Evangelia zilei:

Pogorârea Sfântului Duh – Sfântul Ioan Gurã de Aur

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Cuvânt la Dumi­ni­ca cinci­ze­ci­mii, sau a Pogorârii Sfân­tu­lui Duh

” Eu voi ruga pe Tatăl, și alt mân­gâi­e­tor vă da vouă,
că să fie cu voi în veci, adi­că Duhul adevărului”
(Ioan XIV, 16, 17)

Slă­vi­te sunt, iubi­ți­lor, daru­ri­le, care ni le‑a comu­ni­cat astăzi Dum­ne­zeu cel plin de dra­gos­te, daruri, a căror mări­me nu o poa­te des­crie nici o gură omenească.

De ace­ea să ne bucu­ram toți, să mărim și să pro­slă­vim pe Dom­nul nos­tru, căci ziua de astăzi este o săr­bă­toa­re de bucu­rie și de desfă­ta­re. Pre­cum tim­pu­ri­le anu­lui urmea­ză regu­lat une­le după alte­le și se schim­bă une­le cu alte­le, așa și în bise­ri­ca cu totul regu­lat o săr­bă­toa­re urmea­ză alte­ia, și de ase­me­nea tre­ce de la una la alta.

Așa cu puțin mai îna­in­te noi am ser­bat ziua mor­ții lui Hris­tos, apoi Învi­e­rea Sa, după ace­ea Înăl­ța­rea Sa, iar astăzi am ajuns la vâr­ful tutu­ror daru­ri­lor haru­lui lui Dum­ne­zeu, și am ajuns la împli­ni­rea făgă­du­in­ței date de Hris­tos. Adi­că că Hris­tos a zis: “când mă voi duce, voi tri­mie vouă alt mân­gâi­e­tor, și nu vă voi lăsa săr­mani (Ioan XVI, 7,14,16,18).

Cunoaș­teți îngri­ji­rea cea mare a Domnului?

Vedeți negră­i­ta lui buna­vo­in­ță către oameni?

Îna­in­te cu câte­va zile S‑a îna­l­tat la cer, a luat în sta­pâ­ni­re tro­nul împa­ra­tesc, și a șezut de‑a drep­ta Tată­lui; iar astăzi ne dă El cu milos­ti­vi­re pogorârea Sfân­tu­lui Duh, și cu aceas­ta dă ome­ni­rii nenu­mă­ra­te bunuri cerești. Sau spu­ne-mi nu ni s‑a comu­ni­cat oare prin Sfân­tul Duh tot, ce înfap­tu­ies­te spre feri­ci­rea noas­tră? Prin el ne-am mân­tu­it noi de robia păca­tu­lui, ne-am che­mat la slo­bo­ze­nie, ne-am făcut fii a lui Dum­ne­zeu și ne-am trans­for­mat în oameni cu totul noi; înca putem prin el a arun­ca de la noi sar­ci­na cea grea și înfri­co­sa­ta a păcatelor.

Prin Sfân­tul Duh dobân­dim noi șirul pre­o­ți­lor și pas­to­ri­lor noș­tri sufletești.

De la el curg des­co­pe­ri­ri­le și daru­ri­le cele de tot felul ale haru­lui; și tot ce ser­veș­te de podoa­ba a bise­ri­cii lui Dum­ne­zeu, cur­ge din acest izvor, adi­că de la Duhul Sfânt. Aceas­ta ne‑o ves­teș­te Sfân­tul Pavel în cuvin­te­le: “Toa­te aces­tea le lucrea­ză unul și ace­lași Duh, împar­tind înde­o­se­bi fie­că­ru­ia, pre­cum voieș­te” (I Corint. XII, 11).

El zice: “pre­cum voieș­te,” nu: “cum i s‑a porun­cit”, căci Sfân­tul Duh este însu­si împar­ti­to­rul, nu împar­ti­tul, el lucrea­ză de la sine, și nu atâr­nat de la cine­va. De acea Apos­to­lul Pavel pre­scrie ace­eași pute­re și sta­pâ­ni­re, pe care le însu­seste Tată­lui, înca și Sfân­tu­lui Duh, și pre­cum zice el des­pre Tatăl: “este un Dum­ne­zeu care lucrea­ză totul întru toa­te” (I Cor. XII, 6), tot așa zice el des­pre Sfân­tul Duh: “Toa­te aces­tea le lucrea­ză unul și ace­lași Duh, împar­tind fie­că­ru­ia, pre­cum voiește”.

Vezi, cum Sfân­tul Duh are ace­eași desa­vâr­si­re, pute­re că și Tatăl? Fireș­te fiind­că amân­doi sunt deo­po­tri­vă după fiin­ță, tre­bu­ie să fie ase­me­nea înca și după domnie, și fiind că ei sunt deo­po­tri­vă în cin­sti­re și în vred­ni­cie, tre­bu­ie să fie deo­po­tri­vă și în pute­re și stapânire.

Prin Sfân­tul Duh am dobân­dit și ier­ta­rea păca­te­lor noas­tre, prin el ne-am cură­țit de toa­te pete­le păca­te­lor, prin daru­ri­le sale, oame­nii, care se povă­țu­iesc de harul sau, se fac îngeri, nu prin ace­ea, că își schim­bă firea, ci, ceea ce este mai minu­nat prin ace­ea că ei, deși ramân oameni, dar se poar­tă așa de curat și sfânt, ca îngerii.

Așa de mare este pute­rea Sfân­tu­lui Duh!

Pre­cum focul cel pamân­tesc pre­fa­ce lutul cel moa­le într-un vas vâr­tos, apa și focul Sfân­tu­lui Duh, când cuprin­de un suflet bin­e­gân­di­tor, îl face mai tare decât fie­rul, deși el îna­in­te era mai moa­le decât lutul, așa că păca­tul nu mai poa­te vată­mă pe sufle­tul cel acum întărit.

Iar omul, care cu puțin mai îna­in­te era pătat cu întu­ne­ci­mea păca­tu­lui, prin harul Sfân­tu­lui Duh se face mai lumi­nat și mai stră­lu­cit decât soa­re­le. Aceas­ta ne înva­ta Apos­to­lul Pavel, când scrie: “Nu vă înse­lați, că nici cur­va­rii, nici slu­ji­to­rii ido­li­lor, nici pre­cur­va­rii, nici mala­chii, nici Sodo­me­nii, nici furii, nici laco­mii, nici beți­vii, nici oca­râ­to­rii, nici răpi­to­rii, împa­ra­tia lui Dum­ne­zeu nu vor moș­te­ni” (I Corint. VI, 9, 10).

După ce el a numă­rat toa­te felu­ri­le de păca­te, și ne‑a înva­tat, că acei ce sunt cuprinși de aces­te păca­te, sunt pier­duți pen­tru împa­ra­ția lui Dum­ne­zeu, a adă­u­gat înda­tă: “Și așa erați unii din­tre voi; dar v‑ați spă­lat, v‑ați sfin­țit, v‑ați îndrep­tat” (I Cor. VI. 11). Cum și în ce chip? La aceas­ta răs­pun­de el înda­ta: “în nume­le Dom­nu­lui nos­tru Iisus Hris­tos, și prin Duhul Dum­ne­ze­u­lui nos­tru”. Vedeți, iubi­ți­lor, pute­rea Sfân­tu­lui Duh? Vedeți, cum Sfân­tul Duh a depăr­tat toa­te aces­te păca­te, și pe ace­ia, care îna­in­te cu totul se înjo­si­se­ra prin nele­giu­i­ri­le lor, repe­de i‑a ridi­cat la cea mai îna­l­ta cinste?

Dar să ne întoar­cem acum la alt punct, la o cer­ce­ta­re, care meri­ta întra­de­var a ne ocu­pa. Adi­că eu tre­bu­ie, iubi­ți­lor, să vă lămu­resc, pen­tru ce Hris­tos nu înda­ta după îna­l­ta­rea Să la cer ne‑a dat duhul Sfânt, acest izvor de așa mul­te bunuri și daruri, ci a lăsat pe uce­ni­cii săi să‑l aștep­te un timp înde­lun­gat, și apoi le‑a tri­mis daru­ri­le Sfân­tu­lui Duh.

Aces­ta s‑a făcut nu din întâm­pla­re și fară pri­ci­nă. El știa, că oame­nii nu admi­ră înde­a­juns bunu­ri­le, pe care le au la îndemâ­na, nu pre­țu­iesc după cuvi­in­ță mări­mea și gingă­șia lor, dacă ei n‑au fost lip­siți de Dân­se­le un timp îndelungat.

Să vă aduc un exem­plu: Cine este cu totul vioi și sănă­tos; – nu sim­te și nici nu poa­te ști toc­mai cât de pre­ți­oa­să este sănă­ta­tea daca el nici­o­da­tă n‑a sufe­rit de vreo boală.

De ase­me­nea nu s‑ar pre­țui după cum se cade lumi­na zilei, daca noi n‑am cunoaș­te și întu­ne­ci­mea nopții.

Dar mai bine învă­țăm noi a cunoaș­te pre­țul bunu­ri­lor, de care ne îndul­cim, când le pier­dem pe un timp îndelungat.

Așa uce­ni­cii Dom­nu­lui au petre­cut zile­le lor cu mul­tă pla­ce­re, pe cât ei s‑au, îndul­cit de pre­zen­ța Lui, și petre­ce­rea lor cu dân­sul le adu­cea mii de bucu­rii. Toa­tă Pales­ti­na se uita la ei, că la niș­te ste­le stră­lu­ci­toa­re, atunci ei înviau mor­ții, cură­țeau lepro­șii, alun­gau duhu­ri­le cele necu­ra­te, tămă­du­iau boli­le și savâr­seau mul­te alte minuni.

Fiind­că ei erau așa de renu­miți și slă­viți, de ace­ea a înga­du­it Dum­ne­zeu, că ei pe un timp să piar­dă pute­rea, prin care ei lucrau toa­te aces­tea, pen­tru că ei toc­mai prin aceas­ta pier­de­re să vina la cunoș­tin­ță, cât de mult dato­rau ei a mul­țumi milos­ti­vei Lui pre­zen­te și toc­mai prin aceas­ta recu­noș­tin­ță să se facă mai pofti­tori de a pri­mi daru­ri­le haru­lui Sfân­tu­lui Duh.

Aceas­ta i‑a mân­gâi­at, când ei jeleau și sus­pi­nau pen­tru duce­rea de la ei a înva­ta­to­ru­lui lor, a lumi­nat pe cei des­cu­ra­jați cu lumi­na sa, a ridi­cat iarăși pe cei ce erau aproa­pe căzuți, a împras­ti­at norii mâh­ni­rii lor și a alun­gat supă­ra­rea din sufle­tul lor.

Când Dom­nul zise­se odi­ni­oa­ră către dân­sii: “mer­geți și învă­țați toa­te popoa­re­le” (Mat. XXVIII, 19), atunci ei erau încă nești­u­tori, cum să încea­pa aceas­ta, și înco­tro să apu­ce fie­ca­re, spre a pro­po­vă­dui cuvân­tul lui Dum­ne­zeu. Acum însa s‑a pogorât pes­te ei Sfân­tul Duh în chip de lim­bi, i‑a povă­țu­it la tot ade­vă­rul, i‑a înva­țat și i‑a lumi­nat, și prin lim­bi­le, ce a dat fie­că­ru­ia a vor­bi, le‑a ară­tat țări­le, care erau încre­din­ța­te învă­țămân­tu­lui lor.

Duhul Sfânt însa de ace­ea a venit în chip de lim­bi, că să amin­teas­că de o întâm­pla­re de demult a vechiu­lui tes­ta­ment. Adi­că, când odi­ni­oa­ră, oame­nii, umflați de mân­drie, voiau să zideas­că un turn, care să ajun­gă pâna la cer, a des­păr­țit Dum­ne­zeu prin ames­te­ca­rea lim­bi­lor aceas­ta păcă­toa­să uni­re a popoarelor.

Acum din con­tră s‑a văr­sat Duhul Sfânt în chi­pul lim­bi­lor, pen­tru că lumea cea dez­bi­na­tă întru sine iarăși să se adu­că la o uni­re (mai îna­l­tă), adi­că la împa­ra­tia lui Dum­ne­zeu, la cre­din­ță și la dra­gos­te. Cu aceas­ta s‑a savâr­sit ceva neo­biș­nu­it și nou.

Oare­când lim­bi­le au dez­bi­nat lumea și au sfa­râ­mat uni­rea cea păcă­toa­să, iar acum lim­bi­le cele de foc iarăși au adus uni­rea în lume și cei dez­bi­nați iarăși s‑au legat unii cu alții.

Aceas­ta a fost pri­ci­na, pen­tru care Sfân­tul Duh s‑a ară­tat în chi­pul limbilor.

Dar lim­bi­le s‑au părut a fi de foc, căci mulți spini ai păca­tu­lui cres­cu­se­ră în noi. Pre­cum un pamânt bun și rodi­tor, dacă nu se lucrea­ză, pro­du­ce mul­tă pălă­mi­dă și spini, tot așa se întâm­pla și cu noi oamenii.

Ple­ca­rea firii noas­tre, deși este bună și pro­prie a pro­du­ce roa­de­le fap­tei bune, însă dacă ea nu se lucrea­ză cu plu­gul cucer­ni­ci­ei, și nu se sea­mă­nă cu samân­ta cunoș­tin­ței de Dum­ne­zeu, ea pro­du­ce o întrea­ga pădu­re de păca­te. Și pre­cum ade­se­ori nu se poa­te vedea pamân­tul unui ogor din pri­ci­na mul­ți­mii pălă­mi­dei, a spi­ni­lor și a buru­ie­ni­lor, așa mul­ta vre­me nu s‑a putut cunoaș­te și pri­vi nici noble­țea sufle­tu­lui nos­tru, pâna ce a venit Sfân­tul Duh, a lucrat ogo­rul sufle­tu­lui nos­tru, l‑a cură­țit cu focul Duhu­lui, și l‑a făcut pro­priu de a pri­mi samân­ța cea cerească.

Pen­tru toa­te aces­tea, și încă pen­tru nenu­mă­ra­te alte bunuri avem noi să mul­țu­mim zilei de astăzi.

De ace­ea vă sfă­tu­iesc, să prăz­nuim aceas­ta săr­bă­toa­re într-un chip vred­nic de aces­te bunuri, nu numai cu stră­lu­ci­rea și cu podoa­ba din afa­ra (Sfân­tul Ioan con­ti­nuă aceas­ta și mai depar­te, și din cuvin­te­le lui noi vedem că atunci, ca și astăzi, la cinci­ze­ci­me, se împdo­beau case­le și uli­țe­le cu flori, arbori etc.), ci prin ace­ea că să împo­do­bim sufle­te­le noas­tre, și să ne îmbra­cam în hai­ne­le cele stră­lu­ci­te ale fap­tei bune.

În felul aces­ta, vom dobân­di și noi daru­ri­le Sfân­tu­lui Duh, și ne vom face păr­tași rodu­ri­lor, celor ce vin de la Sfân­tul Duh.

Dar care este oare rodul sfân­tu­lui Duh?

Să ascul­tam pe Apos­to­lul Pavel, el ne spu­ne, “roa­da Duhu­lui este dra­gos­tea, bucu­ria, pacea”. (Gal. V. 22). Ia amin­te, cât de întoc­mai se ros­teș­te Apos­to­lul și în ce mare legă­tu­ră stau cuvin­te­le lui, el pune dra­gos­tea îna­in­te, apoi vor­beș­te des­pre urmă­ri­le ei. El înce­pe de la rădă­ci­nă, și apoi ara­tă roa­de­le. El pune întâi pia­tra fun­damen­ta­lă, și apoi asea­za zidi­rea. El face înce­pu­tul cu izvo­rul și apoi vine la râu.

Într-ade­văr, noi nu putem simți bine bucu­ria mai întăi până ce nu soco­tim noro­ci­rea alto­ra că pe a noas­tră, și bine­le aproa­pe­lui nu îl pri­vim ca pe al nos­tru. Aceas­ta însă nu se poa­te face, dacă mai întâi nu a domnit dra­gos­tea întru ini­ma noastră.

Adi­că dra­gos­tea – rădă­ci­nă și izvo­rul și mama a tot bine­lui. Ea, ase­me­nea unei rădă­cini, pro­du­ce mii de ramuri ale fap­tei-bune, se var­să ca un izvor în nenu­mă­ra­te pâra­ie, și ase­me­nea unei mame îmbră­ți­sea­ză pe toți cei ce sca­pă la dân­sa. Fiind­că Sfân­tul Apos­tol Pavel foar­te bine știa aceas­ta, a numit‑o rod al Sfân­tu­lui Duh.

Dar într-alt loc îi dă el o numi­re așa de mare, încât o numeș­te pli­ni­re a legii. “Dra­gos­tea, zice el, este pli­ni­rea legii” (Rom. XIII, 10).

Chiar Hris­tos, Dom­nul lumii, decla­ra avu­ția dra­gos­tei, că dova­da cea mai ade­vă­ra­tă, că cine­va este uce­ni­cul său, când zice: “întru aceas­ta vor cunoaș­te toți, că ai mei uce­nici sun­teți, de veți avea dra­gos­te între voi” (Ioan XIII, 35). De acea să aler­gam la dra­gos­te, să ne lipim de ea și cu dân­sa să prăz­nuim aceas­ta sărbătoare.

Căci unde este dra­gos­tea, de aco­lo lip­seș­te mici­mea sufle­tu­lui; unde este dra­gos­tea, de aco­lo pier pati­mi­le cele nebu­ne ale ini­mii, căci dra­gos­tea, zice Apos­to­lul, “nu se tru­feș­te, nu se îngâm­fea­za, nu se poar­ta cu necu­vi­in­ță„ (I Cor. XIII, 4, 5). Dra­gos­tea nu pri­ci­nu­ieș­te aproa­pe­lui nici o vătă­ma­re, și unde domneș­te dra­gos­tea, aco­lo nu se vede nici un Cain și uci­gaș de frate.

Astu­pă izvo­rul neiu­bi­rii, mai ales al pizmei, pârâul păca­te­lor înda­ta se vă usca; scoa­te rădă­ci­nă, atunci ai stâr­pit și roa­de­le. Aceas­ta o zic, nu spre folo­sul celor pizmu­iți, ci spre folo­sul pizma­și­lor, căci aceștia sunt cei care au mai mul­ta pagu­bă din­tru aceas­ta, și ei însi­si își pre­gă­tesc pieirea.

Din con­tră pen­tru acei ce sunt pizmu­iți și sufe­ră aceas­ta cu răb­da­re, sunt găti­te cununi și răs­plătiri slă­vi­te. Gân­des­te la Abel, tot­dea­u­na el va fi pro­slă­vit ca un drept, în toa­te zile­le se va ves­ti lau­da lui, și toc­mai uci­de­rea lui i‑a adus așa de mare sla­vă, încă și după moar­te gla­sul lui nu a amuțit, și de‑a puru­rea pâraș­te el pe uci­ga­șul său.

Cain a rămas în via­ță și a sece­rat rodul fap­tei sale, căci și‑a petre­cut zile­le sale întru fri­ca și cutre­mur, Abel însa zăcea pe pamânt sugru­mat, dar vor­bea după moar­tea lui cu mai mare curaj decât ace­la. Pre­cum pe Cain păca­tul l‑a făcut atât de neno­ro­cit, încât ducea o via­ță mai ama­râ­ta decât moar­tea, așa pe Abel fap­ta cea bună l‑a făcut înca și după moar­tea să mai slă­vit și mai renu­mit decât înainte.

Așa­dar, pen­tru că noi atât aici, cât și în cea­lal­tă via­ță, să avem o încre­din­ța­re tare, și să sece­ram feri­ci­ta bucu­rie ca rod al aces­tei săr­bă­tori să arun­cam hai­ne­le cele necu­ra­te ale sufle­tu­lui, dar mai ales pizma să o depărtăm!

De am avea mii de însu­șiri bune, toa­te nu ne aju­tă, întru­cât ne schi­mo­no­seș­te aceas­ta urâ­ta meteah­nă. Dea Dum­ne­zeu, ca noi toți să fim slo­bozi de dân­sa! Închi­deți deci Sata­nei intra­rea din toa­te păr­ți­le, pen­tru că voi, plini de încre­de­re și de vese­lie, să ieșiți întru întâm­pi­na­rea Împă­ra­tu­lui ceru­lui. Când El va veni, spre a vă face păr­tași de bunu­ri­le sale cele negră­i­te pe ace­ia care au petre­cut via­ță lor cu fap­te bune și cu cucer­ni­cie, întru Hris­tos Iisus Dom­nul nos­tru căru­ia se cuvi­ne cin­stea și sla­va, acum și în vecii veci­lor! Amin.

din “Pre­dici la dumi­nici și săr­bă­tori”, Sfân­tul Ioan Gura de Aur

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: