ORTODOXISM.COM

 

 

Pagina 1 din 3123

Documentare Ortodoxe


Viata şi minunile Sf. Dimitrie cel Nou – Ocrotitorul Bucureştilor (film documentar)Sfântul Dimitrie cel nou Basarabov

Talcuirea vietii sale minunate

Viata Sfantului Dimitrie cel Nou, numit si Basarabov, e o viata minunata. Si aceasta nu numai prin chipul luminat al traiului sau sfant, dar si prin Sfintele Sale Moaste. Si apoi, in totul luata, ea e o viata impodobita cu multe minuni si cu adanci talcuiri ale multor taine ale vietii noastre crestinesti.

Sfantul Dimitrie s-a nascut dintr-o familie nu de neam mare ca nume si avere, cu blazoane si hrisoave, cum socotesc cei multi marirea. Parintii sai au fost oameni saraci. Hrana cea de toate zilele si-o scoteau din munca campului, la fel cu multimea cea mare a omenirii de atunci si de oricand. Cu toate acestea, stiut-au ei sa-si castige un mare dar pentru viata lor: darul credintei in Dumnezeu. Si aceasta i-a inaltat la o cinste deosebit de mare, mai ales in fata Imparatului tuturor veacurilor, inaintea lui Dumnezeu. Numele lor, ca si al crestinilor celor buni, au fost insemnate nu in cartea de glorie a Citește mai departe...»


Mãnãstirea Nicula – DocumentarNu ne amintim de Nicula şi de Maica Domnului doar de 15 august, pentru că zilnic beneficiem de mijlocirile Orantei. Ea se roagă neîncetat pentru fiecare. Este atât de aproape de fiecare suferind, de fiecare orfan, de fiecare om sincer.

La Nicula foşnesc pădurile de sihaştri! Aici este şcoala pocăinţei, cu dascăli remarcabili. Aici toţi sunt premianţi, nu există corigenţi. Dacă stai cu tărie în credinţă, eşti un om fericit. Oranta Niculei îţi redă fericirea Fiului ei.

Cine vine la Nicula, devine alt om, mai bun, mai paşnic, mai iertător. Mintea încălzită de dorul Orantei de la Nicula nu mai acordă atenţie gândurilor străine de Dumnezeu. Aici înveţi o lecţie: în cele duhovniceşti, nu poţi trişa. Rugăciunea este o forţă uriaşă. Nu ne dăm seama cât de uriaşă…

Oranta Niculei ne sfătuieşte să facem ceea ce ne va spune El, să Îl punem pe Dumnezeu cârmuitor al vieţii noastre. În dumbrava minunată de la marginea Gherlei, putem exclama: “Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Căutăm liniştea de la Nicula, pacea şi fericirea. Numai în această atmosferă putem spera la curăţirea inimii. Oranta noastră ne reaminteşte smerenia. Numai aşa ne Citește mai departe...»


Documentar despre Sfânta Luminã

Sfânta Lumină este un miracol al Ortodoxiei care se întâmplă în fiecare an de Pastele Ortodox la Ierusalim, când în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde Sfânta Lumină, un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu arde.

ŞTIAŢI CĂ …

  • … Lumina Sfântă nu apare decât de Paştele Ortodox şi decât la ortodocşi. Ori de câte ori non-ortodocşii au încercat să obţină Lumina Sfântă, tentativele lor au eşuat lamentabil?
  • … de-a lungul timpului mulţi păgâni s-au convertit la Ortodoxie convinşi fiind de miracolul Sfintei Lumini?
  • … cu mulţi ani în urmă timpul cât Sfânta Lumină nu ardea era mai mare decât astăzi? S-a observat că odată cu trecerea anilor, miracolul ne-arderii durează din ce în ce mai puţin şi Sfânta Lumină se pogoară din ce în ce mai târziu.

 

Citește mai departe...»


Aceasta este viata mea – PS Iustinian Chira

Prea Sfințitul Iustinian Chira, Episcop al Maramureșului și Satmarului, s-a născut la 28 mai 1921 in localitatea maramureșeană Plopis. In 1941 a intrat in Mănăstirea “Sfanta Ana” din Rohia, unde in anul urmator a fost tuns in monahism, sub numele de calugarie Iustinian. A devenit stareț al mănăstirii in 1944 și pană in 1973 a desfașurat la Rohia o apreciabilă activitate pastorală fiind numit protosinghel, in 1948, și arhimandrit in 1967. In 1973, Sfantul Sinod l-a ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titlul “Maramureșanul”. In 1990 a fost ales episcop de Maramures și Satmar, fiind inscăunat la 11 noiembrie 1990, remarcandu-se in aceasta calitatea in renașterea ortodoxiei romanești. P.S. Iustinian este cel care l-a primit la mănăstirea Rohia și l-a tuns in monahism pe părintele Nicolae Steinhardt.

Un documentar care prezintă sub forma unui interviu viața PS Iustinian Chira, un ierarh de frunte al BOR. Sfânta simplitate, sinceritatea, bărbăția acestui vrednic arhiereu ne înfățișează modul autentic de trăire ortodoxă.

Citește mai departe...»


Pagina 1 din 3123

 

Copyright © 2018 - † Ortodoxism.com Toate drepturile rezervate.
Credo.ro
Pagina de Contact