Evangelia zilei:

Pãrintele Calistrat Chifan – Despre milostivirea lui Dumnezeu

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

– Sem­ne minu­na­te din vre­mu­ri­le noastre – 
Calistrat Chifan

În 1991, când s‑a des­chis mănăs­ti­rea Bar­no­va, eram în pri­mul an, eram sărăci, n‑aveam nimic. Era o sără­cie tota­lă. Şi tre­bu­ia să arăm pămân­tul şi tre­bu­ia să plătim atunci cinci sute de lei. Am arăt vreo cinci hec­ta­re şi era o sută de lei hec­ta­rul. În momen­tul în care ne-am dat sea­mă că nu o să avem de unde lua nici cinci bani, am spus celui cu ară­tu­ra: “Dom­nu­le, dacă vreţi să veni­ţi mâi­ne sau poimâi­ne, când o să mai adu­năm vre­un ban, că acum sun­tem sărăci”.
În cli­pa ace­ea mi‑a venit ide­ea că, după Utre­nie, să punem Aca­tis­tul Sfân­tu­lui Spi­ri­don, ocro­ti­tor şi mare făcă­tor de minuni, toc­mai pen­tru că el era cel care a trans­for­mat şar­pe­le în aur şi l‑a dat unui sărac atunci când a avut nevo­ie. Aşa că am ter­mi­nat “Apă­ră­toa­re Doam­nă”, am pus după cea­sul întâi Aca­tis­tul Sfân­tu­lui Spi­ri­don, ne-am dus la chi­lie şi am mai stat de vor­bă. Pe atunci nu eram decât patru vieţuitori.
Toc­mai în sea­ra ace­ea veni­se un buco­vi­nean din Sucea­va, care ne aju­ta pe noi cu ali­men­te, cu gră­u­nţe, cu car­tofi, cu făi­nă, ce aveam nevo­ie. Venea per­ma­nent cu Dacia şi ne adu­cea ali­men­te pen­tru că ştia că sun­tem sărăci şi nu aveam cu ce să ne des­cur­căm. Şi noi, în fie­ca­re sea­ră, fiind puţini şi oare­cum fri­coşi cum era o mănă­ş­ti­re atât de mare şi goa­lă, să stai sin­gur în ea, iţi era fri­că, toa­te case­le astea pus­tii, dărâ­ma­te, uita­te de Dum­ne­zeu şi de vre­me, lăsa­te aşa, în para­gi­nă puneam un zăvor pe poar­tă mare şi un lacăt pe care‑l încu­iam tot
tim­pul cu cheia. 

După ce s‑a ter­mi­nat Utre­nia şi am mers în chi­lie, la ora două noap­tea noi încă mai dis­cu­tam aco­lo; şi numai ce auzim o cio­că­ni­tu­ră în uşă. Ne-am mirat. “Cine o putea să bată la ora asta în uşă?” În momen­tul în care des­chid uşa, un om între două vâr­ste, uşor afu­mat de bău­tu­ră, zice: “Bună ziua, părin­te”. “Dar cu dum­ne­a­ta ce‑i la ora asta, de unde vii?” “Eu am venit să fac un pomel­nic.” “Lasă, că ai să‑l faci mâi­ne.” “Nu, ăla de la poar­tă a zis să‑l fac acu­ma.” Zic: “Cine e ăla de la poar­tă, cine ţi‑a zis să‑l faci acu­ma?” “Nu ştiu, du-te şi‑l întrea­bă. Ăla cu bar­ba mare, cu hai­ne­le lungi, era în drum. Cu el am vor­bit şi el mi‑a zis să vin aici să fac un pomel­nic.” “Omu­le, cred că ai halu­ci­na­ţii, eşti beat?” “Nu sunt beat. Mi‑a zis să dau un pomel­nic de cti­to­rie şi eu am luat sala­ri­ul, am bani la mine, uite, vreau să dau cinci sute de lei.” Zic: “Dom­nu­le, glu­meşti; lasă, că o să vii mâi­ne, când eşti lumi­nat, să şţie şi soţia ce‑i cu tine, ce se întâm­plă…”. “Nu, dom­nu­le, eu acu­ma fac pomel­ni­cul, ia şi scrie acolo.” 

Eu, bucu­ros, îmi aduc amin­te că aveam nevo­ie de cinci sute de lei pen­tru ară­tu­ră şi n‑am mai comen­tat, am luat o hâr­tie şi el îmi dă trei nume: Con­stan­tin, Domni­ca şi Ion. Şi-mi dă cinci sute de lei, cti­to­rie pen­tru mănă­ş­ti­rea Bâr­no­va. Şi‑i zic: “Hai­de să te con­duc la poar­tă, că tre­bu­ie să închid în urma ta”. “Nu, că mă duc cu ăsta cu care-am venit.” “Da’ cu cine-ai venit?” “L‑am lăsat aici, pe hol, să mă aştep­te.” Eu, la un moment dat, am cre­zut că e vor­ba de o halu­ci­na­ţie: poa­te a văzut ceva şi i se pare. Dar când am ajuns la poar­tă şi am găsit‑o des­chi­să şi zăvo­rul tras, atunci l‑am luat uşu­rel şi l‑am între­bat: “Ia stai un pic, lămu­reş­te-mă şi pe mine clar, cum s‑a petre­cut tot ce spui?” “Măi părin­te, eu am băut mai mult. Şi când am ajuns aici, la poar­tă, m‑a oprit un om cu bar­bă şi cu hai­ne­le lungi, care mi‑a zis: ‘Pen­tru că ai greşiţ, tre­bu­ie să faci aici, la mănăs­ti­rea asta, un pomel­nic de cinci sute de lei’. Şi eu am băgat mâna în buzu­nar şi am văzut că am bani; iar el m‑a luat de mână şi mi‑a des­chis poar­ta asta mică, m‑a adus înă­un­tru până la uşa aia de sus, unde am bătut. Şi el a spus că mer­ge să mă aştep­te afa­ră. Iar după ce am făcut pomel­ni­cul, tu m‑ai adus aici.” “Da’ unde‑i ăla, tu‑l mai vezi?” “Nu‑l mai văd. E noap­te. Mi‑e somn, eu plec acasă.” 

A doua zi, când m‑am tre­zit dimi­nea­ţa, am înce­put să mă inte­re­sez în tot satul care este acea fami­lie ce are în com­po­nenţă ei pe Con­stan­tin, Domni­ca şi pe Ion. Şi sunt de atunci unspre­ze­ce-doi­spre­ze­ce ani de zile şi n‑am aflat nici în ziua de azi “că‑n sat ar fi exis­tat un om de vâr­sta mea, cu un ase­me­nea nume, cu o ast­fel de com­po­nenţă în fami­lie. Nu se ştie că
cine­va ar fi făcut la mănăs­ti­rea Bâr­no­va un pomel­nic de cinci sute de lei, bani pe care i‑am avut în mână. Ieşi­se atunci cinci sute de hâr­tie. Pomel­ni­cul îl pome­nesc şi‑n ziua de astăzi la fie­ca­re pro­sco­mi­die, şi‑l con­si­der ca un dar de la Sfân­tul Spi­ri­don căru­ia, după Utre­nie, i‑am făcut aca­tis­tul, deo­a­re­ce nu aveam bani de plătit ară­tu­ra. Iată un lucru întâm­plat, tră­it, auten­tic şi contemporan.

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: