Evangelia zilei:

Ce au fãcut slugile cu cele primite? (Pilda talantilor)

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Golden coins

Dum­ne­zeu cre­a­ză ine­ga­li­ta­tea; oame­nii câr­tesc, nu le pla­ce. Dar sunt oame­nii mai înţe­le­pţi decât Dumnezeu ?

Dacă Dum­ne­zeu a făcut ine­ga­li­ta­tea, înseam­nă că aşa e bine, înseam­nă că ine­ga­li­ta­tea este mai decât ega­li­ta­tea. Dum­ne­zeu cre­ea­za ine­ga­li­ta­tea spre bine­le omu­lui, dar aces­ta nu-şi da sea­ma ca este buna.

Dum­ne­zeu cre­a­ză ine­ga­li­ta­tea pen­tru că este fru­moa­sa, dar omul nu-şi dă sea­ma de fru­mu­seţea ei.
Dum­ne­zeu cre­a­ză ine­ga­li­ta­tea din iubi­re, care ea însă­şi cres­te si se hră­neş­te din ine­ga­li­ta­te – dar oame­nii nu văd iubi­rea din ea.
Orbe­nia se răz­vră­teş­te împo­tri­va vede­rii, nebu­nia împo­tri­vii inţe­lep­ciu­nii, răul împo­tri­va bine­lui, urâ­tul împo­tri­va fru­mo­su­lui, ura împo­tri­va dragostei.
Adam şi Eva s‑au dat pe mâna Sata­nei ca să ajun­gă deo­po­tri­vă cu Dum­ne­zeu. Cain l‑a ucis pe fra­te­le sau Abel pen­tru că jert­fe­le lor nu erau deo­po­tri­vă de plă­cu­te lui Dumnezeu.
De atunci şi până acum păcă­toşii sunt în răz­boi cu inegalitatea.

Dum­ne­zeu însă a cre­at ine­ga­li­ta­tea mai îna­in­te de ei, pen­tru că şi pe îngeri i‑a făcut Dum­ne­zeu neegali.

Dum­ne­zeu vrea că oame­nii să nu fie la fel în cele dina­fa­ră, adi­că în bogă­ţie, pute­re, sta­re, învă­ţă­tu­ră şi aşa mai depar­te, dar nu ca sa se ia la între­ce­re unii cu alţii. „Nu te aşe­za în locul cel din­tâi”, porun­ces­te Dom­nul (Luca 14, 8).

Dum­ne­zeu vrea ca oame­nii să se ia la intre­ce­re în înmulţi­rea vir­tu­ţi­lor lăun­tri­ce: cre­dinţă, bună­ta­te, mila, dra­gos­te, blân­deţe, sme­re­nie şi ascultare.
Dum­ne­zeu dă şi daru­ri­le dina­fa­ră şi cele din­lă­un­tru, desi mai mare preţ pune pe aces­tea din urmă. Daruri exte­ri­oa­re a dat şi dobi­toa­ce­lor, dar daruri duhov­ni­ceşti a revăr­sat numai în om.

Omu­lui i‑a dat aşa­dar mai mult decât dobi­toa­ce­lor, de ace­ea şi cere de la om mai mult. Ceea ce a dat omu­lui pe dea­su­pra sunt daru­ri­le duhului.

Daru­ri­le dina­fa­ră le‑a dat Dum­ne­zeu omu­lui întru slu­ji­rea celor din­lă­un­tru, pen­tru că tot ce este îna­fa­ră slu­jeş­te lăuntricului.

Tot ce e vre­mel­nic slu­jeş­te veş­ni­ci­ei, tot ce e muri­tor slu­jeş­te nemu­ri­rii. Aşa s‑a hărăzit de la Dum­ne­zeu. Omul care o ia pe cea­lal­tă cale, risi­pin­du-şi zes­trea de duh ca să-şi ago­ni­seas­că bunuri tre­că­toa­re, averi, pute­re, vază şi sla­vă lumeas­că, este ca un fiu care, moş­te­nind de la tatăl său aur mult, îl chel­tu­ieş­te cum­pă­rân­du-şi praf şi cenusa.

Omul care a simţit darul lui Dum­ne­zeu în suflet, nu mai pune mult preţ pe lucru­ri­le dina­fa­ră, la fel cum cine­va, tre­când prin scoli îna­l­te, nu se lau­dă cu şcoa­la primară.

Nebu­nul, nu înţe­lep­tul, se lup­ta pen­tru cele dina­fa­ră. Inţe­lep­tul se prin­de în lup­ta cea cea buna intru înmul­ti­rea celor duhov­ni­ceşti. Toti cei ce se iro­sesc în lup­ta pen­tru cele dina­fa­ră nu pot, sau le e fri­că să pri­veas­că înlă­un­trul lor şi ramân nelu­cră­tori pe cel mai de sea­mă tărâm al omenescului.

Dum­ne­zeu nu cau­tă nici la ceea ce este, nici la ceea ce are omul în aceas­tă lume: nici cum se îmbra­că, nici ce mănân­că, nici cum e văzut de alţii.

Dum­ne­zeu cau­tă numai si numai la ini­ma omului.

Alt­fel spus, pe Dum­ne­zeu nu‑L câş­tigi cu ago­ni­si­ta cea dina­fa­ra ci cu buna spo­ri­re a celor din­lă­un­tru, cu îmbo­gă­ţi­rea în duh si în ade­văr. Des­pre aceas­ta ne vor­beş­te Evan­ghe­lia de astăzi.

Pil­da Talanţi­lor, sau a daru­ri­lor duhov­ni­ceşti cu care Dum­ne­zeu a înzes­trat sufle­tul, e foar­te gră­i­toa­re în pri­vinţa ine­ga­li­tă­ţii fireşti din­tre oameni. Dar nu numai atât. In zbor vul­tu­resc, pil­da aceas­ta zbo­a­ră dea­su­pra între­gii întin­deri a isto­ri­ei sufle­tu­lui ome­nesc din înce­put şi până la sfârşit. De-ar fi să înţe­lea­gă cine­va pe deplin şi să împli­neas­că învă­ţă­tu­ra fie şi numai a sin­gu­rei pil­dei aces­te­ia, si-ar dobân­di cu ea mân­tu­i­rea în împă­ră­ţia lui Dumnezeu.

Impă­ră­ţia ceru­ri­lor este ca un om care, ple­când depar­te, şi‑a che­mul slu­gi­le si le‑a dat pe mâna avu­ţia sa. Unu­ia i‑a dat cinci tala­nii, altu­ia doi, altu­ia unul, fie­că­ru­ia după pute­rea lui şi a plecat”.

Un om”: aici tre­bu­ie să înţe­le­gem pe Dum­ne­zeu Ato­tpu­ter­ni­cul, Dătă­to­rul tutu­ror darurilor.

Slu­gi­le” sunt înge­rii şi oamenii.

Ple­ca­rea „depar­te” e înde­lun­ga răb­da­re a lui Dumnezeu.

Talan­tii” sunt daru­ri­le duhov­ni­ceşti, zes­trea făp­tu­ri­lor înţe­le­gă­toa­re. Iar că toa­te aces­te daruri sunt mari, se vede din ace­ea că toa­te sunt numi­te „talanţi”, talan­tul fiind o măsu­ră de foar­te mare preţ, valorând cinci sute de galbeni.

Stă­ruim asu­pra fap­tu­lui că Mân­tu­i­to­rul anu­me a numit daru­ri­le lui Dum­ne­zeu „talanţi”, ca să ara­te cu câtă dăr­ni­cie a înzes­trat milos­ti­vul Zidi­tor pe fie­ca­re din făp­tu­ri­le Sale. Atât de mari suni aces­te daruri, că fie numai şi unul sin­gur îi e omu­lui de ajuns.

Prin „omul” din para­bo­lă se mai înţe­le­ge şi Insu­şi Dom­nul nos­tru Iisus Hris­tos, cum se vede şi din Evan­ghe­lia după Luca: „Un om de neam mare” (Luca 19, 12).

Acest „om de neam mare” nu e altul decât Insu­şi Hris­tos, Fiul Unul-Năs­cut al Celui Prea­î­na­lt. Lucrul aces­ta se vede şi din cele­lal­te cuvin­te ale pil­dei: „Un om de neam mare s‑a dus într‑o ţară înde­păr­ta­tă, ca să-şi ia domnie si sa se întoarcă”.

Dom­nul S‑a suit la cer ca să pri­meas­că Impă­ră­ţia, şi a făgă­du­it car­pe­ni­lor că se va întoar­ce pe pământ ca Jude­că­tor. Inţe­le­gând prin omul din pil­da pe Hris­tos, vedem în slu­gi­le Sale pe apos­toli, pe pre­o­ţi şi pe toţi credincioşii.

Duhul Sfânt a revăr­sat mul­te deo­se­bi­te daruri asu­pra tutu­ror aces­to­ra, aşa încât oame­nii să se între­geas­că unul prin altul şi ast­fel să ajun­gă împre­u­nă la cre­ş­te­re duhov­ni­ceas­că şi la desăvârşire.

Daru­ri­le sunt felu­ri­te, dar ace­la­şi Duh. Şi felu­ri­te slu­jiri sunt, dar ace­la­şi Domn. Şi lucră­ri­le sunt felu­ri­te, dar este ace­la­şi Dum­ne­zeu care lucrea­ză toa­te în toţi. Si fie­că­ru­ia i se dă ară­ta­rea Duhu­lui spre folos… Şi toa­te aces­tea le lucrea­ză unul şi ace­la­şi Duh, împă­rţind fie­că­ru­ia deo­se­bi, după cum voieş­te” (I Corin­te­ni 12, 4–7; 11).

La Botez, toţi cre­din­cioşii pri­mesc din belşug aces­te daruri, care se înmulţesc şi se împu­ter­ni­cesc prin cele­lal­te Tai­ne ale Bisericii.

Prin „cinci talanţ“i comen­ta­to­rii înţe­leg cele cinci simţuri, prin „doi talanţi” sufle­tul şi tru­pul, şi prin „un talant” fiinţa cea una a omului.

Cele cinci simţuri i s‑au dat omu­lui ca să se folo­seas­că de ele spre mân­tu­i­re. Omul tre­bu­ie să‑L slu­jeas­că pe Dum­ne­zeu cu trup şi suflet, să se îmbo­gă­ţeas­că întru cunoş­tinţa lui Dum­ne­zeu şi întru fap­te bune. Omul întreg tre­bu­ie să fie al lui Dumnezeu.

In copi­lă­rie omul tră­ieş­te prin cele cinci simţu­iri; mai târ­ziu îşi dă sea­ma de dua­li­ta­tea sa, de lup­ta între trup şi duh; iar omul în toa­tă firea se sim­te unul duhov­ni­ceş­te, biru­i­tor asu­pra împă­rţi­rii de sine în cinci sau în doi. Dar toc­mai acum, la împli­ni­re, când se cre­de înving­ă­tor, îl paş­te cea mai mare pri­mej­die: mân­dria, dis­preţul faţă de cei­la­lţi, neas­cul­ta­rea faţă de Dum­ne­zeu. Oda­tă ce a ajuns pe cele mai mari înă­lţimi, cade în pier­za­rea cea mai adân­că şi îşi îngroa­pă în pământ talan­tul său.

Dum­ne­zeu dăru­ieş­te fie­că­ru­ia după pute­re: cât poa­te să ducă şi să folo­seas­că fie­ca­re. Daru­ri­le le împar­te, fireş­te, potri­vit ico­no­mi­ei Sale, după cum nici într‑o casă nu au toţi ace­lea­şi înzes­trări şi ace­lea­şi înda­to­riri, ci fie­ca­re lucrea­ză după ros­tul său.

Şi a ple­cat”. De aici se vede iuţe­a­la cu care lucrea­ză Dum­ne­zeu. Când Zidi­to­rul a făcut lumea, a făcut‑o repe­de. Si când Mân­tu­i­to­rul Iisus a venit pe pământ întru înno­irea lumii, repe­de şi‑a săvârşit lucrul Său: a dez­vă­lu­it şi a înmâ­nat daru­ri­le Sale „si a plecat”.

Ce au făcut slu­gi­le cu cele primite ?

Inda­tă, mer­gând, cel ce lua­se cinci talanţi a lucrat cu ei şi a câş­ti­gat alţi cinci talanţi. De ase­me­nea şi cel cu doi a câş­ti­gat alţi doi. Iar cel ce lua­se un talant s‑a dus, a săpat o groa­pă în pământ şi a ascuns argin­tul stă­pâ­nu­lui său”.

Tot schim­bul şi toa­tă înde­le­t­ni­ci­rea între oameni nu‑i decât o icoa­nă a ceea ce se întâm­plă, sau ar tre­bui să se întâm­ple, în tărâm sufletesc.

Este de aştep­tat ca cel ce moş­te­neş­te pămân­turi să şi le înmulţeas­că; cine are ogoa­re, sa le lucre­ze; cine a învă­ţat un meş­teşug oare­ca­re, să‑l prac­ti­ce spre folo­sul său şi al seme­ni­lor; cine e iscu­sit, sa inve­te si pe altii, cine face negoţ să-şi spo­reas­că neguţătoria.

Oame­nii alear­ga înco­lo şi încoa­ce, lucrea­ză, strâng, schim­bă, înfru­mu­seţea­ză cum­pă­ră, vând. Fie­ca­re se zba­te ca să-şi câş­ti­ge cele tre­bu­in­ta tru­pu­lui, să-şi îmbu­nă­tă­ţeas­că sănă­ta­tea, să-şi asi­gu­re un trai tih­nit pe cât mai mul­tă vre­me. Si toa­te aces­tea nu‑s decât o schi­ţă pri­mi­ti­vă a ceea ce tre­bu­ie să facă omul pen­tru sufle­tul său, care e cu mult mai de preţ.

Ori­ci­ne care a pri­mit de la Dum­ne­zeu cinci măsuri, sau doua sau una — de cre­dinţă, înţe­lep­ciu­ne, bună­vo­inţă, fri­că de Dum­ne­zeu, sete de nepri­hă­ni­re, sau sme­re­nie, sau ascul­ta­re, tre­bu­ie sa cau­te ca măcar să îndo­ias­că măsu­ra, aşa cum au făcut cei doi slu­ji­tori şi cum fac de obi­cei oame­nii când se înde­le­t­ni­cesc cu negoţul sau cu vre­un meş­teşug oarecare.

Cine nu-şi înmulţeş­te talan­tul – atât cât i‑a fost dat — se va tăia şi se va arun­ca în foc ca un pom sterp. Stă­pâ­nul lumii, pen­tru care oame­nii sunt pomi de mare pret, va face cu ei ceea ce face un bun gos­po­dar cu pomii care au fost în zadar îngră­di­ţi, cură­ţa­ţi şi săpa­ţi la rădăcină.

Vedeţi numai cum e văzut de alţii un pier­de-vară care, moş­te­nind ave­re, se pune pe che­furi, nimic lucrând: nici cel din urmă cerşe­tor nu‑i mai dis­pre­tu­it decât un om ca aces­ta. El este chi­pul nepri­cop­si­tu­lui duhov­ni­cesc care, pri­mind de la Dum­ne­zeu un talant de cre­dinţă, sau înţe­lep­ciu­ne, sau ori­ce alt dar, îl îngroa­pă nefo­lo­sit în noro­i­ul tru­pu­lui sau, nesporindu‑l prin lucra­re, nearătându‑l nimă­nui şi nefo­lo­sind pe nimeni cu el.

După mul­tă vre­me a venit şi stă­pâ­nul ace­lor slugi şi a făcut soco­tea­la cu ele”.

Dum­ne­zeu nu Se depăr­tea­ză de om nici o cli­pă, cu atât mai puţin mul­tă vre­me. Aju­to­rul Lui cur­ge zi de zi către oameni ca un rau în revăr­sa­re, dar Jude­ca­ta Lui, soco­tea­la cu oame­nii, ace­ea vine după mul­tă vre­me. Dum­ne­zeu este gra­b­nic aju­tă­tor celor care Il cau­tă si încet pedep­si­tor celor care Il mânie, celor care iro­sesc dani­i­le Sale. Aici este vor­ba de Infri­coşa­ta Jude­ca­tă, când tim­pul se va sfârşi şi toţi lucră­to­rii vor fi che­ma­ţi ca să-şi ia pla­ta lor.

Şi apro­pi­in­du-se cel care lua­se cinci tala­nii, a adus alţi cinci tala­nii, zicând: Doam­ne, cinci talan­ti mi-ai dat, iată încă cinci tala­nii am câş­ti­gat cu ei. Zis‑a lui stă­pâ­nul: Bine, slu­gă bună şi cre­din­cioa­să, pes­te puţi­ne ai fost cre­din­cioa­să, pes­te mul­te te voi pune; intră întru bucu­ria Dom­nu­lui tău. Apro­pi­in­du-se şi cel cu doi talanţi, a zis: Doam­ne, doi talan­ti mi-ai dat şi alţi doi talanţam câş­ti­gat cu ei. Zis‑a lui stă­pâ­nul: Bine, slu­gă bună şi cre­din­cioa­să, pes­te puţi­ne ai fost cre­din­cioa­să, pes­te mul­te te voi pune; intra întru bucu­ria Dom­nu­lui tău.

Unul câte unul, lucră­to­rii vin în faţa stă­pâ­nu­lui şi dau soco­tea­lă cum au între­bu­inţat cele încre­dinţa­te lor.

Cu toţii vom tre­ce prin faţa Dom­nu­lui care stă­pâ­neş­te cerul şi pămân­tul şi, îna­in­tea a mili­ar­de de mar­tori vom da soco­tea­lă de cele ce am pri­mit. Atunci nimic nu va mai putea fi ascuns, nici îndreptat.

Pen­tru că Dom­nul va lumi­na cu lumi­na Sa pe toţi cei de faţă, încât toţi vor cunoa­ş­te ade­vă­rul unii des­pre alţii.

Dacă am izbu­tit să ne înmulţim talan­tul, vom veni îna­in­tea Dom­nu­lui cu feţe lumi­noa­se şi ini­ma uşoa­ră, ca cele două din­tâi slugi. Atunci ne va lumi­na lumi­na feţei lui Dum­ne­zeu şi ne va face vii cuvân­tul: “Bine, slu­gă bună si cre­din­cioa­să!” Dar vai de noi dacă vom veni cu mâi­ni­le goa­le îna­in­tea Dom­nu­lui şi a sfinţi­lor Săi îngeri, ca cea de a tre­ia slu­gă tică­loa­să şi leneşă.

Care e tâl­cul cuvân­tu­lui: „pes­te puţi­ne ai fost cre­din­cioa­să, pes­te mul­te te voi pune; intră întru bucu­ria Dom­nu­lui tău” ?

Inseam­nă că toa­te daru­ri­le pri­mi­te de la Dum­ne­zeu în lumea aceas­ta, fie cât de mul­te, sunt puţin faţă de bine­cu­vân­tă­ri­le ce‑i aşteap­tă pe cre­din­cioşi în vea­cul de apoi.

Pen­tru că este scris: „Cele ce ochiul n‑a văzut si ure­chea n‑a auzit si la ini­ma omu­lui nu s‑au suit, pe aces­tea le‑a gătit Dum­ne­zeu celor ce‑L iubesc pe El” (I Corin­te­ni 2, 9).

Cea mai mică stră­da­nie care poar­tă pece­tea dra­gos­tei de Dum­ne­zeu va fi răs­plăti­tă împă­ră­teş­te. Pen­tru puţi­nul îndu­rat în via­ţa aceas­ta întru ascul­ta­re de Dum­ne­zeu, pen­tru puţi­nul făcut pen­tru sufle­tul său, omul va fi încu­nu­nat cu atâ­ta sla­vă cum n‑au avut, nici n‑au visat, toţi regii pământului.

Dar ce se întâm­plă acum cu slu­ga cea rea ?

Apro­pi­in­du-se apoi şi cel care pri­mi­se un talant, a zis: Doam­ne, te-am şti­ut că eşti om aspru, care seceri unde n‑ai semă­nat si aduni de unde n‑ai împră­ş­ti­at. Si temân­du-mă, m‑am dus de am ascuns talan­tul în pământ; iată ai ce este al tău”.

Iată ce îndrep­tă­ţi­re s‑a găsit să adu­că îna­in­tea stă­pâ­nu­lui, pen­tru lenea şi tică­loşia de care a dat dova­dă, aceas­tă a tre­ia slu­gă ! Dar nu e singurul.

Câţi din noi nu dăm vina pe Dum­ne­zeu pen­tru rău­ta­tea, delă­sa­rea, lenea şi nechi­b­zu­inţa noas­tră ? Necu­nos­cân­du-şi păca­tul, necu­nos­când nici iubi­rea şi răb­da­rea lui Dum­ne­zeu, omul Îl scoa­te pe Dum­ne­zeu vino­vat de toa­te slă­bi­ciu­ni­le şi lip­su­ri­le sale.

Fie­ca­re vor­bă pe care o scoa­te slu­ga netre­b­ni­că este min­ci­noa­să. Unde sece­ră Dum­ne­zeu de unde n‑a semă­nat? Unde adu­nă de unde n‑a împrăştiat ?

Este cum­va pe lumea asta vreo sămânţă care să nu fie de la El ?

Sunt pe unde­va în uni­vers roa­de bune care sa nu fie din lucra­rea Lui ?

Cei lip­si­ţi de cre­dinţă se răz­vră­tesc când li se iau de la ei copi­ii: „Vezi”, se tân­gu­ie, „ce nemi­los e Dum­ne­zeu, cum ne ia îna­in­te de vre­me copi­ii!” Dar cum zici că sunt ai tai copi­ii, omu­le ? Nu sunt ei oare ai lui Dum­ne­zeu mai dina­in­te de a fi numit tu ai tăi ? Şi cum „îna­in­te de vre­me” ? Nu ştie Cel ce a făcut tim­pul când e vremea ?

Nici un gos­po­dar de pe pământ nu-ţi lasă pădu­rea să cre­as­că în voia ei, ci taie din ea arbori, tineri sau bătrâni, după cum e ros­tul, după cum e folo­sul casei sale; nu se uită că pomul a cres­cut mul­tă vre­me sau e abia un copăcel.

In loc să câr­teas­că şi să huleas­că pe Cel de la care îşi iau în ori­ce cli­pă sufla­rea, mai bine ar face să stri­ge împre­u­nă cu drep­tul Iov: „Dom­nul a dat, si Dom­nul a luat; fie nume­le Dom­nu­lui bine­cu­vân­tat” (Iov 1, 21).

Mai stri­gă necre­din­cioşii împo­tri­va lui Dum­ne­zeu când li se mănea­ză hol­da; ori când li se scu­fun­dă coră­bi­i­le încăr­ca­te cu mar­fă; ori când dă pes­te ei o boa­lă sau un necaz. Atunci zic că Dum­ne­zeu e aspru. Dar zic aşa numai pen­tru că nu-şi cunosc păca­te­le, şi fiind­că nu pot lua din neno­ro­ci­ri­le lor învă­ţă­tu­ră de mântuire.
La aceas­tă strâm­bă îndrep­tă­ţi­re a slu­gii stă­pâ­nul a răs­puns: „Slu­ga viclea­nă si leneşă, şti­ai că secer unde n‑am semă­nat si adun de unde nu am împră­ş­ti­at ? Se cuve­nea deci ca tu să pui banii mei la zarafi, si eu, venind, aş fi luat ce este al meu cu dobândă”.

Zara­fii sunt schim­bă­to­rii de bani, cei care, schim­bând o mone­dă cu alta îşi trag din acest schimb un câş­tig. Dar şi aici avem un înţe­les figurativ.

Prin „zarafi” tre­bu­ie să înţe­le­gem pe făcă­to­rii de bine, prin „bani” tre­bu­ie să înţe­le­gem daru­ri­le lui Dum­ne­zeu; iar prin „dobân­dă” mântuirea.

Vedeţi că tot ce se întâm­plă îna­fa­ră între oameni este un chip a ceea ce se întâm­plă, sau tre­bu­ie să se întâm­ple, pe tărâm duhov­ni­cesc în via­ta aceas­ta ? Chiar şi zara­fii pot sluji drept icoa­nă a duhov­ni­ces­cu­lui între oameni. Ai pri­mit, vrea să spu­nă Dom­nul slu­gii netre­b­ni­ce, un dar de la Dum­ne­zeu pe care nu ai vrut să‑l folo­seşti spre mân­tu­i­rea ta; de ce, atunci, nu l‑ai dat cui­va care să‑l fi folo­sit bine, care să fi vrut şi să fi fost în sta­re să‑l dea mai depar­te alto­ra căro­ra le-ar fi fost de tre­bu­inţă ca să se mân­tu­ias­că ? Iar Eu, venind, aş fi găsit pe pământ mai mulţi din cei ce se mân­tu­iesc: mai mulţi cre­din­cioşi, mai mulţi milos­tivi, mai mulţi sme­ri­ţi. Dar tu ai îngro­pat talan­tul în pămân­tul tru­pu­lui tău care a putre­zit în groa­pă (pen­tru că Dom­nul spu­ne aces­te cuvin­te la Groaz­ni­ca Jude­ca­tă) si nu-ţi mai e bun acum la nimic.

O, ce înfri­coşa­tă învă­ţă­tu­ră pen­tru cei ce au averi şi nu vor sa dea nimic săra­ci­lor ! Sau înţe­lep­ciu­ne şi o ţin fere­ca­tă în ei ca într-un mor­mânt! Sau ori­ce fel de bun sau iscu­sinţă de care nu se bucu­ră nimeni! Sau pute­re şi nu apă­ră pe cei sla­bi! Cel mai blând nume care li s‑ar putea da aces­to­ra ar fi ace­la de „hoţi”; pen­tru că ei îşi însu­şesc darul care este al lui Dum­ne­zeu, îl ascund şi nu dau alto­ra nimic din ceea ce li se cuvi­ne. Dar nu sunt numai hoţi, ci şi uci­ga­şi, pen­tru că nu aju­tă pe cei ce ar putea să se mân­tu­ias­că. Păca­tul lor nu e mai mic decât al unu­ia care, pe mal stând şi având în mâini un colac de sal­va­re, nu‑l întin­de celui pe care îl vede îne­cân­du-se. Cu ade­vă­rat îi va spu­ne Dom­nul unu­ia ca aces­ta cuvân­tul pe care l‑a spus în pil­da slu­gii netrebnice:

Lua­ţi dar de la el talan­tul şi dati‑l celui ce are zece tala­nii. Căci tot celui ce are i se va da şi‑i va pri­so­si, iar de la cel ce n‑are şi ce are i se va lua. Iar pe slu­ga netre­b­ni­că aruncati‑o întru întu­ne­ri­cul cel mai din afa­ră. Aco­lo va fi plân­ge­rea si scrâ­s­ni­rea dinţilor”.

Ade­sea se întâm­plă în via­ţa aceas­ta că puţi­nul pe care îl are cine­va să se ia de la dân­sul şi să se dea alt­cui­va care are mai mult, şi acest lucru este iară­şi o icoa­nă a ceea ce se petre­ce pe tărâ­mul duhului.

Nu ia un părin­te de la un fiu risi­pi­tor ca să dea altui fiu, mai chi­b­zu­it decât acela ?

Nu se ia arma din mâna sol­da­tu­lui fri­cos ca să se dea celui viteaz ?

Si în via­ţa aceas­ta ia Dum­ne­zeu daru­ri­le sale de la slu­ji­to­rii netre­b­nici; de mul­te ori bogă­ta­şii împie­tri­ţi la ini­mă se rui­nea­ză şi mor în sără­cie; înţe­le­pţii tru­fa­şi sfârşesc în nebu­nie sau seni­li­ta­te, sfinţii care se mân­dresc cad în păca­te gre­le; tira­nii se pră­bu­şesc; pre­o­ţii netre­b­nici se des­part în chi­nuri de via­ţă; mâi­ni­le care nu au făcut bine­le ce le‑a stat în putinţă prind să tre­mu­re sau înţe­pe­nesc; buze­le ce nu au spus ade­vă­rul amu­ţesc; şi toţi cei care zădăr­ni­cesc darul lui Dum­ne­zeu sfârşesc ca niş­te cerşe­tori, lip­si­ţi de toate.

Nu se ia darul de la omul hap­sân când moa­re şi nu se dă urma­şi­lor şi nea­mu­ri­lor care îl moş­te­nesc ? Dar să luăm amin­te: se ia de la cel necre­din­cios darul şi abia după ce darul i s‑a luat e osân­dit. Dum­ne­zeu nu osân­deş­te pe nimeni câtă vre­me mai e darul Lui într-însul. Si omu­lui osân­dit la jude­ca­ta oame­ni­lor, mai îna­in­te de a fi tri­mis să-şi ispă­şeas­că pedeap­sa, i se iau hai­ne­le dân­du-i-se în schimb zer­ghea întem­ni­ţa­ţi­lor, stra­i­ul osân­dei şi al ruşinii.

Tot ast­fel şi păcă­to­sul care nu se pocă­ieşti, întâi va fi lip­sit de tot ceea este dum­ne­ze­iesc întrîn­sul, şi abia apoi va fi tri­mis „întru intu­ne­ri­cul cel mai din afa­ră”, unde „va fi plân­ge­rea şi scrâş­ni­rea dinţilor”.

Pil­da aceas­ta ne înva­ţă că nu numai cel ce face rău se osân­des­te, ci şi cel ce nu face binele.

Apos­to­lul Iacov ne spu­ne: „Cine ştie şti sa faca ce e bine şi nu face, păcat are (Iacov 4, 17).

Toa­tă învă­ţă­tu­ra lui Hris­tos, în fap­tă şi cuvânt, ne îndeam­nă să facem bine. A ne păzi de rău doar un înce­put, dar calea vieţii cre­ş­ti­ne tre­bu­ie să fie toa­tă pre­să­ra­tă ca de flori, cu fap­te bune.

Săvârşi­rea bine­lui e un aju­tor nepreţu­it în păzi­rea de rău. E foar­te greu să se opreas­că cine­va de la rău dacă nu face bine­le şi să se fereas­că de păcat dacă nu lucrea­ză virtutea.

Pil­da ne ade­ve­reş­te mai depar­te că Dum­ne­zeu e milos­tiv către toţi, pen­tru că fie­ca­re pri­meş­te câte ceva în dar. E drept că uno­ra li se dă mai mult iar alto­ra mai puţin, dar aceas­ta nu schim­bă cu nimic lucru­ri­le, pen­tru că celor ce li s‑a dat mult, li se si cere mult, iar celor căro­ra li s‑a dat puţin, mai puţin li se cere. Fie­că­ru­ia însă i se dă atât cât îi tre­bu­ie spre a sa mân­tu­i­re şi spre aju­to­ra­rea mân­tu­i­rii altora.

Ar fi greşit să cre­dem că în aceas­tă pil­dă Dom­nul are în vede­re doar pe boga­ţii — de un fel sau altul — ai lumii aces­te­ia. Nu; E1 vor­beş­te deo­po­tri­vă des­pre toţi oame­nii. Toţi, fără deo­se­bi­re, suni tri­mi­şi în lume cu un dar oarecare.

Vădu­va care a lăsat în tem­plul din Ieru­sa­lim sin­gu­rii ei doi bănu­ţi era săra­că în ce pri­veş­te banii, dar nu era săra­că în ce pri­veş­te jert­fa şi fri­ca de Dum­ne­zeu. Dim­po­tri­vă. Iar pen­tru că a folo­sit bine aces­te daruri — bănu­ţul ei sărac — a fost lău­da­tă de Dom­nul Însu­şi: “Ade­vă­rat vă spun că aceas­ta vădu­vă săra­că a arun­cat în cutia daru­ri­lor mai mult decât toţi cei­la­lţi” (Mar­cu 12, 43).

Să ne gân­dim acum la un lucru ce pare mai greu de dez­le­gat. Iată bună­oa­ră un om orb, mut şi surd din naş­te­re, care şi‑a petre­cut toa­tă via­ţa sa, din lea­găn până la mor­mânt, în aceas­tă stare.

Ce fel de dar a pri­mit unul ca aces­ta de la Dum­ne­zeu ? Cum să se mân­tu­ias­că?” poa­te să între­be cine­va. Ei bine, are un dar, şi unul mare. Nu‑i vede pe alţii, dar este el văzut. Nu dă milos­te­nie, dar îndeam­nă pe alţii la milos­te­nie. Nu vor­beş­te des­pre Dum­ne­zeu, dar el însu­şi e o pome­ni­re a lui Dum­ne­zeu. Nu pro­po­vă­du­ieş­te cu cuvân­tul, dar ade­ve­reş­te pro­po­vă­du­i­rea. Cu ade­vă­rat poa­te adu­ce pe mulţi la mân­tu­i­re, şi prin aceas­ta şi el se mântuieşte.

Să cunoa­ş­teţi însă că înde­o­bş­te orbii şi muţii şi sur­zii nu sunt între cei ce-si îngroa­pă talan­tul. Ei nu se ascund de oameni, şi e des­tul lucrul aces­ta. Tot ce au de ară­tat, ara­tă: pe ei înşi­şi. Aces­ta este banul pe care‑l dau zara­fi­lor şi‑l întorc stă­pâ­nu­lui cu dobân­dă. Sunt slu­ji­to­rii lui Dum­ne­zeu; pome­ni­rea vie a lui Dum­ne­zeu; che­ma­rea vie a lui Dum­ne­zeu. Ei îndeam­nă ini­mi­le spre milă şi teme­re. Ei înfă­ţi­şea­ză pro­po­vă­du­i­rea de netă­gă­du­it a lui Dum­ne­zeu săpa­tă în car­nea lor. Iar cei care au ochi si urechi si grai, aceş­tia sunt cei care cel mai ade­sea îşi îngroa­pă talan­tul. Mult li s‑a dat, şi când e să li se cea­ră nu dau nimic.

Ine­ga­li­ta­tea este aşe­za­tă aşa­dar la însă­şi teme­lia lumii. Tre­bu­ie să ne bucu­răm de ea, nu să ne răz­vră­tim împotrivă‑i, pen­tru că Dra­gos­tea a pus‑o aco­lo, nu ura, înţe­lep­ciu­nea, nu nebu­nia. Via­ţa se urâ­teş­te nu prin lip­sa ega­li­tă­ţii, ci prin lip­sa iubi­rii şi a înţe­le­ge­rii duhov­ni­ceşti din om. Să avem mai mul­tă dra­gos­te şi mai mul­tă pri­ce­pe­re duhov­ni­ceas­că, si ne vom încre­dinţa că şi de două ori pe atâ­ta ine­ga­li­ta­te câtă vedeam mai îna­in­te nu ştir­beş­te cu nimic feri­ci­rea hărăzi­tă omului.

Pil­da talan­ti­lor adu­ce lumi­nă, pace şi înţe­le­ge­re în sufle­te. Ne îndeam­nă să nu întâr­zi­em a face lucrul pen­tru care ne‑a aşe­zat Dom­nul în pia­ţa cea mare a aces­tei lumi.

Tim­pul tre­ce mai gra­b­nic ca un râu repe­de cur­gă­tor şi curând — lua­ţi amin­te: curând — va veni asu­pră-ne sfârşitul.

Nimeni nu se va mai putea întoar­ce din veş­ni­cie ca să ia ce a uitat şi să facă ce nu a făcut. Să ne gră­bim aşa­dar să folo­sim darul ce ni s‑a dat, talan­tul împru­mu­tat nouă de Dom­nul domnilor.

Pen­tru învă­ţă­tu­ra aceas­ta si pen­tru toa­te, sla­vă fie Dom­nu­lui nos­tru Iisus Hris­tos, împre­u­nă cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, Tre­i­mea cea deo­fi­inţă şi nedes­pă­rţi­tă, acum şi puru­rea şi în vecii veci­lor. Amin.

din “Pre­dici”, Sfan­tul Nico­lae Velimirovici.
Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: