Evangelia zilei:

Pr. Iustin Pârvu – Îndemn la pocãintã – despre sfîrşitul lumii, mîntuire, Japonia, tehnologie

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Înre­gis­tra­re din 18 Mar­tie 2011

… dar nu e acum Veni­rea (A doua veni­re a lui Hris­tos, n.n). Cine ştie când o fi. O fi ca să ne pre­gă­teas­că pe noi, nevred­ni­cii, robii Săi, că noi stăm şi ador­mim aşa, la fie­ca­re pas. Dar, uite, sunt zile­le astea aşa fru­moa­se, cu slu­j­be la bise­ri­că, cu pre­gă­ti­rea noas­tră, din zi în zi aşa, dar nu numai că nu vin cre­din­cioşii, nici călu­gă­rii nu vin. Cu atât mai rău, cu cât moleşe­a­la îţi iese din casă, ple­când din via­ţa noas­tră. Cre­din­cioşii, şi ei, mai fumea­ză, mai beau, mai fac un dans, mai o petre­ce­re, dar râul este din­coa­ce, că noi, că să‑i tre­zim pe ei sau să‑i facem să vină la bise­ri­că, să se pre­gă­teas­că, noi… nimi­ca. Într‑o bise­ri­că ca la noi, pli­nă cu 120 de maici, ar tre­bui să fie aco­lo negru, să nu înca­pă cre­din­cio­sul în bise­ri­că de maici. Da de unde, că ele, ba că‑i bol­na­vă, ba că nu poa­te, ba că e opri­tă de zile, şi aşa mai depar­te… Nu mer­ge, nu e râv­nă, nu e dragostea…

Cu pos­tul… (…) cre­din­cioşii ce să mai vor­bim, sără­cii, că ei n‑au antre­na­men­tul şi n‑au râv­nă pe care ar tre­bui s‑o aibă… Băr­ba­tul îi spu­ne feme­ii, când (ea) îl chea­mă la bise­ri­că: ia hai să te spo­ve­deşti, ia hai să te împăr­tă­şeşti: “Dar ce vrei tu, să mă faci pe mine călu­găr? Eu am rân­du­ie­li­le mele, aia e pen­tru călu­gări”… Iată că omul nos­tru înda­tă se stri­că, călu­gă­rul şi el la fel, nu face nimic, şi ne găsim în faţa pri­mej­di­ei, în faţa morţii cu totul nepre­gă­ti­ţi. Nu numai că nu încer­căm să facem…, dar nici să potri­vim (?). Ei, şi atunci Dum­ne­zeu se supă­ră mai mult pe noi. Sun­tem atât de îndă­ră­t­nici, de rătă­ci­ţi, cu min­tea, şi cu sufle­tul şi cu tru­pul şi cu toa­te por­ni­ri­le noas­tre. Nu vrem nimic, câtu­şi de puţin aşa, să ne apro­pi­em de Dum­ne­zeu. Ne uităm la tele­vi­zor, vedem pră­pă­dul Japo­ni­ei, vedem cutre­mu­re­le, vedem toa­te încer­că­ri­le astea, cutre­mu­re mai mici sau mai mari, dar sunt niş­te sem­ne care dove­desc o apro­pi­e­re a noas­tră (de sfârşit). Acum apro­pi­e­rea sfârşi­tu­lui, când va fi, Dum­ne­zeu o ştie, că noi le intu­im aşa după toa­te pro­ba­bi­li­tă­ţi­le, dar fap­tul este că nu ne miş­căm deloc, rămâ­nem în amorţi­re, rămâ­nem în moar­te, rămâ­nem în piei­re, şi nu avem, aşa, cute­zanţă să ne ridi­căm puţin, să ne antre­năm puţin să facem ceva. Par­tea mirea­nă, este des­tul de slă­bu­ţă, dar uite că mai miş­că totu­şi. Îmi poves­tea un cre­ş­tin din Sucea­va că el a antre­nat vreo trei sute de cre­din­cioşi să citeas­că Psal­ti­rea până la săp­tămâ­na Flo­ri­i­lor. Iată un exem­plu, şi mul­te alte­le, (de inti­a­ti­va) pe care nu au luat‑o călu­gă­rii sau pre­o­ţii, au luat‑o mire­nii între ei aco­lo, să facă podoa­ba aceas­tă a Bise­ri­cii. Dar dacă ar fi să se adu­ne şi să se por­neas­că pen­tru o dis­po­zi­ţie: post şi citi­rea Psal­ti­rii, două săp­tămâni, trei săp­tămâni, mă rog, cât poa­te fie­ca­re, dar să se facă ceva. Dar nu se face nimi­ca, par­că sun­tem stă­pâ­ni­ţi de un duh al îndă­ră­t­ni­ci­ei: vedem cu ochii, auzim cu ure­chi­le şi nu cre­dem. Ce să mai vor­bim des­pre lumea asta atee care este aşa de împie­tri­tă, cu fuma­tul, cu băut, petre­ceri, cu tele­vi­zoa­re, cal­cu­la­toa­re, toa­te teh­ni­ci­le aces­tea, care ne dărâ­mă sufle­teş­te şi trupeşte.

- Sunt cre­ş­ti­nii lumi­na lumii sau ar tre­bui să fie? Ce-ar tre­bui să facă, că să fie?

- Lumi­na lumii ar tre­bui să fim întâi noi, care sun­tem soco­ti­ţi că pur­tăm uni­for­ma şi avem toa­te la îndemâ­nă – şi slu­j­be­le, şi tipic, şi rân­du­ieli, toa­te puse la dis­po­zi­ţia noas­tră, numai să le apli­căm câtu­şi de puţin. Dar nu se face nimic, că este, cum am spus, par­că o moar­te sufle­teas­că, o ador­mi­re tota­lă. Pro­ba­bil că este şi în via­ţa noas­tră un dia­vol care ne asal­tea­ză mereu înspre rău, înspre moleşe­a­lă şi înspre inde­fe­ren­tism. Că cel mai mare rău la oră actu­a­lă nu‑i nimic alt­ce­va decât indi­fe­ren­tis­mul, care ne duce la ador­mi­re, ne duce la amorţi­re, la piei­rea noas­tră sufletească.

- Cum se poa­te ieşi din moar­tea asta?

- Păi se poa­te ieşi numai aşa, măcar să punem un înce­put bun! Să avem şi noi tăria să ne hotă­râm, în sfârşit, câtu­şi de puţin, să facem ceva. De la fami­lie la fami­lie, de la sat la sat, de la comu­nă la comu­nă, judeţ şi aşa mai depar­te, se poa­te face ceva care să ne încă­l­zeas­că puţin şi să avem măcar târ­ziu o pre­gă­ti­re pen­tru nevo­i­le acestea.

E ceva, aşa, de neîn­chi­pu­it să vezi tu cum dis­par maşini, tre­nuri întregi, se duc în ava­lanşe de ape, ceva neîn­chi­pu­it să le vedem noi cu ochii noş­tri piei­rea aceas­tă a lumii, a copi­i­lor, a bătrâ­ni­lor, a feme­i­lor, a bol­na­vi­lor, a spi­ta­le­lor, în sfârşit, arun­ca­te în valu­ri­le mării şi duşi, şi pier­du­ţi aşa. E ceva înspă­i­mân­tă­tor, păi n‑ar tre­bui nici să ne mai cul­căm, să mai dor­mim, să mai mân­căm ceva, nu ne mai e îngă­du­it să vor­bim deşer­tă­ciuni… Sunt lucruri care ne înspă­i­mân­tă. De ce le‑a dat Dum­ne­zeu (…?)? Le‑a dat toc­mai câtu­şi de puţin să îi tre­zeas­că. Dar uite că aceas­tă tre­zi­re e foar­te târ­zie şi greu de pătruns în via­ţa noas­tră. Ar tre­bui să plân­gem, să ne căim, să vedem că sun­tem la mar­gi­nea pră­pas­ti­ei, în toa­tă dra­ma asta pe care o tră­im. Dar nu se miş­că nimic, nimic. Muzi­ci­le sunt ace­lea­şi, dis­tra­cţi­i­le lumii sunt ace­lea­şi, tele­vi­zoa­re­le, cal­cu­la­toa­re­le… Toa­te cele care ar tre­bui să ne fie la îndemâ­nă pen­tru pre­gă­ti­rea noas­tră spi­ri­tu­a­lă, ne sunt pen­tru pre­gă­ti­rea iadu­lui, pre­gă­ti­rea sata­nei. Dimi­nea­ţă când te scoli n‑auzi nimic decât… Dai dru­mul la tele­vi­zor, dai dru­mul la cal­cu­la­tor… Chiar copi­ii din casa noas­tră, din fami­lia noas­tră, sunt aşa de slab îndru­ma­ţi şi pregătiţi.

Nu mai vor­bim de şcoli care n‑au nicio gri­jă. Dim­po­tri­vă, mereu în uni­for­me­le astea goa­le, în slă­bi­ciu­ni­le astea tru­peşti… Dacă un copil vine aco­pe­rit, o feti­ţă de 12–14 ani, vine mai decen­tă la şcoa­lă, mai pre­gă­ti­tă duhov­ni­ceş­te, ei bine, tre­bu­ie să o asal­te­ze cei­la­lţi copii – par­că sunt iadul iadu­lui – până şi învă­ţă­to­rul sau învă­ţă­toa­rea: ce umbli tu aşa, ce faci tu, schim­bi tu acu­ma lumea, ia da ‘batis­ta’ de pe cap, ia dă fus­ta şi pre­gă­teş­te-te pen­tru lumea asta. Vedeţi cum este, par­că este îna­dins, că să pună o pozi­ţie de sata­ni­za­re a lumii, a copi­i­lor, a bătrâ­ni­lor? Şi bătrâ­nii, nu mai vor­bim, stau şi cas­că gura la tele­vi­zor aco­lo, aco­lo mănân­că, aco­lo bea, aco­lo stă, îşi scurg ochii aco­lo, şi moa­re cu paha­rul lân­gă el, cu sti­cla sub cap. Asta e pre­gă­ti­rea noas­tră pen­tru sfârşit, asta e fio­rul pe care ni‑l dă Dum­ne­zeu? Par­că am fi (…?), sata­ni­za­ţi, să arun­căm tot este fru­mos, şi de aju­tor, şi bun, şi să luăm toa­tă scur­su­ră asta a soci­e­tă­ţii, ce are mai rău ome­ni­rea, să luăm noi şi să cul­ti­văm. Aşa că nu ştiu ce‑o să mai fie, dar, deo­cam­da­tă, stăm pe o pozi­ţie foar­te cri­ti­că şi pri­mej­di­oa­să pen­tru mân­tu­i­rea noastră.

- Pot Sfin­te­le Tai­ne să schim­be ceva?

- Sfin­te­le Tai­ne, toc­mai vor­beam cu cine­va pe aici, pen­tru Sfin­te­le Tai­ne înda­tă se pune omul la între­ba­re (la cer­ce­ta­re de sine, n.n.). Mai, vin săr­bă­to­ri­le, vine dumi­ni­ca, vine săp­tămâ­na asta mare a Sfin­tei Cruci, vin în sfârşit zile­le aces­tea deo­se­bi­te, din ce în ce mai aproa­pe, vin Răs­tig­ni­rea şi Pati­mi­le Dom­nu­lui. Apoi, se întrea­bă fie­ca­re, chiar cât e de slab cre­ş­ti­nul nos­tru, dar îşi pune între­ba­rea şi el, şi dacă mai este şi aju­tat în pri­vinţa aceas­ta a pre­gă­ti­rii lui sufle­teşti, să mear­gă la părin­te­le şi să îşi spo­ve­deas­că păsu­ri­le lui sufle­teşti, să pună de-un înce­put de rugă­ciu­ne, să mear­gă să ia bla­go­slo­ve­nie să îl pună la Sfân­ta Tai­nă, în faţa Sfân­tu­lui Potir. Apoi el, sigur că se îngri­jeş­te câtu­şi de puţin, se între­bă şi el: mai, ce am de făcut eu? Păi, ce-ai de făcut? Ia vezi o rugă­ciu­ne de dimi­nea­ţă, ia des­chi­de cea­slo­vul aco­lo dacă‑l ai şi citeş­te un para­clis al Mai­cii Dom­nu­lui, ia mai citeş­te aco­lo două trei catis­me pe zi, că să ter­mini într‑o săp­tămâ­nă măcar o Psaltire.

Şi uite aşa luând lucru­ri­le, făcând aco­lo o rugă­ciu­ne de Sfân­ta Împăr­tă­şa­nie, citeş­te un canon al Mân­tu­i­to­ru­lui Hris­tos, citeş­te un aca­tist al Mân­tu­i­to­ru­lui, ia ai să vezi, dacă des­chizi Psal­ti­rea, la sfârşit, dacă o ai în casă – dar fie­ca­re cre­ş­tin de bine de rău are o Psal­ti­re aco­lo – la sfârşi­tul ei este Para­cli­sul Mai­cii Dom­nu­lui, Para­cli­sul al doi­lea, toa­tă bogă­ţia, câte tablo­uri fru­moa­se sunt aco­lo, şi de sănă­ta­te, şi de tre­zi­re a omu­lui înspre pocă­inţă şi o mân­gâi­e­re, în ace­la­şi timp, că Para­cli­sul este cea mai fru­moa­să rugă­ciu­ne în cin­stea Mai­cii Dom­nu­lui. Iată că se fac foar­te puţin rugă­ciu­ni­le aces­tea. Nici nu se ştiu aproa­pe. Câţi din­tre cre­din­cioşi cunosc ei fru­mu­seţea aceas­ta a podoa­be­lor rugă­ciu­ni­lor noas­tre ortodoxe?

Câtă pre­gă­ti­re tre­bu­ie să faci pen­tru o Sfân­tă Împăr­tă­şa­nie; nu mai vor­besc des­pre cano­nul asta cât este de fru­mos şi de larg, să îl faci sea­ra, să pre­gă­teşti cano­nul aces­ta, iar a două zi să faci rugă­ciu­ni­le aces­tea fru­moa­se, une­le mai scur­te, une­le mai dezvol­ta­te, dar toa­te par­că merg că o sca­ră spre cer pen­tru pre­gă­ti­rea noas­tră duhov­ni­ceas­că, că să te găseşti în faţa Sfân­tu­lui Potir să pri­meşti Tru­pul lui Hris­tos. Iată că aici este tot vâr­ful pre­gă­ti­rii noas­tre, să fii câtu­şi de puţin îna­r­mat cu rugă­ciu­ne, cu post, cu nevo­inţă, cu tăce­re, cu o retra­ge­re în sine, câtu­şi de puţin, din toa­tă teh­ni­că asta a dis­tra­cţi­ei, să te regă­seşti în cămă­ru­ţă ta aco­lo, să citeşti o rugă­ciu­ne, să faci aceas­tă fru­moa­să pre­gă­ti­re pen­tru Sfin­te­le Taine.

Cât sunt Sfin­te­le Tai­ne în sine, pre­gă­ti­rea lor, dar cât e tim­pul aces­ta de 40 de zile să pui, zi de zi, o nevo­inţă câtu­şi de puţin pen­tru o regă­si­re a noas­tră sufle­teas­că. Şi iată, într-un sat, într‑o comu­nă, într-un judeţ, dacă fac 70, 80, 100 de sufle­te, dra­gul meu, pre­gă­ti­rea aceas­tă, apoi aceş­tia sunt oame­nii care sal­vea­ză cele mai păcă­toa­se sufle­te şi le pre­gă­tesc pen­tru învi­e­re şi pen­tru rena­ş­te­rea lor duhov­ni­ceas­că! Şi lucrul nu e prea greu, că nu ceri munţi de nevo­inţă, dar măcar o rugă­ciu­ne de dimi­nea­ţă, un para­clis al Mai­cii Dom­nu­lui, un aca­tist al zilei, să‑l facem aşa câtu­şi de puţin aco­lo, cu copi­ii noş­tri. Şi dacă copi­ii o să vadă pe tata şi pe mama… Că cel mai bun peda­gog nu este ure­chea, este ochiul. Copi­lul când vede, ace­ea şi face. Nu tre­bu­ie decât să te aşezi la rugă­ciu­ne, faci o închi­nă­ciu­ne două trei, faci două trei metă­nii şi copi­lul cât e de mic se plea­că şi el aco­lo şi face o mătă­nu­tă, face o închi­nă­ciu­ne. Dar dacă vede, că dacă nu vede copi­lul, ce să facă, numai dacă îi spui: du-te şi te roa­gă, fă metă­nii, fă închi­nă­ciu­ne.. (nu face numai dacă îi spui, fără să vadă). Am spus: copi­lul dacă vede face şi el. Noi degea­ba spu­nem copi­lu­lui să nu bea, să nu con­su­me alco­ol, să vină devre­me aca­să, să nu umble hai­hui, dacă toa­te lucru­ri­le astea nu le vede la tată şi la mama, zădar­nic i le spui lui. Copi­lul dacă vede, el te copi­a­ză şi face întoc­mai. De ace­ea şi în via­ţa noas­tră călu­gă­reas­că, un tânăr care vine la mănăs­ti­re, e scu­tit (?)… că el să vadă aco­lo ce pro­gram are bătrâ­nul, cum se miş­că el, şi atunci copi­lul aces­ta, tână­rul aces­ta, învă­ţă­ce­lul va înce­pe să miş­te şi el pe coor­do­na­te­le aces­tea. Şi el va rămâ­ne cu pece­tea aceas­ta toa­tă via­ţa lui, că şi‑n via­ţa de fami­lie. Copi­ii se antre­nea­ză să facă cum făceau părinţii lor: uite-aşa făcea mama, aşa făcea tata… […]. Nouă nu ne tre­bu­ie alt­ce­va, la ora actu­a­lă decât mode­le de via­ţa, că să le vedem, şi să ne orientăm.

Ei, cam aşa ar fi tre­bu­it să facem şi noi că să ne putem bucu­ra de aces­te zile fru­moa­se. Iată vine acum săp­tămâ­na Sfin­tei Cruci, săp­tămâ­na a tre­ia, un vârf de nevo­inţă a vieţi­lor noas­tre din mânăs­tiri, a asce­tis­mu­lui nos­tru, a cre­ş­ti­nis­mu­lui nos­tru. Ce fru­moa­să e, se împo­do­beş­te Sfân­ta Cru­ce, se scoa­te toc­mai mode­lul aces­ta care ne orien­tea­ză pe noi, ne întă­reş­te, ne pune din ce în ce, din treap­tă în treap­tă să ajun­gem oare­cum în fru­moa­sa zi a che­mă­rii Dom­nu­lui: Veni­ţi la Mine toţi cei oste­ni­ţi şi împo­vă­ra­ţi şi Eu va voi odihni pe voi. Apai unde sunt cre­ş­ti­nii noş­tri de altă­da­tă să mer­gem noi aco­lo, să ne odih­neas­că Dom­nul?… Să mer­gem, câtu­şi de puţin aşa, să ne luăm unii cu alţii şi să petre­cem via­ţa noas­tră pri­ma­ră a cre­ş­ti­nu­lui de altă­da­tă. Amin!

Dom­nul să ne ascul­te, să ne mân­tu­ias­că, să ne gri­jeas­că, să ne ape­re de toa­tă pri­mej­di­i­le aces­tea gre­le… Să luăm exem­plu de la neno­ro­ci­ri­le alto­ra şi să ne îndrep­tăm pe noi. Că de ace­ea, atât de mult o venit cu pier­za­rea asta a sufle­te­lor, şi bune, şi rele, şi toa­tă civi­li­za­ţia, toa­tă teh­ni­ca asta, o rămas un val de apă şi pe urmă aburi care ies de pe urma stră­du­inţe­lor noas­tre de vea­curi. Civi­li­za­ţia, iată, teh­ni­ca, unde e teh­ni­că, unde‑i toa­tă stră­da­nia noas­tră? Iat‑o în fun­dul mâlu­lui şi al ape­lor… Miroa­se a pus­ti­e­ta­te, asta e teh­ni­ca şi civi­li­za­ţia care ne‑a adus pe noi…

Acu­ma sigur că şi teh­ni­ca, şi civi­li­za­ţia asta e dată de Dum­ne­zeu să ne folo­sim de ea, dar să o folo­sim cu răs­pun­de­re şi să o folo­sim (ast­fel încât) să nu ne deran­je­ze via­ţa noas­tră sufle­teas­că. E bun, sigur, să înlo­cu­ieşti o lumâ­na­re cu un bec. Dar să fie spre rugă­ciu­ne, spre o car­te de pre­dici, spre o car­te folo­si­toa­re. Că acu­ma se tipă­reş­te o car­te care îna­in­te se făcea în 2–3 luni sau de zile sau într-un an de zile, acum s‑o tipă­reşti; acum o scrii, şi mâi­ne e sub nasul tău să o citeşti, car­to­na­tă şi fru­mos aran­jat. E teh­ni­că, na! Dar o folo­seşti cum tre­bu­ie şi pen­tru ce tre­bu­ie. Să ascult o pre­di­că, să ascult o con­fe­rinţă, să ascult ceva fru­mos. […] Greu este că nu mai are cine le citi! (cărţi­le). Nu le mai cău­ta nimeni. Atunci aler­gai după o căr­ti­ci­că să o găseşti să îţi faci o mân­gâi­e­re sufle­teas­că. Acum le avem pe toa­te, dar nu avem oameni, nu avem sufle­te­le care să cre­as­că şi să le cau­te. E teh­ni­că, sigur, folo­si­toa­re şi asta, dar bine­înţe­les ca… să te fereas­că Dum­ne­zeu să des­chizi un inter­net acu­ma, să te uiţi ce e pe el aco­lo. Câte la sută sunt bune, câte sunt rele? Dar dacă am fi înţe­le­pţi noi, sigur că le-am folo­si, le-am popu­la cu cele bune, cu cele vred­ni­ce. Acu­ma stai pe sca­un fru­mos, şi apeşi pe buton şi îţi apar toa­te lucru­ri­le, ce s‑o întâm­plat de ieri până azi, îţi vin sub nas toa­te să ştii ce se-ntam­plă. Numai să fim noi înţe­le­pţi şi să ştim să le folo­sim pen­tru mân­tu­i­rea sufle­te­lor noastre.

Ei, dra­gii mei, cu aces­tea, cu aju­to­rul lui Dum­ne­zeu, să ne nevo­im şi noi câtu­şi de puţin, să ne apro­pi­em aşa, în bătrâ­neţi­le noas­tre, în sără­cia noas­tră spi­ri­tu­a­lă, să ne bucu­răm de toa­te zile­le aces­tea fru­moa­se pe care le avem, ca măcar aşa cum sunt acu­ma, cum le avem aşa, să nu se com­pli­ce via­ţa noas­tră cea de toa­te zile­le. Că vedeţi dvs.: răz­boi, răzme­ri­te, răscoa­le, toa­te pre­gă­tiri pen­tru dis­tru­ge­rea noas­tră spi­ri­tu­a­lă. Nu e atât o pre­gă­ti­re arma­tă pen­tru lup­te şi răz­bo­a­ie, cât este tul­bu­ra­rea sufle­teas­că, pen­tru că asta este şi şcoa­la vră­j­ma­şu­lui, să ne tul­bu­re, să nu avem lini­ş­te, să nu avem pace pen­tru o zi fru­moa­să de dumi­ni­că, de săr­bă­toa­re, sau o zi de via­ţa duhov­ni­ceas­că în fami­lie. E mereu o sâcâi­re a vră­j­ma­şu­lui că nu cum­va să ne găsim noi într‑o lini­ş­te. Ci mereu tre­bu­ie să stăm îna­r­ma­ţi, să ne gân­dim, dar oare ce face copi­lul nos­tru, că este‑n Man­ga­lia, că este‑n Aus­tra­lia, în Ame­ri­ca, în Can­a­da, şi iată aşa aler­găm de la o zi la alta, să nu ne găsim pacea şi lini­ş­tea. Pen­tru că este şi o artă. Cine­va nea­pă­rat are tot inte­re­sul să ne ducă la aceas­tă sta­re de fier­be­re spre peir­za­rea sufle­teas­că a noas­tră. Nu mai vor­bim des­pre cipu­ri­le astea care sunt o mare ispi­tă pen­tru lume şi‑o pier­za­re de sufle­te. Mulţi care nici nu ştiu sără­cii des­pre ce e vor­ba, dar prind aşa şi se înea­că cu paşa­poar­te, cu bule­ti­ne, cu toa­te lucru­ri­le aces­tea. Iată, că vine acu­ma sem­nă­tu­ra elec­tro­ni­că. Dacă nu ai cipul, mori aco­lo, nu-ţi vin în aju­tor, să te ia un doc­tor, să te ducă la un tra­ta­ment. Stai aco­lo şi mori, par­că am fi în seco­le­le cele mai săl­ba­ti­ce ale ome­ni­rii, dar şi atunci, cel puţin, venea unul cu un ceai, cu o buru­ia­nă, venea şi îţi dădea aco­lo şi te punea pe picioa­re cum­va. Acu­ma trec pe lân­gă tine pe stra­dă: are cipul, n‑are, ei atunci lasă‑l. Şi iată, acum, altă ispi­tă prin teh­ni­că noastră.

Dum­ne­zeu să‑i ier­te pe japo­ne­zii ace­ia, dar ei au inven­tat toa­te dră­co­ve­ni­i­le astea – şi nu‑i acuz, nu‑i învi­nu­iesc, că şi ei au vră­j­mă­şii lor şi înge­rii lor, fie­ca­re naţie. Dar unii sunt mai iscu­si­ţi decât alţii, şi sigur că vin cu toa­te dră­co­ve­ni­i­le şi ne vătă­ma sufle­teş­te. Dum­ne­zeu să‑i ier­te pe toţi cei care s‑au dus în neno­ro­ci­ri­le aces­tea, dar să fie pen­tru noi o pil­dă! Şi mă rog să ne cutre­mu­răm puţin, căci putem fi şi noi în locul lor oricând.

De ace­ea, puneţi-vă puţin la îngri­ji­re sufle­teas­că, mer­geţi la părin­te­le de vă spu­neţi păsu­ri­le sufle­teşti. Găsi­ţi un duhov­nic bun, aşa cum cău­ta­ţi un doc­tor bun şi vă duceţi în Franţa, în Can­a­da, pen­tru a fi sănă­toşi, aşa să vă cău­ta­ţi şi unul sufle­tesc, că să ne putem sal­va via­ţa noas­tră sufletească.

În vecii veci­lor, Amin”.

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: