ORTODOXISM.COM

 

 

Pagina 1 din 11

Slujbe


Transmisiune live de la Man. Nicula 2013

Slujbele hramului de la Mănăstirea Nicula vor fi transmise în direct la Radio Renașterea încă din seara zilei de 14 august, ajunul praznicului „Adormirea Maicii Domnului”.

Manastirea-Nicula-8

http://www.radiorenasterea.ro/live.m3u

http://www.radiorenasterea.ro/pages/live.php Citește mai departe...»


Troparul Joiei celei Mari (la Denie / Utrenie)

Denia celor 12 Evanghelii, prilej pentru creştini de a-L însoţi pe Mântuitorul în drumul spre Răstignire

Deniile din Postul Mare2Pericopele evanghelice din cadrul Deniei celor 12 Evanghelii alcătuiesc un tablou complet al suferinţelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea şi moartea Sa pe Cruce. Îndelunga răbdare a Domnului nostru Iisus Hristos este preamărită după fiecare dintre cele 12 Evanghelii citite la Denia din Joia Mare. În cadrul slujbei, după citirea Evangheliei a cincea, preotul ia pe umeri Crucea Răstignirii, din partea de răsărit a Sfintei Mese, şi ieşind, o aduce şi o aşează în mijlocul Bisericii, la care se vor închina credincioşii.
Tot în Joia Mare se pregăteşte Sfânta Împărtăşanie pentru bolnavi. La Proscomidie, care este slujba de pregătire a Darurilor pentru Liturghie, preoţii au scos încă un agneţ pentru împărtăşirea bolnavilor şi a pruncilor din cursul întregului an. Acest agneţ a fost sfinţit în cadrul Liturghiei, şi el va fi păstrat până în Marţea Luminată când va fi uscat şi sfărâmat după o rânduială specială.
Această împărtăşanie se păstrează într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar şi din ea preotul va împărtăşi, în cursul întregului an, pe bolnavii din parohia sa, precum şi pe pruncii nou Citește mai departe...»


Cele 12 Evanghelii ale sfintelor şi mântuitoarelor Patimi ale Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos

Cele 12 Evanghelii
ale sfintelor si mântuitoarelor Patimi ale Domnului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos

– care se citesc la Denia celor 12 (douasprezece) Evanghelii din seara de Joia Mare, cu care si începe Slujba Sfintelor si Mântuitoarelor Patimi ale Domnului –

Patimile lui Iisus icoana pe sticla

Troparul :

Când maritii ucenici la spalarea cinei s-au luminat, atunci Iuda cel rau credincios, cu iubirea de argint bolnavindu-se, s-a întunecat, si judecatorilor celor fara de lege, pe Tine, Judecatorul cel drept, te-a dat. Vezi dar, iubitorule de avutii, pe cel ce pentru aceasta spânzurare si-a agonisit. Fugi de sufletul nesatios, cel ce a îndraznit unele ca acestea asupra Învatatorului. Cela ce esti spre toti bun, Doamne, slava Tie!

Citește mai departe...»


Pagina 1 din 11

 

Copyright © 2018 - † Ortodoxism.com Toate drepturile rezervate.
Credo.ro
Pagina de Contact