De ce s – a speriat Hristos?
“Zilele trecute, în timp ce beam un ceai, verişoara mea, femeie în toată firea, a început a plînge, zicînd că vrea să-mi pună o întrebare pe care nu a mai pus‑o nimănui. În sfîrsit, după ce s‑a scuzat de multe ori: „că este o hulă”, „că îi este ruşine că are astfel de gînduri” şi‑a luat inima în dinţi şi a vorbit. „De ce – zice ea plîngînd -, Iisus s‑a speriat în grădină?
El era de la Dumnezeu, El ştia toate – ştia că va muri, că va învia, ştia că prin jertfa Lui El va aduce atîta bine omenirii! De ce, dar, s‑a temut? Orice om, dacă ar şti dinainte că el va învia, ar accepta cu bucurie să moară pentru semenii săi. De ce tocmai El s‑a temut?”
Nu ştiu în ce măsură creştinii de azi sînt obsedaţi de moartea lui Hristos, dar mie mi se pare că moartea Lui stîrneşte mai multe neîntelegeri decît învierea. Dacă toate denominaţiunile creştine, inclusiv sectele, sînt de acord în ceea ce priveşte învierea Lui, în ceea ce priveşte moartea mulţi se contrazic. De exemplu, iehovistii au hotarît că, de vreme ce Iisus s‑a speriat în grădina şi a murit pe cruce, înseamna că El nu este Dumnezeu. Monofiziţii au căzut în extrema cealaltă, zicînd că, de vreme ce Iisus este Dumnezeu, înseamna că El nu a murit, căci Dumnezeu nu moare.
Adevărul este că Iisus a murit în firea Sa omenească, ramînînd nestrămutat în firea Sa dumnezeiască. Dar ce este cu spaima lui Iisus din grădină? Mărturisesc că şi eu am avut aceleaşi framîntari ca şi verişoara mea. „Ce mare lucru a făcut Hristos? Ştia dinainte că va învia, era Dumnezeu, iar noi petrecem în iadul incertitudinii pîna la sfîrsitul zilelor noastre”. Gîndeam că dacă aş avea certitudinea învierii mele, astăzi aş muri şi nu mi-ar părea rău de nimic. Nu ştiu în ce măsură aceste gînduri vin şi celorlalţi oameni, poate că ele sînt o urmare firească a educaţiei comuniste cu pionieri care îşi puneau atît de uşor sufletul pentru patrie. E adevărat că pentru a merge la moarte cu seninătate trebuie să fii sau convins de învierea ta, sau să fii un ateu desavîrşit.
Hristos ştia că va învia şi, totuşi, S‑a temut. Da, Hristos s‑a temut într-adevăr în grădină, atunci cînd S‑a rugat Tatălui că, de este cu putinţă, să se îndeparteze paharul acesta de la Dînsul. Ucenicii au văzut această frică a lui Iisus, au văzut‑o şi au adormit. Se pare că în clipele acelea de părăsire pe care le trăia Iisus, ucenicii au fost părăsiţi şi ei de orice putere, de aceea au şi adormit, chiar dacă Hristos a ieşit de trei ori la ei îndemnîndu‑i să privegheze cu El măcar un ceas. Aceasta arăta atît de bine că ucenicii îşi aveau toată puterea şi credinţa lor de la Hristos, iar atunci cînd El a slăbit, cînd s‑a întristat de moarte în grădină, ucenicii au slăbit şi ei şi, pierzîndu-şi credinţa, au adormit.
În Imnele Sfîntului Efrem Şirul găsim un minunat pasaj despre spaima lui Hristos din Grădina Ghetimani. Sfîntul Efrem crede că spaima aceasta a fost adevărată şi a fost profundă, mai profundă decît putem gîndi noi, şi nu întîmplator ucenicii au fost martorii ei. Hristos şi‑a descoperit înaintea ucenicilor spaima Sa omenească în faţa morţii că ucenicii, atunci cînd vor ajunge să fie daţi în mîinile călăilor lor, simţind această spaimă, să-şi amintească de spaima Învăţătorului lor, că e firească, şi să nu dea înapoi, aşa cum nici El nu a dat, deşi, zice Sfîntul Efrem, ar fi vrut. Mai era nevoie de această spaimă pentru că moartea să îndrăznească să-şi înghită Stapînul. Această frică a încurajat moartea care, „că o slugă la poruncă, s‑a apropiat“, cum cîntăm la Utrenia Învierii (Gl. 6) şi L‑a înghiţit pe Dătătorul de viaţă, ca după trei zile să‑L vomite, zice Sf. Efrem.
Hristos a fost primul om care a ieşit singur în faţa morţii. Doar El, dintre oameni, a fost părăsit cu desăvîrşire, astfel că a strigat pe cruce: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m‑ai părăsit!?” A fost nevoie ca omul Iisus să cunoască părăsirea lui Dumnezeu – singura pricină a morţii, pentru că altfel El nu ar fi putut muri. Astăzi noi nu putem înţelege spaima Lui, căci Hristos a zdrobit puterea morţii şi moartea pe care o avem noi azi, dacă mă pot exprima astfel, nu mai este moartea cu care a murit Iisus. Noi sîntem curajoşi în faţa morţii deoarece nimeni din noi nu moare singur, deoarece Hristos a luat în Sine toată spaima şi durerea morţii. Şi această o vedem foarte bine din cazul lui Petru. În zilele pătimii lui Hristos, cînd a fost întrebat dacă Îl cunoaşte pe Iisus, că a fost văzut cu El, că graiul îl vădeşte, Petru s‑a lepădat de trei ori de Învăţătorul sau pentru că se temea de moarte. Dar acelaşi Petru, care s‑a speriat de o babă în zilele pătimii, le‑a vorbit cu îndrăzneală ostaşilor romani care îl răstigneau, rugîndu‑i să‑l răstignească cu capul în jos, că nu este vrednic să moară în acelaşi fel că şi Învăţătorul Său. Moartea lui Hristos ne‑a adus curajul în faţa morţii, dar pînă atunci acest curaj era cu neputinţă. Iată de ce Hristos S‑a temut, iar noi nu. Pentru că noi murim cu Hristos, iar Hristos a murit singur, părăsit de oameni şi de Dumnezeu. Paradoxul morţii lui Hristos este surprins în rugăciunea pe care o rosteşte preotul la sfîrşitul proscomidiei: „În mormînt cu trupul, în iad cu sufletul, în rai cu tîlharul şi pe Scaun împreună cu Tatăl şi cu Duhul ai fost, Hristoase, pe toate umplîndu-le, Cela ce eşti necuprins“. De altfel, această este starea omului nou, omului răscumpărat, omului întreg, că, în Hristos, să înţeleagă aceste cuvinte şi să le trăiască, pe cît se poate, în toată durerea şi în toată bucuria lor”.
ieromonah Savatie Bastovoi
Lasã un Rãspuns: