Sfânta Luminã a Paştilor de la Ierusalim
Sfânta Lumină a Paştilor de la Ierusalim
În fiecare Sâmbătă Mare, cu ocazia Pastelui Ortodox, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim are loc marea minune a Sfintei Lumini, care uimeste, bucură si dă credintă celor care se învrednicesc să fie acolo în acel moment.
1. PREGĂTIREA SFÂNTULUI MORMÂNT
Sâmbătă dimineata, înainte de slujba Învierii, are loc o verificare minutioasă a Mormântului. La această verificare participă reprezentanti ai tuturor cultelor crestine prezente la Ierusalim, precum si reprezentanti ai autoritătilor statului Israel. Scopul este acela de a verifica să nu existe nici o sursă de foc Sfântul Mormânt. Mormântul este apoi sigilat cu un sigiliu din ceară (vezi foto).
Cultele prezente la Ierusalim (monofizitii, coptii, maronitii si altii) sunt foarte atente la această procedură. Interesul lor are o anumită motivatie. Dacă într-un an nu ar avea loc minunea Sfintei Lumini atunci când Patriarhul Ortodox oficiază slujba, atunci aceste culte ar putea revendica anumite drepturi cu privire la Sfântul Mormânt.
2. SLUJBA SFINTEI LUMINI
Slujba are loc la ora 12:00 si are trei părti: Litia, intrarea Patriarhului în Sfântul Mormânt si rugăciunile Patriarhului pentru venirea Sfintei Lumini.
La amiază, Patriarhul ortodox al Ierusalimului, însotit de episcopi, preoti si diaconi si de Patriarhul armean, intră în Sfântul Mormânt în bătaia clopotelor. Înaintea Patriarhului, păstrătorul Sacristiei Sfintei Biserici duce candela care e mereu aprinsă si care este stinsă în acea zi pentru a se reaprinde de la Sfânta Lumină. Din Biserica Sf. Ap. Iacob, Patriarhul intră în altar si se asează pe scaunul patriarhal. Apoi reprezentantii armenilor, arabilor, coptilor si ai altora trec si sărută mâna Patriarhului pentru a putea primi Sfânta Lumină. Dacă nu sărută mâna Patriarhului ortodox, ei nu au dreptul să primească Sfânta Lumină din mâinile lui. Imediat după aceea începe Litia, când credinciosii înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt si se opresc în fata Mormântului unde stau oficialii.
După Litie, Sfântul Mormânt este desigilat iar Patriarhul se dezbracă de vesmintele patriarhale. El rămâne în haina albă de preot si este perchezitionat de guvernatorul Ierusalimului si de seful Politiei, în fata tuturor pentru ca toată lumea să vadă că nu are nici o sursă de foc asupra lui.
După aceea, Patriarhul ia făcliile (stinse) si intră în Sfântul Mormânt împreună cu paznicul armean. Toate candelele sunt stinse si nu e nimic aprins în Sfânta Biserică sau în Sfântul Mormânt.
3. CUM APARE SFÂNTA LUMINĂ
În interiorul Sfântului Mormânt, Patriarhul cade în genunchi si rosteste rugăciunile prin care îl roagă pe Mântuitorul Iisus Hristos să trimită Sfânta Lumină ca dar al sfintirii pentru popor. Apoi, într‑o liniste absolută, în timp ce Patriarhul se roagă, un vuiet se aude si aproape simultan sclipiri alb-albăstrii apar de peste tot, ca si cum milioane de aparate foto ar clipi în acelasi timp. Toate candelele se aprind miraculos. Sfânta Lumină aprinde deodată făcliile pe care le tine Patriarhul, precum si lumânările multora din biserică. Multimea izbucneste în urale în timp ce lacrimi de bucurie se preling din ochii tuturor.
Timp de câteva minute Sfânta Lumină nu are caracteristicile focului si păstrează o tentă aparte. Aceasta durează câteva minute după ce Patriarhul iese din Sfântul Mormânt si dă Lumina poporului. Oricine poate atinge focul celor 33 de lumânări fără să se ardă. După aproximativ o jumătate de oră, flacăra este normală (fierbinte).



4. DE CÂND DATEAZĂ ACEASTĂ MINUNE
Prima mărturie scrisă despre Sfânta Lumină datează din veacul al patrulea, dar sunt si autori care vorbesc despre evenimente petrecute în primul veac. Astfel, Sfintii Ioan Damaschinul si Grigore de Nisa povestesc cum Apostolul Pavel a văzut Sfânta Lumină în Sfântul Mormânt după învierea Mântuitorului. Călugărul rus Daniel povesteste, la anul 1106, despre minunea Sfintei Lumini si despre ceremoniile legate de aceasta, într‑o manieră foarte detaliată. El arată că Patriarhul merge în Biserica Sfântului Mormânt cu două lumânări. Acolo îngenunchează în fata lespezii pe care a fost asezat Mântuitorul după coborârea după Cruce. Rosteste rugăciuni si în acel moment se petrece minunea. Lumina apare chiar din lespede – o lumină albăstruie, greu de descris, care în cele din urmă aprinde candelele cu untdelemn si lumânările Patriarhului. Aceasta este Sfânta Lumină, care iese din Mormânt si aprinde si lumânările credinciosilor din biserică. Începând din veacul al patrulea si până în ziua de azi, diferite surse relatează acest eveniment impresionant. Din aceste surse se trage concluzia că minunea are loc în acelasi loc, în aceeasi zi si în acelasi cadru liturgic ortodox de‑a lungul vremii.
Numai Patriarhul ortodox are puterea să slujească la această
slujbă. Au fost încercări din partea altor religii să realizeze această minune, însă nu au reusit. De exemplu, în anul 1579, conform mărturiilor istorice, armenii au dat bani sultanului Murat IV pentru a li se da voie să intre în Biserica Sfântului Mormânt si să tină ei slujba de Înviere. Sultanul le‑a dat voie, iar armenii au pătruns în biserică si au încuiat usile, lăsându‑i pe ortodocsi afară. Cuprins de disperare la vederea celor întâmplate, Patriarhul Ortodox a îngenuncheat pe treptele bisericii si s‑a rugat lângă una dintre coloane. În timp ce se ruga, coloana de lângă el s‑a despicat, lăsând lumina să vină afară prin fisură si să aprindă făcliile Patriarhului. Coloana există si astăzi (vezi foto alăturată).
Un muezin musulman pe nume Tunom, care a văzut minunea din minaretul moscheii de peste drum, s‑a decis pe loc să abandoneze mahomedanismul si să creadă în Hristos. Văzând minunea, el a strigat: “Mare este credinta crestinilor! Unu este adevăratul Dumnezeu, Dumnezeul crestinilor! Cred în Hristos cel înviat din morti. Mă închin lui ca Dumnezeu al meu”.
Ceilalti musulmani, văzând convertirea lui credinta crestină, au pus mâna pe el si l‑au decapitat. Moastele lui sunt păstrate până astăzi în Mănăstirea Fecioarei Maria din Ierusalim.
Musulmanii, care nu cred în jertfa si învierea lui Hristos, au încercat în mai multe rânduri să pună piedici în calea minunii. Binecunoscutul istoric musulman Al Biruni scrie: “Un guvernator musulman a înlocuit fitilul lumânărilor cu sârmă din aramă, ca lumânările să nu se poată aprinde. Când a venit însă focul, arama s‑a aprins.”
Aceasta nu a fost singura încercare. Cronicarul englez Gautier Vinisauf descrie ce s‑a petrecut la anul 1192.
“În 1187, sarazinii sub conducerea sultanului Salah ad-Din au cucerit Ierusalimul. În acel an, sultanul a vrut să fie si el prezent la slujbă, desi nu era crestin. La sosirea sa, focul a venit în mod minunat si toti cei de fată au rămas mirati. Sarazinii au spus că focul a venit printr‑o înselătorie pusă la cale de crestini. Salah ad-Din, dorind să arate viclesugul, a stins candela pe care o aprinsese Lumina, dar candela s‑a reaprins imediat. A stins‑o si a doua oară si a treia oară, dar de fiecare dată candela s‑a aprins la loc. Văzând aceasta, sultanul a strigat cu glas profetic: ‘Da, curând voi muri sau voi pierde Ierusalimul.’ ”
Sfânta Lumină simbolizează si ne aminteste într-un mod miraculos de învierea lui Hristos. Este o minune trimisă de Dumnezeu de‑a lungul veacurilor din însăsi Lumina Lumii care este Hristos. Stiinta nu poate explica această minune si, în semn de respect, nici nu a încercat să o explice. Cine ar putea însă explica o minune adevărată?
5. CHESTIUNEA AUTENTICITĂTII MINUNII
Ca la orice altă minune, sunt multi care nu cred în ea si afirmă că aceasta ar fi de fapt o înselătorie pusă la cale de ortodocsi. Ei cred că Patriarhul are cu el o brichetă, atunci când intră în Sfântul Mormânt. Totusi, aceste supozitii nu tin seama de mai multe aspecte. Chibriturile si brichetele sunt inventii recente. Acum o sută de ani, să aprinzi un foc dura mult mai mult decât cele câteva minute pe care le petrecea si le petrece Patriarhul înăuntru. Altii spun că există o candelă deja aprinsă înăuntru, de la care el aprinde lumânările, dar autoritătile locale (evrei, deci necrestini) verifică si arată că nu există nici o sursă de lumină în Sfântul Mormânt.
Lasã un Rãspuns: