Evangelia zilei:

Gingãşia lui Hristos – Sfântul Nicolae Velimirovici

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Dumi­ni­ca a VII‑a dupa Paşti

A Sfin­ti­lor Parin­ti de la Sino­dul I Ecumenic
Evan­ghe­lia des­pre Ruga­ciu­nea Dom­nu­lui si Mân­tu­i­to­ru­lui nos­tru pen­tru noi

Închi­pu­i­ti-va ca îi vedeti pe uce­ni­cii unui înva­ta­tor des­pre care nu ati auzit nimic. Îi vedeti sme­ri­ti, cum­pa­tati, înte­lepti, râv­ni­tori, ascul­ta­tori si îndes­tu­lati cu toa­te fap­te­le cele bune care se afla sub soa­re. Ce vei cre­de des­pre înva­ta­to­rul lor? Fara îndo­ia­la ca vei avea des­pre el cea mai buna pare­re cu putinta.

Închi­pu­i­ti-va ca îi vedeti pe sol­da­tii unei cape­te­nii de osti, des­pre care nu ati prea auzit. Îi vedeti ca sunt har­nici, cura­jo­si, dis­ci­pli­nati, îndes­tu­lati de iubi­re fra­teas­ca si bucu­ria de a se jert­fi. Cum îl veti soco­ti pe mai mare­le lor? Cu sigu­ran­ta îl veti soco­ti vred­nic de toa­ta lauda.

Închi­pu­i­ti-va ca se afla îna­in­tea voas­tra un fruct oare­ca­re, pe care nu l‑ati vazut nici­o­da­ta nici nu l‑ati gus­tat în via­ta voas­tra; un fruct ara­tos ochi­lor, cu gust minu­nat si miros pla­cut. Va veti între­ba ce fel de pom rodes­te ast­fel de fruc­te si, daca voi nu ati cunos­cut îna­in­te pomul ace­la, îl veti soco­ti cel mai bun pom din lume, si îl veti lau­da pâna la cer.

Atunci, iata, vazând uce­nici buni, veti soco­ti ca înva­ta­to­rul este bun. Vazând sol­dati buni veti soco­ti ca, mai mare­le lor este bun. Si vazând fruc­te bune, veti soco­ti ca pomul este bun.

Fie­ca­re pom se cunoas­te dupa roa­de­le lui” (Luca 6:44). Pomul bun nu face fruc­te rele, si nici pomul cel rau nu face fruc­te bune. “Dupa roa­de­le lor îi veti cunoas­te. Au doa­ra culeg oame­nii stru­guri din spini sau smo­chi­ne din mara­cini?” (Matei 7:16).

Nu: spi­nii nu se culeg din vita de vie, nici sca­ie­tii din smo­chini. Pomul bun da roa­da buna, iar pomul rau da roa­da rea. Acest lucru este atât de lamu­rit pen­tru fie­ca­re, încât nu este nevo­ie de nici un fel de dovada.

Dom­nul Iisus a folo­sit exem­ple atât de lamu­ri­te din natu­ra, pen­tru a‑i înva­ta pe oameni ade­va­ruri duhov­ni­ces­ti si mora­le lim­pezi, fiind­ca natu­ra slu­jes­te în gene­ral ca cel mai desa­vâr­sit chip al vie­tii omu­lui duhovnicesc.

Închi­pu­i­ti-va doar o cli­pa ca nu sti­ti nimic des­pre Dom­nul Iisus Hris­tos; ca nu ati auzit de El nici­o­da­ta; ca nu ai citit nici­o­da­ta Evan­ghe­lia Lui. Si închi­pu­i­ti-va în ace­la­si timp ca va aflati într‑o tara ai carei sin­guri locu­i­tori sunt Apos­to­lii Lui, sfin­tii si muce­ni­cii, bar­bati si femei bine pla­cuti lui Dum­ne­zeu; toti cei care L‑au urmat pe Hris­tos si au vie­tu­it dupa Legea si exem­plul Lui.

Atunci, v‑ati afla prin­tre uce­ni­cii unui înva­ta­tor necu­nos­cut voua; prin­tre sol­da­tii unei cape­te­nii necu­nos­cu­te voua; si veti vedea roa­de­le unui pom necu­nos­cut voua. Nes­ti­ind nimic des­pre Hris­tos, ati ajun­ge sa‑L cunoas­teti prin oame­nii Sai.

Prin uce­ni­cii Sai, ati ajun­ge sa‑L cunoas­teti pe cel mai bun Înva­ta­tor care se afla sub soa­re; prin sol­da­tii si urma­to­rii Sai, ati ajun­ge sa‑L cunoas­teti pe cel mai puter­nic si mai biru­i­tor Câr­mu­i­tor care a pasit vreo­da­ta pe pamânt; prin roa­de­le Lui, ati ajun­ge sa cunoas­teti pomul cel mai dul­ce si mai rodi­tor, Pomul Vie­tii, a carui dul­cea­ta între­ce dul­cea­ta tutu­ror celor­lalti pomi din lumea zidita.

Astazi Bise­ri­ca sar­ba­to­res­te pome­ni­rea unei cete mici de uce­nici si urma­tori ai Sai.

Astazi Bise­ri­ca adu­ce îna­in­tea voas­tra numai trei sute opt­spre­ze­ce din­tre roa­de­le Sale dulci, înmi­res­ma­te si nestri­ca­cioa­se. O cea­ta mica dar aleasa.

Aces­tia sunt cei tre­i­su­te si opt­spre­ze­ce Sfin­ti Parin­ti ai Pri­mu­lui Sinod Ecu­me­nic, care s‑a tinut la Nice­ea în anul 325, în tim­pul împa­ra­tu­lui Con­stan­tin cel Mare, pen­tru apa­ra­rea, lamu­ri­rea si înta­ri­rea Cre­din­tei Ortodoxe.

La vre­mea ace­ea, se ara­ta­se­ra “lupi îngro­zi­tori” (Fap­te 20:29) sub chi­pul înse­la­tor al pas­to­ri­lor Bise­ri­cii, care din pri­ci­na vie­ti­lor lor desfrâ­na­te, nu au putut afla un loc pen­tru ade­va­rul lui Hris­tos în laun­trul lor, ci au lasat cre­din­ta deo­par­te, învatându‑i pe oameni desfrâ­na­rea pe care o tra­iau ei.

De ace­ea, Duhul Sfânt i‑a adus pe aces­ti sfin­ti ai lui Dum­ne­zeu la un loc, la un Sinod, ast­fel încât, ade­va­ra­tii înva­ta­tori ai lui Hris­tos sa fie vazuti, ca împo­tri­vi­tori ai min­ciu­nii; si pen­tru ca sa se vada taria celor care lup­ta pen­tru Hris­tos asu­pra celor care lup­ta împo­tri­va Lui; pen­tru ca sa se vada roa­da ade­va­ra­ta, dul­ce a Pomu­lui Celui bun care este Hris­tos, împo­tri­vin­du-se roa­de­lor putre­gai­te si ama­re ale pomu­lui celui rau.

Pre­cum ste­le­le care lica­resc pe cer îsi pri­mesc lumi­na de la soa­re, tot asa Sfin­tii Parin­ti au stra­lu­cit la Nice­ea, pri­mind lumi­na de la Dom­nul Hris­tos si Duhul Sfânt. Aces­tia erau bar­bati pur­ta­tori de Hris­tos, caci Hris­tos tra­ia si stra­lu­cea în fie­ca­re din­tre ei. Aces­tia erau mai mult sala­slu­i­tori ai ceru­lui decât ai pamân­tu­lui, mai mult ca înge­rii decât oameni. Aces­tia erau, întru ade­var, Bise­ri­ca a Dum­ne­ze­u­lui Celui viu, pre­cum Dum­ne­zeu a zis ca: “Voi locui în ei si voi umbla în ei” (II Corin­te­ni 6:16).

Nu este des­tul sa pome­nim doar pe trei din­tre ei, pe cei pe care îi cunoas­teti cel mai bine, ca sa va faceti o idee des­pre felul cum erau cei­lalti trei sute cinci­spre­ze­ce: Sfân­tul nos­tru Parin­te Nico­lae, Sfân­tul Spi­ri­don si Sfân­tul Ata­na­sie cel Mare?

Multi din­tre ei au venit îna­in­tea Sino­du­lui, pur­tând pe tru­pu­ri­le lor rani­le pri­mi­te pen­tru Hris­tos: de exem­plu, Sfân­tul Paf­nu­tie îsi pier­du­se un ochi la locu­ri­le de suferinta.

Toti stra­lu­ceau cu o lumi­na laun­tri­ca, care venea de la Dum­ne­zeu, si în care ade­va­rul era vazut si sti­ut. Ca urma­tori ai lui Hris­tos care a fost ras­tig­nit, ei pri­veau sufe­rin­te­le lor ca pe nimic, care le-au adus o neîn­fri­ca­re nemar­gi­ni­ta si de negrait prin cuvânt, în apa­ra­rea adevarului.

Prin cunoas­te­rea ade­va­ru­lui cea data lor de la Dum­ne­zeu si prin neîn­fri­ca­rea lor în apa­ra­rea ade­va­ru­lui, aces­ti Sfin­ti Parin­ti au dove­dit nete­me­i­ni­cia si au dat o lovi­tu­ra ere­zi­ei lui Arie celui rau, si au alca­tu­it Cre­zul pe care îl tinem si îl mar­tu­ri­sim astazi ca pe ade­va­rul mân­tu­i­rii lui Dumnezeu.

Evan­ghe­lia de astazi nu vor­bes­te des­pre acest Sinod, ci des­pre ulti­ma ruga­ciu­ne a Dom­nu­lui nos­tru Iisus Hris­tos catre Tatal Sau cel Ceresc.

De ce citim aceas­ta ruga­ciu­ne în Evan­ghe­lia de astazi?

Pen­tru ca aceas­ta ruga­ciu­ne si‑a ara­tat lucra­rea la Pri­mul Sinod Ecu­me­nic. Prin pute­rea aces­tei ruga­ciuni, Dum­ne­zeu a facut pe Sfin­tii Parin­ti de la acest Sinod apa­ra­tori cre­din­cio­si si neîn­fri­cati ai ade­va­ru­lui, si biru­i­tori asu­pra isco­di­rii si rau­ta­tii oame­ni­lor si dra­ci­lor. Aceas­ta este ruga­ciu­nea cea mare:

Atunci, Iisus, ridi­când ochii Sai la cer, a zis: Parin­te, a venit cea­sul! Prea­sla­ves­te pe Fiul Tau, ca si Fiul sa Te prea­sla­veas­ca. Tot ceea ce i‑a înva­tat Dom­nul pe oameni sa faca, a facut El Însu­si. El i‑a înva­tat pe oameni sa se roa­ge asa: “Tatal nos­tru, Care esti în ceruri” (Matei 6:9). Si El a ridi­cat ochii Sai la cer, unde se sala­slu­ies­te Tatal si a zis: “Tata!” El nu spu­ne “Tatal nos­tru”, cum spu­nem noi, ci pur si sim­plu “Tata!”

Numai El sin­gur putea spu­ne “Tatal Meu”; El si nimeni alt­ci­ne­va, nici în cer nici pe pamânt, fiind­ca El este Fiul Cel Unul Nas­cut al Tata­lui ceresc, cel Unul deo­po­tri­va cu Tatal în fiin­ta si în esen­ta – Cel Unul Fiu al Cel Unu­ia Tata – pe când noi sun­tem numai fii adop­tati prin mila si harul lui Dumnezeu.

Ridi­când ochii Sai – nu numai ochii Sai cei tru­pes­ti ci si ochii Sai cei duhov­ni­ces­ti – si mai întâi aces­tia din urma. Vame­sul nu voia nici ochii sa-si ridi­ce catre cer (Luca 18:13), fiind­ca aces­ta îsi sim­tea sta­rea de pacatosenie.

Cu toa­te astea, Dom­nul de buna­vo­ie Si‑a ridi­cat ochii Sai la cer, caci El era fara de pacat. A venit cea­sul Lui – cea­sul celei mai mari sufe­rin­te. Numai El sin­gur a vazut lamu­rit acest ceas, cel mai cum­plit ceas de la înce­pu­turi pâna la sfâr­si­tul vea­cu­ri­lor. Numai El sin­gur a vazut aceas­ta deslu­sit chiar din­tru înce­pu­turi, si din­tru înce­put El a spus aceas­ta mai dina­in­te, si a vor­bit des­pre aceas­ta uce­ni­ci­lor Sai. Dar uce­ni­cii Sai nu înte­le­geau, nici ini­mi­le lor nu au sim­tit dure­rea cât mai era înca vre­me de zile, ci numai când vre­mea era aproape.

Pro­sla­ves­te pe Fiul Tau!” Proslaveste‑L în cea­sul aces­ta cum­plit asa cum Tu L‑ai pro­sla­vit pâna acum.

Proslaveste‑L în moar­te asa cum L‑au pro­sla­vit în viata.

Proslaveste‑L în umi­li­re si chi­nu­i­re, asa cum L‑ai pro­sla­vit întru taria cuvin­te­lor si a faptelor.

Proslaveste‑L între oameni, tot asa cum Tu L‑ai pro­sla­vit întru îngeri din­tru înce­pu­turi. Proslaveste‑L pe Fiul Tau, “ca si Fiul Tau sa Te proslaveasca”.

Daca din pri­ma par­te a pro­po­zi­ti­ei pare ca Fiul este mai mic decât Tatal, din cea de a doua par­te vedem deslu­sit ca Ei sunt deo­po­tri­va si lucra­rea Lor este dim­pre­u­na întru taria pute­rii Lor, care este ase­me­nea. Tatal Îl pro­sla­ves­te pe Fiul, si Fiul Îl pro­sla­ves­te pe Tatal, cu tarie nedes­par­ti­ta si cu iubi­re nedes­par­ti­ta. Asa cum a vazut si a grait Pre­a­va­za­to­rul: “Ori­ci­ne taga­du­ies­te pe Fiul nu are nici pe Tatal; cine mar­tu­ri­seste pe Fiul are si pe Tatal” (I Ioan 2:23). Tatal L‑a tri­mis pe Fiul în lume; Fiul L‑a des­co­pe­rit pe Tatal lumii.

Nimic nu va fi cunos­cut de catre Fiul fara de Tatal, nici de catre Tatal fara de Fiul, asa cum nu s‑ar cunoas­te lumi­na daca nu ar veni de la soa­re; nici soa­re­le fara lumi­na care sa‑l des­co­pe­re. Si Apos­to­lul folo­seste aceas­ta ase­ma­na­re, numindu‑L pe Hris­tos “stra­lu­ci­rea sla­vei Lui” (Tata­lui) (Evrei 1:3). Dar Dom­nul nu cau­ta aceas­ta pro­sla­vi­re a Lui, de la Tatal, pen­tru El, ci pen­tru oameni, asa cum vedem din urma­toa­re­le cuvinte:

Pre­cum I‑ai dat sta­pâ­ni­re pes­te tot tru­pul, ca sa dea via­ta ves­ni­ca tutu­ror ace­lo­ra pe care Tu i‑ai dat Lui.” Vedeti în ce chip pri­ves­te Dom­nul sla­va Sa, din iubi­rea Sa de oameni! El spu­ne aici lamu­rit, ca prin aceas­ta sa dea oame­ni­lor via­ta ves­ni­ca. Aceas­ta cere El de la Tatal Sau. Aceas­ta este pro­sla­vi­rea pe care o cau­ta El de la Tatal Sau.

În vre­me ce oame­nii Îi pre­ga­tesc paha­rul amar al sufe­rin­tei, sudo­rii si sân­ge­lui, El Se roa­ga ca Tatal Sau sa le dea oame­ni­lor via­ta vesnica.

Ras­pun­sul Lui la pia­tra cea mai grea este pâi­nea cea mai dul­ce. El a spus de mul­te ori ca Tatal I‑a dat Lui “pute­re asu­pra tru­pu­lui”; El a zis: “Toa­te Mi-au fost date de catre Tatal Meu” (Matei 11:27) si “toa­te câte are Tatal ale Mele sunt” (Ioan 16:15).

Iar dupa Învi­e­rea Sa, El S‑a des­co­pe­rit uce­ni­ci­lor Sai: “Datu-Mi-s‑a toa­ta pute­rea în cer si pe pamânt” (Matei 28:18).

Iata deci ca Lui I s‑a dat pute­rea asu­pra între­gii zidiri vii, si Dom­nul dores­te de la Tatal pute­re asu­pra vie­tii ves­ni­ce, tot cu pri­vi­re la ace­le sufle­te care I‑au fost date Lui: adi­ca, sa le dea via­ta vesnica.

Fiind­ca un lucru este, sa exis­te pute­re asu­pra lumii celei muri­toa­re, si alt lucru sa aiba via­ta ves­ni­ca în dar. La înce­pu­turi, când Dum­ne­zeu a dorit sa zideas­ca omul cel viu si fara de moar­te, Sfân­ta Tre­i­me, în între­gul Ei, a luat par­te la aceas­ta zidi­re, caci se spu­ne: “Sa facem om dupa chi­pul nos­tru” (Face­rea 1:26).

Si acum, când Înno­i­to­rul si Mân­tu­i­to­rul lumii dores­te sa dea via­ta ves­ni­ca oame­ni­lor celor muri­tori, El se sfa­tu­ies­te în ruga­ciu­ne cu Tatal Sau, înte­le­gân­du-se, desi­gur, afla­rea de fata a Duhu­lui Sfânt.

În cazul aces­ta, ca si la face­re, via­ta ves­ni­ca este pri­vi­ta numai ca dar al Duhu­lui Sfânt. Într-un caz si în altul, se spu­ne ca via­ta ves­ni­ca este cel mai mare bun pe care îl are Dum­ne­zeu în daru­ri­le Sale. Aceas­ta cli­pa a res­ta­u­ra­rii omu­lui la via­ta ves­ni­ca, este la fel de maret si de fara de ase­ma­na­re ca si ace­la al face­rii omu­lui din tarâ­na, caci pen­tru a face din­tr-un om muri­tor unul nemu­ri­tor este o lucra­re la fel de mare­a­ta si Dum­ne­ze­ias­ca ca si face­rea lui din tarâna.

Si aceas­ta este via­ta ves­ni­ca: sa Te cunoas­ca pe Tine, sin­gu­rul Dum­ne­zeu ade­va­rat, si pe Iisus Hris­tos, pe Care L‑ai trimis.”

Cunoas­te­rea lui Dum­ne­zeu în via­ta aceas­ta pamân­teas­ca adu­ce înce­pu­tul si pre­gus­ta­rea vie­tii celei vesnice.

Cunoas­te­rea lui Dum­ne­zeu: aceas­ta este sem­ni­fi­ca­tia vie­tii ves­ni­ce cât mai sun­tem înca pe pamânt. Dar via­ta ves­ni­ca ce va sa vina este asa cum, “cele ce ochiul n‑a vazut si ure­chea n‑a auzit si la ini­ma omu­lui nu s‑au suit ” (I Corin­te­ni 2:9).

Dum­ne­zeu S‑a des­co­pe­rit prin Duhul Sau” în aceas­ta lume numai celor care sunt cei mai pla­cuti lui Dum­ne­zeu. Dar cea mai mare bucu­rie a vie­tii ves­ni­ce, în Împa­ra­tia cea cereas­ca, va sta în cunoas­te­rea cea mai mare a lui Dum­ne­zeu – în vede­rea fetei lui Dum­ne­zeu – caci, vor­bind des­pre copii, Dom­nul Însu­si spu­ne: ” Ca înge­rii lor, în ceruri, puru­rea vad fata Tata­lui Meu, Care este în ceruri” (Matei 18:10).

Vede­rea ves­ni­ca a lui Dum­ne­zeu, si vie­tu­ind neîn­ce­tat îna­in­tea fetei lui Dum­ne­zeu, întru uimi­re si bucu­rie de negrait prin cuvând, întru lau­da si buna­ta­te neîn­ce­ta­ta – nu este aceas­ta via­ta înge­ri­lor si a drep­ti­lor din lumea cea­lal­ta? Nu este via­ta aceas­ta întru cunoas­te­rea lui Dumnezeu?

Câta vre­me ne aflam aici, pe acest pamânt, asa cum spu­ne Apos­to­lul, “caci vedem acum ca prin oglin­da, în ghi­ci­tu­ra, iar atunci, fata catre fata” (I Corin­te­ni 13:12).

Acum Îl cunoas­tem pe Dum­ne­zeu numai în par­te, dar apoi Îl vom cunoas­te întru totul. Iata ca nu ar tre­bui sa soco­tim ca omul ajun­ge la cre­din­ta ca Dum­ne­zeu exis­ta unde­va si într-un anu­mit fel, jude­când toa­te dupa min­tea sa.

Omul ace­la Îl cunoas­te pe Dum­ne­zeu, care sim­te res­pi­ra­tia vie a lui Dum­ne­zeu în sine si în tot ceea ce se afla împre­ju­rul sau; ace­la care, cu ini­ma si cu min­tea si cu sufle­tul, sim­te pre­zen­ta mare­a­ta si înfri­co­sa­toa­re a “sin­gu­ru­lui Dum­ne­zeu ade­va­rat”, în firea si în via­ta sa personala.

De ce înta­res­te Dom­nul cuvin­te­le: “sin­gu­rul Dum­ne­zeu adevarat?”

Pen­tru ca El vrea sa tina pe uce­ni­cii Sai la ada­post de pan­te­ism si de închi­na­rea la idoli, si sa ade­ve­reas­ca înca oda­ta cuvin­te­le pe care le‑a ros­tit El prin Moi­se: “Eu sunt Dom­nul Dum­ne­ze­ul tau, … sa nu ai alti dum­ne­zei afa­ra de Mine” (Iesi­re 20:2,3).

Si de ce înta­res­te El fap­tul ca via­ta ves­ni­ca este cunoas­te­rea Lui Însu­si – Iisus Hris­tos? Pen­tru ca Dum­ne­zeu este des­co­pe­rit prin El în chip atât de întreg, cât poa­te fi El des­co­pe­rit oame­ni­lor celor muri­tori, si pen­tru ca numai prin El oame­nii pot ajun­ge la cunoas­te­rea cea mai depli­na a lui Dum­ne­zeu, la care se poa­te ajun­ge în lumea aceas­ta. Asa cum a spus Dom­nul Însu­si iude­i­lor: “Daca M‑ati sti pe Mine, ati sti si pe Tatal Meu” (Ioan 8:19), de unde este clar ca Tatal poa­te fi cunos­cut numai prin Fiul, Dom­nul nos­tru Iisus Hristos.

Eu Te-am prea­sla­vit pe Tine pe pamânt; lucrul pe care Mi l‑ai dat sa‑l fac, l‑am savâr­sit.” Ce înseam­na cuvin­te­le “pe pamânt”? Aces­tea înseam­na: în trup, prin­tre oameni. Lucra­rea pe care a savârsit‑o Dom­nul pe când Se afla în trup prin­tre oameni este lucra­rea de mân­tu­i­re a oamenilor.

Pâna la moar­tea Sa pe Cru­ce, lucra­rea a stat în cuvin­te data­toa­re de via­ta, din cele care nu mai fuse­se­ra auzi­te nici­o­da­ta mai îna­in­te pe pamânt, si în minuni fara de numar, din cele care nu se mai vazu­se­ra nici­o­da­ta. Dar Dom­nul a dat asi­gu­ra­re atât pen­tru cuvin­te­le Sale cât si pen­tru minu­ni­le Sale, Tata­lui ceresc, înva­tând pe oameni sme­re­nia dim­pre­u­na cu ascultarea.

Si acum, pro­sla­ves­te-Ma Tu, Parin­te, la Tine Însuti, cu sla­va pe care am avut‑o la Tine, mai îna­in­te de a fi lumea.”

Cum pot înte­le­ge aces­te cuvin­te cei care spun ca Hris­tos era un om obis­nu­it si o zidi­re a lui Dum­ne­zeu ca si cele­lal­te zidiri ale lui Dum­ne­zeu? Iata, Dom­nul vor­bes­te de sla­va pe care a avut‑o El la Tatal mai îna­in­te de face­rea lumii! Dom­nul a spus des­pre Sine: “Eu sunt mai îna­in­te de a fi fost Avra­am” (Ioan 8:58). El este mai îna­in­te de Avra­am: atât a soco­tit El sa spu­na iude­i­lor strâm­to­rati la min­te, dar fap­tul ca El exis­ta si Se afla întru sla­va mai îna­in­te de face­rea lumii, El nu a avut de gând sa le des­co­pe­re lor.

Prin aceas­ta ruga­ciu­ne, Dom­nul des­co­pe­re acum aceas­ta lumii întregi. De ce doar acum? Pen­tru ca El stie de mai îna­in­te ca aceas­ta ruga­ciu­ne va ajun­ge la ure­chi­le oame­ni­lor numai dupa Învi­e­rea Sa întru sla­va mare, dupa care va fi mai usor pen­tru oameni sa cre­a­da întru sla­va Sa de dina­in­tea vesniciei.

Sla­va Lui este deo­po­tri­va cu ace­ea a Tata­lui, întru­cât este sla­va “Unu­ia-Nas­cut din Tatal” (Ioan 1:14). Nu a mar­tu­ri­sit chiar Dom­nul: “Toa­te câte are Tatal ale Mele sunt” (Ioan 16:15)?

Asa­dar sla­va Tata­lui este sla­va Fiu­lui. Atât întru sla­va, cât si întru tarie, Fiul este deo­po­tri­va cu Tatal.

Atunci, de ce Se roa­ga El ca Tatal sa‑L pro­sla­veas­ca pe El?

Fiul nu Se roa­ga pen­tru pro­sla­vi­rea firii Sale Dum­ne­ze­ies­ti, ci a uma­ni­ta­tii Sale. Firea Sa ome­neas­ca este lucrul cel nou pen­tru lumea zidi­ta, iar nu Dum­ne­zei­rea Sa. Firea Sa ome­neas­ca tre­bu­ie pro­sla­vi­ta­ta si adu­sa întru sla­va Dum­ne­ze­ias­ca, pen­tru ca si noi oame­nii sa‑I adu­cem aceas­ta sla­va. Aceas­ta este încu­nu­na­rea a toa­te câte a facut Mân­tu­i­to­rul lumii.

Aceas­ta este marea tai­na a pacii oame­ni­lor cu Dum­ne­zeu si a pri­mi­rii bine­cu­vân­ta­te a lor ca fii, prin sla­va Omului-Dumnezeu.

Mai soco­ti­ti si împre­ju­ra­rea de foar­te mare însem­na­ta­te, în care Dom­nul Se roa­ga Tata­lui sa‑L pro­sla­veas­ca pe El pen­tru ca, spu­ne El, El a savâr­sit lucra­rea care I‑a fost încre­din­ta­ta Lui sa o faca. Aceas­ta înva­ta­tu­ra ne ara­ta noua deslu­sit ca numai atunci când împli­nim Voia lui Dum­ne­zeu putem astep­ta ras­pla­ta de la Dumnezeu.

Amin­ti­ti-va pro­o­ro­cia lui Hris­tos ca, la sfâr­si­tul vea­cu­ri­lor, când “Fiul Omu­lui va sa vina întru sla­va Tata­lui Sau, atunci El va ras­plati fie­ca­ru­ia dupa fap­te­le sale” (Matei 16:27). Feri­ci­ti vor fi drep­tii în ziua ace­ea, caci vor fi ras­pla­ti­ti însu­tit pen­tru fap­te­le lor cele bune, si vor stra­luci ca soa­re­le cu lumi­na sla­vei lui Hris­tos îna­in­tea tro­nu­lui Celui Preaînalt.

Ara­tat-am nume­le Tau oame­ni­lor pe care Mi i‑ai dat Mie din lume. Ai Tai erau si Mie Mi i‑ai dat si cuvân­tul Tau l‑au pazit.”

Care este acest nume al lui Dum­ne­zeu pe care Dom­nul Iisus l‑a ara­tat oame­ni­lor? Nume­le “Tata”. Acest nume este deo­po­tri­va de necu­nos­cut atât pagâ­ni­lor cât si iude­i­lor. Aceas­ta este o des­co­pe­ri­re cu totul noua pen­tru oameni. Pro­o­ro­cii si drep­tii Vechiu­lui Tes­ta­ment Îl cunos­teau pe Dum­ne­zeu sub nume­le de “Dum­ne­zeu”, “Zidi­tor”, “Dom­nul”, “Împa­ra­tul” si “Jude­ca­to­rul”, dar nici­o­da­ta de “Tatal“.

De‑a lun­gul vre­mii, acest nume al lui Dum­ne­zeu a fost necu­nos­cut oame­ni­lor. Nici un om muri­tor n‑ar fi putut des­co­peri acest nume tai­nic al lui Dum­ne­zeu caci, sub jugul întu­ne­ri­cu­lui plin de paca­te si înfri­co­sa­re, nici un om muri­tor nu putea simti pater­ni­ta­tea Zidi­to­ru­lui sau. Si ceea ce nu se poa­te simti chiar daca se întâm­pla sa se ros­teas­ca cu buze­le, nu are un înte­les mare. Numai Cel Unul Nas­cut din Dum­ne­zeu Îl poa­te numi pe Dum­ne­zeu “Tata”; numai “Fiul cel Unul-Nas­cut, Care este în sânul Tata­lui, Ace­la L‑a facut cunos­cut ” (Ioan 1:18).

Cui a des­co­pe­rit Dom­nul acest nume prea­dul­ce al “Tata­lui”? “Oame­ni­lor”, spu­ne El, “pe care Mi i‑ai dat Mie din lume”. Unii soco­tesc ca El a spus pre­cis: “oame­ni­lor … din lume” asa încât nu pot fi înge­rii, “bar­ba­tii cei ceres­ti”, la care Se gân­des­te El, ci oameni obis­nu­i­ti, de pe pamânt.

Dar, fara îndo­ia­la ca este mai cu drep­ta­te sa soco­tim ca Dom­nul Se gân­dea aici la uce­ni­cii Sai, atât în sens res­trâns cât si în sens mai larg. Aceas­ta se face lamu­rit din cuvin­te­le care urmea­za în aceas­ta ruga­ciu­ne, când Dom­nul spu­ne: “Dar nu numai pen­tru aces­tia Ma rog, ci si pen­tru cei ce vor cre­de în Mine, prin cuvân­tul lor” (Ioan 17:20).

Cei care sus­tin pre­des­ti­na­rea, care vad în aces­te cuvin­te pre­de­ter­mi­na­rea lui Dum­ne­zeu pen­tru mân­tu­i­rea uno­ra si osân­di­rea alto­ra, este cu totul neîntemeiata.

Ai Tai erau si Mie Mi i‑ai dat.” Aceas­ta înseam­na: ei erau ai Tai ca zidiri si robi, cunos­cân­du-Te numai ca Zidi­tor si Jude­ca­tor, dar acum ei au înva­tat de la Mine nume­le Tau mai dul­ce si mai drag, si sunt adop­tati prin Mine ca fii.

Tu Mi i‑ai dat pe ei ca robi, ca Eu sa Ti‑i aduc Tie ca fii. Aces­tia s‑au ara­tat vred­nici de cin­stea aceas­ta, caci ei “cuvân­tul Tau l‑au pazit”. Din iubi­rea Sa de oameni, Dom­nul îi lau­da aici foar­te pe uce­ni­cii Sai Tata­lui Sau Celui ceresc. Si El con­ti­nua lau­da­rea lor:

Acum au cunos­cut ca toa­te câte Mi-ai dat sunt de la Tine.” Iude­ii cei rai nu voiau sa înte­lea­ga aceas­ta, ci Îl cle­ve­teau pe Dom­nul, spu­nând ca El avea o pute­re minu­na­ta de la Bel­ze­bul, împa­ra­tul dia­vo­li­lor. Tre­bu­ie sa amin­tim ca era tul­bu­ra­re si împo­tri­viri des­pre Hris­tos prin­tre batrâ­nii iudei: era de la Dum­ne­zeu sau nu? De ace­ea putem înte­le­ge de ce Dom­nul îi lau­da aici pe uce­ni­cii Sai pen­tru a înte­le­ge ca El este Dum­ne­zeu. “Toa­te câte Mi-ai dat sunt de la Tine;” adi­ca: toa­te cuvin­te­le si toa­te faptele.

Pen­tru ca cuvin­te­le pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au pri­mit si au cunos­cut cu ade­va­rat ca de la Tine am iesit, si au cre­zut ca Tu M‑ai tri­mis.” Prin “cuvin­te” tre­bu­ie sa înte­le­gem toa­ta înte­lep­ciu­nea si pute­rea pe care le‑a dat Dom­nul uce­ni­ci­lor Sai, si nu numai cuvin­te­le. Lucra­rea aces­tei înte­lep­ciuni si puteri a fost deja încer­ca­ta de uce­nici în tim­pul vie­tii pe pamânt a Mân­tu­i­to­ru­lui, si aces­tia s‑au lamu­rit ca este cu ade­va­rat înte­lep­ciu­ne Dum­ne­ze­ias­ca si pute­re Dumnezeiasca.

Eu pen­tru aces­tia Ma rog; nu pen­tru lume Ma rog, ci pen­tru cei pe care Mi-ai dat, ca ai Tai sunt.”

Înseam­na aceas­ta ca Dom­nul nu Se roa­ga pen­tru toa­ta lumea, ci numai pen­tru ucenici?

Uce­ni­cii sunt pamân­tul cel bun în care Sama­na­to­rul Cel ceresc a sema­nat samân­ta Lui mân­tu­i­toa­re. Atunci, pen­tru acest câmp, în care a lucrat si sema­nat Sema­na­to­rul Însu­si, El Se roa­ga în pri­mul rând.

Dom­nul face aceas­ta pen­tru a ne înva­ta sa ne rugam Lui cu modes­tie, si sa cerem numai ceea ce este cel mai de pret.

În mij­lo­cul pamân­tu­ri­lor pus­tii, necul­ti­va­te, ale lumii aces­te­ia, El a împre­j­mu­it un câmp mic, în care El a sema­nat samân­ta de mare pret. De cum samân­ta aceas­ta cres­te si adu­ce roa­da, câm­pul se va largi si se va sema­na samân­ta mai boga­ta. Atunci, nu este firesc pen­tru Lucra­to­rul, ca sa Se roa­ge numai pen­tru câm­pul împre­j­mu­it, lucrat si sema­nat, iar nu pen­tru toa­te pamân­tu­ri­le pus­tii, necultivate?

Lau­dân­du-se cu pro­pria lor mare­tie – multi refor­ma­tori din întrea­ga isto­rie au încer­cat prin teo­ri­i­le lor, sa adu­ca feri­ci­re ome­ni­rii din­tr-oda­ta, chemând de înda­ta întrea­ga ome­ni­re. Dar încer­ca­ri­le lor au fost gra­b­nic nimi­ci­te întru totul, lasând lumea înse­la­ta, într‑o nefe­ri­ci­re si mai mare.

Lucra­ri­le Dom­nu­lui Iisus au un înce­put neva­zut si adânc, ca o samân­ta de mus­tar care se afla în pamânt, care cres­te încet dar, atunci când s‑a dezvol­tat si a ajuns pom, nici un vânt nu‑l poa­te zdruncina.

Când vine cutre­mu­rul, aces­ta dis­tru­ge tur­nu­ri­le îna­l­te care au fost zidi­te de mâi­ni­le oame­ni­lor, dar nu dis­tru­ge pomul. În ori­ce caz, Dom­nul nu S‑a rugat Tata­lui Sau numai pen­tru uce­nici, ci – asa cum vom vedea mai târ­ziu – “si pen­tru cei care cred în Mine prin cuvân­tul lor”. Totu­si, nu pen­tru toa­te pamân­tu­ri­le pus­tii si necul­ti­va­te ale lumii, ci numai pen­tru câm­pul ace­la lar­git pe care uce­ni­cii vor sema­na semin­te­le de mare pret ale Evangheliei.

Si toa­te ale Mele sunt ale Tale, si ale Tale sunt ale Mele si M‑am prea­sla­vit întru ei.” În afa­ra de însu­si­ri­le Sale per­so­na­le, Fiul este cu totul deo­po­tri­va cu Tatal si cu Duhul Sfânt; deo­po­tri­va întru ves­ni­cie si nemu­ri­re; deo­po­tri­va întru pute­re si tarie; deo­po­tri­va întru înte­lep­ciu­ne si dreptate.

Cu toa­te aces­tea, pri­vi­tor la însu­si­ri­le lor per­so­na­le, Tatal este nenas­cut, Fiul este nas­cut iar Duhul pur­ce­de de la Tatal.

Lega­tu­ra Tata­lui cu Fiul este ace­ea de Parin­te, si cu Duhul Sfânt este ace­ea de Izvor. Sta­pâ­ni­rea si taria asu­pra tutu­ror zidi­ri­lor, lumii celei vazu­te si a celei neva­zu­te, apar­tin deo­po­tri­va si nedes­par­tit Tata­lui, Fiu­lui si Duhu­lui Sfânt.

Esen­ta si fiin­ta aces­tor Trei este o uni­ta­te nedes­par­ti­ta, si prin ipos­ta­ze for­mea­za Tre­i­mea cea nea­mes­te­ca­ta. De aici toa­te cele ce sunt ale Tata­lui, sunt si ale Fiu­lui si ale Duhu­lui Sfânt – “si toa­te ale Mele sunt ale Tale, si ale Tale sunt ale Mele.”

Aces­tea sunt ade­va­ra­te si pen­tru urma­to­rii lui Hris­tos. Ei sunt ai Tata­lui tot asa cum sunt si ai Fiu­lui si ai Duhu­lui Sfânt. De ce spu­ne Dom­nul putin mai devre­me: “Ai Tai erau si Mie Mi i‑ai dat,” iar acum: “si toa­te ale Mele sunt ale Tale, si ale Tale sunt ale Mele”?

Pen­tru ca, fiind Tri­mi­sul Tata­lui, El le‑a pri­mit pe ele de la Tatal ca mate­rie pri­ma, si le‑a înno­bi­lat si le‑a ras­cum­pa­rat din pacat, si acum, din iubi­re, El le da din nou, înno­bi­la­te si ras­cum­pa­ra­te, ca sa fie ale Tatalui.

Iata deci ca ceea ce este a Tata­lui, este si a Lui; si ceea ce este a Lui este si a Tata­lui. Caci este greu sa împarti iubi­rea a doi oameni care se iubesc unul pe cela­lalt, asa cum este la fel de greu sa împarti ceea ce este a unu­ia si ceea ce este a celui­lalt. Dom­nul mai spu­ne: “si M‑am prea­sla­vit întru ei”.

Ca Dum­ne­zeu, El este prea­sla­vit îna­in­tea oame­ni­lor; si ca om El este prea­sla­vit îna­in­tea Sfin­tei Tre­imi si a înge­ri­lor. Prin ce este prea­sla­vit pomul daca nu prin roa­de­le lui? Dom­nul nu cau­ta sla­va desar­ta, ci cau­ta sla­va întru roa­de­le Sale – în uce­ni­cii Sai – cei care L‑au urmat cu cre­din­ta si cu fap­te bune, cu iubi­re si cu râv­na. Cau­ta parin­tii sla­va mai mare decât ace­ea pe care le‑o dau copi­ii lor?

Si cea mai mare bucu­rie a Dom­nu­lui este ace­ea de a fi sla­vit întru copi­ii Sai, urma­to­rii Sai credinciosi.

Si Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt si Eu vin la Tine. Parin­te Sfin­te, pazeste‑i în nume­le Tau, în care Mi i‑ai dat, ca sa fie una pre­cum sun­tem si Noi.”

De ce spu­ne Dom­nul ca El nu mai este în lume? Pen­tru ca lucra­rea Lui este savâr­si­ta si El mai asteap­ta numai sa tre­a­ca prin ulti­me­le si cele mai mari sufe­rin­te, si sa pece­tlu­ias­ca lucra­rea savâr­si­ta cu sân­ge­le Sau nevinovat.

Vedeti cu câta gin­ga­sie Se roa­ga El pen­tru uce­ni­cii Sai!

Nici macar mama nu s‑ar ruga ast­fel pen­tru copi­ii ei. “Parin­te Sfin­te, pazeste‑i!” Dom­nul îi lasa pe ei ca pe miei în mij­lo­cul lupi­lor. Daca nu ar veghea asu­pra lor ochiul parin­tesc cel din cer, ar fi cu totii sfâr­te­cati de lupi.

Pazeste‑i în nume­le Tau” – ca Parin­te, ca Tata. Fii tata lor, asa cum esti Tu pen­tru Mine si, în iubi­rea Ta parin­teas­ca, pazeste‑i si apara‑i de lupii cei rai, si îndruma‑i sa “fie unul, asa cum Noi sun­tem Unul”.

În aceas­ta uni­ta­te desa­vâr­si­ta se va vedea nu numai pute­rea ato­tbi­ru­i­toa­re a cre­din­cio­si­lor, ci si sla­va lui Dum­ne­zeu; da, si chiar fiin­ta lui Dum­ne­zeu. Asa cum Tatal este în esen­ta ase­me­nea cu Fiul, fiind deo­fi­in­ta, fiind deo­se­bi­ti numai în Per­soa­na, tot la fel sa fie si între cre­din­cio­si: multi si deo­se­bi­ti în per­soa­na, dar în esen­ta sa fie unul în iubi­re, voin­ta si minte.

Dom­nul con­ti­nua: “Când eram cu ei în lume, Eu îi pazeam în nume­le Tau;” Eu îi pazeam pe ei ca pe copii în nume­le Tata­lui; “pe cei ce Mi i‑ai dat; si i‑am pazit si n‑a pie­rit nici unul din­tre ei, decât fiul pier­za­rii, ca sa se împli­neas­ca Scrip­tu­ra.” Nici unul din­tre ale­sii Dom­nu­lui nu va pieri decât numai Iuda, vân­za­to­rul, dupa cum este scris în Sfân­ta Scriptura.

Cu toa­te astea, Iuda nu este pier­dut pen­tru ca asa este scris, ci pen­tru ca el este necre­din­cios lui Dum­ne­zeu si închi­na­tor argin­ti­lor. Se pro­o­ro­ces­te în Scrip­turi des­pre Iuda: “Chiar omul care a mân­cat pâi­nea mea, a ridi­cat împo­tri­va mea cal­câi­ul” (Psalm 40:9; Ioan 13:18).

Si se mai scrie: “Si dre­ga­to­ria lui sa o ia altul” (Psalm 108:7; cf. Fap­te 1:20). Amân­do­ua pro­o­ro­ci­ri­le s‑au împli­nit în Iuda. El a mân­cat pâi­ne împre­u­na cu Dom­nul Iisus, si a ridi­cat cal­câi­ul asu­pra Lui. Dupa vin­de­rea Dom­nu­lui, Iuda s‑a spân­zu­rat, si în locul lui, Matia se numa­ra împre­u­na cu Apos­to­lii, pri­mind pute­re Apostolica.

Si acum, vin la Tine,” înche­ie Dom­nul, “si aceas­ta le gra­iesc în lume, ca sa fie depli­na bucu­ria Mea în ei.”

Îna­in­te de a se des­parti de uce­ni­cii Sai si de lumea aceas­ta, Dom­nul face aceas­ta ruga­ciu­ne catre Tatal Sau Cel ceresc. Dom­nul stie ca Îl asteap­ta moar­tea si mor­mân­tul, dar nu vor­bes­te des­pre aceas­ta Tata­lui fara de moar­te, caci moar­tea si mor­mân­tul sunt de nimic în ochii lui Dumnezeu.

El vor­bes­te des­pre întoar­ce­rea la Tatal Sau – “si acum vin la Tine”, la sla­va cea ves­ni­ca “pe care am avut‑o la Tine mai îna­in­te de înte­me­ie­rea lumii”. Apoi El Se roa­ga pen­tru ca uce­ni­cii Sai sa aiba bucu­ria Lui în ei.

Ce fel de bucu­rie este aceasta?

Aceas­ta este bucu­ria pe care o are fiul cel ascul­ta­tor atunci când împli­ne­ste voia tata­lui sau.

Aceas­ta este bucu­ria faca­to­ru­lui de pace, a carui pace laun­tri­ca, Dum­ne­ze­ias­ca, nu poa­te fi tul­bu­ra­ta de nebu­ni­i­le aces­tei lumi.

Este bucu­ria gos­po­da­ru­lui care a cura­tit câm­pul, l‑a arat si l‑a sema­nat, si care se uita cum cres­te recol­ta si se coa­ce si se bucura.

Este bucu­ria biru­i­to­ru­lui care si‑a dobo­rât toti vra­j­ma­sii si a dat pute­re biru­i­toa­re pri­e­te­ni­lor sai, ca sa fie biru­i­tori pâna la sfâr­si­tul veacurilor.

În cele din urma, este bucu­ria ini­mii cura­te si cu fri­ca de Dum­ne­zeu – bucu­ria aceas­ta este via­ta, iubi­re si tarie.

În pli­na­ta­tea ei, ase­me­nea bucu­rie a dorit Dom­nul pen­tru uce­ni­cii Sai îna­in­te de a ple­ca din lume.

Aceas­ta ruga­ciu­ne pe care a rostit‑o Dom­nul Iisus îna­in­tea mor­tii Sale, a fost ascul­ta­ta de Tatal cu toa­ta pur­ta­rea de gri­ja, si roa­de­le s‑au vazut înda­ta. La vre­mea muce­ni­ci­ei Sale, întâi­ul muce­nic pen­tru cre­din­ta Cres­ti­na, Sfân­tul Arhi­d­ia­con Ste­fan, a vazut “sla­va lui Dum­ne­zeu si pe Iisus stând de‑a dreap­ta lui Dum­ne­zeu” (Fap­te 7:55).

Si înte­lep­tul Apos­tol Pavel scrie ca Dum­ne­zeu “L‑a ase­zat pe El (pe Hris­tos) de‑a dreap­ta Sa, în ceruri, mai pre­sus decât toa­ta înce­pa­to­ria si sta­pâ­nia si pute­rea si domnia si decât tot nume­le ce se numes­te, nu numai în vea­cul aces­ta, ci si în cel vii­tor. Si toa­te le‑a supus sub picioa­re­le Lui” (Efe­seni 1:20–22).

Aceas­ta este des­pre sla­vi­rea Dom­nu­lui Iisus. Cu pri­vi­re la uni­ta­tea duhov­ni­ceas­ca a urma­to­ri­lor Sai, aceas­ta s‑a întâm­plat chiar atunci când El se ruga­se Tata­lui Sau. În Fap­te se spu­ne des­pre Apos­toli ca “toti aces­tia, într-un cuget, sta­ru­iau (1:14), iar ini­ma si sufle­tul mul­ti­mii celor ce au cre­zut erau una ” (4:32).

Dupa cum am mai spus, ruga­ciu­nea lui Iisus nu este numai pen­tru Apos­toli – desi în pri­mul rând pen­tru ei este – ci este si pen­tru toti cei care au venit si vor veni la cre­din­ta în Hris­tos “prin cuvân­tul lor”.

Deci, aceas­ta ruga­ciu­ne mai era si pen­tru Sfin­tii Parin­ti ai Pri­mu­lui Sinod Ecu­me­nic, pe care îl sar­ba­to­rim astazi. “Pazeste‑i!” – S‑a rugat Dom­nul Tata­lui Sau. Si Tatal i‑a pazit pe ei de ere­zi­i­le lui Arie, si i‑a insu­flat, lumi­nat si înta­rit prin Duhul Sfânt ca sa ape­re si sa înta­reas­ca cre­din­ta Ortodoxa.

Aceas­ta ruga­ciu­ne este pen­tru noi toti care sun­tem bote­zati în Bise­ri­ca apos­to­leas­ca si care, de la Apos­toli si urma­sii lor, am ajuns sa cunoas­tem nume­le mân­tu­i­tor al Mân­tu­i­to­ru­lui Hristos.

O, fra­tii mei, gân­di­ti-va cum Dom­nul Iisus, chiar îna­in­te de moar­tea Sa, cu doua mii de ani în urma, S‑a gân­dit la voi, si S‑a rugat lui Dum­ne­zeu pen­tru voi!

O, aceas­ta ruga­ciu­ne ato­tpu­ter­ni­ca sa va pazeas­ca si sa va cura­teas­ca de toa­te paca­te­le, sa va umple de bucu­rie si sa va uneas­ca ini­mi­le si sufletele!

Sa fim cu totii una în sla­vi­rea Tata­lui, si Fiu­lui si Duhu­lui Sfânt – Tre­i­mea cea deo­fi­in­ta si nedes­par­ti­ta, acum si puru­rea, si‑n vecii veci­lor. Amin. 

Din “Pre­dici”, Sfan­tul Nico­lae Velimirovici

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: