam in pozi­tia in care ma ruga­sem mai inainte.
In doua ran­duri, pe stra­zi­le Pari­su­lui, din pri­ci­na ruga­ciu­nii, eu am pier­dut putin­ta per­ce­pe­rii lumii mate­ri­a­le din jurul meu, Eu am ajuns totu­si cu bine intr-un loc unde m‑am reo­rien­tat. Regret, oare­cum, fap­tul ca nu am avut un mar­tor care sa fi des­cris com­por­ta­rea mea in ase­me­nea momente.

 

Oda­ta (la Paris) am par­ti­ci­pat la sera­ta unui bine­cu­nos­cut poet, care a citit din ver­su­ri­le sale. Era de fata un public rafi­nat. Totul a fost orga­ni­zat excep­tio­nal de corect din punct de vede­re soci­al. La mie­zul nop­tii, ma intorceam aca­sa si cuge­tam pe drum: cum se poa­te core­la aceas­ta mani­fes­ta­re a cre­a­ti­ei ome­ne­s­ti, una din­tre cele mai nobi­le, cu ruga­ciu­nea? Intrand in came­ra, mi-am ince­put ruga­ciu­nea: “Sfin­te Dum­ne­ze­u­le, Sfin­te Tare, Sfin­te fara de moar­te…” Si, iata, o fla­ca­ra sub­ti­re a aprins, neva­zut si tan­dru, pe supra­fa­ta fetei si piep­tu­lui, ceva usor ca aerul, in discor­dan­ta totu­si cu Duhul lui Dumnezeu.

 

Laun­tric, eu am trait un pro­ces de lup­ta sur­prin­za­tor intre atrac­tia mea fata de arta si ruga­ciu­ne. Ulti­ma, ruga­ciu­nea, a invins pati­ma pic­to­ru­lui, dar nu usor si nici repe­de. Apoi, la Insti­tu­tul Teo­lo­gic, mi‑a aju­tat sa-mi con­cen­trez aten­tia asu­pra obiec­te­lor de stu­diu. Am fost nevo­it sa ma lupt cu aceas­ta pie­di­ca spe­ci­fi­ca, valo­roa­sa prin ea insa­si. Via­ta mea la insti­tut mi‑a fost favo­ri­za­ta de fap­tul ca eu aveam o came­ra a mea, sepa­ra­ta, situ­a­ta dea­su­pra locu­in­te­lor pro­fe­so­ri­lor si unde puteam sa ma rog in pozi­tia obis­nu­i­ta. Si, cu toa­te aces­tea, ada­u­gand si tot inte­re­sul meu fata de sti­in­te­le bise­ri­ces­ti, nevo­ia mea duhov­ni­ceas­ca de a petre­ce in ruga­ciu­ne a sufe­rit un regres si eu am ple­cat la Athos.

 

Aco­lo, la Mun­te­le Sfant, via­ta mea a rein­trat in nor­mal. Aproa­pe in fie­ca­re zi, dupa Sfan­ta Litur­ghie, ma inun­da o bucu­rie pas­ca­la. Si, ori­cat ar fi de curi­os, ruga­ciu­nea mea nein­ce­ta­ta, ase­me­nea unui vul­can in erup­tie, izvo­ra dintr‑o adan­ca dezn­a­dej­de ce mi se cui­ba­ri­se in suflet. Doua situ­a­tii, ce pareau dia­me­tral opu­se, s‑au incui­bat inla­un­trul meu. Scriu ade­va­rul ade­va­rat. Eu insumi nu pri­ce­peam ce se petre­ce cu mine. Apa­rent, eu nu eram mai putin feri­cit decat majo­ri­ta­tea oame­ni­lor. Mai tar­ziu, m‑am lim­pe­zit refe­ri­tor la sta­rea lucru­ri­lor: Dom­nul mi‑a dat mie darul pocain­tei (Lc. 24:47). Da, aces­ta era un dar. Cum s‑a sla­bit in mine dezn­a­dej­dea, s‑a racit si ruga­ciu­nea si moar­tea mi‑a pipait ini­ma. Prin pocain­ta, exis­ten­ta mea atat s‑a dila­tat, incat atin­gea si iadul, si Impa­ra­tia. La ince­pu­tul pri­mu­lui raz­boi mondi­al (1914), ves­ti­le des­pre mii­le de morti de pe front au absor­bit in con­sti­in­ta mea intrea­ga exis­ten­ta cos­mi­ca in intu­ne­ri­cul nepa­truns al absur­du­lui. Nu puteam accep­ta nici moar­tea, nici absur­dul. Atunci, inla­un­trul meu a patruns cuge­ta­rea-duh: tot ceea ce am cunos­cut, tot ceea ce am iubit si ceea ce via­za si ma inspi­ra, tot ce este pozi­tiv si chiar Insu­si Dum­ne­zeu moa­re in mine si pen­tru mine, daca eu dis­par cu desa­var­si­re… Puter­ni­ca mi‑a fost aceas­ta incer­ca­re: ea a luat aceas­ta for­ma: ome­ne­s­cul EU poa­te deve­ni cen­trul cuprin­za­tor al intre­gii zidiri.

 

Eu tra­iam in doua lumi: una din ele o per­ce­peam cu aju­to­rul vede­rii, auzu­lui si al altor sim­turi tru­pes­ti; in cea­lal­ta lume, eu eram numai cu duhul: aco­lo, eu eram in intre­gi­me “auz, astep­ta­re”; mi-am incor­dat “vede­rea”, dar vedeam in alt chip… Aces­te lumi atat de dife­ri­te nu se des­par­teau in ruga­ciu­ne. Ziua, ruga­ciu­nea decur­gea in lumea sen­si­bi­la; noap­tea insa, ma ducea in sfe­ra min­tii (nu stiu cum sa denu­mesc acea nemar­gi­ni­re ce ma cuprin­dea). Cand citeam Evan­ghe­lia, atunci toa­te cuvin­te­le mi se pareau cunos­cu­te, dar ce se ascun­dea dupa fie­ca­re cuvant, in Insa­si Fiin­ta Dum­ne­ze­ias­ca – nu puteam patrun­de. Un lucru imi era izbi­tor de clar: totul este in Hris­tos, Fiul lui Dum­ne­zeu si numai in El. Si eu ma rugam Lui. Il che­mam si pe Tatal, pen­tru ca Duhul, Care de la El pur­ce­de, sa Se pogoa­re si asu­pra mea si sa ma inve­te tot ade­va­rul (In. 16:26; 16:13). Cau­ta­rea Dum­ne­ze­u­lui Celui Ascuns a gasit ecou in Vechiul Tes­ta­ment: mul­te cuvin­te am gasit aco­lo pen­tru a expri­ma tre­bu­in­te­le mele. Imi erau fami­li­a­re izbu­c­ni­ri­le pli­ne de indig­na­re ale lui Iov; si eu gemeam ase­me­nea pro­o­ro­ci­lor si cule­geam inspi­ra­tie din psalmi, dar, cu ade­va­rat, am inva­tat numai din Noul Tes­ta­ment, prin pris­ma caru­ia mi-am insu­sit toa­te cele­lal­te, ori­ca­re ar fi fost sur­sa lor. Foa­mea de a‑L cunoas­te pe Dum­ne­zeu imi era nepo­to­li­ta: ori­cat m‑as fi rugat, ori­cat as fi sus­pi­nat – tot­u­na – eu nu ma satu­ram. Aces­ta a fost la Athos “paha­rul meu”: dure­rea si bucu­ria s‑au con­to­pit in el, dizol­van­du-se una pe alta. Pen­tru min­tea mea, nu exis­ta nicio cale: eram eu insumi o mare nedu­me­ri­re si dure­rea m‑a cuprins in intre­gi­me. In aceas­ta atmosfe­ra de dure­re duhov­ni­ceas­ca, s‑a nas­cut inte­le­ge­rea mare­ti­ei Omu­lui. Si, oare, aceas­ta sfan­ta dure­re nu este unul din cana­le­le prin care Dum­ne­zeu Cel Preai­nalt Se comu­ni­ca nemij­lo­cit fap­tu­rii Sale, dandu‑i trep­tat cunoas­te­re nu numai des­pre exis­ten­ta cre­a­ti­ei cos­mi­ce, ci si des­pre Sine Insusi?

 

In cli­pa in care Sta­re­tu­lui Siluan i S‑a ara­tat Dom­nul Cel Viu, atunci i s‑a dat sa cunoas­ca cu intrea­ga sa fiin­ta “sme­re­nia cea de nedes­cris a lui Dum­ne­zeu”. Cuvan­tul sta­re­tu­lui a deve­nit lucra­tor pen­tru multi si chiar pen­tru mine, cel greu de min­te. Ast­fel, dato­ri­ta sta­re­tu­lui, eu am cla­ri­fi­cat fap­tul ca la baza tutu­ror tra­ge­di­i­lor nea­mu­lui ome­nesc se afla cade­rea in man­drie. Aceas­ta pati­ma con­sti­tu­ie insa­si esen­ta iadu­lui si, cu ade­va­rat, atin­ge adan­ci­mi­le sata­ni­ce. Acum, cand scriu, imi amin­tesc, cu ascu­ti­ta rusi­ne, ca acest duh pizmas si huli­tor de Dum­ne­zeu, cu mult ina­in­te de intal­ni­rea cu sta­re­tul, mi‑a adus acest gand: “De ce Hris­tos este Unul Nas­cut si nu eu?…” O sin­gu­ra cli­pa doar, si un foc rau mi‑a par­lit ini­ma. Dum­ne­zeu m‑a sal­vat. Mai mult decat atat: par­ca mi s‑a des­chis tai­na tutu­ror caderilor.

 

Dum­ne­zeu m‑a sal­vat si dra­gos­tea fata de El mi s‑a adan­cit si mi‑a ramas pen­tru tot­dea­u­na in con­sti­in­ta fap­tul ca nimeni nu se man­tu­ies­te doar cu for­te­le sale pro­prii. Nimeni nu poa­te fi deplin incre­din­tat ca o inten­tie sau alta ce ii vine nu il sta­pa­ne­ste pen­tru ves­ni­cie. Dum­ne­zeu, in pus­tie, a iesit invin­ga­tor din toa­te ispi­te­le aces­tui duh (Mt. 4:1–11).

 

Dum­ne­zeu m‑a sal­vat pe mine. Dar eu eram infri­co­sat, din cau­za fap­tu­lui ca ast­fel de inten­tii inca imi pot veni. Gan­deam intru sinemi: Nu mai am nadej­de de man­tu­i­re… Dum­ne­zeu nu ma poa­te pri­mi pen­tru ves­ni­cie asa cum sunt eu (In. 17:21–13). Da, si mie imi era deo­se­bit de greu sa fiu cu El, daca sunt nevo­it sa lupt in per­ma­nen­ta cu patimile.

 

Uimi­tor de gri­julie a fost cu mine Pro­nia Dum­ne­ze­ias­ca: anu­me, in momen­tul tre­bu­in­cios, mi‑a inga­du­it sa ma intal­nesc cu sta­re­tul Siluan. Dato­ri­ta lui, in via­ta mea inte­ri­oa­ra, s‑a pro­dus o coti­tu­ra hota­ra­toa­re. El mi‑a expli­cat ce inseam­na “a tine min­tea in iad si sa nu cazi in dezn­a­dej­de”. Mare recu­nos­tin­ta am fata de parin­te­le si sta­re­tul meu. Si in tre­cut am vazut ca Dom­nul ma con­du­cea spre El, dar eram prea prost, sa inte­leg aceas­ta adan­ci­me a lui Dum­ne­zeu. Dato­ri­ta sta­re­tu­lui Siluan, si eu am ince­put sa cunosc cai­le Dom­nu­lui si, infi­o­ran­du-ma, bine­cu­van­tez nume­le Lui.

 

“Daca Ma iubes­te cine­va, va pazi cuvan­tul Meu…” “Cel ce nu Ma iubes­te nu pazes­te cuvin­te­le Mele.” “Cine Ma neso­co­tes­te pe Mine si nu pri­mes­te cuvin­te­le Mele are jude­ca­tor care sa‑l jude­ce: cuvan­tul pe care l‑am spus, ace­la il va jude­ca in ziua de apoi” (In. 12:48; 14:23; 21:24).
Si la Athos, ca si pana la pri­mi­rea in mona­hism, ruga­ciu­nea mea era intre­rup­ta de gan­duri potri­v­ni­ce lui Dum­ne­zeu. Ast­fel, intr-un moment de sede­re chi­nu­i­toa­re in picioa­re, jude­cand cuvan­tul Dum­ne­ze­iesc, am sim­tit nepu­tin­ta mea extre­ma de a petre­ce in duhul porun­ci­lor Lui, cu toa­te stra­du­in­te­le mele si pro­nun­tam cuvin­te nebu­ne­s­ti: “Tu nu esti indrep­ta­tit sa ma judeci pe mine. Pen­tru a fi pe deplin indrep­ta­tit sa ma judeci, Tu Insuti tre­bu­ie sa ai con­di­tii ega­le cu mine. Tu esti nes­far­sit in marea pute­re a Exis­ten­tei fara ince­put, iar eu, in cre­a­tu­ra mea, sunt ase­me­nea viermelui.”

 

Ruga­ciu­nea mea se adre­sa in gene­ral lui Dum­ne­zeu. Si, cu toa­te aces­tea, eu am pri­mit ras­puns in ini­ma mea la aceas­ta ruga­ciu­ne: “Tatal nu jude­ca pe nimeni, ci toa­ta jude­ca­ta a dat‑o Fiu­lui, pen­tru ca El este Fiul Omu­lui…” (In. 5:27). De mul­te ori pana atunci, citi­sem aces­te cuvin­te, dar nu recep­ta­sem in felul aces­ta tal­cul lor. Ma facu­sem de rusi­ne; imi era rusi­ne; eu tot­dea­u­na trai­sem in con­di­tii cu mult mai usoa­re decat cele in care Si-ape­tre­cut via­ta Hris­tos. Cu ade­va­rat, El are drep­tul sa jude­ce lumea intrea­ga. Nimeni nu L‑a depa­sit pe El in pati­mi­ri­le Sale. In apa­ren­ta, multi au sufe­rit si pana acum sufe­ra chi­nuri ingro­zi­toa­re in came­re­le de tor­tu­ra ale inchi­so­ri­lor actu­a­le, dar, cali­ta­tiv, iadul Lui, “iadul iubi­rii”, este mai dure­ros decat celelalte.

 

“Tatal… toa­ta jude­ca­ta a dat‑o Fiu­lui, pen­tru ca El este Fiul Omu­lui”. Dar in ce con­sta aceas­ta jude­ca­ta? In ace­ea ca El a ara­tat fap­tul ca omu­lui ii sta in pute­re sa pazeas­ca porun­ca Tata­lui in ori­ce fel de situ­a­tii s‑ar afla in lumea aceas­ta. Nu avem nicio indrep­ta­ti­re sa facem tri­mi­te­re la nepu­tin­ta noas­tra “ome­neas­ca”. Ase­me­nea Lui, cei care L‑au urmat pe Hris­tos, in tim­pul vie­tii Sale paman­tes­ti, au pri­mit drep­tul de a jude­ca, impre­u­na cu El, lumea: “Au nu sti­ti ca sfin­tii vor jude­ca lumea?” (I Cor. 6:2). Apos­to­lul Petru I‑a spus Dom­nu­lui: “Iata, noi am lasat toa­te si Ti-am urmat Tie. Ce, oare, va fi noua?” Iar Iisus le‑a zis: “Ade­va­rat zic voua ca voi, cei ce Mi-ati urmat Mie, la invi­e­rea lumii, cand Fiul Omu­lui va sedea pe tro­nul sla­vei Sale, veti sedea si voi pe dou­as­pre­ze­ce tro­nuri, jude­cand cele dou­as­pre­ze­ce semin­tii ale lui Isra­el” (Mt. 19:27–28).

 

De ce asa? Ras­pun­sul la aceas­ta intre­ba­re il aflam in Evan­ghe­lie: “Parin­tii orbu­lui din nas­te­re se temeau de iude­ii care hota­ra­se­ra “ca, daca cine­va va mar­tu­ri­si ca El este Hris­tos (adi­ca Mesia), sa fie dat afa­ra din sina­go­ga” (In. 9: 22,34) si din­tre cape­te­nii multi au cre­zut in El, dar nu mar­tu­ri­seau, din pri­ci­na fari­se­i­lor, ca sa nu fie izgo­ni­ti din sina­go­ga” (In. 12:42). “Va vor scoa­te pe voi din sina­gogi; dar vine cea­sul cand tot cel ce va va uci­de sa cre­a­da ca adu­ce inchi­na­re lui Dum­ne­zeu” (In. 16:2). In vre­mea ace­ea, nu era mic ris­cul sa te expui ostra­cis­mu­lui soci­al. Cu toa­te aces­tea, Apos­to­lii au accep­tat acest lucru; majo­ri­ta­tea din­tre ei au fost uci­si din pri­ci­na pro­po­va­du­i­rii Evan­ghe­li­ei; de aici, “drep­tul” lor de a jude­ca pe cei ce nu au urmat lui Hristos.

 

“Caci Insu­si Tatal va iubes­te pe voi, fiind­ca voi M‑ati iubit pe Mine” (In. 16:27). Imi amin­tesc cu tris­te­te de anii tine­re­tii mele, cand sen­sul aces­tor cuvin­te se ascun­dea de mine. Ma gan­desc ca de vea­curi se repe­ta ace­lea­si lucruri cu cuvin­te­le veni­te din Ceruri, care nu tre­zesc eco­ul nece­sar in ini­m­le incre­me­ni­te, in cuge­ta­rea stin­sa pen­tru lumea de sus. Si au fost des­tu­le momen­te cand aces­te cuvin­te s‑au dat de sus oame­ni­lor, ase­me­nea tune­te­lor care zgu­du­ie ini­mi­le si ful­ge­re­lor care le ilu­mi­nea­za con­sti­in­ta. Ele au venit pe pamant din tai­ni­ca Impa­ra­tie, ca o des­co­pe­ri­re man­tu­i­toa­re des­pre inte­lep­ciu­nea negrai­ta a Tata­lui Ceresc, des­pre iubi­rea Lui fata de noi, des­pre marea tai­na a existentei.

 

In decur­sul vea­cu­ri­lor, s‑au ros­tit cuvin­te sfin­te insa fara o aten­tie cores­pun­za­toa­re si este posi­bil ca ele sa-si fi pier­dut pute­rea lor ini­ti­a­la, ace­ea pe care au avut‑o ele fiind mai intai in con­sti­in­ta pro­o­ro­ci­lor, apos­to­li­lor si sfin­ti­lor. Se gasesc oare alte mij­loa­ce de expri­ma­re a sen­su­lui adanc al cunoas­te­rii data noua des­pre Dum­ne­zeu? Iubi­rea fata de El se des­co­pe­ra in ata­tea for­me de ener­gie vita­la pe care nu le poa­te dimi­nua tim­pul atotdistrugator.

 

In fata ochi­lor nos­tri, se savar­seste noua minu­ne a cre­a­ti­ei lumii: cre­a­rea dum­ne­ze­i­lor (In. 10:34; Ps. 8:6), care inca nu s‑a inche­iat (In. 5:17). “Ter­mi­na­rea” este pro­mi­sa in vea­cul ce va sa vina. Dar si acum, deja, cand lumi­na necre­a­ta se cobo­a­ra asu­pra noas­tra, acest pro­ces duhov­ni­cesc star­ne­ste uimi­re in adan­cul duhu­lui nos­tru, inal­ta gan­dul spre Impra­tia faga­du­i­ta noua.
Doban­di­rea aces­tei Impa­ra­tii a iubi­rii Parin­tes­ti este lega­ta de mul­te sufe­rin­te (Mt. 11:12; 25:34). Ini­ma se isto­ves­te cu adan­ca dure­re din pri­ci­na pier­de­rii sufe­ri­te de om. Eu vor­besc des­pre o dure­re duhov­ni­ceas­ca, meta­fi­zi­ca si vreau ca citi­to­rul sa ma inte­lea­ga corect. In cuvin­te­le noas­tre, exis­ta intot­dea­u­na o oare­ca­re insta­bi­li­ta­te; oda­ta cu trans­for­ma­rea expe­rien­tei, se schim­ba si con­ti­nu­tul notiu­ni­lor si sen­sul pe care il au cuvin­te­le cu ace­lea­si sunete.

 

Dure­ri­le ini­mii la un sihas­tru cres­tin nu sunt un feno­men pato­lo­gic: ele se ivesc orga­nic, fiind pro­vo­ca­te de iubi­rea impre­u­na-pati­mi­toa­re. Ele nu se cul­ti­va, caci aceas­ta ar fi o devi­a­tie spre un dolo­rism sufle­tesc nesa­na­tos; ele nu sunt o urma­re a con­flic­te­lor psi­ho­lo­gi­ce, nici rezul­ta­tul unor sau altor patimi nesa­tis­fa­cu­te; dupa firea lor, sunt cu totul alt­ce­va. Nas­te­rea noas­tra in Dum­ne­zeu, pen­tru ves­ni­cie, este lega­ta de mul­te oste­neli. Pro­o­ro­cul Isa­ia a expri­mat minu­nat acest lucru: “Ca feme­ia insar­ci­na­ta si gata sa nas­ca prunc, care se zvar­co­les­te si stri­ga in dure­rea ei, asa am fost noi, Doam­ne , cu totii, in fata Ta! Zami­slit-am, dureri de face­re am avut si am nas­cut vant! Man­tu­i­re tarii, noi n‑am dat si in lume nu s‑au nas­cut biru­i­to­rii ei” (Is. 26:17–18) (am folo­sit tex­tul Sep­tu­a­gin­tei). Apos­to­lul Pavel scrie gala­te­ni­lor: “O, copi­ii mei, pen­tru care sufar iara­si dure­ri­le nas­te­rii, pana ce Hris­tos va lua chip in voi” (4:19). Mul­te exem­ple ase­ma­na­toa­re se pot adu­ce din Sfan­ta Scrip­tu­ra si din Ope­re­le Sfin­ti­lor Parinti.

 

Duhul nos­tru boles­te, dar aceas­ta boa­la se reflec­ta in tot omul intreg: in ini­ma, in trup. Omul “intreg” aufe­ra in sta­rea de astep­ta­re a Dum­ne­ze­u­lui Celui Ves­nic, dar, aces­te sufe­rin­te nu ucid, ci ne insu­fle­tesc. Chi­nu­ri­le duhu­lui sunt meta­fi­zi­ce: apar­tin tara­mu­lui pur­ta­tor de lumi­na al nemu­ri­rii: prin ele, ne inal­tam din­co­lo de hota­re­le mate­ri­ei in lumea Lumi­nii necre­a­te (cf. In. 16:20–23).

 

Min­tea nu poa­te sa se incre­din­te­ze des­pre Dum­ne­zei­rea lui Hris­tos. Tre­bu­ie sa faci oste­neli covar­si­toa­re, spre a trai potri­vit cuvan­tu­lui Lui. Luand cunos­tin­ta, in pro­ce­sul asce­tic, de dimen­siu­nea cade­rii noas­tre, noi tre­bu­ie sa tre­cem printr‑o inde­lun­ga­ta ruga­ciu­ne de pocain­ta; numai atunci ni se va da noua putin­ta de a trai ceea ce vedem in Hris­tos: cea mai mare deser­ta­re de Sine (Fil.2:6). Si apoi ne invred­ni­cim de veni­rea “pute­rii de Sus” (Lc. 24:49) sau in chip de lim­bi de foc, sau in stra­lu­ci­rea Lumi­nii Tabo­ri­ce; atunci ni se des­co­pe­ra sen­sul auten­tic al Evan­ghe­li­ei “bunei­ves­tiri”.

 

Cei sap­te ani petre­cuti de mine in pus­tie au fost tim­pul cel mai priel­nic pen­tru ruga­ciu­ne. Imi amin­tesc: oda­ta, am ince­put Ruga­ciu­nea Domneas­ca “Tatal nos­tru” si sufle­tul meu a incre­me­nit intr‑o feri­ci­ta uimi­re. Sa merg mai depar­te nu puteam. Min­tea mi s‑a oprit; totul in mine a amu­tit. Si acum scriu cu tris­te­te des­pre aceas­ta minu­ne petre­cu­ta cu mine. Ceea ce s‑a petre­cut cu mine s‑a intam­plat o sin­gu­ra data, dar cu o deo­se­bi­ta pute­re. Oare nu pen­tru ca struc­tu­ra tru­peas­ca nu poa­te supor­ta atin­ge­rea arza­toa­re a sla­vei Dumnezeiesti?

 

Dupa un oare­ca­re timp, ceva ase­ma­na­tor s‑a petre­cut din nou cu mine, la che­ma­rea Nume­lui lui Iisus Hris­tos. In ace­le cli­pe, am fost nevo­it sa ince­tez a mai pro­nun­ta acest Nume: actiu­nea lui era prea puter­ni­ca; sufle­tul a ramas fara cuvin­te, fara gan­duri, era infi­o­rat de apro­pi­e­rea de Dum­ne­zeu. Atunci, mi s‑a des­chis tai­na sfin­tei slu­jiri dum­ne­ze­ies­ti. In ziua urma­toa­re, am savar­sit Litur­ghia si Hris­tos-Dum­ne­zeu a fost in mine si cu mine, afa­ra de mine si in Sfin­te­le Tai­ne, in Tru­pul si in San­ge­le Lui. Si nume­le Dum­ne­ze­ies­ti, si cuvin­te­le tex­te­lor litur­gi­ce imi ieseau din gura pre­cum o fla­ca­ra. M‑am aflat in aceas­ta sta­re vre­me de trei zile, dupa care inten­si­ta­tea trai­rii s‑a mic­so­rat. Dar amin­ti­rea des­pre cele petre­cu­te, Dum­ne­zeu mi‑a gravat‑o in min­tea si in ini­ma mea. Si eu ma rog Lui sa nu ma lepe­de la vre­mea batra­ne­ti­lor, “nici in ziua mor­tii mele” (Ps. 70:10).

 

Apos­to­lul Pavel ne‑a porun­cit “sa umblam cu vred­ni­cie, dupa che­ma­rea cu care am fost che­mati” (Efes. 4:1). Dar in ce con­sta aceas­ta umbla­re? Sa dam din nou cuvan­tul lui Pavel: “Mie, celui mai mic decat toti sfin­tii, mi‑a fost dat harul aces­ta, ca sa bine­ves­tesc nea­mu­ri­lor boga­tia lui Hris­tos de nepa­truns si sa des­co­par tutu­ror care este ico­no­mia tai­nei celei din veci ascun­se in Dum­ne­zeu, Zidi­to­rul a toa­te, prin Iisus Hris­tos… Intru Care avem, prin cre­din­ta in El, indraz­ne­a­la si apro­pi­e­re de Dum­ne­zeu, cu depli­na incre­de­re… si Hris­tos sa Se sala­slu­ias­ca, prin cre­din­ta, in ini­mi­le voas­tre, inra­da­ci­nati si inte­me­iati fiind in iubi­re, ca sa puteti inte­le­ge… care este lar­gi­mea si lun­gi­mea, si inal­ti­mea, si adan­ci­mea si sa cunoas­teti iubi­rea lui Hris­tos, cea mai pre­sus de cunos­tin­ta, ca voi sa va umpleti de toa­ta pli­na­ta­tea lui Dum­ne­zeu. Iar Celui ce poa­te sa faca, prin pute­rea cea lucra­toa­re, in noi, cu mult mai pre­sus decat cerem sau pri­ce­pem noi… sla­va Lui in vea­cul vea­cu­lui” (Ef. 3).

 

Voi con­ti­nua sa vor­besc des­pre alte cate­va feno­me­ne pe care nici­cum nu le-as fi putut astep­ta, din pri­ci­na ca eu sunt asa cum sunt. Nu o data mi‑a fost dat sa con­tem­plez Lumi­na Dum­ne­ze­ias­ca. Ea ma cuprin­dea bland si ma umpleam de o iubi­re mepa­man­teas­ca. In anu­mi­te impre­ju­rari, lumea exte­ri­oa­ra isi pier­dea mate­ria­li­ta­tea si deve­nea neva­zu­ta. Ceea ce se petre­cea cu mine apar­ti­nea unui alt plan al exis­ten­tei. Cand, in chip nes­ti­ut de mine, se res­ta­bi­lea per­ce­pe­rea obis­nu­i­ta, atunci o tris­te­te fina imi stra­ba­tea sufle­tul, dato­ri­ta intoar­ce­rii la via­ta trupeasca.

 

Cateo­da­ta, imi tre­cea gan­dul ca as putea sa nu ma mai intorc la via­ta tru­peas­ca; ruga­ciu­nea savar­si­ta in tim­pul aces­ta, de acum, poa­te deve­ni o sta­re ves­ni­ca a sufle­tu­lui. Vede­rea Lumi­nii este strans lega­ta de harul care ne invi­a­za si a para­si paman­tul intr‑o ast­fel de sta­re este o ade­va­ra­ta bine­cu­van­ta­re. Din “via­ta” Cuvi­o­su­lui Sera­fim de Sarov, aflam ca el a ince­tat din via­ta in tim­pul ruga­ciu­nii: sufle­tul lui a para­sit tru­pul inca viu; el tinea in mana o luma­na­re aprin­sa. “Cin­sti­ta este ina­in­tea Dom­nu­lui moar­tea cuvi­o­si­lor Lui” (Ps. 115:6). Nu printr‑o ast­fel de moar­te tre­bu­ie sa tre­cem cu totii din aceas­ta via­ta? “Ade­va­rat, ade­va­rat zic voua: cel ce ascul­ta cuvan­tul Meu si cre­de in Cel ce M‑a tri­mis are via­ta ves­ni­ca si la jude­ca­ta nu va veni, ci s‑a mutat din moar­te la via­ta” (In. 5:24). “Ade­va­rat, ade­va­rat zic voua: daca cine­va va pazi cuvan­tul Meu, nu va vedea moar­tea in veac” (In. 8:51).

 

Ruga­ciu­nea este o ener­gie de un gen apar­te, ea este con­to­pi­rea a doua actiuni – a noas­tra si a lui Dum­ne­zeu. Ast­fel, ea este si in trup, si in afa­ra tru­pu­lui – chiar in afa­ra lumii aces­te­ia spa­tia­le si tem­po­ra­le. Cand noi sun­tem con­ster­nati de vede­rea sfin­te­ni­ei lui Dum­ne­zeu si, in ace­la­si timp, in dezn­a­dej­de pen­tru marea noas­tra nevred­ni­cie in fata lui Dum­ne­zeu, atunci ruga­ciu­nea noas­tra se trans­for­ma intr-un avant puter­nic al duhu­lui, care rasco­les­te cer­cul strans al mate­ri­ei. Tru­pul nos­tru tre­bu­ie sa se indu­hov­ni­ceas­ca (I Cor. 15:50). “Cat pen­tru noi, ceta­tea noas­tra este in ceruri, de unde si astep­tam Man­tu­i­tor, pe Dom­nul Iisus Hris­tos, care va schim­ba in infa­ti­sa­re tru­pul sme­re­ni­ei noas­tre, ca sa fie ase­me­nea tru­pu­lui sla­vei Sale, lucrand cu pute­rea ce are de a‑Si spu­ne Sie­si toa­te” (Fil. 3:20–21). “Asa­dar, daca ati invi­at impre­u­na cu Hris­tos, cau­tati cele de sus, unde Se afla Hris­tos, sezand de‑a dreap­ta lui Dum­ne­zeu” (cf. Col.3:1).

 

O, minu­nat este acest dar al ruga­ciu­nii! In avan­tul catre Tatal si Dum­ne­ze­ul Prea­iu­bit, ea este de nepo­to­lit; prin ea, noi avem acces la o noua for­ma de exis­ten­ta, nes­pa­tia­la, dar care, cali­ta­tiv, depa­seste aceas­ta lume. Sufle­tul sures­ci­tat de o ima­gi­na­tie bea­ta sau con­dus de o filo­so­fie ratio­na­la cau­ta carari aco­lo unde ele nu exis­ta. O oare­ca­re intu­i­tie sufle­teas­ca mis­ca sufle­tul care este legat cu lan­turi neva­zu­te, dar de nede­z­le­gat, de “legea paca­tu­lui” si care nu se pot des­fa­ce prin pro­pri­i­le noas­tre sfor­tari, ci numai prin actiu­nea ato­tpu­ter­ni­cu­lui Dum­ne­zeu, Man­tu­i­to­rul nos­tru. In ce fel ne vom putea inchi­pui lup­ta sufle­tu­lui pen­tru eli­be­ra­rea sa? Se impu­ne o ana­lo­gie cu tru­pul, care, fiind in dureri insu­por­ta­bi­le in intre­gi­me, in mis­ca­re, stra­du­in­du-se sa evi­te dure­ri­le – ase­me­nea tru­pu­lui se mis­ca si sufle­tul in plan­sul ruga­ciu­nii, pen­tru a birui dure­rea si a se uni cu Dum­ne­zeu. Din expe­rien­ta mea per­so­na­la, pot sa spun ca exis­ta doua feluri de dezn­a­dej­de: una cu totul nega­ti­va, care pier­de pe om si tru­pes­te, si sufle­tes­te. Cea­lal­ta este bine­cu­van­ta­ta. Des­pre aceas­ta, nu voi ince­ta sa vor­besc. Printr‑o ast­fel de dezn­a­dej­de, mi‑a venit si mie renas­te­rea intru Lumina.

 

Mie nu-mi este deloc usor sa mar­tu­ri­sesc ina­in­tea oame­ni­lor des­pre bine­cu­van­ta­rea ce s‑a revar­sat asu­pra mea de la Cel Preai­nalt. Nu am putut pri­ce­pe nici­o­da­ta de ce toc­mai cu mine s‑au intam­plat aces­te lucruri. Cu mine, cela ce sunt asa cum sunt eu. La ince­put, lumi­na, neva­zu­ta inca pen­tru mine, mi‑a dat sa vad iadul meu laun­tric, apoi si toa­ta lumea cre­a­ta, in exis­ten­ta ei tem­po­ra­la, in pre­dis­po­zi­tia ei spre piei­re. Aceas­ta vede­re cum­pli­ta, am purtat‑o inde­lung intru sine-mi. Eram des­cu­ra­jat de absur­di­ta­tea lucru­ri­lor ce se petrec in lumea aceas­ta pli­na de sufe­rin­te, care uci­de ori­ce incer­ca­re de via­ta. Dar, ori­cat ar fi de stra­niu, noua via­ta batea insu­tit inla­un­trul meu. Ca un torent nein­tre­rupt, ruga­ciu­nea imi inun­da ini­ma, atra­gea dupa sine si min­tea, ade­sea cu pute­re cres­can­da, alta­da­ta, insa, in asa masu­ra, incat imi smul­gea duhul meu in adan­ci­mea unui alt spa­tiu, nea­se­ma­na­tor celui pe care il recep­tam in mod obis­nu­it. In ace­la­si timp, eram cobo­rat pana la nimi­ci­re, dar oda­ta cu aceas­ta, pri­meam expe­rien­ta incal­cu­la­bi­la in vede­rea apro­fun­da­ta a lumii si chiar a atin­ge­rii de vesnicie.

 

Este chi­nu­i­tor sa-ti recu­nos­ti nein­ce­tat nimic­ni­cia din care cau­za se intris­tea­za si oase­le… Dar, curi­os, cand sla­bea aceas­ta zdro­bi­re sfan­ta, eu muream duhov­ni­ces­te. Am pri­ce­put firea aces­tui feno­men abia mai tar­ziu, cand sta­re­tul Siluan mi‑a expli­cat: “Dom­nul ne edu­ca pe noi in asa fel, incat sa nu pier­dem sme­re­nia.” Atunci, in par­te, am inte­les tai­na aces­tei cai. Mi se intam­pla in tre­cut, ca pic­tor, sa cer o sen­za­tie de tri­umf, de biru­in­ta si imi ziceam: “am obti­nut” ceea ce cau­tam; ma apro­pi­am, pro­ba­bil, de expre­sia ace­lei fru­mu­seti ce mi se des­cria mie. Dar aceas­ta incan­ta­re dis­pa­rea repe­de si eu, din nou, eram chi­nu­it, la vede­rea nere­u­si­te­lor mele. Asa si inca mai mult se intam­pla cu Dum­ne­zeu: El nu ne da linis­te; man­ga­ie sufle­tul pen­tru o cli­pa, Se atin­ge cu focul Sau de ini­ma, ne incan­ta min­tea cu vede­rea Sla­vei Sale si din nou Se ascun­de, pen­tru a nu cre­de noi cum­va ca am atins depli­na­ta­tea cunoas­te­rii Lui. Soar­ta noas­tra pe pamant este “de a fi saraci cu duhul”. Inda­ta ce ne cuprin­de linis­tea fal­sa a mul­tu­mi­rii de sine, ime­di­at ne para­seste Duhul Vie­tii Care vine de la Tatal.

 

Din expe­rien­ta aces­tor schim­bari, mi s‑a lim­pe­zit struc­tu­ra feri­ci­ri­lor si anu­me: la baza ori­ca­rei spo­riri duhov­ni­ces­ti, sta sim­ta­man­tul chi­nu­i­tor al “nimic­ni­ci­ei” noas­tre. Aceas­ta con­sti­in­ta a nimic­ni­ci­ei este izvo­rul ener­gi­ei ruga­toa­re si impre­u­na for­mea­za acea teme­lie trai­ni­ca pe care se zides­te intrea­ga con­struc­tie a man­tu­i­rii, chiar pana la cul­mi­le ei, dupa care urmea­za “pla­ta noas­tra mul­ta in ceruri” (Mt. 5:3–16). Iara­si si din nou: la teme­lia tutu­ror rele­lor, sta man­dria, intru care este moar­tea si intu­ne­ri­cul. Carac­te­ris­ti­ca sme­re­ni­ei este sfan­ta nepa­ti­mi­re, care il cobo­a­ra pe om pana la treap­ta cand se recu­noas­te mai pre­jos decat cre­a­tu­ra si, in chip tai­nic, il inal­ta mai pre­sus decat toa­ta zidirea.
In via­ta sa cea dupa Dum­ne­zeu, sihas­trul cres­tin nu tre­bu­ie sa se ase­me­ne nici poe­ti­lor, nici filo­zo­fi­lor, nici savan­ti­lor. In che­ma­rea sa catre Dum­ne­zeu, el aspi­ra numai catre ina­in­te, nema­iu­i­tan­du-se la sine. Ceea ce el tra­ies­te efi­cient in ruga­ciu­ne lasa in fiin­ta sa o urma nestear­sa si se vede ascet doar dupa tre­ce­rea unui timp inde­lun­gat, cand aten­tia min­tii se con­cen­trea­za la tre­cut. Atrac­tia catre Dum­ne­zeu, la ince­put, este atat de inten­sa, incat, in mis­ca­rea sa ten­sio­na­ta catre Cel Preai­nalt, duhul omu­lui Il vede numai pe El, Cel Unul. Sufle­tul care se caies­te si care se vede pe sine atat de depar­te de Ade­va­rul cau­tat devi­ne intreg o rana dure­roa­sa si implo­ra pe Dom­nul Cel Prea­iu­bit sa aiba fata de el mila si inga­du­in­ta. Sim­ta­man­tul paca­tu­lui care a dis­trus ase­ma­na­rea cu Dum­ne­zeu din fiin­ta noas­tra nas­te un regret inex­pri­ma­bil fata de sta­rea in care noi ne-am aflat atat de mult si care ne‑a facut cu totul nevred­nici de Sfan­tul Sfin­ti­lor; oare Dom­nul ne va pri­mi pe noi, desfra­na­tii? Sufle­tul se afla, par­ca, in fata Infri­co­sa­tei Jude­cati si, cu cat este mai zdro­bi­toa­re fri­ca de osan­di­re, cu atat ruga­ciu­nea de pocain­ta devi­ne mai puter­ni­ca. In cea­su­ri­le de repa­us ale sede­rii tru­pes­ti in fata lui Dum­ne­zeu, dis­po­zi­tia esen­ti­a­la a duhu­lui nu se schim­ba, ci petre­ce cu toa­ta pute­rea in acea mis­ca­re catre El.

 

Iata ce s‑a intam­plat cu mine in al cin­ci­lea an de calu­ga­rie: egu­me­nul manas­ti­rii Sfan­tul Pan­te­li­mon, arhi­man­dri­tul Misa­il, m‑a che­mat la el si mi‑a dat o ascul­ta­re – sa invat lim­ba gre­a­ca, deo­a­re­ce manas­ti­rea avea nevo­ie de cunos­ca­tori ai aces­tei lim­bi a locu­lui, care era nece­sa­ra in toa­te con­tac­te­le cu lumea exte­ri­oa­ra, duhov­ni­ceas­ca si ofi­ci­a­la. Eu am facut inchi­na­ciu­nea cuve­ni­ta, spre a pri­mi bine­cu­van­ta­re pen­tru mun­ca ce-mi sta­tea ina­in­te. Cand am ajuns insa lan­ga usa cabi­ne­tu­lui, el m‑a oprit si mi‑a zis: “Parin­te Sofro­nie, Dum­ne­zeu nu jude­ca de doua ori. Daca dum­ne­a­voas­tra impli­ni­ti ascul­ta­rea data de mine, eu voi avea pla­ta in fata lui Dum­ne­zeu, iar dum­ne­a­voas­tra veti petre­ce in pace.” El vor­bea ple­can­du-si capul spre piept, asa cum se obis­nu­ies­te la ruga­ciu­ne si in vocea lui se reflec­ta seri­o­zi­ta­tea pe care o dadea cuvan­tu­lui sau.

 

De la el, m‑am indrep­tat spre bibli­o­te­ca, pen­tru a lua car­ti­le nece­sa­re stu­di­u­lui lim­bii gre­ces­ti si m‑am intors la chi­lie; aco­lo, des­chi­zand gra­ma­ti­ca dia­lec­tu­lui, mi-am con­cen­trat in mod firesc aten­tia la cele citi­te. Si ce s‑a intam­plat? Am sim­tit fizi­ces­te ca min­tea imi iese din ini­ma, se ridi­ca pana in par­tea fron­ta­la a cra­ni­u­lui si se mis­ca mai depar­te, in direc­tia car­tii. In acel moment, mi‑a deve­nit clar ca min­tea mea, zi si noap­te, timp de sap­te ani, a petre­cut in ini­ma, in ruga­ciu­ne de pocain­ta. Dupa cuvan­tul egu­me­nu­lui, eu am ramas linis­tit sufle­tes­te. Zdro­bit de boa­la (de mala­rie), am biru­it totu­si sla­bi­ciu­nea tru­peas­ca, pen­tru a stu­dia lim­ba cat mai mul­te ore pe zi cu putin­ta. Imi amin­tesc cum, oda­ta, pe cand scri­am exer­ci­ti­i­le, isto­vit fiind, mi‑a venit un gand: daca acum, in cli­pa aceas­ta, ma voi auzi stri­gat la Jude­ca­ta, ce voi face? Eram linis­tit in adan­cul ini­mii: “Ma voi scu­la in pace si voi mer­ge la Jude­ca­ta lui Dum­ne­zeu”. Acest moment, chiar si acum, il remarc in mod deo­se­bit, pen­tru ca nu era defel ase­ma­na­tor cu sta­rea de spi­rit de mare fri­ca, ce mi-am insusit‑o rela­tiv la jude­ca­ta vii­toa­re. Prin ruga­ciu­nea egu­me­nu­lui, mi s‑a dat expe­rien­ta pacii aces­te­ia. Noua mea ocu­pa­tie m‑a pri­vat de putin­ta de a savar­si ruga­ciu­nea pre­cum odi­ni­oa­ra, dar harul, intr‑o for­ma prea minu­na­ta, nu m‑a para­sit timp de cate­va luni, cat a durat efor­tul meu de a sta­pani lim­ba gre­a­ca. Ast­fel, Dum­ne­zeu nu m‑a para­sit, dar nici ini­ma mea nu s‑a depar­tat de Dansul.

 

Luni­le de inva­ta­tu­ra au tre­cut si Dom­nul a bine­vo­it sa-mi dea din nou o ruga­ciu­ne de pocain­ta info­ca­ta. Pen­tru a renas­te in Dom­nul, tre­bu­ie sa avem fri­ca de noi insi­ne, de felul nos­tru de a fi, sa avem aver­siu­ne fata de pati­ma man­dri­ei mar­sa­ve si potri­v­ni­ce lui Dum­ne­zeu, care tra­ies­te in noi si care ne‑a izgo­nit cu rusi­ne din Impa­ra­tia Tata­lui lumi­ni­lor. Sal­va­rea de aceas­ta pati­ma o gasim in porun­ca lui Hris­tos: sa iubim pe Dum­ne­zeu si sa ne uram pe noi insi­ne (cf. Lc. 14:26). Aceas­ta tema este deo­se­bit de impor­tan­ta si sunt con­sti­ent ca nu este posi­bil sa epu­i­zez aceas­ta par­te a vie­tii duhov­ni­ces­ti a cres­ti­nu­lui, ori­cat as scrie eu. Eu am numit dezn­a­dej­dea care m‑a cuprins pe mine – mare­le dar de Sus. Am inte­les pe deplin aceas­ta nu mai devre­me decat dupa scur­ge­rea a trei­zeci de ani de tru­da, poa­te chiar mai mult.

 

Nu am cau­tat aju­to­rul oame­ni­lor, pen­tru ca eram luat ca o frun­za usca­ta de vant, ma invar­tea si nu-mi dadea posi­bi­li­ta­tea sa inte­leg sen­sul celor ce se petre­ceau cu mine. Nu inte­le­geam nimic; nu puteam intre­ba pe nimeni, pen­tru ca nu puteam for­mu­la nicio intre­ba­re. Exis­ten­ta cos­mi­ca se des­chi­dea vije­li­os min­tii mele, cu o iutea­la ce nu-mi per­mi­tea sa ma opresc nica­ieri cu ratiu­nea. Era o sta­re ase­ma­na­toa­re nebu­ni­ei, de un fel deo­se­bit, nefi­ind de resor­tul si de com­pe­ten­ta psi­hia­tri­lor. Ince­pea pro­ce­sul inde­par­ta­rii mele de lume. Ceva se ase­za intre mine si oameni, imi pier­du­sem inte­re­sul de a comu­ni­ca cu ei; dis­pa­ru­se­ra, unul dupa altul, punc­te­le de con­tact. Lumea arte­lor: pic­tu­ra, muzi­ca, poe­zia, lite­ra­tu­ra, tea­trul si cele­lal­te, tot ceea ce ina­in­te repre­zen­ta esen­ta si sen­sul exis­ten­tei mele – a ince­put sa paleas­ca si sa mi se para a fi lucruri nese­ri­oa­se, curat amu­za­ment copi­la­resc si aces­ta nu a fost un lucru usor pen­tru mine: din cand in cand, in pri­ma peri­oa­da, eram sfa­si­at intre doua cen­tre: pati­ma de pic­tor si ruga­ciu­nea. Asta, pana cand ruga­ciu­nea a biru­it pe toa­te cele­lal­te din lumea aceas­ta. Rama­ne o sin­gu­ra misiu­ne: sa‑L afli pe ade­va­ra­tul Dum­ne­zeu, adi­ca pe Zidi­to­rul tutu­ror fap­tu­ri­lor si ves­nic sa tra­ies­ti impre­u­na cu El.

 

Nu este, oare, nebu­na o ase­me­nea cute­zan­ta pen­tru un om ca mine? Cu Dum­ne­zeu, nu este deloc usor si nici sim­plu; El este prea mare pen­tru noi. El este “Foc care mis­tu­ies­te”, El este lumi­na cea nea­pro­pi­a­ta. El Si‑a arun­cat focul pe pamant si arde ini­mi­le noas­tre. Pe de alta par­te, si eu sunt lucrul mai­ni­lor Sale. El S‑a imbra­cat in tru­pul nos­tru, pen­tru ca, prin acest ecran, sa‑L putem vedea. De aici, nadej­dea care duce mai depar­te decat ori­ce dezn­a­dej­de. Indraz­ni­ti, a spus El (cf. In. 16:33). Cred ca apa­ri­tia aces­tul foc inla­un­trul nos­tru este sufla­rea ves­ni­ci­ei Dum­ne­ze­ies­ti. Refe­ri­tor la aceas­ta: “La Dum­ne­zeu, nimic nu este cu nepu­tin­ta… si feri­ci­ta este ace­ea care a cre­zut ca se vor implini cele spu­se ei de la Dom­nul” (Lc. 1:37–45).
Cunos­cand prin mine insumi nesta­tor­ni­cia firii noas­tre, eu tra­iesc sta­tor­nic in fri­ca. Aceas­ta fri­ca se numes­te Dum­ne­ze­ias­ca. Ea nu se asea­ma­na cu fri­ca ani­ma­li­ca: in ea, se cuprind si inte­lep­ciu­nea, si iubi­rea, si pute­rea. Numai intal­ni­rea cu mare­le Dum­ne­zeu, pe Care noi nu‑L puem cuprin­de si pe Care noi nu putem sa nu‑L iubim, ne da sa cunoas­tem ca sun­tem foar­te depar­te de ceea ce ne-am pro­pus ca tel si sens al intre­gii noas­tre existente.

 

Petru, la Cina cea de Tai­na, a spus cu patos: “Daca toti se vor smin­ti intru Tine, eu nici­o­da­ta nu ma voi smin­ti!” Cunoas­tem cu totii ce a urmat dupa aceas­ta mar­tu­ri­si­re: “Si Petru si‑a adus amin­te de cuvan­tul lui Iisus, Care zise­se: “Mai ina­in­te de a can­ta coco­sul, de trei ori te vei lepa­da de Mine.” Si, iesind afa­ra, a plans cu amar” (Mt. 25:33–75).

 

Scris este: “Iubi­rea desa­var­si­ta alun­ga fri­ca… iar cel ce se teme nu este desa­var­sit in iubi­re” (I In. 4:18). Eu stiu ca nu sunt desa­var­sit in iubi­re, dar aceas­ta nu ma inde­par­tea­za de fap­tul ca si eu iubesc pe Dum­ne­zeu. Si, iata, anu­me aceas­ta iubi­re nas­te in mine fri­ca de a nu fi vred­nic de ras­puns bun la Jude­ca­ta. Se frang oase­le mele cand vad inla­un­trul meu cea mai mica urma de sova­ia­la. Nu-mi amin­tesc ca in tim­pul vie­tu­i­rii mele la Athos sa se fi atins indo­ia­la de mine sau de ini­ma mea. Cand, insa, m‑am intors in Euro­pa, am luat con­tact cu oame­nii de alt duh, care, ase­me­nea unui vant rece, imi atin­gea si imi tul­bu­ra, in mod nepla­cut, ini­ma si min­tea. Aceas­ta ener­gie, strai­na Duhu­lui lui Hris­tos, pen­tru moment, deze­chi­li­brea­za pacea inte­ri­oa­ra si chea­ma min­tea si ini­ma la o oare­ca­re lup­ta. Cunos­cu­ta de mine in pus­tiu, in ruga­ciu­nea dra­gos­tei, am biru­it influ­en­te­le nega­ti­ve intal­ni­te: “Legea duhu­lui vie­tu­i­rii in Hris­tos Iisus m‑a eli­be­rat si pe mine din pute­rea duhu­lui lumii aces­te­ia” (cf. Rom. 8:2).

 

Petru s‑a ridi­cat, dar eu pot sa cred in mine insumi? Cat timp ini­ma mea sim­te pre­zen­ta lui Dum­ne­zeu, noi petre­cem in pace si sun­tem inca­l­zi­ti de iubi­rea Lui. Dar cand lucra­rea Lui nu se mai face sim­ti­ta, atunci ma intris­tez din nou, vazand nepu­tin­ta mea. Lucra­rea cru­cii ma inso­tes­te, intr‑o oare­ca­re masu­ra, pana la batra­ne­te. Mi se pare totu­si ca eu am cunos­cut posi­bi­li­ta­ti­le omu­lui; si aceas­ta cunoas­te­re in duh imi ofe­ra liber­ta­te la ori­ce fel de intal­ni­re cu fel de fel de puteri, nemar­gi­nit mai puter­ni­ce decat nimic­ni­cia mea. In ace­le vre­muri sinis­tre, m‑a sal­vat nume­le lui Iisus Hris­tos. Ma rog sa se petre­a­ca cu mine ace­lea­si lucruri, macar pana la sfar­sit si fara de sfar­sit. In ore­le cand Dum­ne­zeu ne daru­ies­te odih­na, se star­ne­ste inla­un­trul nos­tru o ruga­ciu­ne fier­bin­te si, in imbra­ti­sa­rea ei, duhul des­co­pe­ra cu bucu­rie inru­di­rea cu Hris­tos si cres­te ase­ma­na­rea cu El. DOMNUL ne‑a zidit dupa “chi­pul Sau” – prin urma­re, in El, deve­nim si noi “domni”. Inta­ri­ti prin pute­rea Lui, noi putem con­tem­pla tot felul de rau in lumea cre­a­ta, dar el, raul, isi pier­de pute­rea asu­pra noas­tra. Pen­tru acest rau, este nece­sa­ra domnia (sta­pa­ni­rea) noas­tra intru “impa­ra­tia cea nestramutata”.

 

“Inca o data voi cla­ti­na nu numai paman­tul, ci si cerul.” Cuvin­te­le “inca o data” ara­ta pre­fa­ce­rea ” a ceea ce se cla­ti­na”, ca ele­ment cre­at, ca sa petre­a­ca in “neclin­ti­re”. (Evr. 12:26–27). Inca nu ni s‑a des­co­pe­rit care va fi ulti­ma incer­ca­re la care va fi supu­sa intrea­ga zidi­re. Ne tre­bu­ie o fri­ca evla­vi­oa­sa, pen­tru a stra­ba­te toa­te pra­gu­ri­le fiin­tei zidi­te si sa ne umplem de via­ta necre­a­ta, ce se pogoa­ra de la Dumnezeu.

 

Hris­tos-Dum­ne­zeu este nemar­gi­nit in pute­rea Sa, Duhul Lui umple ori­ce bez­na. Dar si mic­so­ra­rea Lui este, pen­tru noi, de nepa­truns. Cand, intr‑o tace­re neva­zu­ta, stam in fata lui Dum­ne­zeu intr‑o depli­na dezgo­li­re a fiin­tei noas­tre, atunci adan­cu­ri­le firii se des­chid si pen­tru noi insi­ne. Printr‑o tota­la con­cen­tra­re – STRANGERE a tot ceea ce se afla inla­un­trul per­so­na­li­ta­tii noas­tre, ni se ofe­ra posi­bi­li­ta­tea sa vedem ca fiin­ta intre­gii ome­niri, la ori­gi­ni­le ei si dupa firea ei, este O FIINTA UNICA, UN OM UNIC. De aici, mis­ca­rea fireas­ca a duhu­lui nos­tru catre ruga­ciu­nea pen­tru toti oame­nii, pen­tru INTREGUL ADAM, ca pen­tru tine insuti. De aici, ne vine si inte­le­ge­rea cuvin­te­lor lui Hris­tos: “Ca toti sa fie una, dupa cum si Noi sun­tem una” (In.17:21–23).

 

In ruga­ciu­nea de pocain­ta pen­tru paca­te­le noas­tre, noi inva­tam sa traim tra­ge­dia intre­gii ome­niri prin noi insi­ne. Daca, in vir­tu­tea a tot felul de zadar­ni­cii, la tot pasul, eu bolesc cu intrea­ga fiin­ta, daca, pen­tru toa­te cade­ri­le mele, mi se ascun­de cade­rea stra­ve­che a pro­to­pa­rin­te­lui nos­tru, care a rupt intrea­ga ome­ni­re de Dum­ne­zeu si Tatal nos­tru, atunci este nor­mal pen­tru mine ca, in sufe­rin­te­le mele per­so­na­le, sa cunosc fiin­tal sufe­rin­te­le tutu­ror oame­ni­lor. Dar, poa­te si invers: in bucu­ria mea, sa vad bucu­ri­i­le intre­gii lumi. Asa se inva­ta cres­ti­nul sa impre­u­na-pati­meas­ca cu toti cei ce sunt in sufe­rin­te si sa se bucu­re cu toti cei ce petrec in bucurie.

 

Daca paca­tul, in esen­ta sa, este intot­dea­u­na o cri­ma impo­tri­va iubi­rii Parin­tes­ti, atunci res­ta­bi­li­rea depli­na a iubi­rii pier­du­te nu este posi­bi­la alt­fel decat printr‑o tota­la pocain­ta, care sa ne des­co­pe­re, daca este posi­bil, pana in sfar­sit, ce inseam­na aceas­ta cri­ma atunci cand se impu­ne in pla­nul ves­ni­ci­ei. “Prea­bu­nu­le Parin­te, vin­de­ca-ma si pe mine, lepro­sul, inno­ies­te-ma pe mine, cel stri­cat de paca­te… Parin­te Sfin­te, sfin­tes­te-ma pe mine: si min­tea, si ini­ma, si tru­pul meu… gre­sit-am ina­in­tea Ta si voi muri depar­te de Tine… pri­mes­te-ma pe mine, dupa mul­ti­mea indu­ra­ri­lor Tale si a milos­ti­vi­rii Tale.”

 

“Iisus i‑a spus lui: “De ata­ta vre­me sunt cu voi si nu M‑ai cunos­cut, Fili­pe?” (In.14:9). Maria Magda­le­na: “Ea s‑a intors cu fata si a vazut pe Iisus stand, dar nu stia ca este Iisus. Zis‑a ei Iisus: Feme­ie, de ce plangi? Pe cine cauti? Ea, cre­zand ca este gra­di­na­rul, I‑a zis: Doam­ne, daca Tu L‑ai luat, spu­ne-mi unde L‑ai pus si eu Il voi lua. Iisus i‑a zis ei: Marie! Intorcan­du-se ea, I‑a zis evre­ies­te: Rabuni! (adi­ca Inva­ta­to­ru­le).” (In.20:14–16) Luca si Cle­o­pa, in dru­mul lor spre Ema­us, nu L‑au cunos­cut pe Iisus decat atunci cand El “a frant pai­nea”, le‑a dat‑o lor si “s‑au des­chis ochii lor si L‑au cunos­cut”. (Lc24:3) Ceva ase­ma­na­tor se va putea petre­ce si cu noi: El Se va apro­pia de noi, va dis­cu­ta cu noi si noi nu‑L vom recu­noas­te pe El, Care este mare­le Dum­ne­zeu – mare, dar bland si deo­se­bit de smerit.

 

Dar, cand vine momen­tul si noi Il cunoas­tem, atunci sufle­tul nos­tru Il va iubi si inspi­ra­tia culea­sa din aceas­ta cunoas­te­re ne va umple de feri­ci­re. Si aceas­ta inspi­ra­tie, obti­nu­ta prin cunoas­te­re, nu ne va para­si nici­o­da­ta. Noi vom fi, de mul­te ori, in dife­ri­te incer­cari si stari dure­roa­se, dar ea, aceas­ta minu­na­ta inspi­ra­tie, va fi tot­dea­u­na cu noi; cateo­da­ta, ca o pace linis­ti­ta, alta­da­ta, ca o fla­ca­ra arza­toa­re, une­ori, ca un aflux de gan­duri pur­ta­toa­re de lumi­na sau ca un plans de bucu­rie in ruga­ciu­ne. Si mul­te ase­me­nea aces­to­ra, caci nimic in lume nu se poa­te ase­ma­na cu ceea ce isi are obar­sia in El, Cel Unul.

 

(Feri­ci­tul Arhi­man­drit Sofro­nie, “Des­pre rugaciune”)
Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: