Doi sfinti cu numele Dimitrie – Dacã intrebi ale cãrui Dimitrie, nu putine sunt cazurile când se rãspunde greşit!
Se întâmplă adesea, ca cei doi sfinţi cu numele Dimitrie să fie confundaţi. Sunt persoane care ştiu că la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, sunt prezente moaştele Sfântului Dimitrie. Dacă întrebi ale cărui Dimitrie, nu puţine sunt cazurile când se răspunde greşit. Acest lucru vine pe de o parte din coincidenţa de nume, dar şi din faptul că unul este sărbătorit pe data de 26 octombrie, iar celalalat pe data de 27 octombrie. Pentru a nu‑i mai confunda, precizăm că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este o persoană distinctă de Cuviosul Dimitrie Basarabov.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – este cinstit pe data de 26 octombrie. A trăit în timpul domniei împăraţilor Maximian şi Diocleţian. Din viaţa sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. Datorită calităţilor sale, este numit după moartea tatălui sau, guvernator al Tesalonicului. Ţinând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creştin, a fost întemniţat. În vremea aceea, creştinii erau trimişi ca pedeapsă, să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creştinii erau victime sigure. Potrivit tradiţiei, Nestor – un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să‑l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: “Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”. Prin rugaciunele Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să‑l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.
Conform cercetărilor, Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaştele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaştele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puţin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626–634. A fost transformată în moschee în anul 1493 şi redată cultului creştin în 1912.
Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov – este sărbătorit pe 27 octombrie. S‑a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul “imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de fraţii Petru şi Asan. Iubind viaţa ascetică, se va retrage într‑o peşteră. Nu ştim cât timp s‑a nevoit în această peştera şi nici când a trecut la cele veşnice. Tradiţia spune că înainte de a muri, s‑a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele răului. Moaştele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelaţie: i s‑a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i‑ar fi spus: “Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”. Părinţii vor merge la locul indicat în vis, lângă râul Lom, şi vor găsi trupul neputrezit al sfântului între două pietre.
Moaştele Cuviosului Dimitrie vor fi duse şi aşezate în biserica din Basarabi. Au stat în această biserică până în timpul războiului ruso-turc (1768–1774). Generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, a luat moaştele cu intenţia de a le trimite în Rusia, însă, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedo-română, precum şi a mitropolitului Grigorie II al Ţării Româneşti, le‑a dăruit poporului român. Moaştele au fost aşezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala catedrală patriarhală din Bucureşti.
Menţionăm că racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureştiului de mai multe ori. Astfel, în 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capăt epidemiei de ciumă, în 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, în speranţa opririi epidemiei de holeră şi în 1827, în timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie. Generalizarea cultului Cuviosului Dimitrie a fost hotărâtă în şedinţele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dintre anii 1950–1955.
Adrian Cocosila
Lasã un Rãspuns: