Evangelia zilei:

Tãmâie şi Exil (Prigoana satanicã a comunismului) …

Mări­mea textului:
Mic | Mare

 

 

 

Prigoana satanica a comunismului

In toa­tă ţara, prin 1950, după ce au reve­nit inven­ta­re­le la mănăs­ti­ri­le din Mol­do­va eva­cu­a­te din cau­za răz­bo­i­u­lui, o situ­a­ţie – refe­rat al D.G.S.P. se pre­zen­ta astfel:

1. In toa­tă ţara se află 206 aşe­ză­ri mona­ha­le orto­do­xe cu un total de 5504 vieţu­i­tori călu­gări, călu­gă­ri­ţe, fra­ţi şi surori.După felul aces­tor aşe­ză­ri în cifre şi pro­cen­te se pre­zin­tă astfel:

- 79 mănăs­tiri de monahi (38,64%) cu 967 monahi şi 362 fraţi(23,88%);

- 70 de schi­turi de monahi (34,33%) cu 270 monahi şi 95 fraţi(6,57%).

- 46 mănăs­tiri de mona­hii (22,33%) cu 2300 mona­hii şi 1339 surori(65,39%);

- 11 schi­turi de mona­hii (5,34%) cu 120 mona­hii şi 111 surori(4,15%).Deci în total 149 aşe­ză­ri mona­ha­le de călu­gări, ceea ce faţă denu­mă­rul total de 206 dă un pro­cent de 72,97% cu 1614 vieţu­i­tori (30,45%) şi 57 aşe­ză­ri mona­ha­le de maici (27,67%) cu 3870 vieţu­i­toa­re (69,54%).

Pra­vi­la

- Deş­tep­ta­rea la 5

-De la 6–8, aca­tis­te (2) la care par­ti­ci­pă tot soborul.

- De la 8–10, Litur­ghia care se face numai de către pre­o­tul de rând şi cân­tă­reţ, iar obş­tea la ascultare.

- Ascul­tă­to­rii au tre­cut la lucru, 8–11.

- La 11 e masa.

- Timp liber, 11–13.

-De la 13–18, ascultare.

- De la 16–17, vecer­nie cu pre­ot de rând.

- La 18, cina.

- La 8 (20), stin­ge­rea, prin băta­ie de clo­pot de 7, ori închi­de­re­a­can­de­le­lor (came­re­lor).

- La 11, Mezo­nop­ti­ca şi Utre­nia care ţine până la 2.

- Odih­na, de la 2–5.

Pos­tu­ri­le

Luni, mier­curi, vineri, o sin­gu­ră masă pe zi, cu mân­ca­re fără grăsime(untdelemn), la ora 15.~n ulti­ma vineri din fie­ca­re lună se mănân­că după apu­sul soarelui,”post negru”.In zile­le cele­lal­te se mănân­că de două ori pe zi, mân­ca­re fără car­ne şi grăsime.In Pos­tul mare se pos­teş­te pri­ma săp­tămâ­nă com­plet. Se opreş­te chiar apa. Dacă cine­va nu mai poa­te răb­da cere bla­go­slo­ve­nie (de a mânca).Chiar apa pes­te tot anul nu se bea decât cu blagoslovenie.Nu se face abso­lut nimic decât cu bla­go­slo­ve­nie, nici măcar focul, care se face numai cu foc din candelă.In cele­lal­te săp­tămâni ale pos­tu­lui se mănân­că o dată în zi, ori la prânz, ori după apu­sul soa­re­lui, la apre­ci­e­rea stareţului.Celelalte pos­turi se ţin la fel. La fie­ca­re post se ţin 3 zile post negru,fără apă, se strân­ge sto­ma­cul cu un brâu. Dacă cine­va nu rezis­tă, mănâncă.

Dis­ci­pli­na

Călu­gă­rii n‑au nimic al lor. Hai­ne­le sunt de obş­te. Nimeni nu are bani. Cei care au bani îi dau la stă­reţie. N‑au mân­ca­re la chi­lie. Nici mire­nii n‑au voie să adu­că nici­de­cum car­ne în mănăs­ti­re. Nu se ţin găini, porci. Nu se mănân­că decât lap­te. Nu s‑a întâm­plat nici o indis­ci­pli­nă. Nu se păs­trea­ză nici un con­tact cu nimeni.

Mănăs­ti­rea are un corp de chi­lii, n‑are voie nimeni să intre aco­lo. Vine­rea se face molit­fă de mănăs­ti­re, fie­ca­re călu­găr se măr­tu­ri­seş­te săp­tămâ­nal şi se împăr­tă­şeş­te lunar.

O dată pe lună se face măr­tu­ri­si­re obş­teas­că, cu post de o zi şi două, după care se măr­tu­ri­seş­te şi se împărtăşeşte.

Pre­ci­zăm că după al doi­lea răz­boi, ca o bine­cu­vân­ta­re a lui Dum­ne­zeu, a fost rân­du­it ca patri­arh Ius­ti­nian Mari­na. Dato­ri­tă gri­jii şi res­pon­sa­bi­li­tă­ţii părin­teşti, patri­ar­hul a reu­şit ca să orga­ni­ze­ze atât de bine­mo­n­a­his­mul încât regi­mul comu­nist a tre­bu­it să dis­pu­nă de diver­se­mij­loa­ce jos­ni­ce ca să com­pro­mi­tă mona­his­mul, aducându‑i acu­za­ţii dei­mo­ra­li­ta­te, inven­tând diver­siuni poli­ti­ce, argu­men­tând puie­ril cămo­na­his­mul este peri­cu­los pen­tru regim. ~n acest sens, securi ştii au făcu­t­no­te infor­ma­ti­ve, blamând pe cei mai buni monahi, adu­cân­du-le acu­za­ţia că sunt legio­nari sau par­ti­zani ai unor ide­o­lo­gii destabilizatoare.

Depar­ta­men­tul Cul­te­lor din acea vre­me a propus:

1. Să se opreas­că înfi­inţa­rea de noi mănăs­tiri şi schituri.

2. Să se redu­că trep­tat numă­rul actu­al al mănăs­ti­ri­lor şi schiturilor,prin con­cen­tra­rea călu­gă­ri­lor, în cadrul ace­lo­ra care ofe­ră con­di­ţii­co­res­pun­ză­toa­re… Une­le mănăs­tiri ar putea fi admi­nis­tra­te ca muzee, lăsa­te­în gri­ja a 2–3 călugări.

3. Să se îngus­te­ze baza eco­no­mi­că a mănăs­ti­ri­lor – prin redu­ce­re­a­vo­lu­mu­lui de comenzi în coo­pe­ra­ti­ve­le din mănăs­tiri şi prin lichi­da­re­a­co­men­zi­lor uni­tă­ţi­lor de Stat care dau de lucru…

4. Să se exa­mi­ne­ze situ­a­ţia unor cate­go­rii de vieţu­i­tori ai mănăs­ti­ri­lorşi să se trea­că la exclu­de­rea celor neco­res­pun­ză­tori, fiind folo­si­te fie­cri­te­ri­i­le canonice…

5. Admi­si­bi­li­ta­tea în mănăs­tiri tre­bu­ie res­trân­să prin apli­ca­re­a­con­di­ţi­i­lor din regu­la­ment, intro­du­când aceas­tă con­di­ţie… Să se eli­min­e­dis­po­zi­ţia art. 11 din regu­la­men­tul res­pec­tiv, potri­vit căre­ia, sta­reţii potpri­mi pen­tru încer­ca­re pe ori­ci­ne vrea să fie călu­găr. Acest drept să fie­re­zer­vat numai episcopilor.

6. Să nu fie sfinţi­ţi sau pre­o­ţi în mănăs­tiri decât acei călu­gări care­în­de­pli­nesc con­di­ţi­i­le de stu­dii ceru­te pre­o­ţi­lor de mir.

7. Să se spri­ji­ne pla­sa­rea în câm­pul mun­cii a ace­lor călu­gări care­do­resc să iasă din mănăstiri.

8. Comi­te­te­le exe­cu­ti­ve ale Sfa­tu­ri­lor Popu­la­re, şco­li­le, cămi­ne­le­cul­tu­ra­le să se ocu­pe de toa­te cazu­ri­le de ple­cări ale mino­ri­lor lamă­năs­tiri, ana­li­zând cau­ze­le (orfani, copii prea mulţi la părinţi, lip­să deo­rien­ta­re etc.), luând măsuri de îndru­ma­re a lor în vede­rea pla­să­rii şica­li­fi­că­rii într‑o meserie.9. Să se desfă­şoa­re o mun­că de sănă­toa­să îndru­ma­re şi orien­ta­re a călu­gă­ri­lor şi călu­gă­ri­ţe­lor prin reor­ga­ni­za­rea pro­gra­mu­lui cur­su­ri­lorş­co­li­lor monahale.10. Să se inter­zi­că vaga­bon­da­jul călu­gă­ri­lor, res­trân­gân­du-se ieşi­rea călu­gă­ri­lor din mănăstiri.

Din nota Depar­ta­men­tu­lui Cul­te­lor de mai sus, se înţe­le­ge clar că se punea la cale, prin dife­ri­te mij­loa­ce, desfi­inţa­rea mona­his­mu­lui sau cel puţin redu­ce­rea per­so­na­lu­lui şi îngră­di­rea celor ce doreau să intre în mona­hism, între dife­ri­te acu­za­ţii la adre­sa B.O.R., ace­ea de ade­renţă la legio­na­rism a avut con­se­cinţe dia­bo­li­ce, nefaste.N‑a tre­cut mult timp şi Minis­te­rul de Inter­ne a şi pro­pus o serie de măsuri în vede­rea apli­că­rii în prac­ti­că a următoarelo

- “Ele­men­te­le legio­na­re şi ele­men­te­le care au avut fun­cţii în apa­ra­tul de Stat bur­ghezo-moşi­e­resc, care sunt călu­gări în mănăs­tiri, la episcopi,mitropoliţi şi Patri­ar­hie, să fie scoşi din mona­hism, să li se inter­zi­că por­tulhai­ne­lor călu­gă­reşti şi să nu li se mai per­mi­tă întoar­ce­rea în mănăstiri.

Desfi­inţa­rea Semi­na­ri­i­lor mona­ha­le şi inter­zi­ce­rea frec­ven­tă­rii decă­tre călu­gări şi călu­gă­ri­ţe a Insti­tu­tu­lui Teologic.

- Pe vii­tor intra­rea în mona­hism să se facă numai cu avi­zul împu­ter­ni­ci­ţi­lor regio­nali pen­tru culte.

- Inter­zi­ce­rea cu desă­vârşi­re ca pe vii­tor să se mai înfi­inţe­ze mănăs­tiri şi schi­turi şi închi­de­rea mănăs­ti­ri­lor şi schi­tu­ri­lor ce au fos­tîn­fi­inţa­te după 23 august 1944, urmând ca aces­to­ra să li se dea des­ti­na­ţi­a­an­te­ri­oa­ră, adi­că de bise­rici deser­vi­te de un pre­ot de mir.

- Numă­rul actu­al de mănăs­tiri fiind prea mare, să fie redus laju­mă­ta­te, urmând să fie desfi­inţa­te 50% din ele, cuprin­zând în numă­ru­la­ces­ta în spe­cial pe cele care sunt în comu­ne şi cele care s‑au înfi­inţat după23 august 1944, urmând ca loca­şul bise­ri­cii să fie deser­vit de un pre­ot demir pen­tru slu­j­bă. Clă­di­ri­le aces­to­ra să fie des­ti­na­te pen­tru case de naştere,spitale, clu­buri, case de odih­nă şi şcoli.

- Tere­nu­ri­le, inven­ta­rul agri­col şi uti­la­je­le aces­to­ra să fie predateC.A.S.-urilor din jurul aces­tor mănăstiri.

- Inter­zi­ce­rea intră­rii ele­men­te­lor tine­re în m ănăs­tiri, fixân­du-seli­mi­ta de vâr­stă de la 50 de ani în sus”.

(Sem­nea­ză) 6 oct. 1958 Minis­te­rul Afa­ce­ri­lor Inter­ne Gene­ral colo­nel Ale­xan­dru Drăghici

Pen­tru citi­to­rii noş­tri, mai puţin cunos­că­tori ai vieţii monahale,doresc să spun că mona­his­mul româ­nesc, în tim­pul regi­mu­lui tota­li­tar a fost dur per­se­cu­tat pen­tru că, mona­his­mul a păs­trat lim­ba, cre­dinţa şi tra­di­ţia româ­neas­că din moşi strămoşi.Din mănăs­tiri au ieşit pri­me­le şcoli, călu­gă­rii au fost cei din­tâi das­căli. Popo­rul a cin­stit Bise­ri­ca, mănăs­ti­ri­le, aici venea şi-şi găsea ali­na­re­în neca­zuri şi încercări…

Con­stan­tin Hre­hor: Ar tre­bui să pre­ci­zaţi mai în deta­liu con­tex­tul­so­ci­al – poli­tic; de ce aceas­tă furi­bu­n­dă explo­zie de rău­ta­te, având chi­pul şia­se­mă­na­rea per­se­cu­ţi­i­lor roma­ne de până la Con­stan­tin cel Mare, faţă de olu­me modes­tă, care şi‑a accep­tat umi­linţa prin cele trei voturi definitorii,retrasă în medi­ta­ţie şi lucra­re a vir­tu­ţi­lor, nepre­o­cu­pa­tă de violenţă,nepericuloasă în cele din urmă?

Ghe­ra­sim Put­nea­nul: Mân­tu­i­to­rul a spus că: “unde este ceta­tea mai­ta­re, aco­lo bate vră­j­ma­şul mai mult răz­bo­i­ul”. Nu‑i de mira­re de cele întâm­pla­te acum, fiind­că în cele trei seco­le – pri­me­le – de cre­ş­ti­nism mult sân­ge s‑a văr­sat din cau­za pri­go­ni­to­ri­lor păgâni care îi forţau pe cre­ş­tini să cin­steas­că pe zei, să le adu­că jert­fă. Dia­vo­lul lucra. Şi acest aspect îl vedem în tim­pul de care vor­bim. S‑a între­cut pe sine să asu­preas­că pe cei ce şi-au închi­nat toa­tă via­ţa lui Dum­ne­zeu. Acest regim de ama­ră amin­ti­re a dori tsă‑L înlo­cu­ias­că pe Dum­ne­zeu cu omul poli­tic. Câtă min­te au avut, atât au făcut. Dacă citeşti “Biblia haz­lie” ce au scos‑o ate­ii, îţi dai sea­ma cât de redu­şi erau la min­te. Pagini pli­ne de între­bări fără logi­că, fără dis­cer­nământ­cu pri­vi­re la exis­tenţa lumii.

Se cunoa­ş­tea în gene­re apor­tul mona­his­mu­lui, şi de ace­ea cei cu mari răs­pun­deri au cău­tat să‑i ani­hi­le­ze acti­vi­ta­tea, fără scru­pu­le ape­lând, spre a ieşi în evi­denţă cât mai mult, la meto­de şi tor­tu­rări mes­chi­ne. Pri­me­le acu­za­ţii asu­pra vieţu­i­to­ri­lor din mănăs­tiri au fost de ordin poli­tic, cele mai “stra­te­gi­ce” pen­tru ca să se ajun­gă la sco­pul pro­pus. Dăm mai jos din refe­ra­te­le Securităţii:

Din mate­ri­a­le­le infor­ma­ti­ve şi de anche­tă pe care le deţin orga­ne­le M.A.I. rezul­tă că încă după pri­mul răz­boi mondi­al mănăs­ti­ri­le au con­sti­tu­it puter­ni­ce foca­re de acti­vi­ta­te legio­nar ă, o serie de ele­men­te din­tre călu­gări par­ti­ci­pând activ în orga­ni­za­ţii legio­na­re spri­ji­nind şi pro­pa­gând ide­i­le aces­to­ra. Legio­na­rii au găsit întot­dea­u­na spri­jin moral şi mate­ri­al în cadrul mănăs­ti­ri­lor, s‑au folo­sit de aces­tea pen­tru atra­ge­rea de noi mem­bri şi pen­tru edu­ca­rea lor în spi­rit legio­nar. Ast­fel, mănăs­ti­rea Cer­ni­ca… este cunos­cu­tă ca cel mai puter­nic cen­tru legio­nar din mănăstiri…Activitatea legio­na­ră orga­ni­za­tă s‑a desfă­şu­rat şi în alte mănăs­tiri ca: Neamţ, unde au acti­vat trei cui­buri legio­na­re… După 23 august 1944 – şi înspe­cial după refor­ma agra­ră -, pute­rea eco­no­mi­că a mănăs­ti­ri­lor a scă­zut con­si­de­ra­bil. Cu toa­te aces­tea, majo­ri­ta­tea mănăs­ti­ri­lor con­ti­nuă să aibă averi mari, care con­sti­tu­ie sur­sa prin­ci­pa­lă de exis­tenţă a călu­gă­ri­lor şi călu­gă­ri­ţe­lor… Tota­lul gene­ral al tere­nu­ri­lor pe care le pose­da mănăs­ti­ri­le orto­do­xe din R.P.R. se ridi­că la apro­xi­ma­tiv 6700 ha, din­tre care 2200 ha teren ara­bil, 2300 ha fâneţe, 170 ha de vii, 220 ha livezi, 140 ha grădini,700 ha păduri, 500 ha bălţi, 525 ha nepro­duc­ti­ve. Acest tablou gene­ral se poa­te con­cre­ti­za prin urmă­toa­re­le exemple:

Mănăs­ti­rea Neamţ, unde sunt 140 călu­gări, posedă…263,75 ha pământ, 25 boi, 11 cai, 15 vaci, 47 porci,278 oi, 35 stupi de albi­ne, un ate­li­er de fie­ră­rie, un ate­li­er de cis­mă­rie, unul de cro­i­to­rie şi unul de rotărie;

Mănăs­ti­rea Aga­pia, unde sunt 408 călugăriţe,posedă 116 ha pământ, 30 boi, 8 vaci, 150 de oi, 10 stupi, 5 ate­li­e­re cro­i­to­rie, tri­co­ta­je, ţesă­to­rie, covoa­re şi rotărie;

Mănăs­ti­rea Voro­na, care are20 de călu­gări, pose­dă 52 ha pământ, 4 ha vie, 6 boi, l semă­nă­toa­re, 4 cai, 4 vaci.Asemenea exem­ple mai sunt la mănăs­ti­ri­le Bis­tri­ţa, Horezu,Sărăcineşti, Stâ­ni­şoa­ra, Tur­nu, Tis­ma­na, Clo­co­ciov, Ţigă­neşti, Pasă­rea şi alte­le. Mănăs­ti­ri­le orto­do­xe sunt dota­te cu urmă­toa­re­le insta­la­ţii industriale:

17 mănăs­tiri au mori ţără­neşti, 7 mănăs­tiri au motoa­re şi dina­muri pen­tru­pro­dus ener­gie elec­tri­că, 10 mănăs­tiri au gate­re, 30 mănăs­tiri au 40 teas­cu­ri­de vin, 25 mănăs­tiri au 23 caza­ne pen­tru fabri­cat ţui­că, 20 mănăs­tiri auus­că­to­rii de pru­ne, în 23 mănăs­tiri se găsesc ate­li­e­re de ţesă­to­rie cuur­mă­to­rul uti­laj: 98 răz­bo­a­ie de ţesut sis­te­ma­ti­ce, 363 răz­bo­a­ie ţără­neşti şi28 maşini auxi­li­a­re, 30 mănăs­tiri au ate­li­e­re de covoa­re cu 143 de răz­bo­a­ieşi 39 maşini auxi­li­a­re, 6 mănăs­tiri au ate­li­e­re de tri­co­ta­je cu 73 maşini detri­co­taj, maşini de tors şi maşini de cusut, 13 mănăs­tiri au câte un ate­li­er defi­e­ră­rie, 25 mănăs­tiri au ate­li­e­re de tâm­plă­rie, 3 mănăs­tiri au ate­li­e­re dedo­gă­rie, în mănăs­ti­rea Neamţ este un ate­li­er de rotă­rie şi un ate­li­er deti­po­gra­fie, 7 mănăs­tiri au ate­li­e­re de cro­i­to­rie, 5 mănăs­tiri au ate­li­e­re depic­tu­ră, 4 mănăs­tiri au ate­li­e­re de cis­mă­rie, 3 mănăs­tiri au ate­li­er des­culp­tu­ră, iar mănăs­ti­rea Antim are un ate­li­er de cera­mi­că şi argin­tă­rie, înmă­năs­ti­ri­le mari sunt orga­ni­za­te 18 coo­pe­ra­ti­ve de pro­duc ţie­meş­teşu­gă­reas­că, cu 12 secţii în alte mănăs­tiri mai mici”

Con­stan­tin Hre­hor: Docu­men­ta­ţia ara­tă o infor­ma­ţie extraordinară,ceea ce pre­su­pu­ne o reţea bine pusă la punct. Din care, din păca­te nu puteau lip­si tur­nă­to­rii, pân­da­rii, poa­te unii din­tre ei chiar cu faţă evlavioasă…Reţeaua, e bine şti­ut, avea în vizor tot ce se întâm­plă. Şi în pro­to­ie­rii, în parohii şi chiar sus de tot…

Ghe­ra­sim Put­nea­nul: Desi­gur, slu­gar­ni­cii regi­mu­lui erau infil­tra­ţi­pes­te tot, aveau o acti­vi­ta­te inten­să. Acu­za­ţi­i­le de mis­ti­cism, obscurantism,de inci­ta­re la ordi­nea sta­tu­lui ş.a. au umplut închi­so­ri­le comu­nis­te. Şi nu puţini cle­rici şi cre­ş­tini buni au sufe­rit şi au murit ca mar­tiri în iadul roşu…Am ţinut să redau toa­te aces­te date con­sem­na­te de Secu­ri­ta­te pen­tru ca să se ştie că vieţu­i­to­rii mănăs­ti­ri­lor au acti­vat corect, nu cum spun unii că în mănăs­tiri se tră­ieş­te fără gri­jă şi fără mun­că. Din con­tră, mănăs­ti­ri­le au fost mode­le de cul­tu­ră, de dis­ci­pli­nă şi sfinţenie.

Regi­mul ateu a cău­tat să stă­vi­leas­că aces­te acti­vi­tă­ţi şi a tre­cut la ofen­si­vă ime­di­at, făcând pro­pu­neri fer­me: “Naţio­na­li­za­rea şi ceda­rea unor tere­nuri ale mănăs­ti­ri­lor ar fi tre­bu­it să aibă ca urma­re scă­de­rea numă­ru­lui călu­gă­ri­lor. Con­du­ce­rea Bise­ri­cii Orto­do­xe însă a reu­şit să obţi­nă o bază mate­ria­lă nouă (coo­pe­ra­ti­ve­le meş­teşu­gă­reşti din mănăs­tiri, uti­li­za­rea călu­gă­ri­lor şi călu­gă­ri­ţe­lor la ate­li­e­re­le bise­ri­ceşti etc.). Nici Minis­te­rul Cul­te­lor nu a folo­sit pri­le­jul ivit pen­tru a deter­mi­na Bise­ri­ca să res­trân­gă­nu­mă­rul călu­gă­ri­lor. Baza eco­no­mi­că nou cre­a­tă a deve­nit ea însă­şis­ti­mu­lent de cre­ş­te­re a numă­ru­lui călu­gă­ri­lor… Folo­sind acest fenomen,conducerea actu­a­lă a B.O.R. în loc să‑i facă faţă cu pru­denţă, l‑a acceptat,făcând din pro­ble­ma orga­ni­ză­rii vieţii mona­ha­le una din pre­o­cu­pă­ri­le cele mai de sea­mă. Aceas­tă acţiu­ne este “ini­ţi­a­tă şi con­du­să de Patri­arh” (revistaB.O.R., 1953, pag. 458) care de alt­fel ţine să sub­li­ni­e­ze dese­ori că “Bise­ri­ca­noas­tră are cele mai mari mănăs­tiri din lumea Bise­ri­cii cre­ş­ti­ne” (revistaB.O.R., 1953, pag. 967). ~n con­ce­pţia Patri­ar­hu­lui, mănăs­ti­ri­le tre­bu­ie să fie”ca un far care lumi­nea­ză în mij­lo­cul mării dru­mul coră­bi­i­lor” (Iustinian,”Pilde şi îndem­nuri”, pag. 97). El pune accen­tul pe “orga­ni­za­rea unei vie ţidu­hov­ni­ceşti teme­i­ni­ce” în mănăs­tiri şi pe “rolul de misio­nari” al călu­gă­ri­lor şi călugăriţelor.Seminariile mona­ha­le au ca scop pre­gă­ti­rea unei “eli­te călu­gă­reşti” şi orga­ni­za­rea lor (înscri­să şi în Sta­tu­tul Bise­ri­cii), face par­te din­tr-un plan care tin­de să redea mănăs­ti­ri­lor “rolul şi ros­tul lor de odi­ni­oa­ră”, (revistaB.O.R., 1951, pag. 394–395).3 Aşa este pârât Patri­ar­hul Ius­ti­nian Comi­te­tu­lui Cen­tral, ca unul ce nu se supu­ne regi­mu­lui. Şi încă un ada­os: “Patri­ar­hul a acor­dat şi acor­dă o atenţie deo­se­bi­tă cul­ti­vă­rii inten­se a unui spi­rit mis­tic între călu­gă­rii şi călu­gă­ri­ţe­le din ţara noas­tră, prin semi­na­ri­i­le mona­ha­le şi insti­tu­te­le teologice”.

In Darea de sea­mă a Secu­ri­tă­ţii se vede cum s‑au ales unii din­tre călu­gă­rii cu pre­gă­ti­re teo­lo­gi­că care ocu­pau dife­ri­te slu­jiri în Bise­ri­că ladi­fe­ri­te cen­tre epar­hia­le şi în con­du­ce­rea mănăs­ti­ri­lor. Dacă unii din cei viza­ţi n‑au făcut poli­ti­că, atunci li se punea pe sea­mă că au aju­tat pe par­ti­zani, primindu‑i în casă sau ducân­du-le hra­nă aco­lo unde erau ascunşi.Dintre cei viza­ţi iată câte­va nume:

Ana­nia Vale­riu Bar­to­lo­meu (arestat),conducătorul rebe­liu­nii stu­denţeşti orga­ni­za­te la Cluj în 1946,

Hur­du­ca­şu­Na­ta­lia, con­du­că­toa­rea cetă­ţui­lor din Turda,

Vasi­la­che Vasi­le Solon ‑ches­tor în Poli­ţia legionară,

Vasi­la­che Ane­ta (soţia lui) – con­du­că­toa­re­a­ce­tă­ţui­lor din Galaţi,

Mari­e­ta Ior­da­che, con­du­că­toa­re de cetăţui,

Bălă­ne­scu Iov, Mun­tea­nu Cecilia,

Papa­cioc Anghel (ares­tat) şi alţii, foşti poli­ţi­şti ca:Arsenie Dumi­tru, Das­chi­e­vici Vasi­le, Gara­de­ri­că Vasi­le, Lita­niuc Vasile,Duma Iosif, ori foşti ofi­ţeri: Doro­banţu Nico­lae, Coro­ia­nu Nicolae,Georgescu Ius­tin, Teo­do­res­cu Ale­xan­dru, zis San­du Tudor, care a fost­di­rec­tor al zia­ru­lui fas­cist “Cre­dinţa”… Ele­men­te­le legio­na­re din mănăstiri,de la Epi­sco­pii, Mitro­po­lii şi Patri­ar­hie sunt ini­ţi­a­to­rii şi orga­ni­za­to­ri­ia­ces­tei acti­vi­tă­ţi con­tra revo­lu­ţio­na­re care îmbra­că for­me diver­se… ast­fel spri­ji­nă pe fuga­rii con­sti­tui­ţi în ban­de con­tra revo­lu­ţio­na­re şi înles­nesc legă­tu­ra cu ele­men­te­le din afa­ra mănăs­ti­ri­lor. Mănăs­ti­rea Sâm­bă­ta… în anii­1945-1948, este folo­si­tă ca loc de întâl­ni­re a legionarilor…Andrei Dece­bal Cor­nel, Bra­ga Roman, Sul­ta­na Petre, Cal­muschi Mir­cea, Cal­muschi Ion şi alţii… Fos­tul sta­reţ al schi­tu­lui Bou­reni… (Bodoa­ş­că Var­to­lo­meu) a găz­du­i­tîn 1950–1951… pe soţii Hriş care făceau par­te din orga­ni­za­ţia sub­ver­si­vă “Fron­tul Patri­ei” şi pe con­du­că­to­rul aces­te­ia, fuga­rul Mahu Constantin…

Frag­ment din car­tea “Tama­ie şi Exil – Dia­lo­guri des­pre pri­be­gia fraţilor”.Editura Geea-2004.

Dis­tri­bu­ie:

Lasã un Rãspuns:

Lasă un Răspuns: